szymusss 22.05.05, 12:19 Witam Czy ktos moze wie czy istnieje lub ma dostep do przegladardki pdf'ow na sony ericsson (dokladnie na k508i) Interesowala by mnie plikacja JAVA (.jar) Wielkie dzieki za wszelka pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: blq Re: przegladarka pdf na sony ericsson IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.05, 15:29 mam takie coś na symbiana (czyli na nieco mocniejsze sonyericssony). z javą sie nie spotkalem, do przegladania pdf. poszukam, moze coś będzie... ? pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
szymusss Re: przegladarka pdf na sony ericsson 15.08.05, 20:18 ok- byloby bardzo fajnie :) Wiem ze na wieksze modele ericssonow (na te co wygladaja jak palmtopy) cos takiego istnieje, ale na modele typu K508i, K700 - niestety nie wiem i nie spotkalem sie z czyms takim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blq Re: przegladarka pdf na sony ericsson IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.05, 20:22 wydaje mi sie ze z przyczyn technicznych zrobienie czegoś takiego w javie jest niemożliwe. zresztą PDF zajmują zwykle wiele MB i w 99% telefonów nie byłoby mozliwe zrobienie czegoś takiego. oczywiście k500 pociągnąłby średniej wielkości pdf, a k700 już większość - ale dla paru modeli telefonu nikt nie będzie robił chyba takiej przeglądarki, niestety :/ Odpowiedz Link Zgłoś
atrapa_kierownika Re: przegladarka pdf na sony ericsson 15.08.05, 23:33 Też jestem pesymistą. Nie wydaje mi się co prawda, żeby Java sama w sobie miała być przeszkodą, chyba, że za sprawą ograniczonej szybkości wykonania. Na moim SE P800 renderowanie średnio złożonego PDFa może trwać dość długo, chociaż program jest napisany w C++ czy czymś podobnym. Java jest odpowiednio wolniejsza, a poza tym normalny telefon ma zapewne słabszy procesor od typowego smartphone'a. No i jest jeszcze sprawa wymaganej pamięci operacyjnej. Trzeba tu odróżnić pamięć operacyjną od pamięci "dyskowej", służącej do przechowywania różnego rodzaju plików. Przeglądarka, którą posiadam (PDF+) na starcie, bez otwarcia jakiegokolwiek dokumentu, zajmuje prawie megabajt. Obawiam się, że dla zwykłej komórki uruchomienie takiego programu może być ponad siły. Odpowiedz Link Zgłoś
szymusss Re: przegladarka pdf na sony ericsson 16.08.05, 07:46 Tak- tu moze byc pies pogrzebany - tzn moc procesora i pamiec operacyjna. Przykladowo samo otwarcie jpg na SE K508I w rozdz 1024x800 trwa ok 3 sek - stad tez ogladanie pdf'a mogloby trwac jeszcze dluzej. Choc - gdyby stwarzyc jakos swapa na komorce, to moze... (oczywiscie wiazaloby sie to z jeszcze dluzszym czasem obslugi plikow pdf) Odpowiedz Link Zgłoś