Dodaj do ulubionych

IrDa - kilka prostych (chyba) pytań?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 10:44
Przeszukałam całe forum i nie znalazłam zbyt wiele informacji na temat irdy.
Nie mogę dostać kabla usb ani kom do mojego fonu i chyba jedynym ratunkiem w
tej sytuacji jest dla mnie irda.
Chciałabym się dowiedzieć jak ona działa, tzn. czy jakość zdjęć przesyłanych
na kompa będzie tak samo dobra jak przy użyciu kabla, czy irda działa z
każdym telefonem czy kupując muszę dobrać odpowiednio do swojego modelu, czy
mogą być jakieś "niespodzianki" że nie zadziała, (czy mogę jakoś sprawdzić
czy działa mi to w tel, zanim jeszcze kupię irda), którą wybrać bo ceny są
różne??? Będę ogromnie wdzięczna za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • barracuda7110 Re: IrDa - kilka prostych (chyba) pytań? 08.10.05, 11:52
      Sposób przesyłania zdjęć do kompa nie wpływa na ich jakość. Zmienia się jedynie
      szybkość przesyłu. Irda jest uniwersalna tzn. zadziała z każdym fonem
      wyposażonym w port podczerwieni (może być wymagany dodatkowy soft zainstalowany
      na kompie). Nie ma czegoś takiego jak irda dedykowana tylko do jednego modelu
      telefonu.

Kupuj port podczerw. na allegro. W germanosie czy innym wynalazku zwyczajnie się
      nie opłaca.
    • Gość: p Re: IrDa - kilka prostych (chyba) pytań? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 13:31
      Uwazaj na tanie irdy na allegro. Ja sobie taka kupilem, za niecale 13zl.
      Dziala, ale to tylko dlatego, ze mam windows98 i uzywam jej tylko do wysylania
      i czytania smsow. Gdy podpialem ja pod komputer z WinXP, to musialem zredukowac
      predkosc do 19200bps, wiec nawet najmniejsze zdjecia zgrywaja sie wieki. Nie
      wierz, ze te taniutkie urzadzenia osiagna predkosc 4Mbit, bo to nierealne.
      Najlepiej popros sprzedajacego o dokladne dane (producent, nazwa modelu).
      Wiecej informacji w tym watku:
      www.elektroda.pl/rtvforum/topic199447-0-asc-0.html
      • Gość: joasia Re: IrDa - kilka prostych (chyba) pytań? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 14:51
        no to którą kupić (cena nie ważna), tylko żeby działała?
    • Gość: S Re: IrDa - kilka prostych (chyba) pytań? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 15:17
      ja kupiłem sobię irdę 3 lata temu,podpięta jest pod plytę(usb wtedy jeszcze
      było za drogie ok. 100zł),"przelecialem "kilkadziesiąt telefonow z
      podczerwienią i z żadnym nie mialem problemu (komp z Win 98,później
      XP).Piosenki o rozmiarach ok. 4mb,przechodzily mi ok.4-5 min.(6230,7610,SE
      p900,SE k700i),także nie najdlużej,obrazy oczywiscie o wiele szybciej,np. ok.
      20kb-3sek.,więc nie róbmy tragedii,jak dla mnie gdzie telefony zmienialem, to
      kabel jest nie do przyjęcia,irda jest uniwersalna
      • Gość: henryczek Re: IrDa - kilka prostych (chyba) pytań? IP: *.com / *.strefa.com 08.10.05, 23:39
        ja kupiłem sobie coś takiego tydzien temu do mojego sagema(era nie dała kabla:/)
        www.irda.pl/Usb.php
        jest to urządzenie irda na usb,bardzo proste w instalacji-gdy masz xp to porostu wkładasz to przed włączeniem kompa w gniazdo usb w kompie i włączasz kompa i juz nic nie musisz robić(dla straszych win jest płytka cd ze sterami).Dorzucony jest przedłurzacz 1 m wiec nie ma problemu z umieszczeniem sobie poczerwieni na biurku,aby bez problemu celować telefonem
        Kupiłem to za 35 zł w zwykłym sklepie komputerowym jako ze nie mam zaufania do kupna przez net,ale w sumie nie wyszło wiele drożej.Liste sklepów w swoim rejonie oferujacych to urządzenie znajdziesz tez na podanej przezemnie str
        Póki co działa ok i mam nadzieje ze tak zostanie mimo ze cena niewielka(w vobisie takie coskosztuje 70)

irda ma dla mnie jedna wade-jest niewygodna
        trzeba sie bawic z kazdym pojedynczym zdjeciem/dzwiękiem a nie da sie przesłąc wszytskiego za jednym razem.Zgrywanie 30 fotek zajęło mi 20 minut:/Trzeba tez przy tym trzymac lub połozyc telefon w określonej pozycji względem portu kompa więc wtedy tym trudniej poustawiać wszystko w telefonie
        • Gość: joasia Re: IrDa - kilka prostych (chyba) pytań? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 12:13
          możesz podać dokładnie jakiej firmy masz tą irdę? nie chcę ryzykować, że nie
          zadziała jak kupię jakąś bezfirmową.
          I jeszcze jedno: z tego co słyczałam to montuje się ją do płyty głównej? czy
          ten przedłużacz to wkłada się do wejścia usb a na drugim końcu podłancza się
          irdę?
          • barracuda7110 Re: IrDa - kilka prostych (chyba) pytań? 10.10.05, 12:16
            Możesz kupić irdę podłączaną pod usb jak i pod płytę główną. Polecam Ci to
            pierwsze rozwiązanie gdyż jest to najbardziej uniwersalna opcja :).
            • Gość: joasia Re: IrDa - kilka prostych (chyba) pytań? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 12:33
              dostanę coś takiego w sklepie komputerowym? myślałam że jedynie w komisie gsm
              • Gość: henryczek Re: IrDa - kilka prostych (chyba) pytań? IP: *.com / *.strefa.com 10.10.05, 20:52
                dostaniesz to chyba w każdym sklepie komputerowym,pytaj o adapter "irda na usb"

czytaj dokładnie joasiu-podałem link do strony dystrybutora urządzenia które ja posiadam,na tej stronie dowiesz sie wszystkiego czego powinnaś łącznie z opisem instalacji i problemami i ich rozwiązywaniem oraz który sklep w twoim miescie ma to w ofercie

<ten przedłużacz to wkłada się do wejścia usb a na drugim końcu podłancza się
                irdę?>

tak

:)
              • barracuda7110 Re: IrDa - kilka prostych (chyba) pytań? 10.10.05, 22:34
                Kup na allegro, świstaku itp. Powinno być taniej.

ps mogę wiedzieć co to za telefon? :)
        • uncledonken Re: IrDa - kilka prostych (chyba) pytań? 10.10.05, 22:11
          "irda ma dla mnie jedna wade-jest niewygodna
          trzeba sie bawic z kazdym pojedynczym zdjeciem/dzwiękiem a nie da sie przesłąc
          wszytskiego za jednym razem.Zgrywanie 30 fotek
          zajęło mi 20 minut:/Trzeba tez przy tym trzymac lub połozyc telefon w
          określonej pozycji względem portu kompa więc wtedy tym
          trudniej poustawiać wszystko w telefonie "

Nieprawda, wszystko zależy od telefonu i oprogramowania zarządządzającego nim
          (jeśli takowe jest wymagane).

No nokia, siemens, sagem "pokazują" całe foldery z zawartością jak w windowsie,
          wtedy już pracujemy jak ze standardowymi folderami. Inni producenci komórek
          chyba tez oferują coś takiego, nie pamiętam dokładnie czy wszyscy
          • Gość: henryczek Re: IrDa - kilka prostych (chyba) pytań? IP: *.com / *.strefa.com 10.10.05, 22:50
            niestety w moim sagemie nie ma takiej opcji(myx5-2v),chyba ze nie wiem jak ją ustawić
            enybody knows?
            • barracuda7110 Re: IrDa - kilka prostych (chyba) pytań? 10.10.05, 23:00
              Jeżeli korzystasz z my pictures and sounds to zaznaczasz wszystkie fotki
              (ctrl+a) i ściągasz na kompa :)
              • Gość: henryczek Re: IrDa - kilka prostych (chyba) pytań? IP: *.com / *.strefa.com 10.10.05, 23:38
                dzięki mistrzu:)))
                miałem my pictures and sounds ale ktoś mi powiedział ze to jest program pod kabel usb i ze do irdy nic prócz windy nie trzeba,wiec nawet nic nie kombinowałem
                teraz zainstalowałem sobie ponownie ten program
                jescze raz dzięki

:))))
                • Gość: qaz Re: IrDa - kilka prostych (chyba) pytań? IP: 213.17.140.* 13.10.05, 09:05
                  musze zapytac... od niedawna mam SE K700i - czy istnieje do niego
                  oprogramowanie pozwalające na globalne przesyłanie irdą oraz wymiane np z
                  N6210? Dodam ze N6210i mam czasowo i wyłącznie sam goły aparat.
                  • Gość: wafel23 Re: IrDa - kilka prostych (chyba) pytań? IP: *.crowley.pl 13.10.05, 10:08
                    programik do roznych fonikow to MOBILEDIT mozna zassac go tu www.wafel.vitnet.pl a co do irdy z allegro to nie mam najmniejszych zastrzezen dziala bez zarzutu i zdjecia szybciutko sie sciagaja na kompa a nie wieki ... :) wiec lepiej wydac te 15 zl niz dac 100 zl w sklepie
                    • Gość: qaz Re: IrDa - kilka prostych (chyba) pytań? IP: 213.17.140.* 13.10.05, 10:40
                      thx :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka