Dodaj do ulubionych

Motorola C261 czy L6

IP: 80.51.49.* 10.04.06, 11:12
Witam,

Jutro wybieram się do salonu gsm z zamiarem zakupu telefonu. Po obejrzeniu
telefonów różnych marek i poczytaniu opinii w Internecie, zostają mi do
wyboru Motorola C261 i L6. Pierwszy kosztuje 80 zł, drugi 290. Czy warto jest
dopłacić różnicę i wziąć L6? Dodam jeszcze, że telefon nie będzie mi służył
jako aparat (może czasem, ale to i tak będą zdjęcia tylko na jego własny
ekran) ani jako odtwarzacz MP3, ani do szpanowania. Ma głośno i przyjemnie
dzwonić, wysyłać SMS-y, posiadać alarm wibracyjny, ale zarazem odbierać MMS.

Który z dwóch modeli wybrać?

Z TYCH DWÓCH, nie żaden inny.

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Kamil Dodam, że IP: 80.51.49.* 10.04.06, 11:25
      Ma to być telefon na lata
      • blq c261 10.04.06, 12:46
        ... powinien Ci wystarczyc. ma to co potrzebujesz. Zresztą technicznie jest
        bardzo podobny do L6, wiec nie ma sensu dopłacać 200zł za płaskość.
        • Gość: Kamil Od razu kilka pytań na temat zakupu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.06, 17:41
          Dotychczas używałem Nokii 6310i, ale była za duża i miała dziwne "humory". Także
          czas czuwania baterii po roku nagle spadł z 7 do 1-2 dni. Moja żona miała model
          6510, w którym stale psuł się wyświetlacz. Kupiłem więc 2 telefony - sobie
          Motorolę C261, a żonie - Motorolę L6. Od razu mamy kilka pytań...

1. Jak usunąć wiadomość lub zdjęcie? (oba telefony)
          2. Jak zmienić nazwę zdjęcia? (jak wyżej)
          3. W L6 przyciski pod ekranem to "WIADOMOŚĆ" i "KAMERA", a w C261 to "MOJE MENU"
          i "WIADOMOŚĆ". Czy można te opcje jakoś zmienić?
          4. W C261 występuje opcja niedostępna w L6 (MojeMenu). Po wejściu w "Nowy wpis"
          pojawia się instrukcja: "Aby dodać elementy, ustaw kursor na elemencie i
          przytrzymaj klawisz opcji dodatkowych.". Który z klawiszy jest klawiszem opcji
          dodatkowych i jak można ustawić kursor na opcji? Przecież kursor występuje tylko
          w tekście.
          5. W menu telefonu C261 lewy przycisk to "WYBIERZ", prawy "WYJDŹ". W L6 jest
          odwrotnie. Czy można to jakoś zmienić?

Bardzo dziękuję i przepraszam za kłopot
          • Gość: Kamil Biuro Obsługi Klienta jest bezradne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.06, 17:53
            Ja: (...) [Treść pytania pierwszego]
            Konsultant: Yyyy... Lewy przycisk programowy podpisany jest "opcje" i tam
            znajdzie pan opcję "Usuń".
            Ja: Nie ma takiej opcji. Jest opcja "szczegóły".
            Konsultant: To ja nie wiem. Chyba pan źle spojrzał albo dziwny ten telefon
            jakiś. Proszę w instrukcji obsługi sprawdzić.
            Ja: Instrukcja obsługi jest krótka i mówi tylko o podstawowych funkcjach.
            Konsultant: Proszę zaczekać.
            (2 minuty ciszy)
            Konsultant: Nie jestem w stanie Panu pomóc. Poza tym, Nokia 2600 nie ma zdjęć,
            więc nie można ich usunąć.
            Ja: To Motorola C261 i L6.
            Konsultant: Też nie ma zdjęć chyba.
            Ja: Ma.
            Konsultant: Proszę zaczekać.
            (minuta ciszy)
            Konsultant: Telefon do obsługi klienta Motoroli to 0800 620 620.

Okazuje się, że nie ma takiego numeru wcale.
          • bart181 Re: Od razu kilka pytań na temat zakupu 11.04.06, 18:07
            > 1. Jak usunąć wiadomość lub zdjęcie? (oba telefony)

Trzeba otworzyć wiadomość lub zdjęcie, nacisnąć przycisk służący do otwierania
            menu, wybrać opcję "Usuń" i potwierdzić przyciskiem podpisanym "TAK".

> 2. Jak zmienić nazwę zdjęcia? (jak wyżej)

Należy otworzyć zdjęcie, nacisnąć przycisk służący do otwierania menu, wybrać
            opcję "Zmień nazwę", wprowadzić nazwę w sposób analogiczny do pisania wiadomości
            SMS, po czym zatwierdzić.

> 3. W L6 przyciski pod ekranem to "WIADOMOŚĆ" i "KAMERA", a w C261 to "MOJE MENU
            > "
            > i "WIADOMOŚĆ". Czy można te opcje jakoś zmienić?

Tak. C261: Menu, Personalizacja, Ekran główny, Przyciski główne; L6: Menu,
            Ustawienia, Personalizacja, Ekran główny, Przyciski główne.

> 4. W C261 występuje opcja niedostępna w L6 (MojeMenu). Po wejściu w "Nowy wpis"
            > pojawia się instrukcja: "Aby dodać elementy, ustaw kursor na elemencie i
            > przytrzymaj klawisz opcji dodatkowych.". Który z klawiszy jest klawiszem opcji
            > dodatkowych i jak można ustawić kursor na opcji? Przecież kursor występuje tylk
            > o
            > w tekście.

W L6 ta opcja nazywa się "Skróty". Instrukcja jest jasna, a przycisk do
            tworzenia skrótu to przycisk wejścia do menu. W L6 są dwa przyciski otwierające
            menu. Do przypisywania skrótu używa się wyższego (z symbolem poziomej kreski).

> 5. W menu telefonu C261 lewy przycisk to "WYBIERZ", prawy "WYJDŹ". W L6 jest
            > odwrotnie. Czy można to jakoś zmienić?

Niestety, jest to uwarunkowane oprogramowaniem telefonu. Zmiana oprogramowania
            nie jest łatwa i powoduje utratę gwarancji. Lepiej więc tego nie robić, bo
            gwarancja na oba telefony to 2 lata. Poza tym, w C261 chyba nie ma żadnej
            możliwości podłączenia telefonu do komputera. Modelu tego używa moja mama i
            jedyne gniazda, jakie w nim są, to gniazdo ładowarki i słuchawkowe - nawet pod
            baterią nie ma żadnych dodatkowych styków.

>
            > Bardzo dziękuję i przepraszam za kłopot

Nie za ma co :). C261 trzymałem kilka godzin w ręku, a o L6 mówię po omacku :).
            • Gość: Kamil Ja pytałem kogoś, kto się zna, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.06, 18:14
              a nie kogoś, kto mówi, że Nokia jest najgorsza.
              • bart181 Re: Ja pytałem kogoś, kto się zna, 11.04.06, 18:17
                Ładne mi to podziękowanie.
                Nie pierwszy, ale ostatni, bo to ostatnia moja wypowiedź na tym forum.
                • blq Re: Ja pytałem kogoś, kto się zna, 11.04.06, 18:26
                  nie dziw sie. to nie matrax. tu rozni ludzie przychodza..... zwykle niezbyt
                  obeznani w telefonach.

jak myslisz, czemu prawdziwych specjalistow nie ma tu w ogole? nawet nie
                  zaglądają...

tez sobie kiedys stad pojde. ku uciesze oszolomstwa. jak kiedys z forum
                  'Aktualnosci'...

:(
                  • blq zreszta Matrax to tez juz nie to co kiedys /bt 11.04.06, 18:27

• yavorius Do Barta i Blq 12.04.06, 07:59
                    Panowie, jak będziecie szli, dajcie znać, to i ja pójdę z Wami. Póki co jednak,
                    macie tu zostać!:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka