Dodaj do ulubionych

Po wlozeniu karty SimPlus'a rozlaczenie po 2 sek.

IP: *.gs.com 30.10.03, 15:44
Czy ktos moze wie co moze byc przyczyna rozlaczania po dwoch sekundach
polaczenia po wlozeniu nowej karty SimPlus'a?

Sytuacja jest nastepujaca:
1. Komorka przyjechala z USA (w USA obslugiwana byla przez GSM z firmy
T-Mobile). Jest to komorka na caly swiat (triband).
2. Oczywiscie komorka zostala przelaczona na pasmo europejskie 900/1800.
3. Po wlozeniu karty zostal wprowadzony prawidlowy, podany przez T-Mobile,
tzw. "Subsidy Password" znany tez pod popularna nazwa "unlock code", ktory
odblokowuje komorke z zabezpieczenia przed zmiana dostarczyciela serwisu
telefonicznego (tak to dziala w USA).
4. Da sie z niej wykrecic numer i mozna na nia zadzwonic, ale polacznie jest
przerywane po okolo dwoch sekundach.
5. Nie mozna wysylac z niej SMS'ow ale da sie na niej odbierac takowe.
6. Oczywiscie komorka wraca do USA po krotkim pobycie w Polce, bo na stale
jest uzywana za oceanem z innym numerem. Rozwiazanie z tymczasowym numerem w
Polsce jest tylko po to by uniuknac potwornie wysokich oplat roaming'owych.

Coz moze byc przyczyna tego rozlaczania?

Dla ciekawoski powiem ze SimPlus "inteligentnie" podal czterocyfrowy numer,
pod ktory dzwonic z pytaniami ale trzebe by taki telefon wykonac z danej
komorki. Hmmm... tylko jak wykonac taka rozmowe jak telefon nie dziala
prawidlowo? Chyba nie grzesza zbytnia inteligencja ci ktorzy nie chca podac
pelnego numeru na zakupinej karcie, a dla kogos kto nie mieszka na stale w
Polsce rozwiazanie takiej zagwozdki moze nie byc trywialne.

Pozdrawiam,
M.
Obserwuj wątek
    • atomowy Re: Po wlozeniu karty SimPlus'a rozlaczenie po 2 31.10.03, 23:24
      Gość portalu: MaciekS napisał(a):

> Sytuacja jest nastepujaca:
      > 1. Komorka przyjechala z USA (w USA obslugiwana byla przez GSM z firmy
      > T-Mobile). Jest to komorka na caly swiat (triband).
      > 2. Oczywiscie komorka zostala przelaczona na pasmo europejskie 900/1800.
      > 3. Po wlozeniu karty zostal wprowadzony prawidlowy, podany przez T-Mobile,
      > tzw. "Subsidy Password" znany tez pod popularna nazwa "unlock code", ktory
      > odblokowuje komorke z zabezpieczenia przed zmiana dostarczyciela serwisu
      > telefonicznego (tak to dziala w USA).
      > 4. Da sie z niej wykrecic numer i mozna na nia zadzwonic, ale polacznie jest
      > przerywane po okolo dwoch sekundach.

To pewnie problem złego dostosowania się polskiej karty SIM do zagranicznego
      modelu. Musisz skoczyć do Plus GSM.

> 5. Nie mozna wysylac z niej SMS'ow ale da sie na niej odbierac takowe.

Pewnie brak ustawienia brakmi do wysyłania SMSów

www.teleserwis.net
      • Gość: MaciekS Re: Po wlozeniu karty SimPlus'a rozlaczenie po 2 IP: *.gs.com 31.10.03, 23:47
        Dzieki za odpowiedz. Wlasnie sprawdzilem ze ten telefon jest na liscie
        obslugiwanych przez SIMPlus'a (Motorola V.60). Nie wiem czy w Europie ten model
        byl oferowany. Jesli tak to moze sa jakies niezgodnosci miedzy tymi wersjami na
        Europe i inne kontynenty.

Ciekawe ze ta sam karta dzialala z innym, polskim, telefonem. Ktos sugerowal
        "master reset", ale nie chce sie az tak daleko posuwac.

O i jeszcze jedno. Mam nadzieje ze po uruchomieniu kart SIMPlusa czy TAK TAK nie
        blokuja mi telefonu przywiazujac do sieci. Za tydzien telefon wraca za granice i
        ma byc uzywany w rodzimej sieci tj. T-Mobile. Czy wsadzenie kart robi go jednym
        z tych zestawow czyli zablokowanym, czy nie?

Dzieki jeszcze raz,
        Maciek
        • atomowy Re: Po wlozeniu karty SimPlus'a rozlaczenie po 2 01.11.03, 12:22
          Gość portalu: MaciekS napisał(a):

> O i jeszcze jedno. Mam nadzieje ze po uruchomieniu kart SIMPlusa czy TAK TAK
          ni
          > e
          > blokuja mi telefonu przywiazujac do sieci.

Nie. Z tego co wiem to wsadzenie karty SIM wcale go nie blokuje. Blokada SIM
          jes ściągana lub zakładana na TELEFON (aparat telefoniczny) a nie na samą
          karte SIM.

www.teleserwis.net
          • Gość: MaciekS Re: Po wlozeniu karty SimPlus'a rozlaczenie po 2 IP: *.mad.east.verizon.net 01.11.03, 22:14
            Tak oczywiscie ze na telefon. Tylko ze wydaje mi sie ze karta SIM moze posiadac
            program ktory blokuje TELEFON wlasnie. Zapene sa takie karty na swiecie (chyba
            tak jest z kartami SIM w USA).

Z tego co rozumiem to karta SIM nie jest tylko zestawem danych lae tak samo jak
            Smartchip nna kartach kredytowych zawiera program tak i karta SIM moze takowy
            posiadac.

Pozdrawiam
    • stergios Re: Po wlozeniu karty SimPlus'a rozlaczenie po 2 01.11.03, 00:23
      Mialem ten sam problem tylko jakies 4 lata temu komurka (ericsson) z grecji.
      Moglem zadzwonic na 2-3 sec i koniec. A impulsy nie spadaly.Zmienilem telefon
      • Gość: MaciekS Re: Po wlozeniu karty SimPlus'a rozlaczenie po 2 IP: *.mad.east.verizon.net 01.11.03, 22:21
        A czy probowales gadac z obsluga klienta od kart w Polsce?

Moja komorka jest na liscie wspolpracujacych z SimPlus, wiec nie rozumiem co
        moze byc przyczyna problemu. Oczywiscie ze z innym telefonem dziala. Sprawdzilem
        te karte w innej komorce i nie bylo problemu.

Z obslugi klient u mnie w kraju dowiedzialem sie ze moja komorka jest obecnie
        calkowiecie odblokowana na swiat i powinna dzialac w dowolnym kraju. Jak widac z
        SimPlusem sa problemy.

Stad szukam pomocy od kogos kto zna szczegoly techniczne problemu. Mam nadzieje
        ze to nie jest utajnione przez SimPlusa (GSM Plus). Jesli jednak tak to zdaje
        sie ze bede musial wziac cos z Ery (TakTak to Era?). Era ma umowe roamingowa z
        T-Mobile wiec moze takze lepiej obsluguje komorki oferowane przez T-Mobile.

Dzieki,
        M.
      • Gość: MaciekS Zmiana komorki IP: *.mad.east.verizon.net 01.11.03, 22:27
        A komorki nie chcialbym zmieniac. Motorola V.60 jest dzis byc moze
        najsolidniejsza komorka na swiecie mimo, ze nie ma ogromnej ilosci gadzetow. Mam
        takie dwie. Po kilkukrotnym upadku na beton, asfalt i marmur komorke sie sklada
        do kupy, zamyka drzwiczki baterii i dziala jak nowa. Z innymi nie jest juz tak
        wesolo. W USA to chyba najlepiej sprzedawany model od lat (i nie tylko przez
        sieci GSM bo popularne sa ich wersje CDMA i TDMA a w koncu w Ameryce podstawowym
        standardem telefonii komorkowej jest CDMA a nie GSM). Sami sprzedawcy nie
        polecja tych gadzetowych komorek z kamerami i wyswitlaczami graficznymi powaznym
        ludziom.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka