shine-is-one 01.11.09, 12:46 Czy ktoś zna przepis? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: Miodek turecki 01.11.09, 14:44 Rozni sie od warszawskiej panskiej skorki? Zreszta przepisu oryginalnego na skorke tez nie ma. Jesli interesuje Was inny smakolyk na te sama okolicznosc, to polecam: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,98597931,102328084.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x oczywiście, że się różni IP: *.unitymediagroup.de 01.11.09, 15:08 to świństwo do nabycia tylko w Krakowie ;) i tylko na wszystkich świętych Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: oczywiście, że się różni 01.11.09, 16:59 nie wiem, czy tylko w krakowie, ale na pewno w krakowie :) Odpowiedz Link Zgłoś
shine-is-one Re: Miodek turecki 03.11.09, 08:18 Z tego co mi wiadomo, to pańska skórka jest takim" truskawkowym cukierkiem". Natomiast miodek jest taką "bryłką" o smaku np śmietankowym z orzechami. Smaki są różne a bryłki twarde i ciągnące. Jedno jest pewne, można to dostać tylko na Wszystkich świętych w okolicy cmentarza Rakowickiego. Moje dziewczynki uwielbiają ten smakołyk i chętnie bym im zrobiła coś takiego, a tak to muszą czekać rok. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Miodek turecki 03.11.09, 08:53 A rachatlukum? Tez bywa z orzechami. Odpowiedz Link Zgłoś
shine-is-one Re: Miodek turecki 03.11.09, 09:24 Z tego co przeczytałam na internecie, to jest to konsystencji galaretki, a miodek to taka twarda bryłka. śmię pzypuszczać, że to pewnie jest zrobione z miodu i cukru, z aromatami, czy coś w tym rodzaju. Odpowiedz Link Zgłoś
0yotte Re: Miodek turecki 03.11.09, 10:04 rachatłukum (lokum, turkish delight) to taka dosyć twarda galaretka, więc moze Linn ma rację? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
shine-is-one Re: Miodek turecki 03.11.09, 10:45 rachatłukum (lokum, turkish delight)- jeżeli to jest lokum, to nie ma. Przez rok mieszkałam w Turcji i wiele razy jadłam lokum. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Miodek turecki 03.11.09, 10:52 zdjęcia tu: miodek turecki: pl.wikipedia.org/wiki/Miodek_turecki pańska skórka: tylkokuchnia.blox.pl/resource/panskaskurka.jpg podejrzewam, ze wyrób podobny:) w Krakowie daje sie bakalie(orzechy) w Warszawie - bez orzechów, dodaje sie koloru rózowego... Ale to moje podejrzenia, miodku nie jadłam. Czy miodek też jest zgubny dla plomb i koronek???? Odpowiedz Link Zgłoś
shine-is-one Re: Miodek turecki 03.11.09, 11:01 wg. wikipedii pańska skórka to: Pańska skórka w słowniku z początku XX (tzw. warszawskim) figuruje jako panieńska skórka. Nazwa ta być może wywodzi się ze skojarzenia gładkości tego wyrobu z delikatnością skóry młodych kobiet. Pańska skórka zbliżona jest formą do tureckich słodyczy rachatłukum i prawdopodobnie jest z nimi spokrewniona. przepis Przepis na "Panska skorke": Na ok. 1 kg: 6 dag zelatyny, 52,5 dag cukru pudru, 6 bialek, 1 lyzka syropu rozanego, 1 lyzka konfitury z rozy, 10 dag przecieru z truskawek, 4 lyzki maki ziemniaczanej 150 ml wody zagotowac z 50 dag cukru i z syropem rozanym, dodac konfiture, wymieszac. Zdjac garnek z ognia. Do goracego plynu dodac zelatyne i dokladnie rozpuscic. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Miodek turecki 03.11.09, 11:09 Ten miodek - tak zupelnie na oko - wyglada na karmel ze smietanka. Na twoim miejscu poeksperymentowalabym wlasnie z nim i orzechami. Zrob karmel, wrzuc orzechy - jesli miodek ma lekko porowata strukture, to wlej odrobine miodu i sody, wylej na wylozona natluszczonym olejem papierem blache, ostudz i walnij w to mlotkiem. Im wiecej orzechow, tym wyrob zdrowszy :) Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Miodek turecki 03.11.09, 11:13 a z tego przepisu, co podawałaś na pańską skórkę - niestety - nie wychodzi tak samą, jak tą co ja pod cmentarzem sprzedają... receptura na pańską skórkę, jest od lat poszukiwana, na wszelakich forach ... Odpowiedz Link Zgłoś
shine-is-one Re: Miodek turecki 03.11.09, 11:18 Nie mam doświadczenia, bo nigdy skórki nie jadłam, ale taki znalazłam przepis na internecie. Czytałam też opisy pańskiej skórki i z tego co się doczytałam, to właśnie ona przypomina lokum Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Miodek turecki 03.11.09, 11:33 no nie.... lokum to nie przypomina.... chyba, ze takie straszliwie stare - czytaj twarde... Odpowiedz Link Zgłoś