Dodaj do ulubionych

kombiwar - halogen oven

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.09, 13:53
Chciałabym kupić kombiwar. Proszę o radę. Na allegro kosztują ok 300
zł a w TV Mango 399,00. Wszystkie wyglądają tak samo, lecz ten z TV
Mango ma ponoć światło halogenowe i podczerwien a w opisach
pozostałych nie znalazłam takiej informacji. Czy ktoś się może
orientuje, czy to są te same produkty, czy warto zapłacić trochę
wiecej za ten z Mango. Proszę o odpowiedz. Jakiej firmy kombiwary
polecacie? Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: gosha30 Re: kombiwar - halogen oven IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.09, 13:24
      Czy ktoś się orientuje jaka jest różnica między tymi dwoma sprzetami?
      www.mango.pl/kuchnia/halogen_ovena
      www.allegro.pl/item622383082_nowy_kombiwar_z_grillem_mini_piekarnik_adler_ad_63.html

      proszę o pomoc użytkowników w/w sprzętów
      • Gość: jula Re: kombiwar - halogen oven IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.09, 20:48
        Ostatnio zakupiłam kombiwar, ale lekko używany.
        Napaliłam się strasznie na niego, ponieważ w reklamie robi prawie
        wszystko i w dodatku bardzo szybko.
        Niestety rzeczywistość jest inna lub ja nie umiem go uzywać, ale cóż
        są tylko dwa pokrętła z temperaturą i czasem obróbki termicznej oraz
        dwie lampki.
        Nie ma oznaczenia że np. chcę gotować na parze, grilować lub np.
        piec.
        Sorry ale jak kombiwar ma wiedzieć jaka obróbkę chcę zastosować?
        chciałam usmażyć kotlety mielone włączyłam na 200 st. na 30 min. i
        dopiero po 20 min! zgasła lampka i dopiero od tego czasu zaczęło
        smazyc, trwało to w sumie 1 godź, wkurzyłam się i włozyłam w
        zasadzie surowe kotlety do piekarnika.
        Wydaje mi się że te kombiwary są jednakowe, różnia się tylko firmą i
        oczywiście ceną.
        Jeżeli masz inną opinię, to proszę oświeć mnie, może ja nie umiem
        uzywać kombiwara. Narazie stoi, kurzy się i czeka chyba aż bedę
        miała czas coś w nim upichcić, bo narazie to gotuję normalnie na
        gazie w szybszym czasie, a miałąm go używać w celu zaoszczędzenia
        czasu. pozdrawiam
        • Gość: eedek Re: kombiwar - halogen oven IP: *.unregistered.net.exatel.pl 12.05.09, 13:25
          Ten halogen oven to nic innego jak zwykły piekarnik gdzie źródłem
          ciepła są żarówki halogenowe. Ta cała reszta funkcji wokół tego to
          zwykła ściema. Szkoda pieniędzy.
          • Gość: Roman Re: kombiwar - halogen oven IP: *.chello.pl 15.08.09, 19:26
            Zgadzam się z Tobą. Do kitu bo nie ma instrukcji np: jak piec wszystkie produkty.
          • Gość: kasia Re: kombiwar - halogen oven IP: 89.72.81.* 03.09.09, 11:34
            nie mam doswiadczenia z halogen oven ale jesli chodzi o kombiwar
            to.....w sumie przereklamowana sprawa, bo po pierwsze ustrojstwo
            jest ciężkie,po 2 nieporęczne,mycie tego to udręka,zajmuje na prawde
            duzo miejsca

            jesli ktos boi sie mikrofalówki jest to calkiem rozsadna
            alternatywa ,pod warunkiem ,ze ma cierpliwosc i czas sie z tym
            szarpac

            potrawy w sumie okey,nie mialam nigdy zastrzezen,mozna
            grilowac,odgrzewac,dusic itp itd

            ale jesli pomysle ze mam to potem umyc i ile pradu zzera...lezy
            zakurzony w piwnicy,coz moze sie z nim kiedys przeprosze






            • Gość: alex Re: kombiwar - halogen oven IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.10, 19:36
              Tobie widać nie dogodzi. Kombiwar jest ok. Ciężki bo szkło grube i masywne czyli dobre . Chciałabyś by było zrobione ze szkła cienkiego jak szklanka? Jak ktoś nie jest zdecydowany to niech nie kupuje i nie użala się na forum.Ja kombiwar posiadam i ze 4-5 razy tygodniowo używam. Co do wielkości jest duże ale chyba po to by włożyć dużo jedzenia, przecież nie będzie jak paczka zapałek ? w reklamie widać jego wielkość , więc po co kupujesz ?jak za dużo miejsca zajmuje. Może za parę lat dogodzą tobie kombiwar na baterie słoneczną , ludzie jak nie lubicie rzeczy na prąd to po cholere kupujecie ?
              • Gość: RADSON Re: kombiwar - halogen oven IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.11, 22:06
                DO DUPY TEN PIEKARNIK PIECZESZ I PIECZESZ I NADAL SROWE PIC NA WODE FOTO MONTARZ1!!!!!!!!!!!!!!!!ODRADZAM KUPNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                • Gość: gosc Re: kombiwar - halogen oven IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.11, 16:04
                  byłam u siostry jadłam piecznego kurczaka na spodzie ułożony a na górną nastawkeułożyła podgotowane 5 minut,odcedzone ziemniaczki -45 minut SUPER OBIAD !!!!!!!!! właśnie szukam gdzie i za ile go kupić ,kiełbaska ułożona na górnej podstawce 15 min.-upieczona SUPER wszystko odsączone z tłuszczu w trakcie pieczenia-ale nie suche.
              • Gość: WIESIA58J Re: kombiwar - halogen oven IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 08.03.15, 12:17
                PROSZĘ PODAJ JAK PIEC W NIM,JAKA TEMPERATURA BO W KSIĄŻECZCE O TYM ZAPOMIELI
          • Gość: sethmartin Re: kombiwar - halogen oven IP: *.chello.pl 14.01.10, 19:35
            wcale nie ściema bo w porównaniu z tradycyjnym piekarnikiem różni
            sie PRZEDE wszystkim czasem nagrzewania.; Smażąc 2-3 kotlety np.
            mielone (a nie chcę smażyc ich na tłuszczu) robię to w kilka...no
            nascie minut a w piekarniku czekam 1/2 godz. na nagrzanie
            piekarnika...i tyle
            • Gość: terka Re: kombiwar - halogen oven IP: *.polskieradio.pl 21.01.10, 16:21
              prosze podaj jak postepujesz bo ja mam kłopoty z ustawiemiem
              temperatury. prosze o przepisy potraw i ich czas wykonania ,
              ustawienia temeratury i czasu
              • goffinka Re: kombiwar - halogen oven 25.01.10, 11:57
                Witam serdecznie.Ja ten sprzęt zamówiłam wczoraj na allegro(JML).Jednocześnie
                zamówiłam książkę na www.KDC.pl
                Podaję tytuł"Gotowanie w kombiwarze",autor-Tadeusz Barowicz.Cena książki 16.90
                zł plus przesyłka 9.99zł płatne przy odbiorze.
                Serdecznie pozdrawiam.
                • Gość: stykrotka Przepis na "kaczkę z jabłkami" w HO IP: *.netia.pl 01.02.10, 13:37
                  No dobra. Postanowiłam podzielić się z Wami bardzo prostym a bardzo pysznym
                  przepisem na kaczkę :)
                  Robię ją właśnie w HO i jest przepyszna. W piekarniku nie próbowałam więc nie
                  wykluczam, że wyjdzie równie pyszna.


                  Składniki:
                  kaczka (cała)
                  jabłka (ok 3szt)
                  majeranek
                  rozmaryn
                  sól


                  Wypatroszoną, wymytą i osuszoną kaczkę (również osuszoną w środku) przyprawiamy
                  solą, majerankiem i rozmarynem. Kaczkę należy również przyprawić wewnątrz.
                  Ja daję dość sporo majeranku i rozmarynu, żeby była aromatyczna.

                  Odstawiamy ją na minimum 2h, żeby przyprawy się trochę przegryzły.

                  Do środka kaczki upychamy obrane jabłka w ćwiartkach i zamykamy ją np. wykałaczkami

                  Pieczenie w Halogen Oven


                  Na dno urządzenia można nalać odrobinę wody.

                  Piec na najniższej kratce.

                  Kładziemy kaczkę "na brzuchu".

                  Pierwsze 30 minut na temperaturze 200stopni
                  Następne 1h30minut na temperaturze 160stopni

                  Mniej więcej co 15, 20 minut polewam kaczkę tłuszczem z dna urządzenia, które
                  wytworzyła :)
                  Robię to pędzelkiem do pizzy bo ciężko chochlę tam upchąć.


                  no i palce lizać
                  • princesswhitewolf Wygralysmy Halogen Oven 01.02.10, 14:29
                    Mama rozwiazala krzyzowke no i wygralysmy. Przyslali nam halogen oven firmy Mango. Wrazenia: jest to nowoczesna wersja prodiza. bardzo fajny! zwlaszcza ze za darmo...
                  • Gość: velbekkomen Re: Przepis na "kaczkę z jabłkami" w HO IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.12, 15:37
                    Kaczucha wyszła no palce lizać.... mniam... krucha i soczysta - jeszcze mi tak nigdy nie wyszła... dzięki
              • kat-gor Re: kombiwar - halogen oven 08.11.10, 18:38
                KEKS BISZKOPTOWY
                5 żółtek utrzeć ze 1i1/4 szklanką cukru pudru, stopniowo dodając łyżkę octu. Z 5 białek ubić pianę,wymieszać z żółtkami, na przemian z 1i 1/4 szklanką mąki i 1 łyżeczką proszku do pieczenia oraz bakaliami.
                Kombiwar ustawić na 160 st.i 40 min, na dolny ruszt. Po 10 min. od włączenia włożyć tortownicę (śr.24 cm lub 27) z ciastem.Po upływie 40 min.podkręcić temperaturę do 180 i na kolejne 10 min.
                Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby nie wyszedł.
                Mięso piekę w temp. o 10 st. niższej niż podają w przepisie, pokrojone w 1 cm plastry, koniecznie w woreczku(zawsze jest soczyste).
                Właśnie piekę placek cebulowy na cieście. Jak wyjdzie podam Wam przepis.
            • Gość: agnieszka29 Re: kombiwar - halogen oven IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.04.10, 21:37
              mi sie podoba ten halogen oven,nic nie trzeba polewac tluszczem,potrawy sa
              smaczne,kurczaka pieklam 75 minut:) ciasta wychodza super,sprawdzam dla pewnosci
              ze 2 razy,temperatura jest rozkladana rownomiernie,a tego sie nie uzyska w
              zwyklym piekarniku,zajmuje malo miejsca:)) dla mnie rewelacja,potrawy sa
              soczyste.. nie podzielam zdania ze jest do niczego,a w opakowaniu sa podane
              przepisy,moze nie wszystkie ale naprawde jak ktos gotuje to sobie poradzi,ja
              uzywam go codziennie i napewno go nie zamienie na nic innego:))
              • Gość: zawsze ania75 Re: kombiwar - halogen oven IP: *.toya.net.pl 10.04.10, 08:16
                a jak pieczesz ciasta,bo moje są w środku surowe?
              • Gość: MariolA Re: kombiwar - halogen oven IP: *.xdsl.centertel.pl 05.10.10, 14:34
                Witam,w nawiązaniu do temperatury która rzekomo rozkłada się równomiernie-mam taki problem,przy pieczeniu ciasta (forma okragła-ciasto jak na zwykla babkę)wyrasta ono z jednej strony wyższe,duzo wyższe:))) w czym problem?czy ma kręcic pokrywą,aby rozłożyło sie IR rownomiernie??prosze o wyjasnienie,moze ktos ma podobny problem?
              • Gość: asia Re: kombiwar - halogen oven IP: 188.141.62.* 25.10.10, 23:35
                a ile czasu pieczesz ciasta i w jakiej temp? ja probuje i nic mi nie wychodzi, gora przypalona a dol surowy :(
            • Gość: pawel Re: kombiwar - halogen oven IP: *.kalisz.mm.pl 18.12.10, 08:15
              Kto smaży kotlety w piekariku!Lepiej byś się ie odzywał na te temat.
          • Gość: ankaa Re: kombiwar - halogen oven IP: *.12-2.cable.virginmedia.com 26.03.10, 10:18
            hmm do konca sie nie zgodze - osobiscie wynajmuje mieszkanie i mam piekarnik
            uszkodzony a wlasciciela mieszkania nie bede sie prosic o wymiane zakupilam
            piekarnik halogenowy i czekam na dostawe licze ze wszystko bedzie ok z nim nie
            zabira duzo przestrzeni co mi sie podoba jak dla mnie to bedizie w sam raz
          • Gość: ZOSIA Re: kombiwar - halogen oven IP: 79.173.32.* 18.12.10, 18:46
            Też się napaliłam na ten kombiwar.SZKODA TYCH PIENIĘDZY!!!Lepszy byłby zwykły prodziż!
            Bo w prodziżu wszystko się upiecze, nawet ciasto. A tutaj to tylko to co jest na tych sitkach, to co na dole (w tym kombiwarze). to już nie
            Szkoda tylko tych pieniędzy!!
          • Gość: Andrasz Re: kombiwar - halogen oven IP: *.plock.mm.pl 08.10.13, 20:58
            Piszesz głupoty. Posiadam kombiwar halogenowy już 3 lata, sprawiłem też w prezencie córce i synowi. Jest to wspaniały wynalazek, który zreszta codziennie uzywam. Potrawy wychodzą wspaniałe. Pottrzeba tylko trochję wyobraźni i wiedzy o surowcu i temperaturze. Trzeba to robić z sercem, a nie czekać na łut szczęścial ponieważ nic z tego nie wyjdzie.
            • Gość: WIESIA58J Re: kombiwar - halogen oven IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 08.03.15, 12:13
              PROSZĘ O PRZEPISY JAK PIEC W HALOGENIE,KSIĄŻECZKA DOŁĄCZONA NIE ZAWIERA PRZEPISÓW NP.BISZKOPT ,BABKA ITP
        • stalchem1 szybkowar- www.sch-agd.pl 18.06.09, 19:37
          POLECAM:
          szybkowary: berghoff, bergner, vinzer itp

          www.sch-agd.pl/
        • Gość: piotrek Re: kombiwar - halogen oven IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 08.12.10, 19:21
          mam pytanie wlaczylem kombiwar i robie pierwsza zapiekanke dlaczego lama co jakis czas gasnie i spowrotem sie zapala tak ma byc czy cos z moim nie tak???
        • Gość: Hexen Re: kombiwar - halogen oven IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.11, 17:01
          to gratulacje - uzywany heheh - ja mam 2 lata i śmiga jak ta lala :) kurczak 100 razy lepszy od piekarnikowego :)
        • Gość: J.K. Re: kombiwar - halogen oven IP: *.dynamic.chello.pl 09.10.12, 14:56
          To fakt że wszystkie reklamy Mango to FIKCJA. Wcale NIE myje się sam. Piecze górą a dołem tylko grzeje. W połowie pieczenia trzeba obrócić pieczeń. Po dłuższym użytkowaniu z powodów tłustych oparów przestaje działać timer do odmierzania czasu pieczenia ale można próbować go obruszać wielokrotnie kręcąc nim w obie strony. Gorzej jest z termostatem który się skleja a w tedy trzeba zapomnieć o regulacji temperatury ( grzeje na max. ) i może dojść do spalenia mięsa itp. Rozmontowanie głowicy w celu naprawy jest bez przesady bardzo trudne. Trudno także osiągnąć temp. po wyżej 180-200 st C. Często wstawia się do piekarnika pojemnik z wodą aby pieczeń nie była zbyt sucha. Niestety w tym halogen oven temperatura na dole naczynia jest zbyt niska aby woda zaczęła parować. Szklany pojemnik jest nie poręczny i ciężki. Podczas mycia wyślizguje się z rąk i łatwo go rozbić. Jeśli chodzi o grzanie to trzeba postępować jak z piekarnikiem i należy go rozgrzać do momentu aż rozłączy się termostat ustawiony na określoną temperaturę lub trochę większą a potem skorygować bo przy wkładaniu uleci dużo ciepła. Chwytakowi też można by trochę zarzucić. Możliwe że wersja z pierścieniem dystansowym nie będzie przypalać góry ( większa równomierność ) ale może wydłużyć czas pieczenia. Z czasem osłona i halogen brudzą się do tego stopnia że nie da się wyczyścić bez demontażu a potem wcale. Wiatrak też pracuje coraz ciężej. Ogólnie rzecz biorąc nauczmy się reklamy odbierać N I E BEZKRYTYCZNIE w których jest co najwyżej 20 - 30 % prawdy. W Mango rzeczy są wielokrotnie droższe niż w handlu detalicznym. Rekord to chyba było radyjko na słuchawki 20 kilka razy droższe niż w 100% to samo radio w niemieckich sklepach po przeliczeniu pomijając niską jakość ( gadżet ) nie adekwatną do tego co mówiła reklama Mango. Po za tym jest tam dużo szmelcu jak np. dmuchany fotel i łóżko. Myślę że wyczerpałem temat bez skakania z forum na forum. Pozdrawiam.
          Ps. Posiadałem halogen oven stosunkowo długo który skończył w śmietniku. W/g mnie lepsze są el. piekarniki zwane "Rożnem" te starsze choć nie są tak uniwersalne. Ja podpisuje się jednak pod powiedzeniem " Wszystko co uniwersalne nie nadaje się do niczego". Jednak z braku wyboru CHYBA kupie drugi. J.K.

























      • Gość: caprio71 Re: kombiwar - halogen oven IP: *.rawamaz.mm.pl 06.01.10, 20:02
        witam ,dzis widziałam inedntyczny jak w mango w markecie biedronka,ogladałam
        ,niczym sie nie rózni ,ma te same parametry ,i cena 169zł
        • Gość: gośc Re: kombiwar - halogen oven IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.12, 07:01
          wczoraj próbowałam upiec ciasto biszkoptowe ..zwierzchu upieczone o od spodu surowe..po wyciągnięciu wylała się cała masa z dna..ten prezent dostałam na mikołaja..kurczak suchy a ziemniaczki twarde..to jest szmelc ..czy można to zwrócić do sklepu cena 150 zł
      • panes Re: kombiwar - halogen oven 18.01.10, 15:58
        Do gosha30: myślę,że te wszystkie oveny są produkcji chińskiej, ja
        mam model CO-622, który niczym nie różni się od tego "Mangowego",
        tak nawiasem to jakoś nie podają modelu?
        Z ceny także już spuścili na 199 zł
        Widziałem podobny w REALU za 190 zł
        Swój kupiłem na bazarze w Utrechcie za 45 euro.
        W sumie produkt jest dobry i rzeczywiście pieczenie i smażenie jest
        ok.
        Przy dietach b/tłuszczowych b.dobry i mogę polecić: warto!!!
        • Gość: zawsze ania75 Re: kombiwar - halogen oven IP: *.toya.net.pl 23.01.10, 08:08
          a co z tymi ciastami?jak piec żeby były dopieczone w środku?
      • Gość: Jola Re: kombiwar - halogen oven IP: 195.18.236.* 06.02.11, 19:09
        sciema totalna , eksperymentowalismy z wieloma daniami , nie polecam , żałuje kasy , tradycyjne potrawy wychodzą suche i nie dobre , czas w tym urzadzeniu schodzi się 50 % dłużej .
    • Gość: antek Re: kombiwar - halogen oven IP: *.mpmproduct.com.pl 06.05.09, 08:20
      po co przepłacać-zobacz!

      www.ceneo.pl/226497
      • Gość: gosha30 Re: kombiwar - halogen oven IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.09, 10:30
        Ok, tylko bardziej interesuje mnie, czy te sprzęty to jest to samo.
        Halogen oven posiada niby jakies swiatło halogenowe i podczerwien a
        pozostałe nie mają tego w opisie. Wiec jakby mniało byc lepsze to
        moge zapłacić więcej.
        • Gość: janek Re: kombiwar - halogen oven IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.09, 11:04
          z tym halogenem to taka mała ściema marketingowa.
          oprócz oswitlenia wnętrza-co dobrze wyglada w reklamie tv,
          to żródło ciepła jakie by ono nie było-jest tylko żródłem ciepła.

          • Gość: Mirka34 Re: kombiwar - halogen oven IP: *.acn.waw.pl 16.10.09, 16:20
            Też tak uważam, generalnie nie kupiłabym czegokolwiek co było reklamowane w
            mango. Tym bardziej, że za te pieniądze, można mieć już naprawdę fajne kombiwary
            sama kupiłam JL-158A i od pół roku wiernie mi służy.
            • Gość: Marcel Re: kombiwar - halogen oven IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.09, 00:41
              Jak dla mnie zależy od sytuacji i konkretnego produktu, ale fakt sam też jeszcze
              tam się nie zaopatrywałem. W kwestii kombiwarów żona kupiła taki sam bodajże 2
              tygodnie temu, był używany dopiero kilka razy, ale urządzenie ciekawe i co
              najważniejsze się sprawdza.
        • Gość: anatol Re: kombiwar - halogen oven IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.08.09, 20:02
          Mam od lat chińskiego protoplastę obecnych kombiwarów. Zasada jest
          taka sama we wszystkich, inne jest dzisiaj źródło ciepła. Dawniej
          była to grzałka, której ciepło było rozprowadzane w szklanym baniaku
          przy pomocy wentylatora. Dzisiaj źródłem ciepła jest żarówka
          halogenowa, której ciepło rozprowadza też wentylator. jeśli mój
          staruszek mi się znudzi (lub wysiądzie) to kupię Halogen Oven tam,
          gdzie dostanę:
          1) najniższą cenę,
          2) komplet wyposażenia (2 ruszty, chwytak, podstawkę do pokrywy i po
          polsku napisaną instrukcję,w której podadzą mi czasy i temperatury
          dla poszczególnych czynności (pieczenie, grilowanie ...)i gatunków
          wkładanych mięs lub warzyw.

          Koszty użytkowania: w moim rejonie (mazowsze) 1 kilowatogodzina
          (kWh) kosztuje brutto 50 gr. A więc godzina np. pieczania w max
          temperaturze to 1,4 kW razy 1 godź razy 50 gr = 70 gr. Przy niższych
          temperaturach i tym samym czasie bedzie taniej.

          Utrzymywanie temperatury zadanej pokrętłem kombiwar realizuje
          włączając lub wyłączając lampę halogenową.

          Drób wychodzi w tym moim dobrze, w halogenowym nie ma powoduu by
          było inaczej. Grzanki, kiełbaski itp też. Ciast bym nie piekł.

          Aby ułatwić sobie mycie - bo w to przy pomocy wiatraka nie wierzę -
          na dno szkła wkładamy talerz, który zbiera tłuszcz lub wlewamy ze 2
          cm wody.
    • Gość: ania-miętusek Re: kombiwar - halogen oven IP: *.mofnet.gov.pl 07.05.09, 14:17
      wejdź na tanieje.pl i wpisz w wyszukiwarkę halogen oven. Mają ten
      sprzęt za niecałe 250,00zł. I to ten sam bo nawet tej samej firmy co
      w mango. Nie ma go teraz w tanieje.pl na stanie ale może warto
      poczekać aż będzie można go u nich dostać. Ja w każdym razie
      poluję :) pozdrawiam.
      • Gość: jw Re: kombiwar - halogen oven IP: *.xdsl.centertel.pl 16.05.09, 22:11
        tanieje.pl to wieka ściema. BRAK to podstawa działalności.
        • Gość: kj Re: kombiwar - halogen oven IP: *.net.pl 31.05.09, 17:15
          Chyba jednak nie sciema bo znowu mają na stanie.
          • Gość: Bolek Re: kombiwar - halogen oven IP: 217.153.131.* 20.07.09, 14:32
            Ja zakupiłem ten z Mango i jestm bardzo zadowolony, przesyłka w cztery dni i
            potrawy fajnie i szybko sie pieka, nie wiem jak w innych firmach ale Mango jest
            znana i nie ma problemu z wymiana i serwisem w razie czego. Czego nie mozna
            powiedziec o pozostalych.
            • Gość: Zaradny Re: kombiwar - halogen oven IP: *.retsat1.com.pl 23.09.09, 16:31
              Kupiłem w MAKRO za 181 zł ostatni egzemplarz.Uprzedził mnie sprzedawca z Allegro
              który zabrał całą paletę.Ten sam produkt co w Mango.
              • Gość: Dorota Re: kombiwar - halogen oven IP: *.146.118.111.nat.umts.dynamic.eranet.pl 22.11.09, 09:48
                Dwa tygodnie temu kupiłam w Realu (identyczny jak w Mango) za
                199zł. Była ich cała paleta, ale nie widziałam zainteresowania ze
                strony kientów. Kilka razy używałam i jestem bardzo zadowolona.
                Mięsko jest chrupiące a tłuszcz spływa przez kratkę na dno
                kombiwaru. Wada tego urzadzenia to jaskrawe światło,które mnie drażni
                ( kiedy osiągnie ustawioną tem. to gaśnie i włącza się).Myślę, że
                warto mieć takie urządzenie w kuchni, ale niekoniecznie za 400zł.
                • Gość: nuna53 Re: kombiwar - halogen oven IP: *.tktelekom.pl 04.12.09, 18:06
                  Ja dwa dni temu zakupiłam na allegro ten kombiwar za 180 zł plus przesyłka,
                  dołożyli jeszcze urządzenie do kłucia mięsa zamiast klepania /kiedyś w mango
                  było to po 60 zł/.Piekłam udka z kurczaka wyszły pyszne chrupiące. Dzisiaj
                  piekłam udka faszerwane mięsem wyszły super. Zasada jest taka że pieczone mięso
                  musi być oblewane lekko co jakiś czas wodą z czego powstaje na dolnej podstawce
                  dobry sosik. Na dolnym ruszcie można ułożyć warzywa będa lekko skropione i nie
                  wyschną.
                  Jutro będę robiła jakieś lekkie ciasto. Ogólnie jestem zadowolona.
                • Gość: ewa Re: kombiwar - halogen oven IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.09, 19:21
                  Ja kupiłam mężowi na imieniny(Mango) razem z żelazkiem.Mąż b. zadowolony
                  eksperymentuje. Wyszło taniej,ale żelazko do mnie nie "przemawia". Halogen za to
                  budzi radość mojego męża i nie jest takie złe. Ciasta nie piekłam,ale mąż piekł
                  ziemniaczki, zapiekankę, tosty,szaszłyki, golonkę, mięsko. Na dolnym ruszcie
                  piecze się na górnym griluje. Tłuszcz rzeczywiście spływa.Jedzonko pyszne.
                  Trzeba jednak potrenować i wyczuć urządzenie. Mnie się podoba, bo nie muszę
                  gotować:)Żelazko na razie raz wypróbowałam i wróciłam do normalnego.
                • Gość: Dora Re: kombiwar - halogen oven IP: 78.8.222.* 28.05.10, 18:01
                  Witam.
                  Zakupiłam HO na allegro. Wydaje mi się,że najtaniej bo z całym wyposażeniem (2
                  ruszta, 2 tacki do gotowania na parze i smażenia, uchwytem, podstawkiem pod
                  pokrywę, szpilkami do szaszłyków, stojakiem na tosty)firmy KELERS za jedyne 169
                  zł łącznie z przesyłką (czekałam 1 dzień. Działa bez zarzutów.
                  www.allegro.pl/show_item.php?item=1043917152
      • Gość: andrzej Re: kombiwar - halogen oven IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.09, 06:21
        kupilem w "Real"identyczny jak w "mango" z napisem na obudowie "JML"za
        199zeta dzisiaj robie kurczaka
    • Gość: henryk Re: kombiwar - halogen oven IP: *.ksknet.pl 21.05.09, 14:21
      Dziś 21 . 05. w supermarkecie " Real "kupiłem za 199zł radzę
      odwiedzić ten supermarket.
      • Gość: shida Re: kombiwar - halogen oven IP: 89.108.211.* 22.05.09, 15:03
        taak taak tylko że na allegro są kombiwary które mają tylko obieg powietrza a
        halogen oven ma podczerwień halogen i wentylator:)ja mam halogen oven kupiłam na
        allegro za 239zł było 100 sztuk i poszły w 1 dzien:)-JEST ŚWIETNY!!!!
        • Gość: Mario Re: kombiwar - halogen oven IP: *.centertel.pl 30.05.09, 10:56
          Potwierdzam oryginalny halogen oven jest super z powodzeniem
          zastępuje piecyk np na cempingu ja piekę dwu kilogramowego kurczaka
          w halogenie w ciągu 75min na chrupko.
          Osobiscie polecam !
        • Gość: Ciekawa Re: kombiwar - halogen oven IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.09, 20:20
          W czym się przejawia jego świetność? Jeśli ktoś kurczaka piecze ponad godzinę,
          to gdzie tu oszczędność czasu i energii?, A skąd kombiwar wie, ze teraz chcę
          upiec ciasto, a nie kurczaka? Albo, ze mam ochotę na warzywka gotowane na parze?
          Czytałam gdzieś o temperaturach, to prawie wszystko trzeba piec w tem 200, a
          najlepiej 250 stopni. Gdzie tu oszczędność?
          • Gość: tren Re: kombiwar - halogen oven IP: *.chello.pl 27.07.09, 10:14
            Kup na allegro, według mnie nie ma róznicy.
          • Gość: JA Re: kombiwar - halogen oven IP: 213.184.21.* 28.06.11, 15:00
            A SKĄD TWOJ PIEKARNIK WIE, CZY ROBISZ CIASTO CZY KURCZAKA??? ta sama zasada... przed chwilą wyjęłam ciasto- super się upiekło:)
        • Gość: Ciekawska Re: kombiwar - halogen oven IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.09, 12:52
          Skoro jesteś zadowolona z kombiwaru, to napisz jak z niego korzystasz. Ja
          potrafię jedynie upiec części z kurczaka. Reszta wychodzi beznadziejna raczej.
          Mięso z karczku wysuszone, warzywa surowe i nadpalone od góry, ziemniaki surowe.
          Ciasto trzeba dopiekać w piekarniku.
          • Gość: gość Re: kombiwar - halogen oven IP: 77.255.6.* 16.02.10, 19:56
            Ja kupiłam halogen over na tv mango wczoraj go otrzymałam a dzisiaj
            wyprubowałam.Miałam ćwiartki i ziemniaki przekrojone na połowę
            oczywiście wcześniej przyprawione.Piekłam 45 min bo 30 było za
            mało ....wszystko mięciutkie palce lizać.Tylko jestem ciekawa jak
            będzie się dzień w dzień uzywac to jaki koszt prądu bedzie :
            (....pozdrawiam
        • Gość: tati Re: kombiwar - halogen oven IP: 195.117.108.* 20.10.09, 19:48
          Wow! podczerwień. Promienie podczerwone emituje słońce i każde ciało
          ogrzane. zwykła farelka też tyle, że nieświetlne a lampy z żarówką
          ( halogenową czy inną) emitują promieniowanie podczerw. świetlne.
          taki to bajer
    • Gość: zuzi Re: kombiwar - halogen oven IP: *.net.pl 31.05.09, 17:17
      Ja kupiłam w tanieje.pl. Dokładnie ten sam ale jednak znacząco taniej. Jestem zadowolona z zakupu - jest to jednak dużo wygodniejsze rozwiązanie niż pieczenie w piekarniku i chyba jednak bardziej ekonomiczne
      • Gość: annako32poczta.one Re: kombiwar - halogen oven IP: 82.146.247.* 01.06.09, 16:26

        czy możesz mnie poinstruować jak uzywać halogen owen jak w nim przyrządzać potrawy
        • Gość: Magda Re: kombiwar - halogen oven IP: *.chello.pl 18.01.10, 18:10
          Właśnie o to chodzi.Ja też mam od dziś.Nie opisu samego urządzenia,bo wstawiłam
          pierś z idyka ,aby wypróbować i niby się upiekła,ale też suchawa.Ustawialam
          rożnie temperaturę i co mnie dziwiło,halogen Swiecił przez cały czas pieczenia,a
          wydaje mi się,że po uzyskaniu ustawionej temperatury,powinno gasnąć co jakiś
          czas?????Nie ma porządnego opisu.
          Mam natomiast,już od 15lat Termomiks,który działa,a książka z przepisami tak
          dokładna,żenigdy nie muszę niczego kombinować i wychodzi tak jak powinno.Weszłam
          też na tą stronę i myślałam,ze dowiem się czegoś od str.praktycznej i narazie
          nie znalazłam.Pozdrawiam.
          • Gość: nika Re: kombiwar - halogen oven IP: *.uddi.cable.virginmedia.com 18.02.10, 18:12
            Przepisy są na stronie
            vitalia.pl/index.php/mid/25/fid/201/odchudzanie/diety/forum/22
            /topicid/62323/page/0 też chce to kupic, ale w UK są droższe niż w
            Polsce przeciętnie 60- 70 funtów. Bardzo mi się podoba w reklamie no
            i zastanawia mnie pieczenie ciast, czy rzeczywiście nie udają się?
            • Gość: Anna Re: kombiwar - halogen oven IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.02.10, 20:59
              [Mam nieco starszy kombiwar (bez światła),z którego jestem
              zadowolona.Ciasta,zwłaszcza drożdżowe,szarlotka i mufinki- udają mi
              się zawsze.Temperaturę ustawiam zgodnie z przepisem dla piekarnika
              elektrycznego.Jedno zastrzeżenie-stawiam na wysokim ruszcie i
              zakładam metalowy pierścień,który jest w wyposażeniu.Życzę
              powodzenia i smacznego.
          • Gość: Dora Re: kombiwar - halogen oven IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.05.10, 18:12
            Po nagrzaniu faktycznie powinien wyłączać się i włączać.
            Filety z kurczaka czy z indyka po uprzednim przyprawieniu kładę na górny ruszt i
            piekę tylko 20min w temp.220 stopni C, a na dolną tackę leję 4 łyżki wody. Wtedy
            są naprawdę soczyste. Smacznego.
      • Gość: Andrzej Re: kombiwar - halogen oven IP: 94.254.249.* 02.06.09, 13:40
        Czy ten na tanieje.pl to napewno ten sam co w mango? Bo jest 124 zł
        różnicy w cenie.
        • Gość: zuzi Re: kombiwar - halogen oven IP: *.net.pl 16.06.09, 20:31
          nie ma żadnej różnicy - to po co przepłacać
      • Gość: awitch Re: kombiwar - halogen oven IP: *.chello.pl 06.08.09, 21:14
        dzisiaj dostalam przesylke z mango, ale procz 2 przepisow nie ma nic. To szok,
        bo w reklamie mowia co innego. Prosze o sprawdzone przepisy zebym blysnela przed
        mezem jak wroci.W koncu to byl moj prezent na 3 rocznice slubu.Pozdrawiam
        • Gość: 2412ewa50@wp.pl Re: kombiwar - halogen oven IP: *.173.5.101.tesatnet.pl 08.12.09, 19:57
          Proszę Ciebie o podzielenie się otrzymanymi konkretnymi przepisami dotycząccymi
          czasu pieczenia i grillowania oraz ustawiania pokręteł. Kupiłam w NETTO
          identyczny jak w MANGO , umiem gotować tradycyjnie ale czy wlewać na dno wodę?,
          czy piec na "sucho" , jak długo trzymać produkty w tym urządzeniu?
          Będę niezmiernie wdzięczna za odpowiedź - pozdrawiam
          • zawsze_ania75 Re: kombiwar - halogen oven 24.12.09, 09:49
            kupiłam HO w realu za 199zł wszystko z nim o.k tylko brak tych przepisów dobrze
            że jest to forum.Podajcie proszę więcej przepisów i napiszcie proszę czy można
            wkładać potrawy na dno tej misy bez żadnych rusztów,tacek itp.żeby np. zrobić
            bigos,leczo,gulasz
            • goffinka Re: kombiwar - halogen oven 25.01.10, 14:13
              Witaj Aniu.Ja wczoraj zamówiłam książkę.Podaję namiary www.KDC.pl
              Tytuł "Gotowanie w kombiwarze",autor Tadeusz Barowicz.Cena książki 16,90zł plus
              koszty przesyłki 9,99zł.Można zapłacić przy odbiorze.Podobno super książka ,są
              przepisy i nie tylko.

              Pozdrawiam
              • Gość: leo Re: kombiwar - halogen oven IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.10, 06:44
                ab-services.pl/allegro/wystawianie/foto/expo_service/optimum/kombiwary/a
                x_777_m/ax777m_im.pdf
                Pełna instrukcja i zakresy temperatur polecam
    • 2koniki Re: kombiwar - halogen oven 11.06.09, 20:23
      Kurcze są tu dwie grupy pytających i niby odpowiadających, którzy w
      sumie nic konkretnego nie odpowiadają same zdawkowe słowa.
      kupiłem świetny itp a odpowiedzi na pytania zadane przez zainteresowane
      osoby kupnem zero. Czy nawet brak odzewu dla osoby która prosi o pomoc
      w korzystaniu z tego cuda. Same ble ble ble i po co to?!
      • Gość: norman Re: kombiwar - halogen oven IP: *.aster.pl 12.06.09, 13:29
        dlatego nie ma konkretnych odpowiedzi, bo część wpisujących się to pracownicy z
        firm marketingowych, którzy nie mają pojęcia nawet jak ten sprzęt wygląda, a
        używając marketingu szeptanego (redagowanie forum), starają się zareklamować czy
        to konkretny produkt ( halogen oven) czy też konkretny portal (tanieje.pl).
        dlatego zawsze na wpisy na forach trzeba brać pewną poprawkę ;)
        • Gość: ola Re: kombiwar - halogen oven IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.09, 19:28
          witam, jestem wlasnie swiezo upieczona posiadaczka tegoz cuda i kompletnie nie
          wiem co w nim mozna robic:( tj. jakby piekarnik
          +mikrofalowka? jakie potrawy przyzadzacie i czy ktos juz robil zapiekanki?
          rozumiem, ze trzeba wkladac w naczyniu zaroodpornym?
          czekam na wskazowki i dziekuje z gory za wszystkie uwagi
    • Gość: Drago Re: kombiwar - halogen oven IP: 80.50.236.* 13.06.09, 12:44
      Ja wtrącę swe 2 grosze
      Plusy
      + Pieczenie mięsa przyprawy mocna czuć
      ale nieraz mięso jest suche
      i na tym się kończy
      po za tym to jest jeno wielkie guwn...
      gotowani na parze ściema
      nalałem gotującej się wody do rozgrzanego na ful tego piecyka dup.
      nic woda stygnie
      Kartofle bardziej na frytki wyglądają suche i twarde
      robiliśmy bułki z truskawkami z wieszu ładne ale spód surowy na wszystkie
      poziomy i sposoby robiliśmy
      JA BYM ZA TO NIE DAŁ 100 ZŁOTY
      • Gość: jula Re: kombiwar - halogen oven IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.09, 19:55
        Dokładnie. Masz rację, ziemniaki są suche jak wiór,kotlety
        mielone "smażyły " się ponad godzinę i były dalej surowe i dziwne w
        smaku.
        W zasadzie to skąd ma to urządzenie wiedzieć jaką obróbkę termiczną
        chcemy zastosować, przecież nie przekażę mu telepatycznie że chcę
        mięso np, z grilla.
        Te potrawy są takie " uciaprane " i bezpłciowe.
        • Gość: kaja Re: kombiwar - halogen oven IP: *.net.pl 17.06.09, 23:08
          jak ktoś nie ma pojęcia o gotowaniu i myśli że jakies urządzenie wykona za niego całą robotę a jego rola ograniczy się do wrzucenia ochłapu mięsa i pokręceniu pokrętłami to mu zawsze wyjdzie ucioprane. Ja mam kombiwar i sobie chwale
          • Gość: Ciekawska Re: kombiwar - halogen oven IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.09, 19:53
            Napisz Kaju, jak pieczesz ciasto. Jaki rodzaj ciasta można upiec w kombiwarze,
            jaka wielkość blachy, jaki czas, jaka temperatura?

            Drożdżówkę piekłam ponad godzinę i boki oraz spód były białe (i pewnie surowe),
            góra natomiast mocno się podpiekała, więc zakryłam folią. W końcu przełożyłam
            ciasto do nagrzanego piekarnika i dokończyłam dzieło.

            Warzywa na parze gotowałam, gotowałam (wcześniej wlałam wodę)i w końcu
            zagotowałam wodę w garnku i dogotowałam w zeppterze.

            Fakt, żeberka wyszły mi bardzo smaczne, również kiełbaska pieczona oraz
            skrzydełka i udka.

            Jak do tej pory pieczenie i gotowanie na parze, to strata czasu i nerwów.
            • Gość: Paweł Re: kombiwar - halogen oven IP: *.chello.pl 21.06.09, 23:00
              To nie jest do ciasta, pieczenie w tym ciasta to wielka sciema, nadaje się
              do prostych rzeczy, jak wam mieęso schnie, to przykryjcie pojemnik folią
              aluminiową
              • Gość: Ciekawska Re: kombiwar - halogen oven IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.09, 17:28
                Teraz już wiem, że nie do ciasta. Tylko nie rozumiem, dlaczego wszyscy w opisie
                zachwalają, że ów "prodiż" jest lepszy od piekarnika, garnka i mikrofali?
                Wypisują, ze pieką w tym cudzie ciasta, bułki, biszkopty. Czy wszyscy kłamią?
                Skoro komuś coś się udaje, proszę pochwalić się sukcesem na forum i podać
                dokładny przepis.


                Mięsa nie musiałam niczym przykrywać, wyszło super. Rumiane, chrupiące i
                niewyschnięte.
                Warzywa na parze gotowały się, gotowały i były twarde.
                Napiszcie jak Wy to robicie? Ile wlewacie wody, na jaką temperaturę i na jaki
                czas trzeba ustawić?

                Jak już kupiłam tę "zawalidrogę", to chcę to w jakiś racjonalny sposób wykorzystać.
                • Gość: .jhv Re: kombiwar - halogen oven IP: *.chello.pl 25.10.09, 10:26
                  moi drodzy... sprawa jest prosta. warzywa na parze czy jakiekolwiek mięso, rybę
                  w ziołach etc., bez najmniejszego problemy robi się w normalnym garnku, w miarę
                  szerokim, do którego wstawia się takie jakby sito na nóżkach, (stojak do
                  gotowania na parze...) który kosztuje z 10 zeta... na spód gara wlewa się
                  odrobinę wody i... wszystko. rybę czy mięso można aromatyzować dodając do tej
                  wody np. miętę (jeśli ktoś lubi) albo innymi ziołami. W ciągu kilku minut pod
                  przykryciem wszystko jest gotowe, delikatne i smaczne. chodzi o to by naraz nie
                  było nawalone za dużo rzeczy chodzi i w dużych porcjach. musi być jedna warstwa
                  aby była swobodna cyrkulacja i robi się piorunem.
                  pieczenia, opiekania etc., rozmaitych mięs wymagają odpowiedniego przygotowania
                  i bez problemu można je robić w tradycyjnym piekarniku bo przede wszystkim są
                  dużo smaczniejsze. sama obróbka cieplna, nie zajmuje wcale więcej czasu, nie
                  jest też bardziej kosztowna niż w tym halogenowym badziewiu. można robić w
                  szybkowarze : pod ciśnieniem, albo w normalnym piekraniku jeśli chcemy
                  chrupiące. czerwone mięsa, np. wołowinę, baraninę można wcześniej nasolić,
                  natrzeć czosnkiem, pieprzem, cebulą lub szpikować i na tydzień wsadzić do
                  zamrażalnika. po rozmrożeniu obsmażyć na gorącym tłuszczu i potem piec w rękawie
                  foliowym z przyprawami. w rękawie trzeba zrobić parę dziur.
                  można na blasze ale wtedy trzeba podlewać. można w folii aluminiowej zostawiając
                  szpary. mozna piec w liściach kapusty (kapusta jest do wyrzucenia oczywiscie
                  potem a nie do jedzenia)
                  inne czerwone mięsa jak wieprzowina można najpierw moczyć w mleku parę godzin
                  (np. na noc). potem (lub tylko, bez moczenia w mleku - ale po mleku są
                  chrupiące) marynować w roztworze zagotowanym wcześniej z solą, octem (1:5 z
                  wodą). lisciem laurowym, zielem angielskim, pieprzem ziarnistym, kardamonem,
                  cebulą pociętą, ew. przyprawami które lubicie szczególnie, zalewamy nie gorącą
                  ale ciepłą marynatą, na 2-4 godziny, potem osuszamy i obsmażamy krótko na
                  gorącym tłuszczu, piec można w piekarniku podlewając marynatą, w rękawie
                  foliowym lub w szybkowarze, białe mięsa wymagają lekiej marynaty znacznie
                  krócej, małe porcje nawet parę minut, zawsze obsmażamy by zamknąć soki wewnątrz
                  i aby mięso było soczyste i kruche a tłuszcz się wytopił. mikrofalówki i jakieś
                  halogenówki nie służą generalnie do GOTOWANIA, co najwyżej odgrzewania. chyba,
                  że ktoś jest miłośnikiem fastfoodów, wtedy może sobie robić gąbki bez smaku z
                  tych wynalazków. polecam zapoznanie się z technologią obróbki produktów i ich
                  właściowściami, co kiedy ginie a co zostaje, jaki wpływ ma jaka temperatura i
                  na co, czynniki mechaniczne etc., i wtedy jest wszystko jasne i dużo prostsze.
                  • Gość: hm Re: kombiwar - halogen oven IP: *.adsl.inetia.pl 14.11.09, 19:33
                    tere fere
      • Gość: marli78 Re: kombiwar - halogen oven IP: *.21-151.libero.it 20.01.10, 15:31
        bardzo zaluje ze nie czytalam przed zakupem opini na temat tego
        super sciema hallogen oven.ziemniaki po godzinie nadal surowe a
        mieso suche jak badyl.nie ma co sobie wmawiac brak umiejetnosci
        gotowania ten produkt nie jest wart jednego grosza.jak ktos chce sie
        przekonac chetnie sprezentuje ten niewypal!!!!!!
        • Gość: stykrotka Re: kombiwar - halogen oven IP: *.netia.pl 01.02.10, 13:17
          Ja nie mam nic temu urządzeniu jak na razie do zarzucenia.

          Robi przepyszną soczystą kaczkę.
          Mam go od niedawna bo rodzice mi dali w prezencie (też taki mają).
          Kaczka wychodzi przeeeeepyszna.. (faszerowana jabłkami).

          Myślę, że przy robieniu innych mniejszych mięs trzeba nalać trochę wody na dno,
          żeby nie było suche.


          Lubię go nawet bo jakbym miała robić kaczkę, udka itd w piekarniku i potem ten
          piekarnik myć z tego tłuszczu dookoła to dziękuje ;)

          Na dodatek nie trzeba czekać aż się nagrzeje co uważam za wielki plus
        • Gość: Aga Re: kombiwar - halogen oven IP: 82.177.136.* 01.02.10, 22:26
          Chetnie przyjme prezent albo jak mowisz niewypal. jak mowisz serio to moj email
          agusia234@yahoo.com
        • Gość: A. Re: kombiwar - halogen oven IP: *.ksiaznica.szczecin.pl 24.02.10, 08:45
          Jak dla ciebie jest to zawalidroga to ja z chęcią się tym zaopiekuję ;-) Ania
        • Gość: Rafał Re: kombiwar - halogen oven IP: 83.238.48.* 01.03.10, 10:36
          No to czekam na kombiwar
        • Gość: agnieszka Re: kombiwar - halogen oven IP: *.41.33.133.threembb.co.uk 30.07.11, 22:27
          Hej, sproboj ziemniaki owinac w folie aluminiowa do pieczenia z dodatkiem masla i soli, dokladnie zawin i piecz ok 40 minut razem z miesem, a na dol wlej z pol szklanki wody.
      • Gość: zibimag Re: kombiwar - halogen oven IP: 81.219.69.* 15.02.10, 14:42
        Jeżeli masz taki wynik pieczenia jak przedstawiasz to Twój kombiwar nie ma
        konwencji- obiegu ciepłego powietrza. Albo fabrycznie nie ma i trzeba ręcznie
        polewać pieczeń co 15 minut albo wysiadł wentylator.
        W kuchence elektrycznej bez obiegu gorącego powietrza dla uzyskania dobrej
        pieczeni należy ją piec w naczyniu żaroodpornym zamkniętym z dodatkiem wody lub
        tłuszczu z produktu jeżeli go zawiera. Na marginesie Twoj język świadczy, że
        umiesz piec tylko na ognisku.
    • Gość: JWO Re: kombiwar - halogen oven IP: 195.216.115.* 24.06.09, 00:15
      Super piekarnik na pierwszy rzut poszedł kurczak ....mniam palce
      lizać polecam zkup tego produktu
      • Gość: Andrzej Re: kombiwar - halogen oven IP: 80.249.4.* 26.06.09, 10:00
        Ja kupiłem taki z Mango, próby pierwsze przeprowadziłem,Wnioski: ja
        jestem zadowolony, kurczak ok 2 kg 75 minut, ale podczas pieczenia jednak trzeba go obrócić, nie dopiekł się od spodu (temp.200 st.C).
        Schab wcześniej nasypany ziółkami 15 minut, plastry 1,5 cm OK,
        Karczek 1,2 cm 20-25 min. Pod spodem były warzywa i ziemniaki i wcale
        nie dolewałem żadnej wody. Ziemniaki 35 - 40 min. Mięsko włożyłem
        później. Mnie to smakuje. Warzywka lekko twardawe, ale po co mają się
        rozgotować. Tracą witaminki.
        • Gość: eedek Żadna rewelacja IP: *.unregistered.net.exatel.pl 26.06.09, 14:24
          W podanych przez ciebie czasach zrobisz to samo w zwykłym
          piekarniku.I efekt też będzie lepszy.
        • Gość: Dociekliwa Re: kombiwar - halogen oven IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.09, 17:40
          W takim czasie to ja na patelni teflonowej grillowej usmażę też pyszne, też bez
          tłuszczu, też posypane ziołami i do tego nie upali mi się po brzegach od góry
        • Gość: Dociekliwa Re: kombiwar - halogen oven IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.09, 17:46
          Kurczaka piekę w tym samym czasie, a nawet szybciej w piekarniku. Z
          termoobiegiem jest równo przypieczony ze wszystkich stron. W niższej
          temperaturze, więc z mniejszym zużyciem prądu. Taniej.
          Schab w halovenie wyszedł deskowaty. Karczek niby dobry ale zbyt osmalony po
          brzegach od góry. Trzeba przewracać. Ziemniaki krócej gotuję na elektrycznej
          płycie. Warzywa jeśli mają być twarde, to lepiej zjeść surowe, jeszcze więcej
          mają witamin.
          Aha, w piekarniku wygodniej mi oglądać potrawy, przewracać próbować. Otwieram
          drzwiczki, wyciągam ruszt na teleskopach i nie cuduję z gorącą, ciężką i
          niewygodną nakrywą, która trzeba umieścić w drucianej podstawce, a najpierw w
          nią wcelować brzegiem.
          • forumok Re: kombiwar - halogen oven 29.10.09, 10:02
            konkretna odpowiedź, bardzo mi się podoba
            myślę że zadowoli pytających chciałam kupić to ustrojstwo ale juz się
            rozmyśliłam ciągle przybywa różnego sprzętu i wreszcie nie wiadomo gdzie go
            postawić
            ale polecam tym, którzy lubią eksperymentować tylko warto nabyć upewniwszy się
            przedtem czy można zwrócić po wypróbowaniu.
          • Gość: M.K. Re: kombiwar - halogen oven IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.09, 22:35
            Wszystko prawda!!!! To moje poczatki z HO ale nie jestem pewna czy
            będzie dalszy ciąg. Na razie idzie do piwnicy (dobrze, że mam piwnicę
            • helena-61 Re: kombiwar - halogen oven 12.12.12, 06:22
              to najgorszy wynalazek 21 -wieku ..wszystkie ciasta to zakalce ..nic się nie da przyrządzić w tym gó...e--najwyżej zapiekankę z chleba..szkoda kasy..nowy opiekacz oddam za darmo
              • Gość: Tadek Re: kombiwar - halogen oven IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.13, 08:43
                Właśnie skończyła mi się grzałka ( po około dwu latach) oraz mam kłopoty z programatoram czasu. Chętnie wezmę ten "oven" na części i zapłacę koszty transportu.
          • Gość: pepe Re: kombiwar - halogen oven IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.10, 17:25
            Weź butelkę ...nalej do niej wody około 1/3 butelki..nadziej kurczaka w
            posolonego itp ...włóż na stojąco do piekarnika ...pycha
        • Gość: magda Re: kombiwar - halogen oven IP: *.icpnet.pl 16.02.10, 23:45
          o matko! normalnie ziemniaki gotują się 20 minut! człowieku, Ty chyba w kuchni w
          życiu nie byłeś ;p
      • Gość: szef Re: kombiwar - halogen oven IP: *.chello.pl 27.09.09, 11:19
        Mówicie że mięso wam suche wychodzi, a to zależy od jakości mięsa, jeżeli
        kupicie mięso ze starej mućki to się nie dziwcie że macie wióry, a w reklamach
        zawsze przesadzają. Poza tym chcecie przepisów, wystarczy popróbować, raz i
        drugi nie wyjdzie to już będziecie wiedzieć że coś nie tak robicie. Ktoś tu
        napisał że o gotowaniu trzeba mieć pojęcie, a nie wrzucić kawał chabaniny,
        pokręcić gałkami i iść na spacer. I ja się z tym zgadzam.
        • Gość: Zbyszek P Re: kombiwar - halogen oven IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 20:25
          Ta opinia doprowadziła mnie do śmiechu przez łzy. Już dawno się tak nie
          ubawiłem. Autor tej opinii rozbawił mnie do łez w dobrym słowa znaczeniu. Żona,
          która jest w kuchni na dole myślała,że postradałem rozum tak wyłem ze śmiechu.
          Od kilku dni druga ta lepsza połowa namawia do zainwestowania w to urządzenie.
          Zapoznając się z komentarzami na forum już wiem co o tym myśleć. Dzięki
          serdeczne. Pozdrowienia autora i życzę miłego wieczoru.
          • Gość: gosia Re: kombiwar - halogen oven IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.10, 23:24
            mam kombiwar od dłuższego czasu i ,i dziwią mnie tak nie miłe opinie na temat tego urządzenia-mam mikrofale tzw.kombajn,szybkowary i super garnki- i zdecydowanie stwierdzam że że są potrawy które tylko w kombiwarze są wyśmienite,mięso chrupkie ,ziemniaczki miękkie i warzywka soczyste i to w jednym czasie-polecam książkę GOTOWANIE W SZYBKOWARZE-ale niestety czas i temperaturę trzeba opracować sobie samemu -wszystko zależy od wielkości kawałków żywności
      • otylka123 Re: kombiwar - halogen oven 07.01.10, 16:43
        kupilam swoj kombiwar w biedronce taniej niz w tv a parametry te same.polecam to rozwiazanie.jako mlode malzenstwo nie mamy zadnych "wypasionych" sprzetow kuchennych,kuchnia gazowa zwykla bez piekarnika,wiec to jest dla nas jakas alternatywa,jest duzo bardziej funkjonalne niz mikrofalowka,dzisiaj obiad zajal mi 30 min skrzydelka w panierce i ziemniaki wyszly super i to bez stania przy patelni pelnej tluszczu.jak dla mnie super :)
        • Gość: zawsze ania75 Re: kombiwar - halogen oven IP: *.toya.net.pl 08.01.10, 09:29
          robiłam wczoraj jabłecznik-makabra,wierzch przypieczony a środek surowy.Pomóżcie
          • Gość: Wanda Re: kombiwar - halogen oven IP: *.chello.pl 06.02.10, 12:51
            W halogenowym urządzeniu spód ciasta nie miał takiej samej temperatury jak
            wierzch. Nic dziwnego,że się nie upiekł. Prodiże są wykonane z aluminium (bardzo
            dobry przewodnik ciepła).W prodiżu ciasta wychodzą wspaniale, biszkopty zawsze
            są udane, serniki, pierniki również.
        • Gość: zawsze ania75 Re: kombiwar - halogen oven IP: *.toya.net.pl 08.01.10, 09:30
          a jak robiłaś ziemniaki?
          • Gość: zawsze ania75 Re: kombiwar - halogen oven IP: *.toya.net.pl 08.01.10, 09:33
            robiłam wczoraj jabłecznik-makabra,wierzch przypieczony a środek
            surowy.Pomóżcie,czekam na rady
            • Gość: JANUS Re: kombiwar - halogen oven IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.10, 17:05
              Spróbój zmienić foremkę na taką z otworem w środku. Ja piekę w
              foremce z kominkiem i ciasta ładnie się pieką. Gorące powietrze
              wiatrak wyrzuca do ścianek zewnętrznych a przez kominek zasysa nową
              porcję powietrza z dna naczynia - oto cała tajemnica.
              Powietrze wewnątrz musi krążyć.
              • Gość: zawsze ania Re: kombiwar - halogen oven IP: *.toya.net.pl 06.03.10, 09:09
                a jakiej średnicy ma być ta forma?na dolnym czy górnym ruszcie?
                • Gość: aga79 Re: kombiwar - halogen oven IP: *.dzierzoniow.vectranet.pl 01.02.11, 18:09
                  Witam posiadam kombiwar z MPMu leżał u mnie 3 lata w szafie ale ostatnio jestem bez piekarnika (remont kuchni ) i musiałam go przeprosić:) Robiłam dzieciom pizze i wyszła bardzo dobra.Zamieszczam przepis który zmniejszyłam o połowe w składnikach i wyszło mi na 2 blaszki dołączone do kombiwaru,my lubimy cieniutkie ciasto jeżeli ktoś woli grubsze to na jedną blaszkę.Oczywiście piekłam pizze na 2 razy :)Dodam że piekłam z taką obręczą na kombiwarze ma to za zadanie zwiększyć pojemniość piekarnika :)
                  Składniki:
                  CIASTO:
                  - mąka - 3 szklanki
                  - drożdże - pół kostki
                  - olej lub oliwa z oliwek - 2 lub 3 łyżki stołowe (wg.uznania)
                  - woda - 1 szklanka
                  - szczypta soli i cukru (ok. pół małej łyżeczki, płaskiej!)
                  SOS:
                  - koncentrat pomidorowy - pół słoiczka
                  - czosnek - 2 ząbki
                  - sól, cukier po pół płaskiej łyżeczki
                  - oregano, bazylia - płaska łyżeczka
                  Jak przyrządzić?
                  CIASTO
                  Mąkę przesiać, dodać sól i cukier, dodać olej lub oliwę, wkruszyć drożdże, wymieszać i dodać wodę. Zagniatać ok 10 min., im dłużej tym ciasto lepsze. Po wyrobieniu ciasta włączyć piekarnik, a ciasto ma się nie lepić do rąk, możma je podsypywać mąką w czasie wyrabiania, ciasto należy rozciągnąć do formy (starcza na blachę od piekarnika) i ułożyć na posypanej mąką blasze, niech sobie kilka minut rośnie jak chce. Ja je tak trzymam aż piekarnik ma 200 stopni (ma mieć 250) i dopiero wtedy smaruję brzegi jajkiem (wtedy nie wysycha i ma rumiana skórkę) oraz smaruję wierzch sosem. Na to kładę to co akurat mam w lodówce.
                  SOSPół słoiczka koncentratu pomidorowego z solą i cukrem do smaku (koncentrat zwykle bywa kwaśny) oraz z ziołami i czosnkiem należy wymieszać i smarować ciasto przed położeniem dalszych składników jeżeli się je ma :))) A jak się nie ma to wystarczy 10 deka utartego sera na wierzch i też jest dobrze.
                  Całość piekę 11 do 12 minut.
                  Małżonka twierdzi że niech się schowają pizze z pizzerii, moja ponoć lepiej smakuje.
                  Uwagi:
                  A było to tak, przed półtora rokiem sprawiliśmy sobię kuchnię z piekarnikiem, no więc do internetu po przepisy na pizzę. W ciągu czasu jaki upłynął i po przetestowaniu setki przepisów okazało się, że w wypadku ciasta na pizzę nie sprawdzają się żadne "wynalazki" i ulepszenia. Ma być prosto i niezawodnie "Jak ruska pepesza". Więc żadnego mleka - wystarczy woda, żadnego czekania aż drożdze urosną( i tak ciasto urośnie), i ma być szybko a smacznie, stąd sos do smarowania powierzchni ciasta przed położeniem składników. Najważniejsze! to dobrze wyrobić ciasto! i tyle :))) Smacznego.
                  Rybka z rusztu też mi wyszła rewelacyjnie ale ruszt i rybę trzeba posmarować olejem,natomiast żeberka wyszły wyschnięte na wiór i nie dało się ich jeść muszę coś wymyślić,teraz mam chęć na kurczaka:)Ach jeszcze zakupiłam sobie okrągłe naczynie żaroodporne i zapiekam wszelkie zapiekanki z makaronu lub ziemniaków (wcześniej wszystkie składniki mam ugotowane) i tylko zapiekam.Mam nadzieję że pomogłam:)
            • kolbiku Re: kombiwar - halogen oven 11.02.11, 18:46
              ciast w tym raczej nie da się dobrze upiec. Mięsa wychodzą natomiast świetne i zapiekanki też
              • zuzannakasierska Re: kombiwar - halogen oven 16.03.11, 11:55
                Wszystkim posiadaczom kombiwarów polecam książkę Tadeusza Barowicza "Gotowanie w kombiwarze" wyd. KDC. Na okładce książki są jarzyny, które sprawiają wrażenie leżących w parowarze i niech Was to nie zmyli. Zdobycie tej książki nie było proste /listopad 2010/, ponieważ nakład został wyczerpany i nawet KDC jej już nie miało. Przejrzałam Allegro i dziesiątki księgarń internetowych i w końcu znalazłam. Warto było się potrudzić. Pan Barowicz /posiadam również kilka jego książek kucharskich/ opisał precyzyjnie ponad 150 potraw tj. przystawek, potraw mięsnych, drobiowych, rybnych, warzywnych, zapiekanek, deserów, ciast i ciasteczek itd., tj. podał sposób przygotowania, wysokości temperatur i czas "kombiwarowania" - jak po sznurku. Jego książka to zachęta do korzystania z kombiwara. Po prostu wystarczy wybrać coś, na co ma się ochotę i wszystko się udaje. Często właściciele kombiwarów piszą o nieudanych potrawach. Zanim kupiłam kombiwar zagłębiłam się w opiniach i gdzieś trafiłam na tytuł tej książki. Dopiero w momencie zdobycia książki rozpoczęłam gotowanie /żeby wcześniej się nie zrazić/. Gotuję w nim 3-4 razy w tygodniu
                /tosty z dodatkami, frytki, mięsiwa pieczone i kotlety schabowe panierowane, chrupiące udka, pieczone ziemniaki, ryby, chrupiący, duży kurczak z jabłkami w środku, szaszłyki, zapiekanki - to już wypróbowane/. A jaka to przyjemność widzieć w jakiej fazie jest przygotowywana potrawa - jak np. skwierczy - /oczywiście mimo podanych parametrów trzeba każdą potrawę obserwować i np. przewracać, lub zmieniać temperaturę i czas/. Jarzyny gotuję osobno w szybkowarze lub parowarze. Jeszcze nie piekłam ciast czy pizzy, ale wkrótce spróbuję.
                Dzięki książce, gotowanie w kombiwarze miało zachęcający start, to była podstawa, a teraz już swobodnie eksperymantuję /wiedząc czy niski ruszt, czy wysoki, czy blaszka itd./
                Krótko mówiąc, bez tej książki nie polubiłabym gotowania w kombiwarze i mogłoby to być kolejne, schowane urządzenie kuchenne.
          • Gość: agnieszka Re: kombiwar - halogen oven IP: *.41.33.133.threembb.co.uk 30.07.11, 22:33
            Ziemniaki robie w folii aluminiowej do pieczenia z maslem i sola, pieke z miesem ok 40 minut, a na dno daje ok pol szklanki wody.
      • Gość: gocha Re: kombiwar - halogen oven IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.10, 11:54
        To daj przepis na tego kurczaka!
    • tor-tilla Re: kombiwar - halogen oven 28.06.09, 23:33
      A ile to żre prądu?
      • Gość: Guestik Re: kombiwar - halogen oven IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.09, 03:35
        coś ok. 1.5 kW czyli sporo....biorąc pod uwagę czas pracy ...
        • Gość: jasny Re: kombiwar - halogen oven IP: *.chello.pl 16.09.09, 16:14
          189 w tesco
    • norbert.n Re: kombiwar - halogen oven 07.07.09, 10:50
      Dajcie sobie luzu z tym MANGO! Wszystko co tam kupiłem okazało się
      totalnymi bublami. Opanowali do perfekcji reklamę swych bubli i
      łowią naiwnych. Ostani mój tam zakup: supermop, na reklamie nie
      pokazano, że to urządzenie trzeba używać w pionie, gdyż przechylone
      rysuje podłogę obudową.
      • Gość: kika Re: kombiwar - halogen oven IP: *.3.pl 09.07.09, 09:53
        Widzę, że inne osoby maja podobna opinie jak ja. Jest to poprostu
        piekarnik, opisane na obudowie czasy i temperatury przygotowania
        poszczególnych potaw maja się nijak do rzeczywistości. Owszem mięsko
        jest dobre ale to że wkłada się kilka rzeczy i robi obiad w 15 minut
        to wielka sciema.
        Jak ktos pisze na forum: "jest super swietny itd itp" to sprzedawca.
        Jak ktos tylko zapyta o przepisy jak na tym robić te super rzeczy z
        rekalmy to wtedy nie ma doradców.
        Dostałam to cudo jako prezent, także darowanemu koniowi.... itd
        • Gość: ela zwykły gadżet dla naiwnych IP: *.unregistered.net.exatel.pl 09.07.09, 14:53
          Przewaga piekarnika polega na tym, że ma sie kontrole nad
          temperaturą. A w tym halogenowym badziewiu dopóki sie palą żarówki
          to wytwarzana jest temperatura praktycznie bez ograniczeń (żarówki
          halogenowe są jednym z najmocniejszych źródeł ciepła!). Zatem żeby
          coś zrobić i nie przedobrzyć trzeba opakować to w czas oczywiście z
          niedoszacowaniem dla bezpieczeństwa. Gotowego całego obiadu nie
          zrobi sie ani w piekarniku ani w tym cudownym halogenieovenie. Po
          prostu różne produkty mają różna fakturę, sklad, objetość, zawartość
          wody, tłuszczu itd. Tylko naiwny wierzy w te bzdury w TV. Zwykły
          nowoczesny piekarnik z termoobiegiem, grillem i różnymi opcjami
          włączania grzałek jest dużo praktyczniejszy i lepszy od tego gadżetu.
          • Gość: Ciekawa Re: zwykły gadżet dla naiwnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.09, 17:36
            Tak, w całości potwierdzam. Jakoś nie dowiedziałam sie w jaki sposób wychodzą te
            pyszna warzywka. Moje były surowe, a od góry spalone. Drugi raz, przy mniejszej
            temperaturze czekałam, czekałam, a w końcu przerzuciłam do zepptera i ugotowałam
            w 20 minut. Podobnie piekłam drożdżówkę. Najpierw stało to dłuugo w halovenie i
            rosło, ale się nie piekło. Zwiększyłam temp, to środek zaczął się palić, boki
            białe, spód tez. Wg opisów wszystko miało się piec równomiernie dzięki
            wiatraczkowi, który rozprowadza temperaturę. Przykryłam wierzch folią. Po
            godzinie przerzuciłam do normalnego piekarnika i dopiekłam ciasto.
            Nie powiem zaoszczędziłam prądu i czasu, że ho ho. A jakie pyszne było, że palce
            lizać. Wszyscy głodni czekali na jedzenie z zapartym tchem i zjedli "nic
            specjalnego".
            Chyba, ktoś nie jadł smacznego mięsa, bułki drożdżowej, ugotowanych warzyw, że
            wypisuje te brednie. Podajcie czas pieczenia, sposób gotowania (bo jak niby może
            się piec mięso i jednocześnie warzywo gotować na parze w tej samej misce, a do
            tego chrupiące frytki?), podajcie realne temperatury, może spróbuję jeszcze raz.
            • Gość: ela Re: zwykły gadżet dla naiwnych IP: *.unregistered.net.exatel.pl 10.07.09, 10:50
              Dokładnie ukazałaś ten problem przykładowo. Zarówki halogenowe to
              nic innego jak źródło ciepła czyli grzałki w piekarniku. Tylko że w
              piekarniku są one rozmieszczone równomiernie a konstrukcja
              piekarnika polega na tym żeby równomiernie rozporowadzic i trzymać
              ciepło. Halogeny świecą od góry i tam tez nastepuje koncentracja
              temperatury. Konstrukcja tego halovena nie pozwala na absorpcje
              ciepła - cienkie plastikowe ścianki. Jedynym elementem
              rozporowadzającym ciepło jest "wiatraczek", który jest za malo
              wydajny na takie źródło jak halogen i to jeszcze z jednej strony tj
              od góry. W piekarniku grzałki moga grzac z różną mocą. Halogen nie -
              dopóki palą sie żarówki to grzeje na maksa.
              • Gość: ladypoison Re: zwykły gadżet dla naiwnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.09, 09:10
                ok, rozumiem, że porównujecie halogen oven do piekarnika. Ale jeśli
                jestem świeżo po studiach, mieszkam z facetem w kawalerce, i chcemy
                sobie zrobić pizze, a nie mamy piekarnika?! Piekarniki są droższe, no i
                możemy się za 6 miesięcy przeprowadzić i może będzie piekarnik. A ja w
                tym czasie chcę jeść pizzę :> albo sobie upiec ciasto (wierzę w swoje
                zdolności i myślę, że podołam ;)).

                i co? też nie polecacie?
                • Gość: AW Re: zwykły gadżet dla naiwnych IP: *.ip.jarsat.pl 12.07.09, 02:11
                  Poważnie masz zdolności kulinarne? Ja jednak myślę, że opłaciło cię Mango. Ale
                  żeby było merytorycznie to polecam zwykły opiekacz za 100 zł lub zakup pizzy na
                  telefon. Z pewnością będzie lepsza od twojego "dzieła".
                  No ale to takie pisanie do ściany bo przecież nie będzie odpowiedzi :-))))
                  (Mango za to nie płaci).
                • Gość: krystyna Re: zwykły gadżet dla naiwnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.10, 16:33
                  własnie piekłam piccę, góra spalona spód surowy, nie miej złudzeń,
                  że to dobry sprzęt, wstyd mi przed rodziną, że dałam się tak nabrać
            • Gość: cook Re: zwykły gadżet dla naiwnych IP: *.opera-mini.net 19.09.10, 00:06
              to sciema maja osoby ktore maja zadanie reklamowac produkty w internecie(NAGANIACZE) i dlatego tak sprzeczne opinie, wazne; pobor pradu ,- wielki
              wysusza potrawy, czas bardzo dlugi i to wystarcza ale naiwnych zawsze znajda,
          • Gość: Mysza46 Re: zwykły gadżet dla naiwnych IP: 178.73.48.* 15.12.10, 09:11
            Po pierwsze mam kombiwar, ale kilkuletni = prawdopodobnie nie halogenowy (książeczka już się posiała). Po drugie kupiłam go sama, w sklepie, nie w Mango. A po trzecie - całkowity zachwyt! Na początku tylko w nim odmrażałam i odgrzewałam. Teraz piekę w nim mięsa, ryby, ciasta. Zachwyciły mnie np. schabowe: chrupiące, bardzo soczyste i oczywiście BEZ tłuszczu ze smażenia. Ponieważ mam problemy z woreczkiem, unikam rzeczy tłustych. Wiecie, ile tłuszczu wycieknie z udka kurczaka...? Wycieka mi na talerzyk pod tymże udkiem, a ono samo, jak ten schabowy - soczysty i chrupiący. I tyle. Nikt nikogo nie zmusza do kupowania czegokolwiek. Napisałam swoją opinię po kilku latach używania kombiwaru. I nie jestem z Mango, Obrażanie innych nie wpłynie dobrze na smak potrawy ;)
            • Gość: użytkownik Re: zwykły gadżet dla naiwnych IP: *.toya.net.pl 28.01.11, 01:07
              Nareszcie logiczny wpis! Niestety, postęp technologiczny często psuje, to, co dobre. Kombiwar halogenowy, to badziew. Tylko te stare, na spiralę dają prawdziwy efekt. Choć rzeczywiście nie wszystko da się w nim zrobić, to jednak ma wystarczające spektrum możliwości by być zadowolonym. Z resztą do wielu rzeczy są inne urządzenia- parowary, prodiże itd..a że kombiwar nie wiąże krawatów? Kiepskiej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy:-)!
        • Gość: marta Re: kombiwar - halogen oven IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.01.10, 21:39
          chciałam kupić to cudo,ale po przeczytaniu opinii na temat tego kombiwaru
          zmieniłam zdanie z tego co tu piszą to jest totalny "gniot" już wolę zostać przy
          swoich patelniach tytanowych i naczyniach zeptera ja w patelni zepterowskiej bez
          grama tłuszczu robię obiad dla 4 osób w 25 minut (na dno kłade 4 plastry mięsa -
          np. karczek obsypane solą i przyprawami na to kładę ziemniaki przekrojone na 4
          części i posypuję przyprawą do ziemniaków i na wierzch daję warzywa - np.
          brukselkę, kalafior, paprykę, brokuła jak córka ma ochotę na coś słodkiego to
          daję przekrojoną gruszkę lub jabłko to wszystko podlewam wodą 1/2 szklanki i
          przykrywam patelnie przykrywką i czekam 25 minut i mam pyszne zdrowe jedzenie
          oszczędzam czas mycie naczyń i energię. Chciałam kupić to HO ale po tych
          opiniach wolę zostać przy swoich sprawdzonych już od wielu lat garnkach i
          patelniach bo wiem, że naprawdę oszczędzają mój czas, energię i pieniądze a do
          tego zdrowo jem
          • Gość: bozena s Re: kombiwar - halogen oven IP: *.elblag.vectranet.pl 16.02.10, 19:47
            i juz miałam go kupić, to cudo, męza tez przekonałam. ale...cos mnie
            tknęło i zaczęłam czytac opinie.Wyleczyłam sie już z zakupu.Mąż
            jeszcze nie wie heheh. Od lat używam prodiż, pierwszy dostałam 30
            lat temu od mamy, teraz mam drugi. super sprawa. Kurczaki najlepsze
            w prodiżu. Na dzialke go biore , wkladam udka, ziemniaki, marchewke
            i razem pieke, super wypasione jedzonko w plenerze. Mięsko tez
            pieke, zawijam w folie aluminiowa. chciałam sobie polepszyc tym
            zakupem, ale doszłam do wniosku ,że mój "kombiwar" jest
            niezastapiony.polecam innym. Przez wiele lat służym mi na wczasach z
            własnym wyżywieniem. Nawet ciasto w nim piekłam. Na codzień używam
            piekarniak. pozdrawiam i dzieki za opinie
            • Gość: gosia1001 Re: kombiwar - halogen oven IP: *.147.3.161.nat.umts.dynamic.eranet.pl 28.03.10, 14:52
              Tylko, ze w prodizu nie jest tak dietetycznie. Ja swoj uzywam od 17 lat i uwazm,
              ze to bardzo przydatne nie tylko na dzialke. Sposob przygotowywania potraw
              wypracowalam droga prob i bledow. Nadmiernym reklamom nie ufalabym oczywiscie
              ale tez nie nalezy sie zniechecac.
              • Gość: Mya Re: kombiwar - halogen oven IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.10, 23:10
                Po przeczytaniu tego postu już nic nie wiem. Chciałabym mieć grilla
                elektrycznego i parowar .. ale nie chce mieć 2 sprzętów w małej kuchni dla 4
                osób. Piekarnik mam, ale gazowy. Nie che mi sie biegac 10 razy zeby sprawdzać
                czy nie zgasł, czy temp odpowiednia. Przydałoby sie coś w co możbnaby wrzucic
                jedzonko i za duzo sie tym nie przejmować. Myślałam, że kombiwar bedzie dobrym
                połaczeniem. Czy w kombiwarze jest można gotować warzywa na parze?
                A może istnieje jeszcze inne urządzenie o którym nie mam pojecia? ;) Nie mówię
                tu o sytuacji idealnej czyli własnym kucharzu :D
                • Gość: jabky Re: kombiwar - halogen oven IP: *.lightspeed.snantx.sbcglobal.net 12.09.10, 19:46
                  Ja uzywam moj kombiwar na codzienie,kurczak,mieso,ryba ajeszcze lepsza w folii z odrobina masla.Mialam go w Polsce.Pierwsza rzecz ktora kuplam w USA to byl kombiwar.Pieklam juz sernik nawet biszkopt.Do warzyw chyba lepszy jest parownik.Warzywa sa wspaniale maja inny smak.
                  Prawie nie uzywam piekarnika,tyko do wiekszych mies i ciast.Miesko na codzien w kombiwarze a warzywa ,rowniez ziemniaki w parowniku.Oba sie nie nagrzewaja i nie trzeba ich pilnowac.Kombiwar to najlepsza rzecz jak kupilam.
                  • dzidek408 Re: kombiwar - halogen oven 04.12.10, 15:43
                    ZDECYDOWANIE POLECAM , BO MOJA ZONA I JA SOBIE CHWALIMY PRZYGOTOWANE WARZYWA POLECAM PIECZONE ZIEMNIAKI Z MASEŁKIEM I SOLĄ . MNIAM MNIAM .
                    WIADOMO,ŻE WSZYSTKO W JEDNYM JAK W REKLAMIE SIĘ NIE DA ALE PO ZATYM DROBNYM MINUSIKIEM SAME PLUSY
        • Gość: maja Re: kombiwar - halogen oven IP: *.centertel.pl 20.11.10, 18:19
          szybko to się robi chińską zupkę. Procesu gotowania nie da się cudownie przyspieszyć, tak jak nie da się ogrzać lodem czy unieść się jak balon w powietrzu, bez odpowiedniego do tego sprzętu. Ot, i tutaj mamy do czynienia z prawami fizyki, których nie można oszukać i zmienić. Mam kombiwar kupiony w Tesco za 111,3 zł (promocja trwa nadal). Kupiłam go jako połączenie prodiża i piekarnika z termoobiegiem, szczególnie do pieczenia ciasta oraz suszarki do warzyw. Nigdy nie traktowałam go jako przyspieszacza gotowania posiłków. A reklamy trzeba zawsze brać z pewną rezerwą, bo wyolbrzymiają możliwości produktu i nikt chyba co do tego nie ma wątpliwości.
          Dla mnie zaletą jest szklana misa, w której trwa obróbka termiczna. W piekarniku, muszę używać dodatkowo innych naczyń. W prodiżu natomiast nie ma termoobiegu. Tutaj sos, który pojawia się na dnie, nie jest przypalony, jednocześnie wytwarza parę wodną, która powoduje, że produkty nie są wysuszone. W moim urządzeniu nie zauważyłam, żeby płyn na dnie naczynia zamieniał się w wir, jak piszą co niektórzy.
          Gorące powietrze faktycznie przyspiesza proces pieczenia, ale nie w rozumieniu takim, jak tu niektórzy podają na forum. W prodiżu, czy w opiekaczu tradycyjnym, temperatura 250 st.C to gwarancja natychmiastowego przypalenia produktu. W kombiwarze piekę kurczaka (1,7kg) w temperaturze 225 st.C, (trzy razy po 20 min - dwie przerwy na odwrócenie ptaka) i mam miękkie, soczyste mięso z chrupiącą skórką ale nie przypaloną. W trakcie pieczenia widać, jak pod skórą wszystko wrze; zdarza się, że skórka pęka. Termoobieg w moim kombiwarze nie wysusza drastycznie mięsa. Zawsze na dno naczynia wlewam trochę zaprawy, w której wcześniej macerowałam mięso; czasem dokrawam cebulę i ząbek czosnku, żeby mięso przeszło aromatem a jednocześnie była zachowana odpowiednia wilgotność. Nie zauważyłam również, żeby kombiwar spełniał funkcję wirówki do odsysania tłuszczu z pokarmów. Jego wytopiona ilość jest taka sama jak w przypadku używania innych opiekaczy.
          Nie traktowałabym tego urządzenia jako parownika, chociaż daje zbliżone efekty. Jednak jest to piekarnik a nie garnek, gdzie jedzenie od źródła ciepła oddziela woda. Tutaj mamy inne warunki termalne. Tak wysoka temperatura zawsze będzie wysuszać powietrze a tym samym od góry tworzyć suchy klimat. Podobnie działa suszarka do włosów, która nie straci swojej funkcji nawet w saunie. Para wodna bardziej służy zachowaniu odpowiednich proporcji wilgoci ale nie jest źródłem ciepła/temperatury potrzebnych do obróbki termicznej żywności.
          Kolejną zaletą jest funkcja suszenia warzyw. Ja akurat suszę pomidory, które później zalewam oliwą. Kombiwar z nimi radzi sobie bardzo dobrze, chyba nawet lepiej niż tradycyjna suszarka. Ale i w tym wypadku potrzebne są przerwy na tym razem wyeliminowanie pary wodnej. W tym urządzeniu pasteryzuję już w słoikach potem moje pomidory (sucha pasteryzacja). Można też w kombiwarze wyjaławiać bandaże i inne środki medyczne wielokrotnego użycia. Można wyjaławiać butelki, smoczki, nożyczki, szczotki do włosów etc.
          Zasada moja jest taka - kiedy suszę - to usuwam nadmiar wody, kiedy piekę - zawsze na dno wlewam pół szklanki wody. Czym bardziej delikatne jedzenie (np warzywa) tym niżej je kładę. Czym bardziej chcę spiec - tym wyżej. Dzielę czas pieczenia na tyle części, ile razy będzie konieczność ingerencji w proces (przewrócenie, podlanie itd).
          Nie patrzę na kombiwar jak na źródło oszczędności czasu i energii ale jak na specyficzną formę obróbki termicznej.
        • Gość: astan Re: kombiwar - halogen oven IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.12, 13:12
          nie no bez przesady,. mam używam jestem zadowolona jakiejś jeszcze reklamy potrzeba? nie jestem sprzedawca ha ha aha ha mała mania
      • Gość: Pan Bog Re: kombiwar - halogen oven IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.09, 11:23
        bo zakladaja ze ludzie raczej mysla... i wiedza takie zeczy
        • Gość: Jacek Re: kombiwar - halogen oven