Dodaj do ulubionych

Grill elektryczny- jaki?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.04, 11:51
Bardzo Was proszę, poradźcie, jaki grill elektryczny warto kupić? Chodzi mi o
jakiś nieduży, domowy, idealny do kuchni sprzęt, w żadym wypadku podobny do
tego, jakie mają w supermarketach stoiska oferujące np. pieczone kurczaki
(czy bez żadnych " obracań" itp.). Chodzi mi o grill dobry do mięs, ryb i
warzyw, po prostu coś solidnego, niekłopotliwego, dobrego do szybkiego
przyrządzenia zdrowego posiłku.
Obserwuj wątek
    • Gość: Anka Re: Grill elektryczny- jaki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.04, 12:06
      To znowu ja: a może lepiej kupić patelnię grillową? Jeśli tak, to jakiej
      firmy? Wiem, że IKEA ma dwie takie patelnie w ofercie (za 80 i 100 zł), ale
      koleżanka z pracy narzekała na ich zwykłe patelnie - "zszedł" teflon.
      Czy na tych patelniach grillowych faktycznie zmaży się bez tłuszczu?
      • marghot Re: Grill elektryczny- jaki? 28.01.04, 12:36
        przyznam, ze nigdy nie jadłam nic z elektrycznego grilla, ale czy potrawy na
        nim przyrządzane maja ciekawy smak?
        bo jeśli tylko chodzi o smażenie bez tluszczu to patelnia teflonowa jest chyba
        tańsza?
        takie sobie luźne dywagacje,....
        • Gość: Anka Re: Grill elektryczny- jaki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.04, 12:58
          Cześć Marghot, fajnie Cię spotkać na różnych forach.
          Sama też nic nie jadłam z elektrycznego grilla, choć kolega z pracy chwalił. Z
          tego co zdążyłam sprawdzić, Tefal ma kilka modeli po około 200 zł. Patelnia
          jest na pewno tańsza... Może ktoś pomoże??
          • marghot Re: Grill elektryczny- jaki? 28.01.04, 13:03
            też mam nadziję, że wypowie się osoba mogąca coś konkretnego na ten temat
            powiedzieć
    • em_es Re: Grill elektryczny- jaki? 28.01.04, 13:18
      Witam.
      Ja uzywam takiego grilla elektrycznego firmy tefal, nie jaki model, ale taki z
      grzalka, pod ktora jest rynienka z woda, dzieki czemu moze stac nawet na
      plastikowym stole bo ta rynna doskonale izoluje. Nad grzalka jest ruszt.
      Robilam na tym ryby i rozne miesa - smaczne, ale to zawsze bedzie inny smak niz
      z "prawdziwego" grilla. Na zime moze byc z braku alternatywy :)

Pozdrawiam
      MS
    • Gość: fachowiec Re: Grill elektryczny- jaki? IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 29.01.04, 02:50
      Grill(ing) to przygotowanie zywnosci na bardzo goracej powierzni, czy tez na
      otwarym ogniu. Probowalem wielu electrycznych, wiekszosc nigdy nie rozgrzewala
      sie dostatecznie zeby nawet w przyblizeniu zastapic normalny, weglowy.
      Rada praktyczna - wybieraj na podstawie electrycznej mocy takie urzadzenie
      posiada.Im wieksza tym lepsze. W przyblizeniu jakies 800 W (min) na powierzchie
      jednego, sredniego kotleta jest wystarczajce. Ja uzywam male, o tej mocy, grzeje
      z dwoch stron jednoczesnie, steki, ryba czy hamburger wychodza OK, pod warunkiem
      ze rozgrzejesz je maksymalnie zanim wrzucisz mieso (im bardziej sie pali tym
      lepiej).
      Teflony wytrzymuja bardzo dlugo jezeli czysci sie je uzywajac tylko plastikowych
      (miekkich) skrobaczek i gabki z detergentem.
      • Gość: Anka Re: Grill elektryczny- jaki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.04, 08:09
        Dziękuję za porady, na forum MNIAM MNIAM też można znaleźć pewne wskazówki; w
        każdym razie zależy mi na sprzęcie, na którym przygotuję zdrowy, szybki
        posiłek, nie zależy mi na wspomnieniu grillowania w lecie (czyli nie chodzi mi
        o zapach). Czasem w restauracjach zamawiam mięso z grilla, jest pyszne, a
        przecież nie pachnie tak, jak przy opalaniu grilla węglem drzewnym...
        w każdym razie na www.mniammniam przeczytałam o grillu, który ma funkcję
        aromatyzowania potraw np. ziołami czy czosnkiem, to coś ma jakąś rynienkę.
        Chodzi o model De Loghi, ale brak szczegółów.
        • Gość: fachowiec Re: Grill elektryczny- jaki? IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 29.01.04, 08:41
          Rozumiem Pani problem, sam sie "oparzylem" kupujac ladny grill, ktory w uzyciu
          okazal sie bezuzyteczny z powodu niedostatecznej mocy. Mieso zamiast sie piec,
          powoli sie 'gotowalo' we wlasnym sosie. Niezjadliwe w koncowym efekcie. Zgadzam
          sie ze w restauracjach nawet z electrycznego grilla smakuje dobrze, ich sprzet
          osiaga odpowiednio wysoka temperature, a to jest kluczem do sukcesu. Firmy nie
          bardzo moge poradzic, ja tu uzywam jednego z modeli 'George Forman', upiecze
          maly stek w jakies 15 min. (wolowina 2 - 2.5 cm gruba, koniecznie z tuszczykiem)
          Zycze powodzenia.

• Gość: kr Re: Grill elektryczny- jaki? IP: *.akacje.pl / 81.219.11.* 29.01.04, 14:10
            nareszcie jakis konkret w sprawie grill'a. Ja też poszukuję i pojęcia nie
            miałam na co zwrócić uwagę. Dzięki.
            • Gość: kobitka Re: Grill elektryczny- jaki? IP: 80.51.233.* 29.01.04, 14:23
              Witam. W grillowaniu elektrycznym mam już małe doświadczenie. Osobiście używam
              grilla Tefal ( taki z łopatkami do raclette).Jestem bardzo zadowolona, mam go z
              5 lat. Łosoś czy karczek jest boski.Ten grill ma tylko jedną wadę - nie ma
              pojemnika na nadmiar tłuszczu . Cały tłuszcz zostaje. Natomiast moja koleżanka
              kupiła grill De Longhi i ten jest godny polecenia.Można grillować jednocześnie
              z dwóch stron, bo ma pokrywę albo można zwiększyć powierzchnię grillowania
              otwierając pokrywę.Powierzchnie do grillowania są pochylone i mają specjalny
              rowek, którym ścieka tłuszcz. Po pieczeniu bardzo łatwo się je zdejmuje i myje.
              Polecam.
              • Gość: Anka Re: Grill elektryczny- jaki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.04, 14:59
                A ja właśnie myślałam o TEFALU! W pasażu na onecie są 2 fajne modele:
                - TEFAL GRILL RACLETTE JOUR DE FETE 78226 za 234 zł moc 1050 W
                - TEFAL GRILL 78213 za 199 zł moc 850 W.

Ten pierwszy ma 8 patelenek, drugi 6.
                Proszę napisz jaki problem jest z tym tłuszczem, który nie ma gdzie spływać:
                rozumiem, że mięso smaży się bez tłuszczu, a tłuszcz po prostu wylewa się na
                powierzchnię smażalną, tak?
                • Gość: Anka De Longhi - prośba o szczegóły IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.04, 15:07
                  Proszę podaj szczegóły dot. modelu De Longhi, na forum mniammniam też o nim
                  czytałam; zależy mi na pełnej nazwie, symbolu, i cenie.
                  Dziękuję!
                • Gość: kobitka Re: Grill elektryczny- jaki? IP: 80.51.233.* 29.01.04, 15:08
                  Ja mam właśnie ten na 8 patelenek. Podczas smażenia tłuszcz gromadzi się na
                  środku powierzchni do grillowania ,a czasem jest go dużo. Mięsko też czasem
                  puszcza sok i wtedy zamiast spłynąć wszystko się dusi. Może teraz Tefal zmienił
                  swojego grilla i ten tłuszcz nie zostaje, ale raczej wątpię bo go widziałam w
                  sklepie jakieś pół roku temu.
                • Gość: kobitka Re: Grill elektryczny- jaki? IP: 80.51.233.* 29.01.04, 15:10
                  A, zapomniałam napisać, że oczywiście mięsko czy coś innego grilluję bez
                  tłuszczu, tylko czasem tłuszcz się wytapia w czasie smażenia. W de Longhi można
                  podstawić miseczkę i cały tłuszcz spłynie.
                  • Gość: kobitka Re: Grill elektryczny- jaki? IP: 80.51.233.* 29.01.04, 15:11
                    De Longhi kosztował 169 ale symbolu nie pamiętam. Wieczorem napiszę.
                    • Gość: Anka Re: Grill elektryczny- jaki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.04, 15:13
                      OK, bardzo dziękuję. To pocieszająca wiadomość, że DE LONGHI jest jednak
                      tańszy.
    • Gość: kobitka Re: Grill elektryczny- jaki? IP: 80.51.233.* 29.01.04, 22:08
      Na grillu nie ma jakiegoś symbolu, są jedynie napisy : de Longhi grigliatutto.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka