Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Polska krajem winiarskim

21.12.05, 17:52
    Wiwat ministrowie! A kiedy będzie można to wino kupić w sklepie, np. w Warszawie lub okolicach? Chciałbym spróbować choćby z ciekawości.

Chętnie bym tez czasem pił wino ukraińskie - to jedyny nasz sąsiad produkujący wino, krórego produkcja jest w Polsce niedostępna. Niedawno natknąłem się wprawdzie na wino z Krymu sprzedawane przez "Francuski Bulwar" (albo jakoś tak), które na etykiecie nie miało ani jednej ukraińskiej litery, ale było marne, ze dwa razy za drogie jak na swoją jakość. A we Lwowie kupowałem pierwsze z brzegu w zwykłym sklepie i było niezłe.
    Obserwuj wątek
      • leon.33 Re: Polska krajem winiarskim 21.12.05, 18:04
        przetestuj wino moldawskie "Kagor". Ale tylko z rycerzem na etykiecie. Inne z napisem kagor raczej bym nie polecal, podpinaja sie pod marke
      • nicknack w tym kraju nawet nie ma regulacji ustawowych 21.12.05, 18:13
        dla producentow wina. Przeciez te durnie nie wiedza co robia. Tu sie pije
        gorzale a nie wino. Na zdrowie.....
        • tuor Re: w tym kraju nawet nie ma regulacji ustawowych 21.12.05, 18:23
          Chciałem tylko zwrócić uwagę, że historycznie nasz kraj należy do strefy, w
          której pija się wino a nie gorzałę i może warto sobie o tym przypomnieć.
          Pamiętajmy, że dzisiejszy stan rzeczy zawdzięczamy głównie zaborom (w
          szczególności rosyjskiemu) i PRL (już w mniejszym stopniu, bo główna robota
          została wykonana wcześniej).

A że nie ma przepisów i regulacji to inna sprawa i tu się muszę niestety
          zgodzić.
          • business3 My to kultura maślano-piwna 21.12.05, 18:36
            Chyba nie? My to kultura maślano-piwna, a nie oliwno-winna, chyba się nie mylę?
            Kraków-Praga-i Frankfurt am Main leżą w tym samym pasie piwnym.

tuor napisał:

> Chciałem tylko zwrócić uwagę, że historycznie nasz kraj należy do strefy, w
            > której pija się wino a nie gorzałę i może warto sobie o tym przypomnieć.
            > Pamiętajmy, że dzisiejszy stan rzeczy zawdzięczamy głównie zaborom (w
            > szczególności rosyjskiemu) i PRL (już w mniejszym stopniu, bo główna robota
            > została wykonana wcześniej).
            >
            > A że nie ma przepisów i regulacji to inna sprawa i tu się muszę niestety
            > zgodzić.
            • samsone Re: My to kultura maślano-piwna 21.12.05, 18:51
              tylko gdzie sie ten pas na zachodzie konczy, bo Mosel nie tak daleko od
              Frankfurta plynie ......
              Wino z roku z malym sloncem mozna zawsze na ocet przerobic....a w najgorszym
              razie na ethylen i do benzyny dolac.
            • 1410_tenrok Re: My to kultura maślano-piwna 21.12.05, 22:43
              Historycznie to nasz kraj zawdziecza szlachcie i jej "przypmusowi
              propinacyjnemu", ze stał sie wódą i żygiem płynącym. Rosjanie, ani tym bardziej
              Generalny gubernator Frank nic tu nie zawinili - oni przyszli na gotowe!
              Klimat sie zmienia. Obyczaje tez - warto by wrocic do lekkich trunków.
          • dark-crusader Oczywiście że należała 21.12.05, 19:40
            Polska szlachta całymi wozami sprowadzała wino w beczkach, które sobie potem
            przechowywała we własnych piwniczkach. Głównie węgierskie, italskie i wołoskie
            (rumuńskie i mołdawskie). Oczywiście, pito także miód, okowitę i piwo, ale kiep
            ten, kto zapomniał o winie!
            Z owych czasów pochodzą przysłowia "nie masz wina nad węgrzyna", "vino
            Hungariae natum, Poloniae educatum" oraz "vinum regum, rex vinorum".
            Hańba i srom, że chamstwo się w Polszcze rozpleniło, naród szlachecki wyginął i
            nikt już zwyczajów przodków nobilitowanych pamiętać nie chce.
        • veglie Re: w tym kraju nawet nie ma regulacji ustawowych 21.12.05, 18:38
          nicknack napisał:

> dla producentow wina. Przeciez te durnie nie wiedza co robia. Tu sie pije
          > gorzale a nie wino. Na zdrowie.....
          Można jeszcze przedestylować polskie jabłkowe i będzie calvados.Taka brandy ,ale
          kopie jak rodzima gorzała:)
          • 1410_tenrok Re: w tym kraju nawet nie ma regulacji ustawowych 21.12.05, 22:40
            A calvados to niby co? Brandy?
            • sclavus Re: w tym kraju nawet nie ma regulacji ustawowych 21.12.05, 23:27
              1410_tenrok napisał:

> A calvados to niby co? Brandy?

wódka z jabłek, produkowana w okręgu Calvados, lezącym w Normandii... dobre!!
        • panowca Re: w tym kraju nawet nie ma regulacji ustawowych 22.12.05, 07:52
          regulacje sa mamy ustawe winiarska - teraz wejdą szczegółowe regulacje unijne
          nie jest źle
      • kedzier42 Re: Polska krajem winiarskim 21.12.05, 18:16
        polskie wino?jeeeesssooo dawno nie pilem alpazki .mam nadzieje ,ze francuziki i
        inne nacje zachwyca sie wprost naszym rodzimym beltem ,patykiem pisanym,czy tez
        alpaga .pozdrawienia od starej szkoly!!!wesolych swiat!!
        • t-mon Re: Polska krajem winiarskim 21.12.05, 18:28
          Popieram swój regionalny przemysł-Pije sandomierskie jabłuszko :D 4 zł a uciecha jest :D
        • business3 Najlepsze są polskie wina siarkowe... 21.12.05, 18:36
          Najlepsze są polskie wina siarkowe...

kedzier42 napisał:

> polskie wino?jeeeesssooo dawno nie pilem alpazki .mam nadzieje ,ze francuziki i
          >
          > inne nacje zachwyca sie wprost naszym rodzimym beltem ,patykiem pisanym,czy tez
          >
          > alpaga .pozdrawienia od starej szkoly!!!wesolych swiat!!
          • skun2 Re: Najlepsze są polskie wina siarkowe... 22.12.05, 02:48
            a nie?
            Widziałem dzieciaków z Francji w mojej mieścinie kiedyś - żłopali jabcoki i
            zadowoleni byli.
      • jojop Patykiem pisane, Leliwa, Zamkowe - to byly czasy. 21.12.05, 18:25
        Wtedy Polska byla mocarstwem w produkcji jaboli na siarce.
        Uwazam ze recepture robienia wina z siarki powinna Polska opatentowac.
        To lepszy biznes niz ropa !!!

A przy okazji powinno sie Polske zaliczyc do krajow wydobywajacych rope naftowa.
        A Karlino juz zapomniane?

jojop
        • ned_pap Re: Patykiem pisane, Leliwa, Zamkowe - to byly cz 21.12.05, 19:33
          Z siarki to się win nigdy nie robiło. Specyficzny bukiet trunek zawdzięczał dodatkowi kwasu siarkowego, jako środka dezynfekcyjnego. Dzięki temu można było wińsko zrobić i z zgniłych jabłek i z zdechłego kota - wszystko jedno :-D
          • bronimir Re: Patykiem pisane, Leliwa, Zamkowe - to byly cz 21.12.05, 21:12
            ściślej, pulp traktowano tlenkami śiarki coby nie gniła i stąd kwas
      • goldilock Re: Polska krajem winiarskim 21.12.05, 18:28
        Reaktywowac Patykiem Pisane - ten sztandarowy wyrob PRL-u. Niech sie Europa
        delektuje.....
      • yanca3 Re: Polska krajem winiarskim 21.12.05, 18:41
        przecież dawno już mamy wyjątkowo oryginalne polskie gatunki win :jabcok,wino
        marki wino i jest tego pełno w sklepach.Są to gatunki cieszące się najwyższym
        spożyciem.Chyba nawet Francuzi nie piją swojego tak dużo.
      • kojarek Re: Polska krajem winiarskim 21.12.05, 18:48
        Z pozoru wygląda niewinnie, ale tak naprawdę jest to perfidna robota lobby
        węglowego. Bowiem tylko intensywnie emitując C02 po 20 latach osiągniemy w
        Polsce klimat na tyle ciepły by prodykcja wina mogła ruszyć pełna parą.
        • t-mon Re: Polska krajem winiarskim 21.12.05, 19:04
          A Comandos Strong??Mam gdzieś bożole czy inne pierdoły jak dużo lepsze wino mam pod nosem :D
          • swawolny_dyzio Re: Polska krajem winiarskim 21.12.05, 19:35
            To wino nie bylo robione z siarki tylko siarka byla powszechnie uzywana do
            dezynfekcji budelek. Nawet polecana w domowym poradniku o przetworach
            • dzieciatko_o_dyrektora Re: Polska krajem winiarskim 21.12.05, 20:10
              Powiedz to francuzom .
            • smutas80 Siarka to podstawa dobrego wina... 21.12.05, 21:34
              Z tego co wiem, to związki siarki i potasu lub sodu od stuleci były i są ciągle
              używana do "konserwacji" wina. Wszystkie wina zawierają związki siarki. Na
              marginesie, tlenki siarki wydzielają się w samej fermatacji wina, podobnie jak
              alkohol. Wszystko jest tylko kwestią ilości.

Zresztą związki siarki są powszechnie używane (przynajmniej w Ameryce) do
              konserwacji prawie wszystkich produktów spożywczych, które mogą się popsuć,
              jak dżemy, ciastka, itp.
      • ezpa7z9 Polskie szczepy winne:wyborowa,starka,siwucha!!! 21.12.05, 19:40
        Buhahahhhahahha
      • anal_threat Re: Polska krajem winiarskim 21.12.05, 19:49
        Najsławniejsze polskie wina to:
        -Ochydne
        -Torpedo
        -Patykiem Pisane
        -Czachojeb
        -Winko dziadunia
        -Żubr
        -Komandos
        -Jabol
        -Ambasador
        -Tur
      • orka Re: Polska krajem winiarskim 21.12.05, 19:56
        No wreszcie...Bardzo sie z tego ciesze. W Polsce bardzo dynamicznie odradza sie
        produkcja winiarska. Wino gronowe, wyprodukowane według prawideł sztuki
        winiarskiej i dosłodzone jedynie dopuszczonym przez EU cukrem w ilosci 2,4 na
        HL, da sie w Polsce wyprodukowac z łatwoscią. Wileu juz to robi i wychodza
        swietne. Polecam winnice pana Jaworka z Miekini. W przyszłym roku bedzie można
        skosztowac moje wino z winnicy w Zbrodzicach. Pozdr
        • zdzicholo Re: Polska krajem winiarskim 21.12.05, 22:36
          Witaj Orko. Mam nadzieję, że załapię się na degustację. W końcu mam niedaleko.
          Tym bardziej, że uprawiasz odmiany z których wina jeszcze nie piłem. A propos
          win z Miękini - jak dla mnie niestety jeszcze im ciut brakuje - na pweno mogą i
          mam nadzieję, że będą lepsze. Niedawno piłem wino we Lwowie (wyrób Bogdana
          Pavlija) - kupaż wina Turana z ...(zapomniałem) i bardziej mi przypadło do
          gustu, a warunki są tam raczej gorsze niż w Miękinii.
          No ale te 60ha w Miękinii (najbliższe plany) zrobi niedługo wrażenie.
          Mam nadzieję, że dość szybko będzie można zakupić wina z naszych winnic, a
          zwłaszcza chciałbym wypróbować wina z Winnicy Jasiel - podobno bardzo dobre.

Pozdrawiam
          Zdzich
          • orka Re: Polska krajem winiarskim 22.12.05, 09:02
            Pewnie. Winnice mozna bedzie odwiedzac juz od wiosny. W tym roku bedą pierwsze
            zbiory robione juz na profesjonalnym spzrecie, bo dotychczas to były tylko
            próby z manufakturą. Odziedzic mnie mozna w celach winiarskich od wiosny
            praktycznie ciagle. Zbrodzice, przedmiescia Buska Zdroju. Kazdy mieszkaniec
            wioski pokaze gdzie to jest, wszak to ewenement na wsi.
          • panowca Re: Polska krajem winiarskim 23.12.05, 15:48
            zdzicholo napisał:

> Witaj Orko. Mam nadzieję, że załapię się na degustację. W końcu mam
            niedaleko.
            > Tym bardziej, że uprawiasz odmiany z których wina jeszcze nie piłem. A propos
            > win z Miękini - jak dla mnie niestety jeszcze im ciut brakuje - na pweno mogą
            i
            >
            > mam nadzieję, że będą lepsze.

a czego próbowałeś tzn którego wina próbowałeś i z którego rocznika?
        • bronkabezogonka Re: Polska krajem winiarskim 21.12.05, 23:10
          halo Orko,

pozdrawiam polskiego winiarza.
          Winami zajmję się zawodowo (nie produkcją) i mam ogromną ochotę poznania
          polskich winnic. Jeśli możesz, poproszę o info na priv o adresie i możliwości
          odwiedzenia.
          Pozdrawiam
          B
      • xs550 Jabol, jabol...komu jabol? 21.12.05, 20:15
        Co tam Bordeaux jak niedlugo podbijemy swiatowe rynki naszym rodzimym winem
        owocowym! ;))))
      • wrzaskd Nowe gatunki 21.12.05, 20:27
        No nieźle. Niedługo zatem będziemy mieli w ofercie sklepów nowe gatunki win:
        - gorzko-kwaśne
        - kwaśne extra
        - półkwaśne buraczane
        - rolnicze, z dodatkiem biopaliw

:)
      • mrlusiek Re: Polska krajem winiarskim 21.12.05, 21:11
        wiem - ARIZONA najlepsza
      • pocalujta_wujta Znaczy sie... biale wino z ziemniakow? 21.12.05, 21:18
        Czy moze z nadmiaru jablek?
      • maheda HURRAAA! :-))))))))))))) 21.12.05, 21:26
        Witat, wiwat i raz jeszcze WIWAT! :-)))))))))
        Nasz polski Dionizosie z Jasła, Panie Romanie Myśliwiec - SĄ W KOŃCU TE
        PRZEPISY! :-)))))))))))))))))))))
      • kbamm Zalejemy całą Unię jabolami, jabolami, jabolami... 21.12.05, 21:49
        I zrobimy wszystkich w Unii pijokami,
        Jeszcze dziś, jeszcze dziś, jeszcze dziś !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • kropek_oxford Nie mysl,zescie tacy oryginalni - "Scrumpy Jack'a" 22.12.05, 06:36
          nie przebijesz - malo, ze jabol, to do tego i w puszce;)
      • kbamm Winnice słabe, ale za to mamy bogate złoża siarki 21.12.05, 22:02
        • zdzicholo Re: Winnice słabe, ale za to mamy bogate złoża si 21.12.05, 22:41
          A na jakiej podstawie uważasz, że winnice mamy słabe i co to w ogóle według
          Ciebie oznacza?

Dasz może radę napisać jakie przerobowe odmiany winorośli są ostatnio w Polsce
          najchętniej sadzone?
      • marrek3 Winobranie w Zielonej Górze 21.12.05, 22:55
        Zapraszam do ZIelonej Góry w pierwszy tydzień września odbywa się tam święto
        winobrania. Przez tydzień niczym w Rio trwa zabawa na ulicach, również można
        napić się dobrego, swojskiego wina.
        Zapraszam
      • dominik.olsztyn Do sklepu na dole pprzywieźli jabole :) 21.12.05, 23:36
      • ampolion Re: Polska krajem winiarskim 22.12.05, 00:28
        Proponuję, aby Polska wystąpiła o tytuł Hodowcy Reniferów.
      • vitokrilp Re: Polska krajem winiarskim 22.12.05, 00:35
        r.maszkowski napisał:

> Wiwat ministrowie! A kiedy będzie można to wino kupić w sklepie, np. w
        Warszawie lub okolicach?
        a co to w stylycy zabraklo juz jaboli?
        • niwelamuk jak ktos zna tylko jabole to jego strata... 22.12.05, 00:59
          a polskie wina robione w małych osrodkach winiarskich sa naprawde pyszne. Ale
          NIE MOZNA ich kupic w sklepach.
      • frank_drebin Kolejna kretynska regulacja eurokolchozu. Bez 22.12.05, 01:25
        pieczatki eurokolchozu niedlugo nie mozna bedzie kupy zrobic. Eurokolchoz musi
        swoja pieczatka przybic, ze w jakims kraju jest wino produkowane inaczej to
        chyba bedzie wino nielegalne. To, ze kazdy moglby produkowac wino tam gdzie
        chce i bez pieczatki chce to sie eurokolchozowi w glowie nie miesci. Nowy
        Wspanialy Swiat - niech zyje.
        • mniklas5 Re: a ja naiwnie myslalem 22.12.05, 02:01
          ze dla dobrego wina musi byc 250 dni slonecznych w roku i umiarkowana zima bez mrozu
      • wroob_l Re: Polska krajem winiarskim 22.12.05, 02:05
        Wino Kosmos - w pół godziny na orbitę... eh, rozmarzyłem się:D
      • jb777 Wino marki wino 22.12.05, 02:27
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka