figgin1 27.04.10, 19:35 Zawsze kupowałam zieloną soczewicę. Kilka dni temu drogą kupna nabyłam zieloną. Jest pyszna! Nigdy więcej czerwonej! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wilowka Re: Ale ja głupia byłam! 27.04.10, 19:50 Masz rację, zielona jest smaczniejsza od zielonej ;) A tak serio, to w końcu która lepsza i co z niej robisz? Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: Ale ja głupia byłam! 27.04.10, 19:55 He, he, chyba jednak zielona lepsza. U mnie czerwona uzywana jest tylko do libanskiej zupy soczewicowej. Do wszystkiego innego zielona. Brazowa tez jest niezla, bardziej zblizona do zielonej w smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
hooda Re: Ale ja głupia byłam! 27.04.10, 20:08 ja tez bardziej lubie zielona ale najbardziej czarna:-) kilka dni temu robilam wlasnie z niej kremowe curry. www.funandfoodcafe.com/2009/06/dal-makhani-recipe.html Odpowiedz Link Zgłoś
hermina25 Re: Ale ja głupia byłam! 27.04.10, 20:29 kupowałaś czerwoną się znaczy? a teraz zieloną? dobrze panimajet? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ale ja głupia byłam! IP: *.chello.pl 27.04.10, 21:48 Jeśli już to panimaju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Re: Ale ja głupia byłam! IP: *.Red-88-0-18.dynamicIP.rima-tde.net 27.04.10, 22:02 Zawsze kupowałam zieloną soczewicę. Kilka dni temu drogą kupna nabyłam zieloną. Jest pyszna! Nigdy więcej czerwonej! Nowa mhr-cs? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah Re: że głupia była, to jej sprawa, IP: *.hsd1.il.comcast.net 28.04.10, 00:03 Tata co to jest? To sa czarne jagody. A dlaczego one sa czerwone? Bo sa jeszcze zielone. :-))) Musze zrobic wreszcie te soczewice bo jeszcze nigdy w zyciu jej nie robilam sama.Chyba w daniach indyjskich ja jadlam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eia Re: że głupia była, to jej sprawa, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.10, 07:55 Gość portalu: dorotkah napisał(a): > Tata co to jest? > To sa czarne jagody. > A dlaczego one sa czerwone? > Bo sa jeszcze zielone. > :-))) - ...a kiedy będą czarne? - jak zrobią się fioletowe... :) Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: Ale ja głupia byłam! 28.04.10, 08:54 Ja też wolę zieloną:) Dla mnie i w przygotowywaniu jest łatwiejsza, bo czerwona zawsze mi się przypalała, albo wykipiała. Czerwona najlepsza jest imo do zupy, ale zielona też pyszna w takiej postaci, więc czerwonej już nie robię (dawno nie robiłam). Słyszałam już kiedyś, że jest też czarna soczewica i miałabym dużą ochotę spróbować, ale nie widziałam jeszcze takiej. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Ale ja głupia byłam! 28.04.10, 11:44 :D Właśnie przeczytałam com napisałam. Oczywiście, zawsze kupowałam czerwoną a zielona jest lepsza :) Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Ale ja głupia byłam! 28.04.10, 11:49 najsmacziejsza jest wg. mnie soczewica puy, a najfajniej w salatkach i na talerzu wyglada beluga. czerwona tylko do zup i na wegetarianskie smarowidla do chleba - b. dobre zreszta. Odpowiedz Link Zgłoś
erin7 Re: Ale ja głupia byłam! 28.04.10, 15:50 A co mozna zrobic z zeilonej soczewicy?? Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Ale ja głupia byłam! 29.04.10, 20:10 Ja zrobiłam coś w rodzaju leczo, było pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: Ale ja głupia byłam! 29.04.10, 20:27 Ja ją często po prostu gotuję - jak ryż, z wygotowaniem wody, przyprawiam tylko lekko solą, niczym więcej i podaję do obiadu jako dodatek zamiast ziemniaków. Pyszna jest. Poza wersją solo soczewica lubi pomidory, mleko kokosowe lub indyjskie przyprawy. Pasują do niej też grzyby zasmażane z cebulką. Moja mama dodaje pokrojone figi, kapary i wysmażony boczek - pysznościowa sałatka. The sky is the limit :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paniena Re: Ale ja głupia byłam! IP: *.range86-156.btcentralplus.com 30.04.10, 01:43 ja robie prymitywna salatke: ugotowana zielona soczewice, jesli trzeba odcedzam, doprawiam sosem z cytryny, drobiny soli, pieprzu, oliwy, musztardy dizonskiej i tymianku. pyszne na cieplo i na zimno. czesto wykorzystuje w salatkach zamiast ryzu - z tunczykiem, ogorem kwaszonym, zolty serem. pyszna tez jest z feta. Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: Ale ja głupia byłam! 02.05.10, 22:27 bo kazda z nich jest do innych potraw :-) nie ugotujesz indyjskiego dhal uzywajac zielonej soczewicy... Odpowiedz Link Zgłoś
prunilla Re: Ale ja głupia byłam! 03.05.10, 23:59 Dal to ciepla potrawa wlasnie z grochu, fasoli lub soczewicy. Nie ma przypisanych kolorow do "indyjskiego dalu" Odpowiedz Link Zgłoś