Dodaj do ulubionych

cisasto czekoladowe Pascala - kto robił?

29.03.04, 17:43
i jakie wrażenia?
bardzo chciałabym je zrobić w związku ze zbliżającymi się urodzinami :-) i
zabrać do pracy. z tego co wiem nie jest pracochłonne, martwi mnie tylko to,
czy się uda?
Obserwuj wątek
    • Gość: Marghe_72 Re: cisasto czekoladowe Pascala - kto robił? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.03.04, 19:16
      Robiłam, jest pyszne i wyjątykowo łatwo sie robio
      A zaznaczam,z e mama 2 lewe ręce do ciast.
      Jak juz pisaam w którymś watku, zamiast trzeciej czekolady gorzkiej do ciasta
      powtykałam kawałki białej,
      Mniam
      M/.
      • Gość: monika Re: cisasto czekoladowe Pascala - kto robił? IP: 217.8.175.* 29.03.04, 19:59
        a czy możecie podać przepis?
        pzdr
        M
        • dziuunia Re: cisasto czekoladowe Pascala - kto robił? 29.03.04, 20:04
          Przepis tutaj
          poprostugotuj.onet.pl/kuchnia/ksiazka/itemid16/
        • lunatica przepis 29.03.04, 20:39
          Produkty:
          100 g cukru
          3 tabliczki czekolady
          6 jajek
          1 1/4 kostki masła
          150 g migdałów
          150 g orzechów włoskich
          papier pergaminowy do pieczenia

Ciasto czekoladowe
          - Mam jedną uwagę. Do tego przepisu potrzebny jest mikser. Dzięki niemu
          przygotowanie ciasta (bez pieczenia) trwa niemal tak krótko, jak przeczytanie
          przepisu.

Jak to zrobić:
          Nasmaruj formę do ciasta masłem i wyłóż dno kółkiem z papieru. Orzechy, migdały
          i 2 tabliczki czekolady zmiel na proszek w mikserze. Oddziel białka od żółtek.
          Masło, żółtka i cukier wymieszaj na jednolitą masę. Zmieszaj masło z orzechami.
          Ubij białka na pianę. Delikatnie wymieszaj z pozostałymi składnikami tak, żeby
          piana nie opadła.
          Wylej masę do formy i wyrównaj. Pokrusz trzecią tabliczkę czekolady i powciskaj
          kawałki do środka.
          Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 C na około godzinę.

poprostugotuj.onet.pl/kuchnia/ksiazka/itemid16/
    • kaczanka właśnie dziś zrobiła, 29.03.04, 20:45
      i udało się, i jest super, bardzo smakowicie wyglądało, szczególnie te wtopione
      kawałki czekolady!!!
      :))))
      • Gość: Marghe_72 Re: właśnie dziś zrobiła, IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.03.04, 21:25
        PS. robiłam z 2 gorzkich czekolad.
        M.
        • speni Re: właśnie dziś zrobiła, 29.03.04, 22:02
          Już pytałam w poprzednim wątku, ale widocznie umknęło. Jakiej średnicy
          użyłyście formy do takiej ilości ciasta ?
          • lunatica speni zajrzyj tu Ci Marghe odpowiedziała :-) 29.03.04, 22:07
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11636906
            • speni Re: speni zajrzyj tu Ci Marghe odpowiedziała :-) 29.03.04, 22:13
              ooo świetnie, dzięki
    • speni do Marghe 01.04.04, 17:56
      czy Tobie tez tak popekalo z wierzchu ?
      • speni Re: do Marghe 01.04.04, 18:13
        A wogóle czy piekłaś tak jak w przepisie 1h w 190 stopniach ?
    • lunatica właśnie się piecze... 01.04.04, 20:39
      pachnie niemiłosiernie :-) w czasie przygotowywania nie mogłam się oprzeć, masa
      (ciasto) smakuje rewelacyjnie... za radą marghe powtykałam białą czekoladę...
      jak się upiecze muszę poczekać do jutra, żeby zabrać je ze sobą do pracy... w
      końcu jutro moje urodziny :-) nie mogę się doczekać... pycha (póki co - sama
      masa :-)) !
      • speni Re: właśnie się piecze... 01.04.04, 20:45
        Ja zrobiłam dzisiaj po południu - to prawda, że zapach jest boski, ja też
        wylizuję wszystkie narzędzia i miski, w których przygotowuje ciasto :-)) Napisz
        koniecznie jak Ci wyszło, bo ja mam wrażenie, że w przekroju jest bardzo
        delikatny zakalec, ale może tak ma być. W smaku jest boskie, na wierzchu dość
        mocno mi popękał. Piekłam wg przepisu i dodatkowo po wyłączniu piekarnika
        trzymałam jeszcze 10 min, co by nie opadło. Ciekawa jestem Twojej oceny i
        wrażeń.
        • lunatica już wiem, że 01.04.04, 22:34
          napewno nie wezmę go jutro do pracy :-( w niektórych miejscach strasznie mocno
          się spiekło, wręcz przypaliło (od góry i od dołu), na górze odrobinę pękło...
          jest pyszne - MUSIAŁAM spróbować, ale nie mogę go jutro ze sobą zabrać...
          chciałam nawet upiec drugie, ale nie mam już siły. myślę, że 1 godzina to za
          długo w tej temperaturze lub temperatura była za wysoka do tego czasu
          pieczenia :-) w weekend poeksperymentuję, jak będę miała wolną chwilę... szkoda.
          pozdrawiam, l. na skraju rozpaczy...
          • lunatica i jeszcze z błędami piszę :-) 01.04.04, 22:35
            przepraszam za to "napewno" :-)
            • lunatica okazało się, że wcale nie jest takie złe 02.04.04, 08:25
              jeszce przed snem zjadłam wielki kawał :-) jest pyszne z mlekiem ...
              • omango Re: okazało się, że wcale nie jest takie złe 02.04.04, 11:50
                przepis brzmi niesamowicie ciezkostrawnie ...
    • Gość: Marghe_72 Re: cisasto czekoladowe Pascala - kto robił? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 02.04.04, 14:20
      Owszem, mnie równiez popękało, ale nie spaliło sie. W srodku było wilgotne.
      Mniam.
      Zrobiłam scisle wg przepisu (nie lciząc tej białej czekoaldy).

A ze jest ciezkostrawne to fakt.. ale smaczne:)
      M.
      • lunatica Marghe 02.04.04, 14:28
        w środku jest fantastyczne... wilgone, smaczne... PYCHA! a, że na wierzchu
        troszke się przypaliło - drobiazg. już mi złośc przeszła :-) aha, zrobiłam
        polewę czekoladowa i nie widać :-)
        • Gość: Marghe_72 Re: Lunatica IP: *.aster.pl / *.acn.pl 02.04.04, 14:30
          Geniuszu:))))
          M.
          • lunatica :-) 02.04.04, 14:40

• Gość: giezik PROBLEM IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.04.04, 16:27
              dla kogos kto nie widzial programu przepis jest nieco do bani. Bo np. utrzec
              żółtka z cukrem i masłem - jakim masłem rozpuszczonym, w kawałkach?
              • speni Re: PROBLEM 02.04.04, 16:36
                Masło w kawałkach.
                • Gość: giezik Re: PROBLEM IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.04.04, 17:17
                  senkju
      • speni Re: cisasto czekoladowe Pascala - kto robił? 02.04.04, 16:39
        Właśnie sie dowiedziałam, że nie ma prawa wyjść z tego zakalec, bo nie ma mąki.
        Ciasto poprostu u jednych będzie w środku bardziej wilgotne, u innych mniej.
        Ale ja i tak posypałam z wierzchu cukrem pudrem, bo dla mnie jest troszke zbyt
        gorzkie. Natomiast szkoda, że akurat nie mam w domu słodkiej śmietanki, bo
        zaraz bym ją ubiła i położyła na tym cieście - tak co by było jeszcze bardziej
        kaloryczne i ciężko strawne :-))))
    • Gość: Camille Re: ciasto czekoladowe Pascala - kto robił? IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 02.04.04, 20:22
      Hey, zdublowalismy sie, bo podobny watek jest tuz powyzej.....Niestety nie
      przeczytalam Waszego postu, moze wiec tam zajrzyjcie! Wlasnie dopisalam wlasne
      ciasto, ktore dzisiaj rano upieklam-nic nie popekalo, jest mokre i cudowne!

Lunatica- wszystkiego najlepszego z okazji urodzin! Zeby Ci sie w przyszlosci
      lepiej pieklo!/no i gotowalo..../

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11490902&v=2&s=0
      • lunatica Re: ciasto czekoladowe Pascala - kto robił? 02.04.04, 22:28
        dzięki Camille :-)
        cisto bardzo smakuje gościom :-) i mnie również. mama zmówiła takie samo na
        wielkanoc...
        pozdrawiam, lunatica rok starsza :-(
        • Gość: eva Re: ciasto czekoladowe Pascala - kto robił? IP: *.csk.pl 05.04.04, 21:39
          jak myślicie? jeśli zrobię to ciasto we czwartek wytrawa do niedizeli? tzn. czy
          będzie w równie dobrym stanie. Pozdrawiam wielkanocno
    • Gość: loczki co z ta czekolada? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.04, 23:18
      mam pytanie jaka czekolade w koncu dodac? gorzka, mleczna, biala?

no i nie bardzo wiem na czym polega zmiksowanie tej czekolady.. czym to sie
      robi... jaka koncoowka miksera?

malo doswiadczona ze mnie kucharka:)
      • Gość: Marghe_72 Re: co z ta czekolada? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.04.04, 08:26
        Powiem Ci jak ja zrobiłam :
        orzechy i migdały rozdrobniłam z dwoma tabliczkami gorzkiej czekolady -
        ostrymi ostrzami :) w mikserze.
        Natomiast trzecia czekolada - ta do wtykania do ciasta - była biała
        M.,
        • Gość: Ania Re: co z ta czekolada? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.04, 20:51
          Nie mam takich koncówek w mikserze, jak inaczej to rozdrobnic, poradzcie!
          • Gość: speni Re: co z ta czekolada? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.04, 21:35
            Nie chcę Cię martwić ale w programie Pascal zwracał uwagę na to, że to
            rozdrabnianie takimi ostrzami rozgrzewa dodatkowo tą czekoladę i dzięki temu
            robi się z tego masa, ale mam dla Ciebie również dobrą wiadomośc kuknij tutaj
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11490902&a=11490902
            to prawie to samo a zamiast mielić migdały z cukrem, możesz kupić gotowe
            migdały, juz zmielone (chyba Schwartau)
            • Gość: Ania Re: co z ta czekolada? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.04, 23:24
              Dzieki , popróbuje jakos to wszystko zmielic i rozgrzac:)).
      • lunatica następnym razem 06.04.04, 10:04
        zrobię pół na pół - 1 tabliczka gorzkiej i 1 tabliczka czekolady mlecznej :-),
        to cisto, które zrobiłam z 2 gorzkich było dla mnie za gorzkie, ale generalnie
        nie jestem amatorka gorzkiej czekolady :-)
        • Gość: jagienka Re: następnym razem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.04, 19:45
          Podciągam wątek, żeby się upewnić, ciasto pieczemy
          bez proszku do pieczenia?
          • speni Re: następnym razem 07.04.04, 20:09
            tak
          • Gość: as jak forma do tego ciasta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.04, 20:37
            jak forma do tego ciasta?
            pozdrawiam
            gocha
            • Gość: SPENI Re: jak forma do tego ciasta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.04, 21:30
              ja robiłam w tortownicy o średnicy 26cm
          • quba Re: następnym razem 08.04.04, 08:02
            Gość portalu: jagienka napisał(a):

> Podciągam wątek, żeby się upewnić, ciasto pieczemy
            > bez proszku do pieczenia?

i bez mąki ?
            • Gość: Marghe_72 Re: następnym razem IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.04.04, 08:37
              Bez mąki, bez proszku do pieczenia:)
              M.
        • speni Re: następnym razem 07.04.04, 20:09
          dla mnie też jest trochę za gorzkie i posypywałam cukrem pudrem z wierzchu.
          • Gość: jagienka Re: następnym razem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.04, 22:05
            Speni - dziękuję :)
          • lunatica u mnie 08.04.04, 08:58
            wszyscy mówili, że za słodkie :-D... moim zdaniem było za gorzkie, dlatego
            zrobiłam polewę z mlecznej czekolady :-)
            pychotka...
    • an_ni Re: cisasto czekoladowe Pascala - kto robił? 16.04.04, 12:44
      ja robilam na swieta, jest super dla mnie nie za gorzki - idealny bo w ogole
      nie lubie slodkich ciast tylko czekolada dla mnie istnieje
      ale godzina w 190 stopniach to wg mnie za duzo
      po 45 minutach juz popekalo na wierzchu, potrzymalam jescze 5 min przy
      wylaczonym piecyku i wystarczylo , mogloby nawet byc i krocej a moj piecyk
      wcale nie trzyma temperatury
      ozdobilam platkami migdalowymi bo slodkiej polewy juz bym nie zniosla ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka