IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 22:47
bardzo apetyczna historia. od dawna mam chętkę na coś tak dzikiego.
Obserwuj wątek
      • Gość: LaGrima78 Re: Paella IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 17:59
        przepraszam bardzo ale byłem troszke w Hiszpanii i raczej to co tu nazywacie
        przepisem na paelle to nie jest, napewnie dobrze smakuje ale powinniście
        wymyśleś temu inna nazwe. Paella to przede wszystkim owoce morza a tu ich
        niewiele było. gdzie są kalmary to jest w zasadzie jeden z najczesciej dawanych
        składników. nie wiem jak sie po polsku nazyają pewne małże ale dodaje sie też je
        (cocina)i skrawki mięsa lub ryby. a poza tym gdzie jest wino które jest jednym z
        najczestrzych składników hiszpańskich dań??
      • Gość: KIARA Re: Paella IP: *.w83-198.abo.wanadoo.fr 02.05.05, 17:18
        W HISZPANII PAELLA JEST ZA TLUSTA...NAJLEPSZA PAELLA JEST TA KTORA SIE SAMEMU
        ZROBI I JE SIE BEZ CHLEBA...ALE POPIJA DOBRYM WINEM...WCZORAJ ZROBILAM PAELLE Z
        DUZA ILOSCIA ROZNYCH OWOCOW MORZA...BYLA SUPER... POLECAM WSZYSTKIM SPROBOWAC
        ZROBIC CHOC RAZ...PRZEPISY SA ZAWSZE DLUGIE I SKOMPLIKOWANE A PAELLE ROBI SIE
        DOSC SZYBKO MOZECIE MI WIERZYC..SMACZNEGO DLA WSZYSTKICH WIELBICIELI
        HISZPANSKIEJ KUCHNI
    • Gość: babe Re: Paella IP: *.adsl.proxad.net 01.08.04, 00:43
      Najlepsza paelle robi moj tesc i juz.
      Znaczy juz jutro mi zrobi, mniam, mniam, ide sie slinic.
      I bedzie duzo wielgachnych krewetek i paskow papryki zielonej i mieska,
      wszystko na weglu drzewnym powolutku pyrczec bedzie od rana, joj...
    • Gość: sabrina Re: Paella IP: *.dsl.hstntx.swbell.net 11.08.04, 08:52
      Nie wiem skad ten przepis na paelle ,mieszkalam 2 lata w Hiszpani i widzialam
      rozne paelle/w kazdym regionie robia troche inna /ale o takiej co sie myje
      patelnie w polowie gotowania i ztaka iloscia przypraw to nigdy,to jest cos w
      stylu paella ale nie paella z Hiszpani.
      • Gość: Camille Re: Paella IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 18.08.04, 23:13
        Paella zachwycilam sie w Hiszpanii 4 lata temu-nawet przytargalam do domu
        specjalna patelnie i mnostwo szafranu. Niemniej z mies nigdy nie widzialam w
        zjedzonych na miejscu paellach nic poza kawalkami kurczaka, kielbaskami chorizo
        i owocami morza/koniecznie musza byc te duze krewetki/, czasem kawalki slonych
        anchois ale te bardziej dla dekoracji. Z jarzyn zawsze byla kolorowa papryka,
        groszek, ew. kawalki pomidorow. Ryz oczywiscie, z prypraw szafran, sproszkowana
        papryka, sol. Tego sie trzymam do dzisiaj,bo to jest wersja chyba najbardziej
        klasyczna i najbardzie nam smakuje.
    • Gość: marchew Re: Paella IP: *.aarq.upv.es 21.09.04, 13:43
      z calym szacunkiem dla autora ale nie jest to przepis na prawdziwa paelle, ta
      powyzsza jest mixem roznych paelli w wydaniu mocno turystycznym, rowniez opis
      przyzadzenia daleko odbiega od oryginalu. Dla zainteresowanych, paella pochodzi
      z Walencji, stala sie popularna w calej Hiszpanii (z uwagi na turystow), jednak
      ta najlepsza najprawdziwsza dalej mozna zjesc tylko w El Palmar, wiosce na
      poludnie od Walencji, slynacej wlasnie z paelli.
      Pozdrawiam amatorow hiszpanskiej kuchni
    • Gość: El Padre Re: Paella IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.04, 10:59
      Z paellą jak z bigosem. W każdej knajpie i w każdej rodzinie robią inaczej
      i inaczej smakuje. My turyści też inaczej na to patrzymy snobując się troszeczkę
      i modząc z dodatkami.
      Ja jadłem paellę domową w rodzinie w której było jedenaścioro (11!!!)
      dzieciaków i dwoje dorosłych. I usilnie próbowałem wyszukać w tym żółtawym
      ryżu kawałek jakiegoś kurczaka lub zlokalizować zapach po krewetce.
      Ale też było smaczne.I towarzystwo pyszne.
      To bardzo biedny naród był. Tak jak my.
    • Gość: Amiga de Valencia Re: Paella IP: *.user.ono.com 22.11.04, 23:34
      Musze powiedzec, ze jestem szczerze zaskoczona, te PAELLA, miszkam juz od 25
      lat w Hiszpanii, a kokretnie w Valencji. Jakby ten pan postawil taka paelle na
      valencjanskim, stole to by byl smiech po pachy. Ten przepis to jest paella z
      Madrytu, prosze nie zapominac, ze prawdziwa paella, sie je w Valencji.
      Takze nastepna sprawa, czesto sie myli danie: paella z patelnia,.Patelnia tez
      sie nazywa paella. Saludos desde Valencia
      • kaiserka Re: Paella 25.01.05, 00:47
        Gość portalu: Amiga de Valencia napisał(a):

        > ze prawdziwa paella, sie je w Valencji.
        No to jaka jest ta Walencji.
        I czy musz byc koniecznie krewetki, rodzina uwielbia ja jestem zarowno
        uczolona, jaki i wyczulona. Rozpoznam z daleka i nie zjem. Jak wiec moge zrobic
        paelle dla calej rodziny?
    • Gość: Hanna Re: Paella IP: 64.213.237.* 23.11.04, 01:46
      W Puerto Rico tez robia wspaniale paelle. Mam przepis, wedlug ktorego w 1 1/2
      godziny, danie jest gotowe.Dla mnie osobiscie to troche za duzo-kurczak,
      chorizo i krawetki, wole mieszanke owocow morza tylko, oczywiscie z groszkiem,
      paskami papryki i szparagami.Ale Puertoricanie lubia wrzucic co maja. Lubie tez
      ten przepis, bo jak sie wrzuci ryz , groszek, mariscos plus wywar, wklada sie
      do pieca i po robocie.Papryka i szparagi to dekoracja.
    • aqada Re: Paella 14.07.05, 15:30
      ¡Viva España! ¡Viva paella! ale ta zwyka nieskomplikowana, z kurczaczkiem
      m.in.. Przepis dostaam od Hiszpanki..i z paella jak z naszym bigosem. każdy
      robi tak jak lubi. Ja z rybką i kurczaczkiem.
      a tu pare linków kuchni hispzanskiej (w języku hispzańskim i angielskim):
      Buen provecho!Smacznego! (przepraszam ze linki nie aktywne;()

      www.lapaella.net/paella.html przepisy na paelle

      www.cocinasencilla.com/
      www.webtreat.com.mx/fun/cocina/Espanola/Espanola.htm
      www.programasparadescarga.com/10000recetas/la_cocina_espanola/
      www.univision.com/content/content.jhtml?cid=181069
      www.cocinacasera.com/TryaRecipe.html
      www.enfemenino.com/cuisine/tendancecarpaccio/tendancecarpaccio0.asp
      www.karlosnet.com/default.htm
      www.xmission.com/~dderhak/recetas.html
      www.arrakis.es/~jols/tapas/index1.html
    • Gość: Paulina Re: Paella IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 15:35
      Paella z kurczakiem i owocami morza


      Składniki:

      500 g małży,
      6 udek kurczaka,
      3 ząbki czosnku,
      2 cebule,
      2 czerwone papryki,
      4 łyżki oleju,
      8 krewetek,
      300 g filetów rybnych,
      300 g ryżu,
      3/4 l bulionu warzywnego,
      szczypta szafranu,
      1 liść laurowy,
      1 łyżeczka słodkiej papryki,
      sól, pieprz,
      1 łyżka posiekanej natki pietruszki

      Przepis:


      Małże umyć, udka opłukać i osuszyć. Czosnek i cebule oczyścić i pokroić.
      Papryki umyć, po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Udka smażyć 10
      minut na 2 łyżkach oleju, wyjąć i odstawić w cieple miejsce. Na tym samym oleju
      podsmażać malże, aż skorupki się otworzą. Dodać krewetki, cebulę, czosnek i
      paprykę, całość krótko podsmażyć. Wlać 2 łyżki oleju, włożyć rybę i krótko
      dusić. Wszystkie składniki wyjąć z patelni. Na tę samą patelnię wsypać ryż,
      dodać bulion, szafran, liść laurowy, słodką paprykę i dusić na wolnym ogniu 20
      minut. Piekarnik rozgrzać do 150°C. Podsmażone wcześniej składniki dodać do
      ryżu i doprawić do smaku. Patelnię przykryć folią aluminiową, potrawę piec 15
      minut. Paellę posypać pietruszką.



Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka