IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 22:47
bardzo apetyczna historia. od dawna mam chętkę na coś tak dzikiego.
Obserwuj wątek
    • Gość: karolcia Re: Paella IP: *.icpnet.pl 27.06.04, 21:08
      Najlepiej przedstawiony przepis na paelle!!!!! Bardzo dziekuje, niebawem
      skorzystam:-)
      • Gość: LaGrima78 Re: Paella IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 17:59
        przepraszam bardzo ale byłem troszke w Hiszpanii i raczej to co tu nazywacie
        przepisem na paelle to nie jest, napewnie dobrze smakuje ale powinniście
        wymyśleś temu inna nazwe. Paella to przede wszystkim owoce morza a tu ich
        niewiele było. gdzie są kalmary to jest w zasadzie jeden z najczesciej dawanych
        składników. nie wiem jak sie po polsku nazyają pewne małże ale dodaje sie też je
        (cocina)i skrawki mięsa lub ryby. a poza tym gdzie jest wino które jest jednym z
        najczestrzych składników hiszpańskich dań??
    • Gość: ampolion Re: Paella jak bigos: mnóstwo... IP: *.proxy.aol.com 27.06.04, 22:20
      ...przepisów: (Eng.)
      www.google.com/search?hl=en&ie=ISO-8859-1&q=spanish+paella+recipe&btnG=Google+Search
    • Gość: Edi Re: Paella IP: *.proxy.aol.com 27.06.04, 23:07
      to rzeczywiscie danie dla seniorow ktorzy maja duzo czasu, ja gdy mam ochote na
      Paelle ide do hiszpanskiej knajpki.
    • Gość: Kasia Re: Paella IP: *.resync.pl / *.resync.pl 23.07.04, 21:47
      nieststy, ale najlepsza jest w Hiszpanii.Ja jadłam paelle na Majorce.
      Chciałabym to powtórzyć.
      • Gość: KIARA Re: Paella IP: *.w83-198.abo.wanadoo.fr 02.05.05, 17:18
        W HISZPANII PAELLA JEST ZA TLUSTA...NAJLEPSZA PAELLA JEST TA KTORA SIE SAMEMU
        ZROBI I JE SIE BEZ CHLEBA...ALE POPIJA DOBRYM WINEM...WCZORAJ ZROBILAM PAELLE Z
        DUZA ILOSCIA ROZNYCH OWOCOW MORZA...BYLA SUPER... POLECAM WSZYSTKIM SPROBOWAC
        ZROBIC CHOC RAZ...PRZEPISY SA ZAWSZE DLUGIE I SKOMPLIKOWANE A PAELLE ROBI SIE
        DOSC SZYBKO MOZECIE MI WIERZYC..SMACZNEGO DLA WSZYSTKICH WIELBICIELI
        HISZPANSKIEJ KUCHNI
    • Gość: babe Re: Paella IP: *.adsl.proxad.net 01.08.04, 00:43
      Najlepsza paelle robi moj tesc i juz.
      Znaczy juz jutro mi zrobi, mniam, mniam, ide sie slinic.
      I bedzie duzo wielgachnych krewetek i paskow papryki zielonej i mieska,
      wszystko na weglu drzewnym powolutku pyrczec bedzie od rana, joj...
      • Gość: P. Re: Paella IP: *.proxy.aol.com 01.08.04, 02:00
        Czy musisz zaśliniać to forum tymi wszystkimi mniamniamami i mniazmami?
        Niezbyt to apetyczne...
        A o przepis teścia ślicznie prosimy!
        • Gość: babe Re: Paella IP: *.adsl.proxad.net 01.08.04, 21:23
          Czlowieku ! Jakbys raz sam(a) sprobowal(a), to tez by Ci slinka leciala na sama
          mysl :)))
    • Gość: P. Re: Paella IP: *.proxy.aol.com 01.08.04, 07:02
      www.lingolex.com/spanishfood/recipes.htm
    • Gość: sabrina Re: Paella IP: *.dsl.hstntx.swbell.net 11.08.04, 08:52
      Nie wiem skad ten przepis na paelle ,mieszkalam 2 lata w Hiszpani i widzialam
      rozne paelle/w kazdym regionie robia troche inna /ale o takiej co sie myje
      patelnie w polowie gotowania i ztaka iloscia przypraw to nigdy,to jest cos w
      stylu paella ale nie paella z Hiszpani.
    • Gość: gryka1 Re: Paella IP: 5.2.* / *.chello.pl 18.08.04, 22:09
      O ile pamietam to w oryginalnych paelach ryzu sie nie miesza to zasada. Poza
      tym nie miesza się takiej ilośc składników miesnych. Dla mnie to nie paela
      tylko cos na jej kształt.
      • Gość: Camille Re: Paella IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 18.08.04, 23:13
        Paella zachwycilam sie w Hiszpanii 4 lata temu-nawet przytargalam do domu
        specjalna patelnie i mnostwo szafranu. Niemniej z mies nigdy nie widzialam w
        zjedzonych na miejscu paellach nic poza kawalkami kurczaka, kielbaskami chorizo
        i owocami morza/koniecznie musza byc te duze krewetki/, czasem kawalki slonych
        anchois ale te bardziej dla dekoracji. Z jarzyn zawsze byla kolorowa papryka,
        groszek, ew. kawalki pomidorow. Ryz oczywiscie, z prypraw szafran, sproszkowana
        papryka, sol. Tego sie trzymam do dzisiaj,bo to jest wersja chyba najbardziej
        klasyczna i najbardzie nam smakuje.
    • Gość: marchew Re: Paella IP: *.aarq.upv.es 21.09.04, 13:43
      z calym szacunkiem dla autora ale nie jest to przepis na prawdziwa paelle, ta
      powyzsza jest mixem roznych paelli w wydaniu mocno turystycznym, rowniez opis
      przyzadzenia daleko odbiega od oryginalu. Dla zainteresowanych, paella pochodzi
      z Walencji, stala sie popularna w calej Hiszpanii (z uwagi na turystow), jednak
      ta najlepsza najprawdziwsza dalej mozna zjesc tylko w El Palmar, wiosce na
      poludnie od Walencji, slynacej wlasnie z paelli.
      Pozdrawiam amatorow hiszpanskiej kuchni
    • Gość: mikko Re: Paella IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.04, 09:10
      Jezu, to jest potrawa którą jadłem raz w życiu i więcej NIE BĘDĘ!!!!
    • Gość: El Padre Re: Paella IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.04, 10:59
      Z paellą jak z bigosem. W każdej knajpie i w każdej rodzinie robią inaczej
      i inaczej smakuje. My turyści też inaczej na to patrzymy snobując się troszeczkę
      i modząc z dodatkami.
      Ja jadłem paellę domową w rodzinie w której było jedenaścioro (11!!!)
      dzieciaków i dwoje dorosłych. I usilnie próbowałem wyszukać w tym żółtawym
      ryżu kawałek jakiegoś kurczaka lub zlokalizować zapach po krewetce.
      Ale też było smaczne.I towarzystwo pyszne.
      To bardzo biedny naród był. Tak jak my.
    • Gość: Justyna Re: Paella IP: *.we.client2.attbi.com 29.09.04, 00:46
      Brzmi swietnie, tylko gdzie kupic wszystkie skladniki i ile to bedzie
      kosztowalo?? Troszke za bardzo fantazyjny przepis jak dla mnie...
    • Gość: ampolion Re: Paella - obrazki IP: *.proxy.aol.com 29.09.04, 00:53
      images.google.com/images?q=paella&ie=ISO-8859-1&hl=en&btnG=Google+Search
    • Gość: n0str0m0 i ty zostaniesz "senores"em IP: 202.172.58.* 29.09.04, 08:00
      tylko

      dla zjadaczy ryzu pytania mam
      od kiedy sie paelie miacha jak jaki sos beszamelowy
      po ki czort myje sie smaki z patelni
      oraz - dorzucac UGOTOWANE krewetki?

      a z drugiej strony wyborcza jak zawsze pelna prawd INACZEJ

      nostromo
    • Gość: Amiga de Valencia Re: Paella IP: *.user.ono.com 22.11.04, 23:34
      Musze powiedzec, ze jestem szczerze zaskoczona, te PAELLA, miszkam juz od 25
      lat w Hiszpanii, a kokretnie w Valencji. Jakby ten pan postawil taka paelle na
      valencjanskim, stole to by byl smiech po pachy. Ten przepis to jest paella z
      Madrytu, prosze nie zapominac, ze prawdziwa paella, sie je w Valencji.
      Takze nastepna sprawa, czesto sie myli danie: paella z patelnia,.Patelnia tez
      sie nazywa paella. Saludos desde Valencia
      • kaiserka Re: Paella 25.01.05, 00:47
        Gość portalu: Amiga de Valencia napisał(a):

        > ze prawdziwa paella, sie je w Valencji.
        No to jaka jest ta Walencji.
        I czy musz byc koniecznie krewetki, rodzina uwielbia ja jestem zarowno
        uczolona, jaki i wyczulona. Rozpoznam z daleka i nie zjem. Jak wiec moge zrobic
        paelle dla calej rodziny?
    • Gość: Hanna Re: Paella IP: 64.213.237.* 23.11.04, 01:46
      W Puerto Rico tez robia wspaniale paelle. Mam przepis, wedlug ktorego w 1 1/2
      godziny, danie jest gotowe.Dla mnie osobiscie to troche za duzo-kurczak,
      chorizo i krawetki, wole mieszanke owocow morza tylko, oczywiscie z groszkiem,
      paskami papryki i szparagami.Ale Puertoricanie lubia wrzucic co maja. Lubie tez
      ten przepis, bo jak sie wrzuci ryz , groszek, mariscos plus wywar, wklada sie
      do pieca i po robocie.Papryka i szparagi to dekoracja.
    • Gość: Andrzej O Re: Paella IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.01.05, 10:06
      Ciekawa wersja potrawy, ktora przyrzadzamy w rodzinie od lat, tyle ze w opisie
      slownym w internecie zginal gdzies ryz :-(. Pozdrawiam. Andrzej
    • aqada Re: Paella 14.07.05, 15:30
      ¡Viva España! ¡Viva paella! ale ta zwyka nieskomplikowana, z kurczaczkiem
      m.in.. Przepis dostaam od Hiszpanki..i z paella jak z naszym bigosem. każdy
      robi tak jak lubi. Ja z rybką i kurczaczkiem.
      a tu pare linków kuchni hispzanskiej (w języku hispzańskim i angielskim):
      Buen provecho!Smacznego! (przepraszam ze linki nie aktywne;()

      www.lapaella.net/paella.html przepisy na paelle

      www.cocinasencilla.com/
      www.webtreat.com.mx/fun/cocina/Espanola/Espanola.htm
      www.programasparadescarga.com/10000recetas/la_cocina_espanola/
      www.univision.com/content/content.jhtml?cid=181069
      www.cocinacasera.com/TryaRecipe.html
      www.enfemenino.com/cuisine/tendancecarpaccio/tendancecarpaccio0.asp
      www.karlosnet.com/default.htm
      www.xmission.com/~dderhak/recetas.html
      www.arrakis.es/~jols/tapas/index1.html
    • Gość: Paulina Re: Paella IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 15:35
      Paella z kurczakiem i owocami morza


      Składniki:

      500 g małży,
      6 udek kurczaka,
      3 ząbki czosnku,
      2 cebule,
      2 czerwone papryki,
      4 łyżki oleju,
      8 krewetek,
      300 g filetów rybnych,
      300 g ryżu,
      3/4 l bulionu warzywnego,
      szczypta szafranu,
      1 liść laurowy,
      1 łyżeczka słodkiej papryki,
      sól, pieprz,
      1 łyżka posiekanej natki pietruszki

      Przepis:


      Małże umyć, udka opłukać i osuszyć. Czosnek i cebule oczyścić i pokroić.
      Papryki umyć, po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Udka smażyć 10
      minut na 2 łyżkach oleju, wyjąć i odstawić w cieple miejsce. Na tym samym oleju
      podsmażać malże, aż skorupki się otworzą. Dodać krewetki, cebulę, czosnek i
      paprykę, całość krótko podsmażyć. Wlać 2 łyżki oleju, włożyć rybę i krótko
      dusić. Wszystkie składniki wyjąć z patelni. Na tę samą patelnię wsypać ryż,
      dodać bulion, szafran, liść laurowy, słodką paprykę i dusić na wolnym ogniu 20
      minut. Piekarnik rozgrzać do 150°C. Podsmażone wcześniej składniki dodać do
      ryżu i doprawić do smaku. Patelnię przykryć folią aluminiową, potrawę piec 15
      minut. Paellę posypać pietruszką.



    • Gość: revolver Re: Paella IP: 195.8.101.* 16.02.06, 12:27
      najlepsza jest z bulionem rybnym (w kostkach niestety dostepny w Hiszpanii)
    • Gość: xipt Re: Paella IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.03.06, 18:11
      szkoda ze nie kumam tych stron po hiszpansku ,domyslam sie ze jesli chodzi o
      skladniki to kwestia upodoban i ceny .moje pytanie - czy paelle powinno sie piec
      czy raczej gotowac - zakladajac ze ma sie ten oryginaln gar do jej robienia?
      • Gość: LaGrima78 Re: Paella odpowiedź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 18:04
        paelle smaż sie może być na patelni do momętu kiedy sie dodaje ryż wtedy sie tak
        jakby gotuje do napęcznienia ryżu nie może być ryż mięki wiecej wiadomosci pod
        nr GG 6550667
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka