Gość: jaga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 22:47 bardzo apetyczna historia. od dawna mam chętkę na coś tak dzikiego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: karolcia Re: Paella IP: *.icpnet.pl 27.06.04, 21:08 Najlepiej przedstawiony przepis na paelle!!!!! Bardzo dziekuje, niebawem skorzystam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LaGrima78 Re: Paella IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 17:59 przepraszam bardzo ale byłem troszke w Hiszpanii i raczej to co tu nazywacie przepisem na paelle to nie jest, napewnie dobrze smakuje ale powinniście wymyśleś temu inna nazwe. Paella to przede wszystkim owoce morza a tu ich niewiele było. gdzie są kalmary to jest w zasadzie jeden z najczesciej dawanych składników. nie wiem jak sie po polsku nazyają pewne małże ale dodaje sie też je (cocina)i skrawki mięsa lub ryby. a poza tym gdzie jest wino które jest jednym z najczestrzych składników hiszpańskich dań?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ampolion Re: Paella jak bigos: mnóstwo... IP: *.proxy.aol.com 27.06.04, 22:20 ...przepisów: (Eng.) www.google.com/search?hl=en&ie=ISO-8859-1&q=spanish+paella+recipe&btnG=Google+Search Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edi Re: Paella IP: *.proxy.aol.com 27.06.04, 23:07 to rzeczywiscie danie dla seniorow ktorzy maja duzo czasu, ja gdy mam ochote na Paelle ide do hiszpanskiej knajpki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Paella IP: *.resync.pl / *.resync.pl 23.07.04, 21:47 nieststy, ale najlepsza jest w Hiszpanii.Ja jadłam paelle na Majorce. Chciałabym to powtórzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIARA Re: Paella IP: *.w83-198.abo.wanadoo.fr 02.05.05, 17:18 W HISZPANII PAELLA JEST ZA TLUSTA...NAJLEPSZA PAELLA JEST TA KTORA SIE SAMEMU ZROBI I JE SIE BEZ CHLEBA...ALE POPIJA DOBRYM WINEM...WCZORAJ ZROBILAM PAELLE Z DUZA ILOSCIA ROZNYCH OWOCOW MORZA...BYLA SUPER... POLECAM WSZYSTKIM SPROBOWAC ZROBIC CHOC RAZ...PRZEPISY SA ZAWSZE DLUGIE I SKOMPLIKOWANE A PAELLE ROBI SIE DOSC SZYBKO MOZECIE MI WIERZYC..SMACZNEGO DLA WSZYSTKICH WIELBICIELI HISZPANSKIEJ KUCHNI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babe Re: Paella IP: *.adsl.proxad.net 01.08.04, 00:43 Najlepsza paelle robi moj tesc i juz. Znaczy juz jutro mi zrobi, mniam, mniam, ide sie slinic. I bedzie duzo wielgachnych krewetek i paskow papryki zielonej i mieska, wszystko na weglu drzewnym powolutku pyrczec bedzie od rana, joj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Paella IP: *.proxy.aol.com 01.08.04, 02:00 Czy musisz zaśliniać to forum tymi wszystkimi mniamniamami i mniazmami? Niezbyt to apetyczne... A o przepis teścia ślicznie prosimy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babe Re: Paella IP: *.adsl.proxad.net 01.08.04, 21:23 Czlowieku ! Jakbys raz sam(a) sprobowal(a), to tez by Ci slinka leciala na sama mysl :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Paella IP: *.proxy.aol.com 01.08.04, 07:02 www.lingolex.com/spanishfood/recipes.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabrina Re: Paella IP: *.dsl.hstntx.swbell.net 11.08.04, 08:52 Nie wiem skad ten przepis na paelle ,mieszkalam 2 lata w Hiszpani i widzialam rozne paelle/w kazdym regionie robia troche inna /ale o takiej co sie myje patelnie w polowie gotowania i ztaka iloscia przypraw to nigdy,to jest cos w stylu paella ale nie paella z Hiszpani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryka1 Re: Paella IP: 5.2.* / *.chello.pl 18.08.04, 22:09 O ile pamietam to w oryginalnych paelach ryzu sie nie miesza to zasada. Poza tym nie miesza się takiej ilośc składników miesnych. Dla mnie to nie paela tylko cos na jej kształt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: Paella IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 18.08.04, 23:13 Paella zachwycilam sie w Hiszpanii 4 lata temu-nawet przytargalam do domu specjalna patelnie i mnostwo szafranu. Niemniej z mies nigdy nie widzialam w zjedzonych na miejscu paellach nic poza kawalkami kurczaka, kielbaskami chorizo i owocami morza/koniecznie musza byc te duze krewetki/, czasem kawalki slonych anchois ale te bardziej dla dekoracji. Z jarzyn zawsze byla kolorowa papryka, groszek, ew. kawalki pomidorow. Ryz oczywiscie, z prypraw szafran, sproszkowana papryka, sol. Tego sie trzymam do dzisiaj,bo to jest wersja chyba najbardziej klasyczna i najbardzie nam smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marchew Re: Paella IP: *.aarq.upv.es 21.09.04, 13:43 z calym szacunkiem dla autora ale nie jest to przepis na prawdziwa paelle, ta powyzsza jest mixem roznych paelli w wydaniu mocno turystycznym, rowniez opis przyzadzenia daleko odbiega od oryginalu. Dla zainteresowanych, paella pochodzi z Walencji, stala sie popularna w calej Hiszpanii (z uwagi na turystow), jednak ta najlepsza najprawdziwsza dalej mozna zjesc tylko w El Palmar, wiosce na poludnie od Walencji, slynacej wlasnie z paelli. Pozdrawiam amatorow hiszpanskiej kuchni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikko Re: Paella IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.04, 09:10 Jezu, to jest potrawa którą jadłem raz w życiu i więcej NIE BĘDĘ!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El Padre Re: Paella IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.04, 10:59 Z paellą jak z bigosem. W każdej knajpie i w każdej rodzinie robią inaczej i inaczej smakuje. My turyści też inaczej na to patrzymy snobując się troszeczkę i modząc z dodatkami. Ja jadłem paellę domową w rodzinie w której było jedenaścioro (11!!!) dzieciaków i dwoje dorosłych. I usilnie próbowałem wyszukać w tym żółtawym ryżu kawałek jakiegoś kurczaka lub zlokalizować zapach po krewetce. Ale też było smaczne.I towarzystwo pyszne. To bardzo biedny naród był. Tak jak my. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: Paella IP: *.we.client2.attbi.com 29.09.04, 00:46 Brzmi swietnie, tylko gdzie kupic wszystkie skladniki i ile to bedzie kosztowalo?? Troszke za bardzo fantazyjny przepis jak dla mnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ampolion Re: Paella - obrazki IP: *.proxy.aol.com 29.09.04, 00:53 images.google.com/images?q=paella&ie=ISO-8859-1&hl=en&btnG=Google+Search Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0str0m0 i ty zostaniesz "senores"em IP: 202.172.58.* 29.09.04, 08:00 tylko dla zjadaczy ryzu pytania mam od kiedy sie paelie miacha jak jaki sos beszamelowy po ki czort myje sie smaki z patelni oraz - dorzucac UGOTOWANE krewetki? a z drugiej strony wyborcza jak zawsze pelna prawd INACZEJ nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amiga de Valencia Re: Paella IP: *.user.ono.com 22.11.04, 23:34 Musze powiedzec, ze jestem szczerze zaskoczona, te PAELLA, miszkam juz od 25 lat w Hiszpanii, a kokretnie w Valencji. Jakby ten pan postawil taka paelle na valencjanskim, stole to by byl smiech po pachy. Ten przepis to jest paella z Madrytu, prosze nie zapominac, ze prawdziwa paella, sie je w Valencji. Takze nastepna sprawa, czesto sie myli danie: paella z patelnia,.Patelnia tez sie nazywa paella. Saludos desde Valencia Odpowiedz Link Zgłoś
kaiserka Re: Paella 25.01.05, 00:47 Gość portalu: Amiga de Valencia napisał(a): > ze prawdziwa paella, sie je w Valencji. No to jaka jest ta Walencji. I czy musz byc koniecznie krewetki, rodzina uwielbia ja jestem zarowno uczolona, jaki i wyczulona. Rozpoznam z daleka i nie zjem. Jak wiec moge zrobic paelle dla calej rodziny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: Paella IP: 64.213.237.* 23.11.04, 01:46 W Puerto Rico tez robia wspaniale paelle. Mam przepis, wedlug ktorego w 1 1/2 godziny, danie jest gotowe.Dla mnie osobiscie to troche za duzo-kurczak, chorizo i krawetki, wole mieszanke owocow morza tylko, oczywiscie z groszkiem, paskami papryki i szparagami.Ale Puertoricanie lubia wrzucic co maja. Lubie tez ten przepis, bo jak sie wrzuci ryz , groszek, mariscos plus wywar, wklada sie do pieca i po robocie.Papryka i szparagi to dekoracja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej O Re: Paella IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.01.05, 10:06 Ciekawa wersja potrawy, ktora przyrzadzamy w rodzinie od lat, tyle ze w opisie slownym w internecie zginal gdzies ryz :-(. Pozdrawiam. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
aqada Re: Paella 14.07.05, 15:30 ¡Viva España! ¡Viva paella! ale ta zwyka nieskomplikowana, z kurczaczkiem m.in.. Przepis dostaam od Hiszpanki..i z paella jak z naszym bigosem. każdy robi tak jak lubi. Ja z rybką i kurczaczkiem. a tu pare linków kuchni hispzanskiej (w języku hispzańskim i angielskim): Buen provecho!Smacznego! (przepraszam ze linki nie aktywne;() www.lapaella.net/paella.html przepisy na paelle www.cocinasencilla.com/ www.webtreat.com.mx/fun/cocina/Espanola/Espanola.htm www.programasparadescarga.com/10000recetas/la_cocina_espanola/ www.univision.com/content/content.jhtml?cid=181069 www.cocinacasera.com/TryaRecipe.html www.enfemenino.com/cuisine/tendancecarpaccio/tendancecarpaccio0.asp www.karlosnet.com/default.htm www.xmission.com/~dderhak/recetas.html www.arrakis.es/~jols/tapas/index1.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulina Re: Paella IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 15:35 Paella z kurczakiem i owocami morza Składniki: 500 g małży, 6 udek kurczaka, 3 ząbki czosnku, 2 cebule, 2 czerwone papryki, 4 łyżki oleju, 8 krewetek, 300 g filetów rybnych, 300 g ryżu, 3/4 l bulionu warzywnego, szczypta szafranu, 1 liść laurowy, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Przepis: Małże umyć, udka opłukać i osuszyć. Czosnek i cebule oczyścić i pokroić. Papryki umyć, po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Udka smażyć 10 minut na 2 łyżkach oleju, wyjąć i odstawić w cieple miejsce. Na tym samym oleju podsmażać malże, aż skorupki się otworzą. Dodać krewetki, cebulę, czosnek i paprykę, całość krótko podsmażyć. Wlać 2 łyżki oleju, włożyć rybę i krótko dusić. Wszystkie składniki wyjąć z patelni. Na tę samą patelnię wsypać ryż, dodać bulion, szafran, liść laurowy, słodką paprykę i dusić na wolnym ogniu 20 minut. Piekarnik rozgrzać do 150°C. Podsmażone wcześniej składniki dodać do ryżu i doprawić do smaku. Patelnię przykryć folią aluminiową, potrawę piec 15 minut. Paellę posypać pietruszką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: revolver Re: Paella IP: 195.8.101.* 16.02.06, 12:27 najlepsza jest z bulionem rybnym (w kostkach niestety dostepny w Hiszpanii) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xipt Re: Paella IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.03.06, 18:11 szkoda ze nie kumam tych stron po hiszpansku ,domyslam sie ze jesli chodzi o skladniki to kwestia upodoban i ceny .moje pytanie - czy paelle powinno sie piec czy raczej gotowac - zakladajac ze ma sie ten oryginaln gar do jej robienia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LaGrima78 Re: Paella odpowiedź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 18:04 paelle smaż sie może być na patelni do momętu kiedy sie dodaje ryż wtedy sie tak jakby gotuje do napęcznienia ryżu nie może być ryż mięki wiecej wiadomosci pod nr GG 6550667 Odpowiedz Link Zgłoś