pyskata.1 09.12.10, 20:45 Dostałam takie cuś www.fisch-gruber.at/wp-content/gronlandaktion.jpg Czy to oby jadalne? I jak to przyrządzić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wedrowiec2 Re: Garnele z oczami 09.12.10, 21:10 Wspaniałe krewetki:) Przepisów jest mnóstwo. Poszukaj na forum, w GP, albo googlach. Najprostszy przepis ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Czosnkowe_krewetki,,-19586404,9495.html Pamietaj, by nie smazyć zbyt długo, bo staną się gumowate:( Odpowiedz Link Zgłoś
pyskata.1 Re: Garnele z oczami 09.12.10, 21:13 Takiego przepisu szukałam. A powiedz mi jeszcze czy scampi też można tak przyrządzić? Odpowiedz Link Zgłoś
pyskata.1 Aha 09.12.10, 21:15 i czy te moje robaki można przyrządzić też w ten sam sposób na grillu? Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Aha 09.12.10, 21:23 Mozna scampi, mozna na grillu. Jeśli krewetki mają pancerzyki, to usuń je i czarną nitkę, która jest pod spodem. Odpowiedz Link Zgłoś
pyskata.1 Re: Aha 09.12.10, 21:27 A te na zdjęciu w tym przepisie mają pancerzyki (skorupę) Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Aha 09.12.10, 22:45 Zawsze takie kupuje, bo smakowo wole takie, ktore sama obieram, niz te gotowe. Rozmroz, obierz i zjedz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Aha 11.12.10, 09:41 wedrowiec2 napisała: > Mozna scampi, mozna na grillu. Jeśli krewetki mają pancerzyki, to usuń je i cza > rną nitkę, która jest pod spodem. po grylu usuwasz pancerzyk i jesz z sosikami, nie szukaj nitki,nie warto i tak jej nie widzisz, to tak jak ze szprotkami,nie Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Tu Cie MHRko popre 11.12.10, 12:05 Pozeram krewetki pasjami i nigdy nie zaprzatalam sobie glowy usuwaniem czegokolwiek poza pancerzykali, czulkami, oczami i lapkami. Na pocieche wszystkim oburzonym purystkom zacytuje powiedzenie gosposi mojej Babci: "Pani gospodyni, dyc nie ten robak co my go zjemy ale ten co nas zje" - brrrr....nieapetyczne ale ilez prawdziwe - wszak jestesmy w okresie Adwentu a wiec "memento mori" na czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Tu Cie MHRko popre 11.12.10, 13:54 Czarna żyłka to jelito, a co się znajduje w jelicie to wiadomo. Pomijając ten fakt, podobno daje ona nieprzyjemny, gorzkawy smak krewetce, zwlaszcza bardzo dużym krewetkom, gdzie jednak żyłka jest dużych rozmiarów.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin tych to sie wcale nie powinno smazyc IP: *.253-214-170.QLD.netspace.net.au 09.12.10, 23:44 bo sa juz ugotowane a gumowate to krewetki nigdy nie beda...najwyzej 'sznurkowate' ;))) takie, jak na zdjeciu, to sie najlepiej zajada schlodzone, z sosem 1001 wysp, czy innym i z dobym Chablis :) Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: tych to sie wcale nie powinno smazyc 10.12.10, 19:47 Schłodzone to tylko koktajlowe. Takie warto na chwilę wrzucić na masło z czosnkiem Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: tych to sie wcale nie powinno smazyc 11.12.10, 08:54 No właśnie nie wiem skąd ta opinia (już po raz kolejny na tym forum), że staną sie gumowate. Poza tym, że tracą jędrność, nic innego z krewetkami się nie dzieje po dłuższym gotowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Garnele z oczami 10.12.10, 21:34 Senin ma tu 100% racji . Popieram. Nadaja sie smakowo do roznych danek koktajlowych, na zimno. Odpowiedz Link Zgłoś