19.04.04, 17:51
nowy felieton Pióro:

"Na ogół trudy przednówka spowodowane brakiem różnorodności pośród owoców i warzyw znosiłem, gotując potrawy azjatyckie. W kuchni indyjskiej czy tajskiej więcej można zrobić ciekawych rzeczy z kapusty, marchwi, ziemniaków i cebuli niż w kuchniach europejskich"

czyż o tym, nie rozmawialiśmy ostatnio?

"Ktoś powie - przecież warzyw jest w bród przez okrągły rok; nawet zimą ogólnie dostępne są bakłażany, cukinia, cykoria, brokuły, pieczarki, pomidory, ogórki, papryka, melony, ananasy, nawet fasolka szparagowa z Egiptu. Owszem, zdaję sobie z tego sprawę, i to boleśnie, ponieważ jadłem te warzywa przez całą zimę, wyczyniając najrozmaitsze akrobacje kulinarne, żeby nadać im smak warzyw, a nie produktów przemysłowych"

a reszta tu:
www.przekroj.com.pl/pioro/
Obserwuj wątek
    • hania55 Re: już jest 19.04.04, 17:59
      No i to jest różnica pomiędzy prawdziwym gotowaniem (patrz pan Pióro) i zabawą
      w coś co akurat jest trendy (patrz pewne pismo, którego nazwy nie wymienię :-
      )).
    • egipcjanka15 Re: już jest 20.04.04, 12:02
      Naprawde sprowadzamy do Polski fasolke szparagowa akurat z Egiptu? Ale jesli
      tak to akurat w jej przypadku zadne akrobacje nie sa potrzebne, bo ona ma smak!
      Akurat wczoraj na obiad jadlam, to mam swiezo w pamieci.

Nie chce wprowadzac teorii spiskowej dziejow, ale mam nieodparte wrazenie, ze
      pan Pioro tez czytuje nasze forum ;-)
      • linn_linn Re: fasolka egipska 20.04.04, 14:05
        O tej porze roku takze do Wloch. Z roznica, ze tutaj kupujacy musi byc o tym
        informowany. Obok ceny musi byc miejsce pochodzenia, zcego zycze takze Polakom.
        Co do fasolki, pamietam nawet egipska torebke.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka