Gość: dora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.04, 13:03 moze ktos zna przepis na puszysty biszkopt, taki co to zawsz wychodzi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
catalinka Re: biszkopt 29.04.04, 14:29 Mój wychodzi, ale do pieczenia używam zawsze prodiża, chyba że robię taki do królewca to wtedy w piekarniku. 1 szklanka mąki tortowej, 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy i otarta skorka cytrynowa, łyżeczka(płaska) proszku do pieczenia, łyżka wody np. mineralnej, 5 jaj. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na pianę, dodać wodę, stopniowo dodawać cukier na koniec żółtka( można użyć miksera). Potem dodawać stopniowo mąkę z proszkiem i używac do tego oczywiście drewnianej łyżki. Delikatnie mieszać. Piec około 35 minut. Ja to robię w prodiżu więc nawet nie wiem jaka powinna być temperatura elektrycznego piekarnika. Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Re: biszkopt - kształt 04.11.22, 01:57 Gość portalu: dora napisał(a): > moze ktos zna przepis na puszysty biszkopt, taki co to zawsz wychodzi? Wątek stary, lecz przytaczam by nie tworzyć nowego w istniejącym już temacie. "Zawsze wychodzi", może tyczyć również kształtu. Otóż jest taka prawidłowość (pomijam składniki), że po upieczeniu ciasta biszkoptowego są ubolewania, że jest ono zapadnięte, co wymaga odkrojenia wystających brzegów. Przez przypadek dowiedziałem się od praktyka, że aby tego uniknąć, wystarczy zaraz po upieczeniu podnieść foremkę z upieczonym biszkoptem na wysokość ok. 30 cm i zrzucić go na twardą powierzchnię - sprawdza się w 100%. Odpowiedz Link Zgłoś