korina91 Re: Dania z ryb 05.11.13, 14:10 mi najbardziej smakuje sushi - ma mnostwo wartosci odzywczych, jest smaczne i w niektorych miejscach tanie ostatnio przetestowalam sushi w orient corner ;> z czystym sumieniem moge powiedziec, ze mozecie tam chodzic na sushi bo maja swieze i dobre Odpowiedz Link
lissa80 Re: Dania z ryb 02.09.14, 16:36 z ryb w wydaniu sushi najbardziej lubię... uramaki rybę smażoną to sandacza i łososia. A danie? Zapiekanka rybna (filety z jakiejś dobrej ryby, pieczarki, cebula i ser) podawana z ryżem Odpowiedz Link
anju22 Re: Dania z ryb 05.10.15, 11:42 Wiem, łosoś jest pyszny, ale ostatnio byłam na spotkaniu w restauracji Halka poświęconemu rybom - nie powinniśmy kupować łososia bałtyckiego! Niedługo jego zasoby zupełnie znikną! Zamiast niego Halka podaje pysznego sandacza, którego na razie mamy pod dostatkiem. Jest też cała akcja poświęcona rybom zagrożonym - zobaczcie koniecznie na stronie WWF. Odpowiedz Link
ankap94 Re: Dania z ryb 18.02.18, 12:28 Od kiedy spróbowałam tatara z łososia, to sushi w moim zestawieniu spadło na drugie miejsce. Przepis bajecznie prosty i szybki, a smak ekskluzywny. Wspaniała przekąska na imprezy. www.codogara.pl/18360/tatar-lososia/ Odpowiedz Link
zenobi11 Re: Dania z ryb 26.05.15, 09:59 Pstrąg zapiekany: myjesz ryby, wkładasz do brytfany. Na wierzch kładzie na to szatkowaną cebulę (im więcej tym lepiej). Solisz, polewasz oliwą z oliwek (obficie) i na 25 minut do piekarnika ( 180 st). Na prawde szybko , mało roboty i przyzwoicie wychodzi. Odpowiedz Link
puszka-3 Re: Dania z ryb 26.06.15, 12:00 Moja babcia (dziadek był zapalonym wędkarzem ) zawsze robiła z ryby słodkowodnej ( najlepszy lin ale może być leszcz ) rybę smażoną w śmietanie.Oto przepis: Lina oczyszczonego dokładnie ze śluzu ( lina nie skrobiemy z łusek ) i podzielonego na dzwonka obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na dobrym oleju.Po usmażeniu przekładamy do szerokiego i płytkiego garnka ,wkładamy pół paczki masła i pęczek koperku .Stawiamy na małym gazie aby ta ryba się nie smażyła tylko "mrugała ". Po pół godzinie zapach jest taki ze trzeba koniecznie już jeść. SMACZNEGO. Odpowiedz Link
puszka-3 Re: Dania z ryb 26.06.15, 14:35 Przepraszam,zapomniałem ( skleroza nie boli ) że do garnka po przełożeniu do niego usmażonej ryby i włożeniu masła i koperku należy wlać ok.200 ml. 30% śmietany.Po pół godzinie śmietana z masłem utworzy przezroczysty ,pyszny sosik a ryba nabierze niepowtarzalnego smaku. SMACZNEGO Odpowiedz Link
zenobi11 Re: Dania z ryb 29.06.15, 09:58 haha... dobrze że napisałeś, bo ten sos to penie esencja smaku Odpowiedz Link
kosmotynka Re: Dania z ryb 20.10.15, 18:19 Ja akurat nie lubię sushi. Aczkolwiek wiem, że sporo z moich znajomych sami przygotowują tą potrawę. Ja najbardziej lubię solę, doradę i dorsza. Odpowiedz Link
zenobi11 Re: Dania z ryb 17.11.15, 15:51 Ja pstrągi. Na prawdę smaczne ryby - delikatne mięso. Odpowiedz Link
pati02 Re: Dania z ryb 09.06.21, 10:19 pieczony łosoś, stek z tunczyka z grilla, sushi, wędzony łosoś na kanapkach... troche tego jest Odpowiedz Link
carameleq Re: Dania z ryb 23.06.21, 13:21 sałatka z lososiem, sosem jogurtowo-koperkowym i pomidorkami jest super. Odpowiedz Link