Dodaj do ulubionych

caffe late -jakie mleko do pianki?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.11, 15:12
witam
Ilekroc pije caffe late w cafejkach nigdy nie czuc wyraznego posmaku mleka,
natomiast kiedy robie je w domu wiecej czuc mlekiem niz kawa, nawet jak kawa jest mocniejsza, pozostaje nieprzyjemny posmak mleka.
Probowałam juz ze wszystkimi rodzajami -łowickie, łaciate , hej melko, twój kubek , wypasione itp
zarowno 0,5% , 3,2% , zawsze niemiłosiernie czuc mleko,
Spieniacz mam taki jak uzywaja w MC CAFE aluminiowy, w mc cafe takze nalewaja melko z kartonu i ubijaja ale absolutnie w caffe late tego nie czuc.
Moze ktos umie pomoc
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: caffe late -jakie mleko do pianki? 26.03.11, 17:36
      imho zalezy to bardziej od kawy. niektore gatunki i mieszanki gryza sie z mlekiem, niektore pasuja doskonale. i od mocy tej kawy, od sposobu jej przyrzadzenia (espresso, "noemalna") i oczywiscie od proporcji.
      mleko uzywane w kawiarniach to mleko uht 3,5 do 3,8% zaw. tl. przynajmniej tak jest w kawiarniach i barach niemieckich.
      • wuwuem Re: caffe late -jakie mleko do pianki? 30.03.11, 14:03
        Do caffe latte i caffe latte macchiato świetnie mi się spienia mleko 3,2% pasteryzowane z kartonu. Mam typowy spieniacz przy ekspresie ciśnieniowym.
        Ale wg mnie smak bardziej zależy od smaku samej kawy (jak napisała ania_m66), do caffe latte musi być dobre, mocne espresso.
    • bene_gesserit Re: caffe late -jakie mleko do pianki? 26.03.11, 23:53
      szukaj mleka dla baristow. Raczej w hurtowniach i Makro.
      • ania_m66 Re: caffe late -jakie mleko do pianki? 30.03.11, 11:19
        mleko dla baristow to po prostu tluste mleko (3,5 do 3,8% jak pisalam wyzej) specjalnie homogenizowane. po prostu latwiej robi sie z niego odpowiednia "pianka", wiec b. dobrze robi sie z niego latte art. smakowac, smakuje jak b. tluste mleko, wiec nie wiem, czy na pewno o to autorce watku chodzilo.
        nie sadze, aby bylo w polsce gdziekolwiek do dostania. w niemczech glownie wysylkowo. kupuja go barisa przed zawodami :)
        w niemieckich knajpach i barach kroluje zwykle w kartoniku. podobnie w sieciowkach i maccoffee. nie wiem jak jest w starbucks, ignoruje ich siec kompletnie.
        • bene_gesserit Re: caffe late -jakie mleko do pianki? 30.03.11, 12:14
          ania_m66 napisała:

> mleko dla baristow to po prostu tluste mleko (3,5 do 3,8% jak pisalam wyzej) sp
          > ecjalnie homogenizowane.

Nie, to nie jest po prostu tluste mleko - tluste to sobie mozna kupic wszedzie. 'Dla baristow' czyni go podwyzszona ilosc bialka - dlatego piana jest taka trwala.

po prostu latwiej robi sie z niego odpowiednia "pianka
          > ", wiec b. dobrze robi sie z niego latte art. smakowac, smakuje jak b. tluste m
          > leko, wiec nie wiem, czy na pewno o to autorce watku chodzilo.

Takiego mleka uzywaja w jednej z moich ulubionych kawiarni - efekt jest podobny, jak opisala autorka watku.

> nie sadze, aby bylo w polsce gdziekolwiek do dostania.

Jak napisalam - mozna je kupic w Makro i niektorych sklepach, rzadko, ale jednak. Jakies 3-3,5zl.
          • ania_m66 Re: caffe late -jakie mleko do pianki? 30.03.11, 15:01
            bardzo mozliwe, ze ma wieksza zawartosc bialka. pytalam sie pare lat temu na niemieckim forum kawowym o roznice miedzy zwyklym uht a takowym i wytlumaczono mi ta specjalna obrobka pozwalajaca na uzyskanie lepszej pianki.
            i co? to bialko powoduje, ze mleko przestaje smakowac jak mleko?
            interesujace.
            • bene_gesserit Re: caffe late -jakie mleko do pianki? 30.03.11, 17:32
              Nie mam pojecia - byc moze z powodu wyszego przetworzenia ginie w nim krowi posmaczek, ktory chowa sie nawet w najbardziej wymęczonym UHT. W kawie z takim mlekiem czuc tylko kawę, mleko jest bezzapachowym tlem.
    • marghe_72 Re: caffe late -jakie mleko do pianki? 26.03.11, 23:57
      latte ;)
    • anthonyb Re: caffe late -jakie mleko do pianki? 30.03.11, 10:45
      we wloskich barach , przynajmniej tu gdzie mieszkam, uzywa sie swiezego, pelnego mleka :-)
      skad wiem? czasami gdy zapomne kupic mleko dla dziecka, kupuje je wieczorem w barze :-) Niestety sklepow nocnych tu nie ma.
      • linn_linn Re: caffe late -jakie mleko do pianki? 30.03.11, 11:05
        W autogrillach widuje czesto karton mleka przy expressach: moze reklamuja przy okazji :)
        • anthonyb Re: caffe late -jakie mleko do pianki? 31.03.11, 00:56
          a na autogrilu jeszcze mleka nie kupowalam ;-)))
          Kupowalam chyba w okolo 10 barach. Najczesciej maja marke grana...o i ber.a. Raz tylko mieli grana...o w specjalnej butelce dla barow. Zawsze bylo to latte fresco intero alta qualità.
          wg prawa wloskiego takie mleko posiadac ma nie mniej niz 3,6 % tluszczu i 3,2 % bialek. Cena w detalu za litr 1,40- 1,50 €.
          A tak z ciekawosci. Ile w Niemczech kosztuje litr mleka swiezego ?
          • linn_linn Re: caffe late -jakie mleko do pianki? 31.03.11, 07:38
            W Niemczech nie wiem. Ja z 1 litr fresco alta qualità place 1,10 euro: z pobliskiej farmy, gdzie krowy maja swoje imiona :) Cena niewiele wyzsza od UHT.
            • Gość: miu Re: caffe late -jakie mleko do pianki? IP: *.fbx.proxad.net 01.04.11, 23:47
              Bio w kartoniku 99 centow - pelnotluste 3,2%, a 89 centow - poltluste 1,5%.
          • kaskahh Re: caffe late -jakie mleko do pianki? 31.03.11, 09:46
            swieze BIO ok 1,15 eu bodajze w brazowej szklanej butelce
    • Gość: ajda Re: caffe late -jakie mleko do pianki? IP: 212.160.148.* 31.03.11, 10:10
      eeee no jak sie dolewa kawe do mleka to ciezko miec pretensje do tego mleka, ze je czuc...

a w kafejkach mleko jest rozwadniane
      wiec go nie czuc
      • aka10 Re: caffe late -jakie mleko do pianki? 01.04.11, 19:15
        Do caffé latte kupuje "Latte Art" (produkowane przez Arle). Zawartosc tluszczu 2,6%, bialka 3,8 g. Piana idealna.
        • ania_m66 Re: caffe late -jakie mleko do pianki? 02.04.11, 11:54

> Do caffé latte kupuje "Latte Art" (produkowane przez Arle). Zawartosc tluszczu
          > 2,6%, bialka 3,8 g. Piana idealna.

z checia kupilabym takie cudo u mnie w de, ale jeszcze nigdzie nie widzialam :-(
          • aka10 Re: caffe late -jakie mleko do pianki? 02.04.11, 20:01
            ania_m66 napisała:

>
            > > Do caffé latte kupuje "Latte Art" (produkowane przez Arle). Zawartosc tlu
            > szczu
            > > 2,6%, bialka 3,8 g. Piana idealna.
            >
            > z checia kupilabym takie cudo u mnie w de, ale jeszcze nigdzie nie widzialam :-
            > (

Sadze, ze jakis inny produkt tego typu musi byc.
            • aka10 Re: caffe late -jakie mleko do pianki? 02.04.11, 20:13
              www.saymo.de/images/produkte/cache/mi35/35807.jpg
              Np. takie masz w DE :-)
              • ania_m66 Re: caffe late -jakie mleko do pianki? 02.04.11, 20:27
                chodze do wszystkich marketow w calym de, nigdy nigdzie nie widzialam. w miejscach gdzie pije kawe, a np dzisiaj bylam i pilam w 3, bo jestem "na wyjezdzie" uzywaja zawsze mleka uht z kartonika. najczesciej 3,5%
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka