zuzinkas 26.05.04, 14:33 Czy mòglby ktos podac mi sprawdzony przepis na kiszenie zuru?? Pròbowalam kilka razy ale jakos mnie nie zadowala. A ostatni raz to poprostu sie przekisil!!!! :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marlena Re: kiszenie zuru IP: *.autocom.pl 26.05.04, 20:08 Kiedyś Makłowicz podawał w swoim programie przepis na kiszenie żuru. Znajdziesz go pod takim adresem: kuchnia.mckornik.com/index1.htm Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ba Re: kiszenie zuru IP: 5.2.* / *.chello.pl 26.05.04, 20:19 make zytnia razowa ok.1/4 szklanki zalewam letnia woda i dodaje kilka zabkow czosnku stawiam w cieplym miejscu kolo kaloryfera albo na szafce w kuchni w poblizu kuchenki tak zeby cieple powietrze choc kilka godzin ogrzewalo zurek. zauwarzylam ze lepiej kisnie w butelce niz w sloiku czy innym naczyniu z szerokim otworem ( nie wiem dlaczego) czasem sie nie udaje widocznie brak odpowiednich bakterii w powietrzu kupuje wtedy dobry zurek i nalewam lyzke do swojego a potem zawsze kisze w tej samej butelce inie szoruje jej zadnym detergentem tylko dobrze plucze woda. podobno mozna tez z maki owsianej ale nie probowalam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rebeka Re: kiszenie zuru IP: *.cps.pl 26.05.04, 21:00 Można również z płatków owsianych(szklanka na ok 1 l ciepłej, przegotowanwj wody)Nie wkładajcie żadnego razowego chleba! W cieple sam się zakisi i nie pozwólcie mu zapleśnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jadwiga Re: kiszenie zuru IP: *.gress.com.pl 28.05.04, 20:47 Ja gotuje zurek bez kiszenia na wodzie po plukaniu kiszonej kapusty, dodaje do niej zytnia make rozprowadzona w czesci tej wody, no i pozostale dodatki, pieprz, kielbaske, ziemniaki gotowane w mundurkach, mozna dodac wytopiony boczek lub wysmazona wedzona slonine, a dla wegetarian zamiast miesnych dodatkow dodac olej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: kiszenie zuru IP: *.proxy.aol.com 28.05.04, 21:08 Wpisałem w Googlu.pl "żur staropolski" oraz "zakwas do żuru" i wyszło sporo ciekawych przepisów. Sam ich jednak nie sprawdzałem - czy mimo to podać linki?... Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Re: kiszenie zuru 29.05.04, 15:49 Nie dziekuje, ale sama zerkne z ciekawosci. Mnie chodzilo o sprawdzone przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś