Dodaj do ulubionych

świąteczna paczka ze słodyczami własnej roboty

IP: *.tktelekom.pl 04.12.11, 09:40
W dobie kryzysu stwierdziłam, że w tym roku obdaruję bliskich paczkami z własnoręcznie robionymi słodkościami. Zrobiłam już pierniczki, planuję też ciastka owsiane (wszyscy je uwielbiają), mam też przepis na lizaki i krówki.
Może coś jeszcze podpowiecie? Zależy mi, żeby nie było to zbyt kaloryczne (choć zdaję sobie sprawę, że przy paczce ze słodyczami nie da się tego uniknąć) - z tego powodu zrezygnowałam np. z wafelków z andrutów, bo wszystkie przepisy na masę każą wziąć 2 kostki masła\margaryny - to dla mnie za dużo!

Dziękuję z góry:)
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: świąteczna paczka ze słodyczami własnej robot 04.12.11, 10:10
      wrzuc w przegladarke 'swieteczne prezenty' i 'świąteczne prezenty', a powinno wyskoczyc duzo pomyslow. I jeszcze 'trufle', 'fudge', 'biscotti' , 'cukier różany' (to na GP), 'korę czekoladową', wrzuc :)

A tak w ogole, to imo lepiej nie skupiac sie na samych slodkosciach, ktorych w swieta i tak jest do wypęku. Mozna jeszcze w malych sloiczkach zrobic rozne chutneye, fete z warzywami lub bez w przyprawach i oliwie, rozne rodzaje konfitury cebulowej, mieszanki przypraw, prazone orzechy/migdaly w soli (np migdaly w soli z rozmarynem, ale jest tez mnostwo innych pomyslow), granolę (ok, to jest slodkie, ale to nie to samo, co pierniczki;), aromatyzowane oliwy/octy, kiszony czosnek albo cytryny (dla wielbicieli egzotyki), jakies przetwory z zurawiny, mozna, znajac upodobania obdarowywanego, zrobic mu aromatyczna herbate, ktora mu szczegolnei przypadnie do gustu albo kawe np z walinią lub kardamonem czy czym tam, itd itd itd, wiekszosc pomyslow jest w wątkach.
      • vandikia Re: świąteczna paczka ze słodyczami własnej robot 04.12.11, 13:31
        bardzo fajne pomysły! :)
      • nobullshit Re: świąteczna paczka ze słodyczami własnej robot 05.12.11, 01:13
        Zgadzam się z Bene, nie same słodycze, nie same ciasteczka, bo w święta nikt im już nie da rady, a nie wszystkie mogą poleżeć.
        Możesz zrobić sól smakową, z różnymi ziołami, np. z rozmarynem i skórką cytrynową. Do ziemniaków, do mięsa.
        Możesz zrobić kandyzowany imbir, niby też słodki, ale przede wszystkim ostry, i może leżeć. Świetny do herbaty na zimowe wieczory. (A Tobie zostanie po tej produkcji pyszny syrop.)
        Dobrym pomysłem są chutneye i/lub konfitura z pomarańczy (o tej porze roku pomarańcze są najlepsze) - też do długiego stania. Tyle że musiałabyś zainwestować w małe słoiczki, jeśli nie masz naskładanych.
        • Gość: kokoszanel do nobullshit IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.11, 09:31
          nobullshit napisała:

> Zgadzam się z Bene, nie same słodycze, nie same ciasteczka, bo w święta nikt im
          > już nie da rady, a nie wszystkie mogą poleżeć.
          > Możesz zrobić sól smakową, z różnymi ziołami, np. z rozmarynem i skórką cytryno
          > wą. Do ziemniaków, do mięsa.
          > Możesz zrobić kandyzowany imbir, niby też słodki, ale przede wszystkim ostry, i
          > może leżeć. Świetny do herbaty na zimowe wieczory. (A Tobie zostanie po tej pr
          > odukcji pyszny syrop.)
          > Dobrym pomysłem są chutneye i/lub konfitura z pomarańczy (o tej porze roku poma
          > rańcze są najlepsze) - też do długiego stania. Tyle że musiałabyś zainwestować
          > w małe słoiczki, jeśli nie masz naskładanych.

A jak się robi ten kandyzowany imbir? podziel się proszę przepisem!
    • zia86 Re: świąteczna paczka ze słodyczami własnej robot 04.12.11, 19:32
      Ja w tym roku będę robić fudge z tych białych pianek(marshmallows) - Klik
      Wygląda uroczo, bardzo czasochłonne nie jest i z tego co zrozumiałam można przeróżne kształty wykrawać. Nie wiem niestety jak z kalorycznością.
      Do tego bardzo fajnym i bardzo prostym pomysłem jest zrobienie choinki z gwiazdek.
      Gwiazdkowa choinka
      Wygląda super, robi się prosto(z kruchych ciasteczek), łączy się lukrem.

Nie wiem jak się czujesz w temacie bez ale tutaj pomysł na bałwanki - klik

No i mój faworyt, reniferowe popsy - klik
    • andrzejpw Re: świąteczna paczka ze słodyczami własnej robot 04.12.11, 19:34
      Aż z chęcią bym został twoim najbliższym :D wspaniały prezent :)

---

<a href="nocuj.com.pl/noclegi/wroclaw/ "target="_blank">Noclegi Wrocław</a>
      Noclegi Poznań
      dj na wesele warszawa
      www.koralikownia.pl
      • azjaodkuchni Re: świąteczna paczka ze słodyczami własnej robot 04.12.11, 20:33
        Ja też proszę nieśmiało o przyjęcie do rodziny... chociaż na troszkę...
    • Gość: FRANKA Re: świąteczna paczka ze słodyczami własnej robot IP: *.w109-212.abo.wanadoo.fr 04.12.11, 20:55
      madziula -co do pomyslu ,to mam taki prosty dla ciebie , marmoladki w cukrze (ja sobie skomplikowalam troche bo sama zrobilam ,owoce pigwy dostalam od siostry ,tylko cukier kupilam a robote wykonalam juz 2 tygodnie wczesniej i sie jeszcze suszy ) ty mozesz kupic twarda marmolade (chyba taka jeszcze istnieje )pokroic w 2-3 cm tatarki i to jeszcze raz pokioic tak zeby wyszla ladna kostka ,poukladac na tacy i zapomniec o tym na kilka dni ,bo musi przeschnac ,nastepnie lekko obtoczyc w cukrze ,wlozyc do ladnych pudeleczek ,opakowac fikusnie i ofiarowac ,-cos nowego i innego niz czekoladki --jak zrobisz to napisz a bedzie mi przyjemnie -powodzenia
    • muffinki Re: świąteczna paczka ze słodyczami własnej robot 05.12.11, 07:33
      Zrób trufle (trufelki). Dodaj po pomaranczy naszpikowanej gozdzikami i przewiazanej wstazka.
      • muffinki Re: świąteczna paczka ze słodyczami własnej robot 05.12.11, 07:42
        Zapomnialam - sliwka z marcepanem w czekoladzie klik
    • pan_julian Re: świąteczna paczka ze słodyczami własnej robot 05.12.11, 10:33
      Ja proponuję świąteczne cake pops. U mnie w tamtym roku renifery zrobiły furorę - kotlet.tv/renifery-cake-pops
      • Gość: madziula Re: świąteczna paczka ze słodyczami własnej robot IP: *.noname.net.icm.edu.pl 05.12.11, 17:26
        Dzięki za wszystkie podpowiedzi! Chyba wezmę od dziś urlop w pracy i będę robić te wszystkie pyszności! I zamiast paczuszek, wszyscy krewni dostaną worki smakołyków:)
    • godiva1 Re: świąteczna paczka ze słodyczami własnej robot 05.12.11, 20:00
      Jesli moge Ci cos poradzic to wez pod uwage to ze paczka zamarznie i rozmarznie. Ja wyslalam w zeszlym roky przetworu czekoladowe, ktore do odbiorcy dotarly z bialym narzutem i w peknietym sloiku.
    • czarna.perla Re: świąteczna paczka ze słodyczami własnej robot 08.12.11, 22:59
      ze mnie żaden ekspert kulinarny ale juz 2 razy robiłam takie podarki i teraz zrobię kolejny. fajny pomysł to trufle w rozmaitych smakach, ja do tego celu zbierałam sobie te złote wkładki z rozmaitych bombonierek. Z poprzednich lat pamietam tez domową nutellę.
      polecam też rozmaite alkohole, np. smietanówkę lub domowego baileysa
      na wszystkie te rzeczy przepisy znajdowałam tutaj albo w galerii potraw

moje osobiste patenty to domowy smalec w ładnym słoiczku a ze słodyczy wisnie lub sliwki z nalewki oblane ciemną czekoladą- to ma największe wzięcie.
      • Gość: en Re: świąteczna paczka ze słodyczami własnej robot IP: *.dynamic.chello.pl 08.12.11, 23:31
        Szybki przepis na zurawine do miesa - dobrze wyglada w malych sloiczkach i dobrze smakuje, bez miesa tez.
        30 dkg swiezej zurawiny, dwie gruszki pokrojone w kostke, kawalek swiezego imbiru drobno pokrojony, cukru ile kto lubi wlozyc do rondelka, smazyc 30-40 minut. Mozna dodac pokrojona (ze skorka, ale bez pestek) pomarancze badz cytryne. Albo jedna gruszke zastapic jablkiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka