Dodaj do ulubionych

data waznosci herbaty

20.06.04, 10:41
powiem szczerze, bylam i jeszcze chyba jestem..przekonana ze herbata, tak samo jak i kawa ma tzw wieczna date waznosci...tzn moze nie 10 lat, ale ze 2, 3 lata spokojnie. Jakos nighdy nie zauwazylam ze na opakowaniachj faktycznie jest napisane "wazne do..." Na herbate slyszalam o sposobie, jesli wyschla nalezy wlozyc do opakowania plasterek swiezego jablka. Tylko czy nabierze na powrot przez to dzialanie, aromatu? A jak jest z kawa?
Obserwuj wątek
    • mufka Re: data waznosci herbaty 20.06.04, 18:38
      Czesc Sabba,
      kupujac w Chinach herbate dowiedzialam sie, ze trzymana w pudelkach traci
      szybko aromat (wietrzeje) i powinno sie ja zuzyc w ciagu kilku miesiecy,
      natomiast przetrzymywana w folli aluminiowej w puszcze metalowej wytrzymuje
      nawet 3 lata. Takie tez kupilam.

Dotyczy to jednak chyba tylko herbat tam kupowanych, bo tamtejsze herbaty sa
      zupelnie inne - zalane wrzatkiem lub 80st woda moge stac w dzbanku bardzo dlugo
      i nie naciagna tak jak "nasze" - ich herbaty maja slomkowy kolor i sa
      przepysznie aromatyczne!
      Pozdrawiam,M:)
      • sabba oj 21.06.04, 09:05
        a ja wlasnie zawsze przesypuje z folii do puszki aluminiowej Ale bez torebki!!
        Wie ktos cos na temat hernat tutejszych?:) I w ogole generalnie, czy lepiej jest
        zostawic produkt w opakowaniu oryginalnym czy przesypac do innego naczynia? Np
        ktos mi powiedztial ze rzeczy z puszek, jesli sie ich od razu nie zuzylo,
        powinno sie nie przesypywac gdzie indziej, bo puszka lepiej chroni od zepsucia.
        A ja przesypuje, (no kukurydze czy pomidory) bo mam wrazenie ze powinny byc
        zamkniete, a puszki jak wiadomo zamknac na powrot sie nie da. Poza tym wydaje mi
        sie ze te rzeczy "nachodza" zapachem puszki i samkuja ochydnie... jaie macie
        zdanie na ten temat, jak przechowujecie takie rzeczy?
        • linn_linn Re: puszki 21.06.04, 10:51
          Zalezy od puszki. Te o bialym wnetrzu sa pewniejsze, ale pomidorow w puszce
          metalowej nie trzymam. Zwykle jednak przekladam ze wszystkich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka