izabelka82 20.06.04, 13:58 Jestem antytalentem kulinarnym...natomiast chciałabym spróbować przyrządzić shorme wieprzową..czy może ktoś wie jakie przyprawy trzeba zastosowac do tego typu dania??? :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Hela Re: SHORMA WIEPRZOWA........jakie przyprawy ???:) IP: *.bb.online.no 20.06.04, 21:29 Prosze, podaj czy chodzi ci o shwarme, taka jak na Bliskim Wschodzie? Odpowiedz Link Zgłoś
angelfish Re: SHORMA WIEPRZOWA........jakie przyprawy ???:) 20.06.04, 23:37 Hela, ja poprosze o przepis na shwarme, jadlam w Egipcie. Z gory dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: SHORMA WIEPRZOWA........jakie przyprawy ???:) IP: *.bochnia.sdi.tpnet.pl 21.06.04, 09:47 kiedys na tym forum znalazlam swietny przepis, nie wiem czyjego byl autorstwa, ale chyba pochodzil ze stronki mniammniam.pl. wczoraj robilam (juz po raz kolejny)shoarme wg tego przepisu i byla pyszna. naprawde polecam.. Shoarma Składniki: 2 kg łopatki wieprzowej ( może być drób ) 1 łyżka soli 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu ½ łyżeczki mielonego kminku ½ łyżeczki cynamonu 1/8 łyżeczki gałki muszkatałowej 1/8 łyżeczki zmiażdżonych goździków 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżka kolendry 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka imbiru 1 cytryna pokrojona w plasterki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka vinegar białego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 mała cebula Sposób przygotowania: Ja mam maszynkę taki mini gyros i mięso kroję tylko w plastry i po marynowaniu nabijam na maszynkę. Mięso można pokroić w nieduże plasterki o grubości 0,5 cm żeby nabić na patyki od szaszłyków. Tak przygotowane mięsko można zrobić na grilu zwykłym albo elektrycznym (opiec w piekarniku ). Można również pokroić w drobne paseczki i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem w opiekać w piekarniku. Wymieszać wszystkie składniki w celu sporządzenia marynaty. Pokrojone mięso wymieszać z marynatą wstawić do lodówki na całą noc. Wyjąć z lodówki i przyrządzić według wybranej metody. do tego robie pyszny sos: składniki na sos: szklanka śmietany, 5-6 łyżek majonezu (z czubkiem), 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki cukru, czosnek suszony granulowany - 1 łyżeczka(lub 2,3 wycisniete zabki), sól, pieprz. Wszystko razem wymieszać lub zmiksować. zycze smacznego!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Re: SHORMA WIEPRZOWA........jakie przyprawy ???:) IP: *.bb.online.no 21.06.04, 18:57 Ja przyrzadzam to troche prosciej, bez gozdzikow, ale z kolendra, a ze nie mam maszynki do gyros, to na szpikulcach do szaszlykow. I nie wieprzowine tylko raczej jagniecine, ale to juz kwestia smaku! Odpowiedz Link Zgłoś
the_ladybird Re: SHORMA WIEPRZOWA........jakie przyprawy ???:) 22.06.04, 13:49 Gość portalu: renia napisał(a): > ½ łyżeczki mielonego kminku sure? a nie kuminu, czyli kminu rzymskiego? to _całkowicie_ inna przyprawa! W kuchni arabskiej kminku raczej się nie używa... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: SHORMA WIEPRZOWA........jakie przyprawy ???:) 22.06.04, 14:05 A co myslicie o takiej kompozycji? 1 tablespoon ground cumin 1 tablespoon ground coriander 1 tablespoon garlic powder 1/2 tablespoon paprika 1 teaspoon turmeric powder 1/2 teaspoon ground cloves 1/2 teaspoon ground cayenne pepper 1 teaspoon ground ginger 1 teaspoon ground black pepper 1/2 teaspoon ground cinnamon Zastanawiam sie, co to jest "turmeric powder". Pichciarz bedzie wiedzial. Odpowiedz Link Zgłoś
the_ladybird Re: SHORMA WIEPRZOWA........jakie przyprawy ???:) 22.06.04, 14:11 linn_linn napisała: > A co myslicie o takiej kompozycji? bomba :D poważnie. > 1 tablespoon ground cumin > 1 tablespoon ground coriander > 1 tablespoon garlic powder > 1/2 tablespoon paprika > 1 teaspoon turmeric powder > 1/2 teaspoon ground cloves > 1/2 teaspoon ground cayenne pepper > 1 teaspoon ground ginger > 1 teaspoon ground black pepper > 1/2 teaspoon ground cinnamon > Zastanawiam sie, co to jest "turmeric powder". Pichciarz bedzie wiedzial tumeric to kurkuma. I kumin jest, nie kminek. Odpowiedz Link Zgłoś
the_ladybird Re: SHORMA WIEPRZOWA........jakie przyprawy ???:) 22.06.04, 14:13 bo kminek po ang. to caraway, o ile się nie mylę Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: SHORMA WIEPRZOWA........jakie przyprawy ???:) 22.06.04, 14:17 po polsku jest kminek zwyczajny (carum carvi), ang caraway/ carawey oraz kmin kminek, zwany też kminem rzymskim (cuminum cyminum), ang cumin Odpowiedz Link Zgłoś
the_ladybird Re: SHORMA WIEPRZOWA........jakie przyprawy ???:) 22.06.04, 14:18 no tak, ale ja się tu kminkiem denerwuję, a tytuł wołami mi przeszedł mimo. Arabska potrawa z WIEPRZOWINY????? matkobosko! Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: SHORMA WIEPRZOWA........jakie przyprawy ???:) 22.06.04, 14:20 jak mawia moja kuzynka wyznania rzymskokatolickiego - 'w piątek szynka najlepiej smakuje' :) Odpowiedz Link Zgłoś
the_ladybird Re: SHORMA WIEPRZOWA........jakie przyprawy ???:) 22.06.04, 14:25 a pewnie że tak :D i dzięki za rozróżnienie kminku i kminu Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: SHORMA WIEPRZOWA........jakie przyprawy ???:) 22.06.04, 14:22 Skopiowalam, gdyz podobno jest to najbardziej zblizone do oryginalu. Kurkuma nie przyszlaby mi do glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
the_ladybird Re: SHORMA WIEPRZOWA........jakie przyprawy ???:) 22.06.04, 14:33 chyba tak, ja przynajmniej nie dostrzegam nic lewego. Sproszkowany imbir, cynamon, ten nieszczęsny kumin właśnie, kolendra to sztandarowe przyprawy w kuchni arabskiej. No i jeszcze kardamon dodaje się do mięsa oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Re: SHORMA WIEPRZOWA........jakie przyprawy ???:) IP: *.bb.online.no 22.06.04, 14:45 Drogdzy forumowicze, zauwazylam juz wczoraj,ze z wieprzowiny nie! Chyba, ze z dzika. Moj marokanski maz, jak najbardziej gotujacy, zobaczyl ten przepis i stwierdzil, ze bedzie z tego Herbapol. Z nauk tesciowej wynioslam, ze do szaszlykow i tym podobnych dodaje sie, przynajmniej w Maroku zestaw: papryka slodka, kumin (duzo), imbir mielony, kurkuma albo szafran, ale glownie dla koloru, pieprz, bardzo duzo siekanej pietruszki i duzo siekanej kolendry siewnej oraz czosnek, swiezy. Czasem podprawia sie to papryka ostra i galka muszkatolowa. Cynamon, miod itp daje sie chetnie do potraw z suszonymi owocami, np wolowina lub jagniecina ze sliwkami suszonymi, kurczak z migdalami itp. Odpowiedz Link Zgłoś
the_ladybird Re: SHORMA WIEPRZOWA........jakie przyprawy ???:) 22.06.04, 15:35 ale czemu herbapol? Że goździki i cynamon? Jak rozumiem, one mają nadać mięsu korzenności Poza tym to prawie identyczne są te dwa zestawy? Czy nie? Helu, Helu, a jak Ty masz ten skarb, męża, to może zdradzisz jakieś przepisy na słodycze arabskie? Ja nie umiem, kupuję tylko w knajpce prowadzonej przez Syryjczyka ciastka pistacjowe, kokosowe, kocham je, ale on się zaparł i nie powie. Mimo że obiecałam milczeć po grób! A są cudowne, słodkie, ciężkie (takie że jedno mamy we dwoje na spółę i dość), rozgrzewające, pyszne po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Re: SHORMA WIEPRZOWA........jakie przyprawy ???:) IP: *.bb.online.no 22.06.04, 16:25 W Maroku slodycze sa inne niz w krajach arabskich, kuchnia tez sie nieco rozni od tej bliskowschodniej, ale przepisy mam i sie chetnie podziele! A moj maz ma jak najlepsze zdanie o polskim Herbapolu, tu chodzilo mu, a raczej mi w poscie o to zeby za duzo nie mieszac (tj cynamonu, gozdzikow i kardamonu). Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: SHORMA WIEPRZOWA........jakie przyprawy ???:) 22.06.04, 15:44 Mysle, ze dla niego kazda mieszanka to Herbapol. Te same przyprawy kupione w krajach arabskich maja inny aromat. Dostalam kiedys kumin od Marokanczyka i byl jednak inny od tego, ktory kupuje teraz. Niby ten sam a jednak inny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Do Ladybird, przepis na baklave IP: *.bb.online.no 22.06.04, 23:21 Baklava Baklava is a heavy dessert mainly served in winter. Average Macedonian family makes it 2-3 times a year, but in the pastery all over Macedonia it is served during the whole year. Nowadays filling differs much. Therefore you can choose between tree common fillings. Baklava is served with plain water. -------------------------------------------------------------------------------- For 32 servings. 500 gr thiny crust 50 gr cookig oil -------------------------------------------------------------------------------- Filling 1 4 stiffly beaten eggs, creamed with powdered sugar 250 gr powdered sugar 250 gr margarine 150 gr meleni walnuts 150 gr dried grapes, put few hours in rum 100 gr rum 150 gr grits 1 baking powder 1 vanilla -------------------------------------------------------------------------------- Filling 2 4 stiffly beaten egg 4 Tbsp. sugar 300 gr meleni orasi 1 vanila lime juice -------------------------------------------------------------------------------- Filling 3 3 stiffly beaten egg 250 gr sugar 250 gr yogurt 250 gr chopped walnuts (fine) -------------------------------------------------------------------------------- Sherbet 4 cup sugar 5 cup water -------------------------------------------------------------------------------- Combine all filling's ingredients together. Heat oven to 200 degrees. Grease a 12 x 12 x 1-inch pan. Count crusts. Cover bottom of pan with half of crusts greasing every second layer. Spread filling. Top with remaining crusts greasing every second layer. With sharp kniwe make 3 x 3 inch squares. Gently diagonaly cut squares. Bake 50 to 60 minutes until light brown. Cool thoroughly. Cook sherbet until bubbly and continue cooking for 5 more minutes Hot sherbet pour into cold Baklava. Cool and serve. -------------------------------------------------------------------------------- Jutro znajde jeszcze jakies inne, ciastka z daktyli i inne slodkosci. To jest macedonski przepis na baklave, mam stamtad przyjaciolke i wiem, ze robia tam baklave, ktora dech zapiera.... Odpowiedz Link Zgłoś
badarka To to to!!! 23.06.04, 10:42 To kupuję! Dzięki serdeczne. Brzmi dość skomplikowanie, ale mam nadzieję, że się uda :) Inne też bym chciała, ale najpierw muszę zapamiętać nazwę, wtedy zapytam Odpowiedz Link Zgłoś
the_ladybird Re: Do Ladybird, przepis na baklave 23.06.04, 10:48 dzięki, baklawę znam i uwielbiam :) Jadłam kiedyś z pistacjami, może być tak? > Baklava > For 32 servings. > 500 gr thiny crust co to? > Jutro znajde jeszcze jakies inne, ciastka z daktyli i inne slodkosci. > To jest macedonski przepis na baklave, mam stamtad przyjaciolke i wiem, ze > robia tam baklave, ktora dech zapiera.... wierzę wierzę. czekam niecierpliwie :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Re: Do Ladybird, przepis na baklave IP: *.bb.online.no 23.06.04, 11:41 thin crust to niechybnie ciasto filo/yufka Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Do Ladybird, przepis na baklave 24.06.04, 09:47 Thin crust to niski spod do pizzy / tak przynajmniej widze w amerykanskich prezpisach /, ale moze takze z innego ciasta. Odpowiedz Link Zgłoś
the_ladybird Re: Do Ladybird, przepis na baklave 24.06.04, 10:04 kupić sienieda... :( gdzieś wyczytałam, że można spróbować zastąpić francuskim, ale coś mi się ten pomysł nie bardzo podoba - jakoś nie mogę sobie wyobrazić, że konsystencja wyjdzie dobra. Co myślisz? Ci moi Syryjczycy pewnie sami ciasto przygotowywują, ale to chyba grubsza sprawa.... Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: SHORMA WIEPRZOWA........jakie przyprawy ???:) 23.06.04, 22:43 Kochani, przecież na tę samą potrawę jest ZAWSZE wiele przepisów, często nawet mocno się różniących. Zapytajcie się 10 teściowych jak się robi bigos, a dostaniecie 10 przepisów. Który "prawdziwy"? Wszystkie! Nie można powiedzieć o jednym, że właściwy, a o drugim, że nie bo się czymś tam różni. Przecież mówimy tutaj o przepisach kulinarnych, a nie o przepisach prawnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Re: SHORMA WIEPRZOWA........jakie przyprawy ???:) IP: *.bb.online.no 23.06.04, 23:43 Amen! Odpowiedz Link Zgłoś
the_ladybird Re: SHORMA WIEPRZOWA........jakie przyprawy ???:) 24.06.04, 09:59 jasne, że tak. Tym bardziej, że mówiąc "kuchnia arabska" dokonujemy tak ogromnego uproszczenia, jak byśmy chcieli mówić o "kuchni słowiańskiej" na przykład. Jest całe mnóstwo cech, które są wspólne i takich, które dzielą. Baklave jadam w wydaniu syryjskim, Hela podała przepis macedoński, na oko wyjdzie bardzo podobnie, burgul jada się i w Palestynie i w Algierii I tu nie ma żadnej wojny, ja pytam, kiedy nie rozumiem :) A już jak mam dostęp do źródeł, to nie popuszczę, kuchnię arabską kocham bowiem najbardziej na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Re: SHORMA WIEPRZOWA........jakie przyprawy ???:) IP: *.bb.online.no 24.06.04, 16:10 Ja sie jak najbardziej zglaszam jako zrodlo, ze tak powiem, niewymadrzajace sie. Zyjemy w rzeczywistosci multikulinarnej, a ja prowadzilam dzial z ksiazkami kucharskimi w ksiegarni w Oslo i mam pokazne zbiory. Na stronie www.syriatoday.ca maja przepis na baklave syryjska, a na www.alladinpastries.com maja jej piekne zdjecie, a przepis metny. Mioja macedonska przyjeciolka do smarowania warstw ciasta filo uzywa topionego masla zmieszanego z woda mineralna. I to dziala! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Baklava, thin crust IP: *.bb.online.no 24.06.04, 17:55 Wyczytalam wlasnie, ze thin crust pod baklave mozna zrobic z kilku warstw filo albo z wafla, takiego do tortu pischingera, albo z oplatka. Odpowiedz Link Zgłoś