Dodaj do ulubionych

karob zamiast kakao?

19.10.12, 19:44
pytanie glownie dla alergiikow lub dla gotujacych dla alergikow

czekolada ma w skladzie czesto mleko i lecytyne sojowa, co wyklucza ja calkowicie z produktow, ktore moge jesc

na necie czesto polecany jest wlasnie karob , jako zamiennik w wszelkich brownies i tp

czy ktos z Was juz probowal, jak zmienia to smak potrawy, konsystencje?
Obserwuj wątek
    • aka10 Re: karob zamiast kakao? 19.10.12, 20:30
      Pojecia nie mam, ale czytalam, ze np. After Eight jest bez mleka i lecytyny (byle nie ten, produkowany w Niemczech, bo zawiera olej maslany).
      • roseanne Re: karob zamiast kakao? 19.10.12, 20:43
        az zobacze co maja w sobie lokalne :)
    • Gość: ewa Re: karob zamiast kakao? IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.12, 23:24
      Robiłam babeczki-muffinki z karobem (inne składniki to: banany, mąka, cukier, soda/proszek, olej - a więc wybitnie antyalergiczne). W smaku zaskakująco dobre, delikatne i puszyste, nawet ten proszek nie był specjalnie wyczuwalny. Kolor ciemny, ale czekoladowo nie smakują. Raczej jakoś tak bardziej korzennie, ciężko to określić.
      • roseanne Re: karob zamiast kakao? 20.10.12, 04:01
        jak narazie jedyne mufinki, jakie robilam to z dyni,
        banananowych bezglutenowych jeszcze nie, ale jak korzennie smakuje ta dziwna substancja to moze i do dynii pasowac, dzieki
        • Gość: ewa Re: karob zamiast kakao? IP: *.dynamic.chello.pl 21.10.12, 01:55
          Z dyni też robiłam, ale te z bananem są zdecydowanie lepsze. Ja używałam mącki orkiszowej (u nas dieta "tylko" bez mleka i jajek), ale na jakiejś bezglutenowej też powinny wyjść.
          • szpulkaa Re: Ewo 23.10.12, 16:40
            Mozesz podac dokladny przepis na te babeczki? Poprosze :)
            • Gość: ewa Re: Ewo IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.12, 20:35
              Robiłam z przepisu z poniższego linka (blog nie mój, gwoli ścisłości), na mące orkiszowej (mniej więcej 3/4 jasnej, 1/4 pełnoziarnistej), banany miksowałam z olejem i wlewałam do składników "suchych", mieszałam byle jak, jak to muffinki, 3-4 łyżeczki karobu rozprowadzałam w niewielkiej ilości wody i dodawałam do ciasta, piekłam w blaszce na muffinki.
              smakolykialergika.blogspot.com/2011/05/ciasto-bananowe.html
              • szpulkaa Re: Ewo 25.10.12, 12:11
                Dziekuje bardzo! :) Wyprobuje z "moja" maka i mam nadzieje, ze wyjdzie smaczne ;)
    • momas Re: karob zamiast kakao? 22.10.12, 09:46
      Na GP Patyska robiła coś z korabem.... taki blok "czekoladowy" chyba ?
      • Gość: ewa Re: karob zamiast kakao? IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.12, 20:39
        Tu jest ten przepis:
        smakolykialergika.blogspot.com/2012/01/karobowy-blok-z-prl-u.html
        W ogóle to jest to świetny blog dla alergików :)
        • roseanne Re: karob zamiast kakao? 23.10.12, 23:14
          vo tu mozna zamiast mleka w proszku?

moge tylko ryzowe, migdalowe i kozie
          • Gość: ewa Re: karob zamiast kakao? IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.12, 23:27
            Może mleko kozie w proszku? ;)
            Jest takie produkowane np przez Danmis, kosztuje ok 16 zł
            • roseanne Re: karob zamiast kakao? 23.10.12, 23:30
              mieszkam w montrealu, produktu tego typu nie widzialam jeszcze
              • Gość: ewa Re: karob zamiast kakao? IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.12, 23:39
                A w sklepach typu organic/eko/bio czy jakie tam jeszcze mogą być? Jeśli nie stacjonarnie, to przez net na pewno można kupić.
    • bene_gesserit Re: karob zamiast kakao? 24.10.12, 06:50
      Brownie spokojnie można robić na kakao. Wyjdzie tak samo dobre - jak chcesz, mogę poszukać sprawdzonego przepisu na kakaowe brownie.
    • Gość: gość portalu Re: karob zamiast kakao? IP: *.dip.t-dialin.net 25.10.12, 12:38
      pl.wikipedia.org/wiki/Szara%C5%84czyn_str%C4%85kowy
    • marialu Re: karob zamiast kakao? 27.01.13, 18:31
      Do napojow typu 'kakao' na cieplo z zabielaczem nie polecam- zdecydowanie inny od kakao i ma dla mnie odstreczajacy zapach- mozna dodac cynamonu, gozdzikow i kardamonu - bedzie troche lepsze :)
      • roseanne Re: karob zamiast kakao? 27.01.13, 21:21
        jak do tej pory stosuje tylko w wypiekach
        opcji napoju na cieplo jakos mi nie brakuje, jestem kawosz nieprzecietny
        proponowane przyprawy z powodzeniem do kawy dodaje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka