Dodaj do ulubionych

szparagi białe i zielone

IP: *.doplaty.gov.pl 14.06.13, 14:47
Witam. Mam pytanie, które szparagi są lepsze, białe czy zielone? Jestem nowicjuszem w temacie, odkrywam ich smak dopiero pierwszy rok i nie wiem, czym one się różnią. Czy przyrządza się je tak samo czy zielone innaczej niż białe? Które są popularniejsze?
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: szparagi białe i zielone 14.06.13, 14:53
      biale trzeba obierac, sa leciutko gorzkawe, ale i bardziej delikatne
      zielone sa moimi ulubiencami :-)

mozna przygotowawac tymi samymi metodami
      • Gość: klaryma Re: szparagi białe i zielone IP: 195.94.207.* 14.06.13, 15:11
        białe sa obarczone większym ryzykiem, ze bedą łykowate, jeśli zbyt długo leżąły w sklepie. Zielone raczej nie miewają tej przypadłości. W GP masz pełno przeppisów na szparagi, ale głownie zielone, pewnie z powodu łatwiejszej obróbki. jaj jem raz takie, raz takie i nadal nie mogę zdecydować które wolę...
    • mhr2 Re: szparagi białe i zielone 14.06.13, 15:23
      kwestia smaku!
    • bene_gesserit Re: szparagi białe i zielone 14.06.13, 20:44
      Zielone są bardziej mięsiste, białe - łykowate, soczyste i delikatne.
      Oba rodzaje można przyrządzać tak samo.
    • Gość: en Re: szparagi białe i zielone IP: *.spine.pl 14.06.13, 22:20
      Nie zastanawiaj się, kup i ugotuj, bo sezon powoli się kończy
    • Gość: i Re: szparagi białe i zielone IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.13, 07:56
      Nie wiem, które są popularniejsze. Natomiast lepsze moim zdaniem są zielone. Zwykle są też nieco droższe od białych.
      • squirk Re: szparagi białe i zielone 15.06.13, 12:41
        Gość portalu: i napisał(a):

Zw
        > ykle są też nieco droższe od białych.

Nigdy się z tym nie spotkałam, zielone zawsze były i są tańsze od białych, może to zależy od regionu ale białe zawsze kosztowały więcej. Też wolę zielone.
        :-)
        • Gość: ulka Re: szparagi białe i zielone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.13, 15:13

u nas na Śląsku białe były wczoraj po 7 zł a zielone po 10
          na kilku różnych straganach
          • posenerka Re: szparagi białe i zielone 17.06.13, 20:31
            W Poznaniu dziś cienkie białe po 1,50zł, grubasy po 4zł, zielone 2-3zł. Śmiać mi się chciało gdy widziałam, też dziś, w Lidlu białe szparagi, pęczek po bodajże 6-7zł. Takie lekko zmęczone czekaniem już były.
    • lonely.stoner Re: szparagi białe i zielone 15.06.13, 15:24
      ja wole zielone - chociaz biale tez sa ok, ale troche trudniej je przyrzadzic. Ja po protu gotuje ok. 10min w osolonej wodzie, polewam oliva i gotowe. Podaje jako dodatek do innych potraw. Mozna tez z nich przyrzadzac rozne potrawy.
    • Gość: z.a.m.i.a Re: szparagi białe i zielone IP: *.tel.tkb.net.pl 16.06.13, 01:02
      szparagi są przereklamowane!
      • simon_r Re: szparagi białe i zielone 18.06.13, 20:47
        nie są ... tylko trzeba umieć je dobrze zrobić!
    • nihiru Re: szparagi białe i zielone 17.06.13, 15:23
      ja długo kupowałam białe, bo "wydawało mi się" że będą delikatniejsze.
      okazało się że gucio prawda:): zielone nie mają tej goryczki, której nie lubię i są mniej łykowate
      • mhr2 Re: szparagi białe i zielone 17.06.13, 15:40
        nihiru napisała:

> zielone nie mają tej goryczki,

jakiej goryczki, czytalas w starych ksiazkach?

> i są mniej łykowate

co znaczy "łykowate", ja bym powiedziala zle obrane!
    • posenerka A sos? 17.06.13, 20:36
      A jakiś dobry sos do szparagów? Byle nie holenderski. ;)
      • squirk Re: A sos? 17.06.13, 20:44
        Masło z solą i pieprzem, standard ale moim zdaniem idealny do szparagów.
        Przed chwilą do sałatki z ośmiornicą z warzywami dorzuciłam gotowane na parze szparagi i całość polałam sosem czosnkowo-ziołowym (zioła zmiksowane z oliwą, wodą, czosnkiem, sokiem z cytryny plus sól i pieprz) - też udane połączenie.
        :-)
        • hazo Re: A sos? 17.06.13, 21:42
          Mnie w piątek zachwyciły szparagi z tego przepisu:
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,144977353,144977353.html?wv.x=2
          Sosem można tu nazwać masło, oliwę i sok cytrynowy. Wg mnie zastępują sos znakomicie.
          • posenerka Re: A sos? 17.06.13, 23:23
            Robiłam ale bez cytryny a cytryna może być clou! Dzięki za zwrócenie uwagi na ten szczegół. :)
        • posenerka Re: A sos? 17.06.13, 23:31
          Masło to poznańska klasyka, ziołowy też już był, bo przez kiepski (jak oceniła jedna forumowiczka) blender mam go pod dostatkiem zawsze. ;)
          W przepisach wszędzie sos holenderski albo serowy a ponieważ w moim zagłębiu szparagi są dość tanie, jest ich dużo i jest tradycją obżerać się na maksa, szukam jaki by tu jeszcze sos im dać...
      • mhr2 Re: A sos? 18.06.13, 11:14
        robie je po prostu na masle i kilku kropli octu albo cytryny, ale to kwestia smaku, sosow jeszcze nie dodawalam, ale jak ktos to musi miec to dlaczego nie:)
    • simon_r Re: szparagi białe i zielone 18.06.13, 20:45
      Zielone lepsze bo nie trzeba obierać..
      Ja robię szparagi dusząc je w winie, wychodzą genialnie. Trzeba na patelni rozgrzać troszkę oliwy i wrzucić do niej ze 3 ząbki czosnku bez obierania i gałązkę świeżego rozmarynu... jak zielsko odda aromat to wyjąć a na oliwę wrzucić garść pomidorków koktailowych. Gdy pomidorki popękają wlać szklankę białego wina wytrawnego i połozyć na tym szparagi. Przykryć pokrywką. Gdy wino się zredukuje to i szparagi będą gotowe... można w tym momencie jeszcze położyć na nich kawałek zimnego masła i poczekać aż sie stopi i zmiesza z sosem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka