IP: *.bielsko.dialog.net.pl 30.07.04, 10:53
Bardzo proszę wszystkich o radę - jak zrobić tortillę żeby po usmażeniu nie
robiła się twarda jak deska? Ja robiłam ze składkików: mąką kukurydziana,
mąka biała, margaryna i trochę wody. ten przepis niestety się nie powiódł :(
Jak zrobić miękką tortillę?
Obserwuj wątek
    • Gość: Cynamoon Re: tortilla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 14:04
      Moze sprobuj z tego przepisu. Mnie nie wychodzi jakos wyjatkowo twarda :

      1 szklanka maki kukurydzianej
      1,5 szklanki maki pszennej
      1,5 szklanki wody
      3 lyzki masla
      1 plaska lyzeczka soli.

      Zagotowac wode, dodajac do niej 1,5 lyzki masla. Odstawic z ognia i wsypac make
      kukurydziana. Wymieszac i zagotowac. Zmniejszyc ogien do minimum, przykryc
      garnek i gotowac 5 minut. Dodac reszte masla i zostawic do ostygniecia.
      Do ostudzonej mieszaniny dodac make pszenna i sol.Ugniesc lekkie ciasto dodajac
      w miare potrzeby wody lub maki.
      Podzielic na 12 kawalkow i utoczyc z nich kulki.
      Kazda kulke splaszczyc a nastepnie rozwalkowac do rozmiarow przecietnego
      nalesnika (ok 15 cm srednicy).Podsypac maka, by sie nie przyklejaly do stolnicy.
      Placki klasc na goraca sucha patelnie i ogrzewac okolo 1,5 minuty z kazdej
      strony, az pojawia sie brazowe kropeczki.
      Gotowe ukladac w glebokim talerzu i nakryc serwetka :-)
      Przed spozyciem mozna pogrzac je znow na suchej patelni (tym razem przez kilka
      sekund)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka