anikssa 20.09.14, 15:12 da się jakoś odtłuścić samemu mleko od krowy? bo dostaje czasem butelke takiego mleka prosto ze wsi, ale strasznie tłuste ono jest dla mnie... i do kawy wypiję, ale tak samo to nie da rady, choć lubie pić mleko Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
spalona_gora Re: jak odtłuścić świeże mleko od krowy? 25.09.14, 12:14 Wlej mleko do szerokiego słoika (typu weck) i odstaw do lodówki. Jak się odstoi to zbierz śmietanę łyżką. Im dłużej będzie stało (i im dokładniej zbierzesz) tym chudsze mleko będziesz miała. Odpowiedz Link Zgłoś
kraaaker Re: jak odtłuścić świeże mleko od krowy? 25.09.14, 13:11 I nie zepsuje się takie mleko? Ile ono może stać... sklepowe to 3-4 dni i do wylania przecież... Odpowiedz Link Zgłoś
spalona_gora Re: jak odtłuścić świeże mleko od krowy? 25.09.14, 13:30 Ale ono nie musi stać tydzień, żeby dało się śmietanę zebrać :D Doba wystarczy, przez dobę-dwie w lodówce nic mu się nie stanie. Ale jak Ci pilno, to możesz już po kilku-kilkunastu godzinach zbierać, tylko że wtedy nie będzie jeszcze dobrze odstane. Poza tym prawdziwe mleko niezanieczyszczone nie psuje się tylko kwaśnieje i robi się z niego kwaśne mleko. Odpowiedz Link Zgłoś
nigolla Re: jak odtłuścić świeże mleko od krowy? 26.09.14, 15:30 3-4 dni? Moje to i dwa tygodnie potrafią stać i nie są zepsute, nie jeden raz takie piłam Odpowiedz Link Zgłoś
heli32 Re: jak odtłuścić świeże mleko od krowy? 08.01.15, 15:28 Już po 12tu godzinach stania (koniecznie w lodówce) na powierzchni zbierze się ok. 1 cm warstwa śmietany. Ostrożnie zbierasz łyżką i masz odtłuszczone :-) M blog o zdrowym trybie życia Odpowiedz Link Zgłoś
anikssa Re: jak odtłuścić świeże mleko od krowy? 27.09.14, 20:16 Spalona_gora dzięki, w sumie to racja, ze można przelać to mleko i zebrać tłuste.... do tej pory zawsze miałam je w plastikowej butelce i mieszałam przed nalaniem :D Nigolla ile? :O niemożliwe, żeby przez tyle czasu mleko sie nie zepsuło... Odpowiedz Link Zgłoś
nigolla Re: jak odtłuścić świeże mleko od krowy? 29.09.14, 18:45 no możliwe, takie z biedronki kupuję i normalnie tyle potrafi stać Odpowiedz Link Zgłoś
gucek_lbn Re: jak odtłuścić świeże mleko od krowy? 30.09.14, 11:10 Jasne, jak kupujesz mleko w kartonie, które w sklepie stoi poza lodówką i ma datę ważności kilku miesięcy to ono jest tak wyjałowione, że nie ma się co w nim zepsuć... tylko tak naprawdę to jest biała smakowa woda, z dobrych wartości mleka nie pozostaje w takim praktycznie nic. Odpowiedz Link Zgłoś
komanchu Re: jak odtłuścić świeże mleko od krowy? 20.10.14, 07:49 zlewam mleko do szerokiego naczynia, odstawiam w ciepłe i ciemne miejsce, po 12 godzinach zbieram śmietanę z wierzchu dużą łyżką. Odpowiedz Link Zgłoś
mazda25 Re: jak odtłuścić świeże mleko od krowy? 03.11.14, 19:51 Najlepiej zmieszac je z woda.Jezeli masz 3,5% tluszczu,to wystarczy 1litr mleka zmieszac z 1 litrem wody i masz mleko 1,5%.Co za oszczednosc,bo masz nagle 2litry chudego mleka. Odpowiedz Link Zgłoś
domcyb Re: jak odtłuścić świeże mleko od krowy? 21.05.15, 13:45 a to nie wystarczy poczekać aż odstoi jakiś czas i wtedy zebrac to co jest na wierzchu? Odpowiedz Link Zgłoś