Dodaj do ulubionych

makaron na dziś

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 10:46
prościutki - wstążki (tagliatelle) z ricottą i bazylią. (no i papryczką suszoną,, pietruszką i parmezanem)
Obserwuj wątek
    • Gość: Renata Re: makaron na dziś IP: 192.39.188.* 24.08.04, 10:52
      Brzmi pysznie. A więcej szczegółów?
      • Gość: giezik Re: makaron na dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 10:58
        makaron ugotować. W miedzyczasie - posiekac drobno pęczek pietruszki i kubek listków bazylii.
        Rozgrazc oliwe, smazyć w niej posiekana suszona papryke (2-3 min - uważac, zeby sie nie przypalila). Dodac kubek smietany, 25 dag ricotty i 1/4 kubka utartego parmezanu.
        Mieszac ok. 4 min (nie zagotowywać).
        Wymieszać z makaronem.

Na 4 osoby
        • ewa_z_drzewa Re: makaron na dziś 24.08.04, 11:03
          Makaron wczorajszy; muszelki (większe, właściwie to muszle, w 5 kolorach),
          szpinak, pieczarki, pestki dyni (uprażone), odrobina sera pleśniowego (Lazur).
          Szaleństwo. Mniam. Smacznego!!!
          • Gość: suska Re: makaron na dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 20:59
            ooo, szpinak moja miłośc - a co sie z tym wszystkim robi konkretnie?
        • Gość: Renata Re: makaron na dziś IP: 192.39.188.* 24.08.04, 11:04
          Dzięki Giezik!
          • Gość: Renata Re: makaron na dziś IP: 192.39.188.* 24.08.04, 11:05
            Giezik, a jakim serem można zastąpić ricottę?
            • Gość: giezik Re: makaron na dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 16:30
              z tym zastąpieniem to trudna sprawa.
              Ricotta smakuje jak ricotta.
              Juz lepiej oprzeć na samej smietanie.

PS. Czy ktos próbował zastąpić kapustę w bigosie sałatą albo kapustą pekińska, bo własnie nie ma? I czy to wciąz będzie bigos?
              • ziemiomorze Re: makaron na dziś 24.08.04, 16:42
                Gość portalu: giezik napisał(a):
                > PS. Czy ktos próbował zastąpić kapustę w bigosie sałatą albo kapustą
                pekińska,
                > bo własnie nie ma? I czy to wciąz będzie bigos?

Ja kiedys zastapilam taka kapusta z zylkami (nigdy nei wiem, czy to ta jest ta
                wloska czy ta nasza, normalna) i to nie byl dobry pomysl - bigos byl lykowaty
                jakis, podejrzanie i nieciekawie inny.
                Salata Ci sie skreci w szmatki jak szpinak, a kapusta pekinska zareaguje jak ta
                moja domniemana wloska - to znaczy bedzie miejscami bardzo miekka (lisc) a
                miejscami lykowata (nerw).

Ble.
                z.
                • Gość: giezik Z tym bigosem to ironiczne było IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 16:46
                  :)))
                  te pyatnia to były w kontekście prób zastępowania czegoś, czymś innnym> Zwykle dotyczy to potraw obcych, jakos rzadko przychodzą do głowy np. wlasnie takie jak zasugerowałem
                  • ziemiomorze Re: Z tym bigosem to ironiczne było 25.08.04, 10:29
                    A to mi nie przyszlo do glowy - bo ja mam zwyczaj zastepowania wszystkiego
                    wszystkim i rozwazania 'co czym' traktuje niebywale serio :-)
                    Ale nie ma tego zlego, ktore by na cos tam nie wyszlo... - twoje rozwazania
                    przypomnialy mi, ze gdzies mam przepis na zupe salaciana, ktory zawsze chcialam
                    wyprobowac
                    :-)
                    zet
              • linn_linn Re: makaron na dziś 25.08.04, 10:26
                Ricotte mozna wspaniale zastapic bialym serem zmiksowanym z kilkoma lyzkami
                mleka / nawet serkiem homogenizowanym, innym miekkim serkiem tego typu /.
                Ricotta, dla Polaka, nie jest niczym szczegolnym / jest robiona, notabene, z
                serwatki /.
    • Gość: marghe_72 Re: makaron na dziś IP: *.acn.waw.pl 24.08.04, 16:38
      Ricotty sie nie da zastąpić, ale polecam wypróbowanie tego danka w wersji z
      mascarpone:) ktorego też nie da sie niczym zastąpic:)
      m.
      • monia_77 Re: makaron na dziś 24.08.04, 17:02
        Ricotta wydawala mi sie zawsze o 30% chudsza wersja mascarpone ale moze sie
        myle? Pamietam jak kiedys polecano uzycie Ricotty do Tiramisu ze wzgledu na
        nizsza kalorycznosc tego serka.

A BTW to widzialam ostatnio program na kanale 5 z gotujacym Wlochem, ktory
        przygotowywal farfalle z sosem quetro fromaggi i na sam koniec juz do
        ugotowanego makaronu dodawal mascarpone, czy w takim razie serek ten zagrozony
        byl zwazeniem przy dodaniu i gotowaniu go wczesniej??
        • Gość: marghe_72 Re: makaron na dziś IP: *.acn.waw.pl 24.08.04, 17:05
          mascarpone i ricotta to dwa rózne sery.
          Co do dodawania pod koniec gotowania, ja też tak robię. Tzn gorący makaron
          mieszam z mascarpone. NIe dodaję mascarpone na patelnie itp
          Ale szczerze mówiąc nie wiem dlaczego:)
    • Gość: noa75 Re: makaron na dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 14:03
      wczoraj zrobiłam, za jak zwykle cennymi wskazówkami p. Kręglickiej, penne z
      cukinią.
      na oliwie zeszkliłam czosnek, dodałam pokrojoną w kostkę cukinię, krótko
      podsmażyłam, żeby nadal była chrupka, dodałam sól, świeżo mielony pieprz, skórę
      i sok z połówki cytryny. wymieszałam z makaronem i pokrojoną w kostkę fetą. i
      żeby nie było za suche, dodałam parę łyżek wody z gotowania makaronu, ale to
      chyba nie było aż tak konieczne. w każdym razie nic mi w sosie i tak nie
      pływało.
      całość trwała tyle co gotowanie makaronu, bo sos robiłam na 7 minut
      przed 'dojściem' klusek, więc spełniało moje dwa warunki udanego posiłku w
      ciągu tygodnia pracy- szybko i smacznie.
      zmywał mąż ;-)
      pozdrawiam
    • dagda1 Re: makaron na dziś 25.08.04, 14:33
      też prosty i smaczny:
      Spageti lub bucatini z pieczarkami
      250g makaronu (na dwie osoby), 1 mała cebula lub dwie szalotki zeszklić na oliwie dodać 1,5 ząbka pokrojonego w plasterki czosnku, pokroić i wrzucić ok. 6 pieczarek (zarumienić), zalać 200ml śmietany (22-30%)znowu dodać 1,5 ząbka pokrojonego w plasterki czosnku, łyżkę parmezanu szczyptę natki pietruszki sól, pieprz, gotować aż trochę zgęstnieje. Wrzucić na to ugotowany makaron dodać posiekaną natkę (ilość zależna od upodobać ale ok. pół pęczka)wymieszać i na talerze, wg. gustu posypać parmezanem i natką pietruszki
      Uwielbiam ten przepis i gorąco polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka