Dodaj do ulubionych

Dobry przepis na sernik

21.11.05, 23:05
Robiłam już w TM wiele różnych serników, z różnych książek i ciągle nie mam
jakiegoś sprawdzonego przepisu. A to za mało wyrośnięty, oklapły, półsurowy -
a podobno w TM wychodzą świetnie. Możecie podać jakiś naprawdę sprawdzony
przepis? Może tajemnica tkwi w pieczeniu, a ja nie potrafię po prostu go
upiec. Będę wdzięczna za porady.
Obserwuj wątek
    • ewik73 Re: Dobry przepis na sernik 22.11.05, 18:51
      robiłam serniki z książki Nowoczesne gotowanie. sernik na zimno z galaretką i
      owocami oraz sernik brzoskwiniowy. oba wychodzą pycha i zawsze mi wyszły a robię
      dokładnie tak jak jest napisane za wyjątkiem pieczenia bo 200-220stopni to za
      dużo i można spalić. ja piekę około 45-50 minut w 180-190 stopniach. Aha sernik
      brzoskwiniowy można robić na dużą blachę z tych składników na ciasto co w
      książce tylko masę serową zrobić z kilograma. w razie czego służę pomocą.pozdro
      • debrief Re: Dobry przepis na sernik 23.11.05, 22:10
        Jak robiłam sernik brzoskwiniowy i zmiksowałam ser i całą resztę na obr. 8
        wyszła mi sama woda, a potem po wyjęciu z piekarnika był taki półsurowy. Może
        to zależy od sera? Ja kupuję taki w wiaderkach do serników. A ty jakiego
        używasz?
        • basia_11 Re: Dobry przepis na sernik 24.11.05, 11:36
          debrief napisała:

          > Jak robiłam sernik brzoskwiniowy i zmiksowałam ser i całą resztę na obr. 8
          > wyszła mi sama woda, a potem po wyjęciu z piekarnika był taki półsurowy. Może
          > to zależy od sera? Ja kupuję taki w wiaderkach do serników. A ty jakiego
          > używasz?

          Spróbuj upiec sernik z normalnego twarogu na wagę, przecież TM zmłoci Ci go na
          gładko. Te twarogi w wiaderkach to są z róznymi dodatkami, do tego są droższe
          niż twaróg na wagę.

          pozdrawiam
          Basia
      • graja7 Re: Dobry przepis na sernik 24.11.05, 11:21
        Ewik, bardzo cię proszę, podaj przepis na sernik brzoskwiniowy, bo w moich
        ksiązkach go nie ma. Co do rodzaju sera, to myślę, że trzeba używać takiego w
        kostkach połtłustego albo na wagę, a nie mielonego, bo mielony z kubełków jest
        za rzadki. Mnie najlepiej wychodzi "Sernik Fredzi" z książki.Jeszcze raz proszę
        o przepis na ten brzoskwiniowy. Pozdrawiam.
        • ewik73 Re: Dobry przepis na sernik 24.11.05, 22:50
          używam sery we wiaderkach 1kg najlepszy jest stargardzki a przepis jest w
          książce Nowoczesne gotowanie str.219. oto on: ciasto:400g mąki krupczatki 250g
          margaryny 70g cukru 5żółtek 3łyżeczki proszku do pieczenia a na masę serową 500g
          białego sera (ja zazwyczj podwajam porcję to mam wtedy dużą blachę pysznego
          ciasta) 1jajko 1budyń śmietankowy 100g cukru 125g masła 1puszka brzoskwiń.
          Oddzielić żółtka od białek, z białek ubić pianę za pomocą motylka 3min obr3. Po
          1min ubijania dodać 150g cukru i dalej ubijać. wyłożyć do miski. Wszystkie
          składniki na ciasto włożyć do naczynia i wyrabiać 50sek obr INTERWAŁ. 3/4 ciasta
          wyłożyć na posmarowaną blachę a 1/4 dobrze schłodzić (można w zamrażarce).
          składniki na masę serową włożyć do naczynia i utrzeć czas 2min obr8 pomagając
          sobie kopystką. masę serową wylać na ciasto (nie przeszkadza żadkość jest dodany
          budyń więc zgęstnieje podczas pieczenia), nato położyć odsączone i pokrojone na
          mniejsze kawałki brzoskwinie na wierzch wylać pianę z białeki na koniec posypać
          utartym na tarce o dużych oczkach dobrze schłodzonym ciastem. w przepisie jest
          piec 45min do 1godz. w 200-220stopniach. jest to za wysoka temperatura. ja piekę
          zazwyczaj w 180stopniach około 50min. przepis ten znałam wcześniej i zawsze mi
          wychodził a TM robi się jeszcze lepiej. w razie czego proszę się pytać
          pozdrawiam Ewa
          • graja7 Re: Dobry przepis na sernik 25.11.05, 14:05
            Ewuniu, jesteś kochana. Dziękuję ci za tak szczegółowy przepis. Jutro idę na
            imprezę i muszę przyniesć jakieś ciasto. Zrobię właśnie ten sernik, bo brzmi
            apetycznie. Moja niebieskia książka, którą otrzymałam 6 lat temu, ma tylko 204
            strony, i tego przepisu naprawdę tam nie ma. Jeszcze raz dziekuję. Co do jajek
            na miękko, patrz pod: JAJKA.... Pozdrawiam, Graja.
            • ewik73 Re: Dobry przepis na sernik 25.11.05, 19:06
              mam nadzieję że Ci wyjdzie jest bardzo smaczny i zawsze wychodzi trzeba tylko
              dobrz upiec w ten sposób aby dół był zabrązowiony aha trzeba go schłodzić w
              lodówce wtedy jest najsmaczniejszy, ciepły może się rozpływać życzę udanej
              zabawy pozdrawiam ewa
              • debrief Re: Dobry przepis na sernik 25.11.05, 23:16
                Czy pieczesz w jakiś szczególny sposób typu: termoobieg lub dwie grzałki? Mam
                piekarnik elektryczny, większość ciast piekę na termoobiegu. A jak u was?
                Pozdrawiam
                • ewik73 Re: Dobry przepis na sernik 26.11.05, 19:13
                  zawsze piekłam grzałka dolna i górna ale na termoobiegu chyba jeszcze lepiej
                  termoobiegu jeszcze nie wypróbowałam bo mam kuchenkę taką dopiero od tygodnia
                  pozdrowienia
              • graja7 Re: Dobry przepis na sernik 27.11.05, 10:15
                Ewa, sernik wyszedł bardzo dobry. Użyłam sera tłustego na wagę. Masa wcale nie
                była rzadka, tak że nie musiałam jej wylewać, tylko wygarnęłam kopystką z
                garnka. Myślę, że gdyby dodać miarkę mleka, byłaby rzadsza i lepiej sie
                wylewała z pojemnika. Włączam ten przepis do mojego repertuaru TM.Do masy można
                by jeszcze dodać jakiś aromat i skórkę pomarańczową.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka