Dodaj do ulubionych

Dysponuję batatem, oczekuję propozycji. :-)

12.07.14, 02:17
Dostaliśmy jako prezent z któregoś sklepu tackę batatów lekko przyprawionych, gotowych do pieczenia. Zjedliśmy, przy czym w moim wykonaniu wyglądało to jak skubnięcie, przesunięcie widelcem kilka razy i odłożenie, bo uznałam bataty za stanowczo nie dla mnie, za słodkie i w ogóle jakieś takie, natomiast małżonek się zachwycił.
Skoro tak przy kolejnym zamówieniu online zakupów z dostawą dorzuciłam dwa bataty z myślą, że co mi szkodzi, upiekę mu kiedyś do jakiegoś posiłku, skoro lubi, dwa ziemniaczki to akurat porcja w sam raz jako dodatek.
Trochę mi oczko wypadło kiedy dostarczono mi dwa potwory o łącznej wadze prawie 1,5 kg. O jedną sztukę uprzejmie zubożyła mnie życzliwa rodaczka ale druga (sztuka, nie rodaczka) leży w kuchni i nie wiem, co dalej.
Koleżanka sugeruje, żeby pokroić, posoilić, posypać cynamonem i upiec, bo jej mąż takie lubi, ale może ktoś ma jeszcze ciekawszy pomysł, skoro mąż bataty polubił chcę zrobić coś wyjątkowego, żeby je lubił nadal, bo zdrowe. Będę wdzięczna za sugestie.
:-)
Obserwuj wątek
    • jackk3 Re: Dysponuję batatem, oczekuję propozycji. :-) 12.07.14, 04:25
      A ja myslalem juz o XXX! Przepraszam ale nie moglem sie powstrzymac! Ja podchodzilem do batatow ze 2 razy2 2 razy straszna porazka. Chetnie poczytam tutaj
      • jackk3 Re: Dysponuję batatem, oczekuję propozycji. :-) 12.07.14, 04:33
        Totalne nieporozumienie. Chyba za dlugo mnie w kraju nie bylo.Sweet patato robilem wiele razy. Maja wiele odmian. Probowalas na pewno 'pure'?
        • jackk3 Re: Dysponuję batatem, oczekuję propozycji. :-) 12.07.14, 04:45
          Zmieszaj je z tymi bialymi (sa bardziej zbite maja wiecej sskrobi I sa mniej slodkie). Jak robie ubite to dla mnie kluczem jest dodanie kwasnej smietany I dobrego twardego sera np parmezanu. Pozniej mozna je jeszcze odparowac na b malym gazie.
    • pinkink3 Re: Dysponuję batatem, oczekuję propozycji. :-) 12.07.14, 04:25
      Przeciez calkiem niedawno byl podobny watek w ktorym dawalas rady, wiec wygladalo, ze wiesz o czym piszesz.
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,151044414,,Placki_pataciane.html?v=2
      A moze tylko tak mi sie zdawalo.
      • squirk Re: Dysponuję batatem, oczekuję propozycji. :-) 12.07.14, 04:35
        "Zrobiłabym/można zrobić placki/krokiety" - nie "zrobiłam/robię". Biorę je pod uwagę ale jako ostateczność, ograniczam tłuszcz, smażenie itp. więc liczę na lżejsze propozycje.
    • 1-misiu O co chodzi? 12.07.14, 09:07
      Zamówiłaś 2 bataty i dostałaś 2 bataty. O co ci łazi?
      • jan.kran Re: O co chodzi? 12.07.14, 09:59
        Chciałabym sie dowiedziec wiecej na temat odmian tycg ziemniaków , ja niedawno jadałam takie pomarańczowe w śroku , smaczne.
        Tu przepis:

tortille
        cebula i papryka usmażone na patelni
        slodki ziemniak pokrojony w gruba kostke, posypany cynamonem, kuminem, odrobinka galki muszkatołowej i solą upeieczony na patelni
        do tego duza puszka czarnej fasoli, przeplukanej, odcedzonej
        puszka kukurydzy
        do tego guacamole , jalapenos i kwasna śmietana jako dodatki
        • brooks44 pieczone bataty 12.07.14, 10:43
          Ja robie najprosciej jak sie da (podpatrzylam zdaje sie u Jamiego albo w naszej Galerii Potraw, nie pamietam) - kroje na pol, sole gruba sola, pieke w piekarniku do miekkosci, podaje z serkiem Philadelphia wymieszanym z posiekanymi papryczkami chilli, do tego rukola i juz.
    • mhr2 Re: Dysponuję batatem, oczekuję propozycji. :-) 12.07.14, 10:52
      gnocchi mozna zrobić;)
    • triismegistos Re: Dysponuję batatem, oczekuję propozycji. :-) 12.07.14, 11:53
      Ja tam lubię frytki z batatów. Upiekłam je też kiedyś w plastrach skropione sokiem limonkowym i sosem rybnym i były pyszne jako dodatek do ryby.
    • hania_jk Re: Dysponuję batatem, oczekuję propozycji. :-) 12.07.14, 12:21
      O! A ja dzisiaj też na obiad mam bataty i to w moim ulubionym wydaniu!

Może Cię to zainspiruje. Obierasz bataty, kroisz na cząstki, kładziesz na blachę do pieczenia, skrapiasz oliwą, posypujesz solą / pieprzem i pieczesz w 200 st. przez 20-25 min. Na 5 min przed końcem wsypujesz na blachę pestki dyni, niech się też trochę uprażą.

Przygotowujesz kuskus, który doprawiasz zatarem i pistacjami, solą i pieprzem.

Podajesz upieczone bataty z kuskusem. Bataty możesz polać sosem: 2 łyżki oliwy + sok z połowy cytryny.

Pycha!

Pozdrawiam ;)

PS Przepis nie jest mój, pochodzi z książki "Poniedziałki bez mięs".
      • jan.kran Re: Dysponuję batatem, oczekuję propozycji. :-) 12.07.14, 13:53
        Kupuję Hania:)
        Tylko mam nadzieję że dostanę w Oslo pestki dyni i ten zatar ( pierwsze słyszę ).
        Może koleżanka Berberka wie gdzie kupić.
        • hania_jk Re: Dysponuję batatem, oczekuję propozycji. :-) 12.07.14, 20:24
          Myślę, że zatar powinieneś bez problemu dostać w jakimś arabskim sklepie.

To skoro już się ktoś skusił na tę potrawę :) to dodam, że w oryginalnym przepisie do kuskusu dodaje się jeszcze rodzynki, ale ja nie przepadam, więc tego nie robię. I u mnie sprawdziły się zdecydowanie inne proporcje sosu - więcej oliwy, mniej soku z cytryny :) Smacznego
    • Gość: kkk Re: Dysponuję batatem, oczekuję propozycji. :-) IP: *.106-92.cust.bluewin.ch 12.07.14, 14:21
      Puree batatowe: ugotowac, ugniesc z mlekiem/maslem, sol, pieprz, galka, odparowac i voila! Lubie bardzo
      • Gość: x a do tego szpinak i jajo sadzone ;) IP: *.unitymediagroup.de 12.07.14, 20:55
        • Gość: kkk Re: a do tego szpinak i jajo sadzone ;) IP: 212.55.200.* 14.07.14, 10:00
          Albo mizeria i schabowy ;)
      • squirk Re: Dysponuję batatem, oczekuję propozycji. :-) 12.07.14, 20:59
        Dziękuję wszystkim (poza trollami, oczywiście) za podpowiedzi i przepisy, na pewno coś wybiorę spośród tylu opcji, jesteście niezawodni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka