Dodaj do ulubionych

Piołunówka

28.04.06, 14:11
Znalazłem www.przepisy-kulinarne.go-longhorn.net/przepis/piolunowka.php
taki przepis. Może ktoś zna inne?
--
Forum Alkoholum
Obserwuj wątek
      • 3promile Re: Piołunówka 28.04.06, 21:07
        Niestety nie. W tej garstce ziół, jak w przepisie jest za mało chlorofilu, żeby
        wybarwić destylat. Poza tym ta herbata to jakieś nieporozumienie chyba...
        --
        Czy Hochsztapler Wyroluje Dumnego Posiadacza Instynktu Strategicznego?
          • 3promile Re: Piołunówka 29.04.06, 13:59
            Jasne!
            Na przykład:
            Do garńca wody zródlanej, włóż trzy funty cukru, zagotuj, dodaj pieć łutów
            samych wierzchołków młodego piołunu, nakryj niech ostygnie; potem wlej garniec
            spirytusu, wymieszaj, przecędź przez bibułę do butelek i zachowaj na potrzebę.
            ;)
            --
            Czy Hochsztapler Wyroluje Dumnego Posiadacza Instynktu Strategicznego?
          • 3promile Re: Piołunówka 29.04.06, 14:09
            A tak poważnie, po pierwsze potrzebne są świeże zioła - piołun, koper włoski i
            melisa cytrynowa, a po drugie trzeba samemu pokombinować z proporcjami tych ziół
            i dodatków (wermut, anyżek, cukier)
            --
            Czy Hochsztapler Wyroluje Dumnego Posiadacza Instynktu Strategicznego?
            • staro Re: Piołunówka 11.05.06, 16:36
              Męża Ciotka robi piołunówkę z suszonego piołunu, konkretnie z dostępnych w
              sklepach zielarskich "herbatek" piołunowych. Zaparza małą ilością wody i miesza
              z dobrym i mocnym czystym alkoholem, albo wrzuca w ten alkohol saszetki z
              piołunem i po 2-3 tygodniach wyciąga.
              Nie wiadomo, która wersja lepsza. ;)
              --
              Zapraszam do polemiki. Konstruktywnej ;)
              • andrzej_32 Re: Piołunówka 11.05.07, 18:45
                Piołunówka to nie to samo co absynt.

                W skrócie: piołunówka to nic innego jak nalewka piołunowa (są w niej z reguły
                jeszcze inne składniki - zioła), czyli suszone zioła zalane alkoholem i ew.
                jakimiś dodatkami (zależnie od przepisu).
                Absynt to na początku również nalewka, tyle że później jest jeszcze destylowany
                na protym potstill-u w dość specyficzny sposób.

                Pozdrawiam
    • figgin1 Re: Piołunówka 24.05.07, 15:53
      Świeży, majowy piołun zalewam spirytusem. Do tego torebka dobrej herbaty, liść
      laurowy, ziarno ziela angielskiego i gwiazdka anyżu. Po tygodniu wyławiam
      wszystko. pół szklanki miodu rozpuszczam w szklance wrzątku i dolewam do
      nalewki. Musi stać jakieś pół roku. Wzbudziło powszechny aplauz moich znajomych.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka