korsarz3 28.04.06, 14:11 Znalazłem www.przepisy-kulinarne.go-longhorn.net/przepis/piolunowka.php taki przepis. Może ktoś zna inne? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sliwka1977 Re: Piołunówka 28.04.06, 20:30 I ciekawe czy nabierze takiego fajnego zielonego koloru jak absynt. Odpowiedz Link
3promile Re: Piołunówka 28.04.06, 21:07 Niestety nie. W tej garstce ziół, jak w przepisie jest za mało chlorofilu, żeby wybarwić destylat. Poza tym ta herbata to jakieś nieporozumienie chyba... Odpowiedz Link
3promile Re: Piołunówka 29.04.06, 13:59 Jasne! Na przykład: Do garńca wody zródlanej, włóż trzy funty cukru, zagotuj, dodaj pieć łutów samych wierzchołków młodego piołunu, nakryj niech ostygnie; potem wlej garniec spirytusu, wymieszaj, przecędź przez bibułę do butelek i zachowaj na potrzebę. ;) Odpowiedz Link
3promile Re: Piołunówka 29.04.06, 14:09 A tak poważnie, po pierwsze potrzebne są świeże zioła - piołun, koper włoski i melisa cytrynowa, a po drugie trzeba samemu pokombinować z proporcjami tych ziół i dodatków (wermut, anyżek, cukier) Odpowiedz Link
hubar Re: Piołunówka 10.05.07, 17:36 Jakoś mnie nie przekonujesz do wypicia takiej mikstury ;-) Odpowiedz Link
tradycja1 Re: Piołunówka 02.05.06, 02:42 Piolunowka a i owszem ale taka z gotowca Baczewskiego...az sobie naleje a co. Odpowiedz Link
hubar Re: Piołunówka 05.05.06, 17:29 Hehehhehe teraz doczytałem. Ale mnie to cholerstwo długo trzyma, coś mi na wzrok rzuciło ;-) Odpowiedz Link
staro Re: Piołunówka 11.05.06, 16:36 Męża Ciotka robi piołunówkę z suszonego piołunu, konkretnie z dostępnych w sklepach zielarskich "herbatek" piołunowych. Zaparza małą ilością wody i miesza z dobrym i mocnym czystym alkoholem, albo wrzuca w ten alkohol saszetki z piołunem i po 2-3 tygodniach wyciąga. Nie wiadomo, która wersja lepsza. ;) Odpowiedz Link
andrzej_32 Re: Piołunówka 11.05.07, 18:45 Piołunówka to nie to samo co absynt. W skrócie: piołunówka to nic innego jak nalewka piołunowa (są w niej z reguły jeszcze inne składniki - zioła), czyli suszone zioła zalane alkoholem i ew. jakimiś dodatkami (zależnie od przepisu). Absynt to na początku również nalewka, tyle że później jest jeszcze destylowany na protym potstill-u w dość specyficzny sposób. Pozdrawiam Odpowiedz Link
figgin1 Re: Piołunówka 24.05.07, 15:53 Świeży, majowy piołun zalewam spirytusem. Do tego torebka dobrej herbaty, liść laurowy, ziarno ziela angielskiego i gwiazdka anyżu. Po tygodniu wyławiam wszystko. pół szklanki miodu rozpuszczam w szklance wrzątku i dolewam do nalewki. Musi stać jakieś pół roku. Wzbudziło powszechny aplauz moich znajomych. Odpowiedz Link