Dodaj do ulubionych

dzień dobry;-)

28.06.05, 14:21
Chciałabym się przywitać - mam na imię Basia i od 4 godzin jestem szczęściwą
posiadaczką TM 31.
Zamierzam eksperymentować, eksperymentować i jeszcze raz eksperymentować z
tym cudeńkiemwink
Mam nadzieję, że niedługo będę mogła podzielić się doświadczeniami i sama
chętnie będę korzystać z Waszych doświadczeń.
Cieszę się, że znalazłam to forum, bo na grupie kuchennej nawet nie będę
pytać o opinie, doświadczenia - przejrzałam archwiwum grupy w google i
stwierdziłam, że jak mi zycie miłe, to nie będę ryzykować, tyle w poprzednich
latach było agresji, gdy pojawiały się wątki o TM21.

pozdrawiam serdecznie Wszystkich Forumowiczów (chociaż póki co to są chyba
same Forumowiczkiwink
Basia
Obserwuj wątek
    • atunia Re: dzień dobry;-) 28.06.05, 17:02
      A witam smile

      Jeśli się gorąca nie boisz, lubisz słodkie i masz marmoladę o smaku różanym
      (Vortnums, Stovit) - spróbuj koniecznie rogalików z różą, najlepsze wychodzą na
      mące krupczatce, takie krucho-drożdżowe rogaliki, pychota, na każdą imprezę je
      robię i znikają błyskawicznie, przepis chyba gdzieś na forum zapodawałam, ale
      podejrzewam, że w książce znajdziesz smile (to taki przepis, w którym do ciasta
      dodaje się i drożdże i proszek do pieczenia, w mojej książce zapomnieli o
      dopisaniu ile płynu dać, więc dodaję miarkę mleka)
      No i oczywiście podziel się proszę wynikami eksperymentów smile

      Pozdrawiam
      Atunia

      • rubin3 Re: dzień dobry;-) 01.07.05, 11:17
        Chciałabym się dowiedzieć jak robi się te rogaliki? Proszę o przepis.
        • atunia Re: dzień dobry;-) 01.07.05, 21:26
          W żółtej książce są, ja mam przepisaną wersję dla niethermomixowych, wklejam:
          Rogaliki z różą
          500 g mąki
          100 ml mleka
          1 łyżka cukru
          200 g masła
          40 g drożdży
          1 łyżeczka proszku do pieczenia
          2 jajka + jedno rozbełtane jajko do smarowania
          konfitura z róży jako nadzienie
          cukier-puder do posypania

          Posiekać mąkę z masłem, dodać pozostałe składniki i wyrabiać. Ciasto schłodzić.
          Podzielić na trzy części, każdą rozwałkować w kształcie (mniej więcej) koła.
          Koło podzielić promieniście na 8 części, na każdą nałożyć łyżeczkę konfitury,
          zawijać rogaliki zaczynając od zaokrąglonego boku. Posmarować jajkiem, zostawić
          chwilę do wyrośnięcia, włożyć do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piec do
          zrumienienia (20-30 minut). W połowie czasu pieczenia, jeśli rogaliki zaczną się
          zbyt szybko przyrumieniać, można zmniejszyć do 180 stopni.

          Z tego co pamiętam, to siekanie mąki z masłem to było 8s pozycja 5 (chyba), a
          potem wyrabianie ciasta to 2 minuty interwał.

          Pozdrawiam - i smacznego
          Atunia

          PS. ja zawsze robię z vortnumsową marmoladą o smaku róży.
          • rubin3 Re: dzień dobry;-) 04.07.05, 12:28
            Witam!
            Dziękuję za przepis na rogaliki, na pewno będę je robić.
            Mam pytanie co to jest za marmolada vortnumsowa, i gdzie ją można dostać?
            A może masz jeszcze jakieś sprawdzone przepisy?
            Pozdrawiam Jola
          • rubin3 Re: dzień dobry;-) 26.07.05, 13:07
            Bardzo dziękuję za przepis na rogaliki, są przepyszne wszystkim moim domownikom
            smakują. Marmoladę z róży też znalazłam.W mojej książce "Dobre gotowanie" tego
            przepisu nie ma. Jeśli masz jeszcze jakieś wypróbowane przepisy wklej je na
            forum, będę za to wdzięczna.
            Pozdrawiam Jola.
    • syso Re: dzień dobry;-) 30.06.05, 09:21
      Witaj, witaj, ciesze sie, ze sie pojawilas i pisz i pytaj duzo smile Ja mam TM od
      paru miesiecy i codziennie jest w ruchu. Uzywam go glownie jako super robota,
      czesto robie zupki, a szczegolnie teraz ze swiezych warzyw, w TM wychodza
      naprawde pyszne i szybko smile
    • rubin3 Re: dzień dobry;-) 04.07.05, 14:32
      Cześć!
      Mam na imię Jola i od trzech miesięcy posiadam TM 31.W moim cudeńku robię
      wszystko, a najlepiej wychodzą mi ciasta drożdzowe oraz surówki.
      Jestem bardzo zadowolona z tej grupy dyskusyjnej, przyjajmniej można wymienić
      się doświadczeniami i przepisami. Czekam na różne ciekawe doświadczenia
      związane z TM. Jest to jedna z najlepszych stron związana z tym tematem.
      Pozdrawiam
      Jola
      • basia_11 Re: dzień dobry;-) 05.07.05, 07:36
        Mi dzisiaj mija tydzień - znaczy tydzień od pojawienia się TM31 w moim domuwink
        Córka pilnie spisuje na karteczce co było zrobione i lista jest naprawdę długa;-
        )
        Mojej rodzince podchodzą zupy-kremy, wszelkie napoje, pasty do pieczywa. Mąż
        sam sobie zrobił smarowidło do chleba zamieszczone w książce pod nazwą "Metka
        pana Michała"smile
        Robiłam też ciasto - drożdzowe słodkie, na pizzę a wczoraj wieczorem bułeczki
        ze słonecznikiem i płatkami owsianymi - każde ciasto wyszło świetne.
        Na dniach mam zamiar zrobić chleb - jestem ciekawa, czy będzie się kruszył przy
        krojeniu tak jak chleb na drożdżach wyrabiany ręcznie.
        Przy tych upałach oczywiście hitem są lody truskawkowe i kawa mrożona.

        pozdrawiam serdecznie
        Basia

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka