Dodaj do ulubionych

Ekspres do kawy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 07:52
Mam kupić prezent żonie Najlepszy będzie ekspres do kawy ciśnieniowy i
pytanie czy jest wpływ typu ekspresu na jakość kawy
Ekspresy maja podane różne podciśnienie ale czy to dla kawy jest ważne
teoretycznie moze byc odwrotnie czym wieksze podcisnienie tym gorsza kawa
bo wyplukuje te frakcje ktore sa najgorsze ale moze byc tez odwrotnie
Bardzo prosze o opinie smkoszy aha wiem że najlepsza kawa jest po turecku w
szklaneczce ala ja jej nie lubię
Obserwuj wątek
    • marghot Re: Ekspres do kawy 07.09.04, 08:11
      Im większe ciśnienie, tym lepsza będzie kawa.
      Najczęściej spotykanym ciśnieniem w niewielkich gabarytowo (i cenowo)
      ekspresach domowych jest 15 bar (poniżej nie radzę kupować).
      • Gość: Nobullshit Re: Ekspres do kawy IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 07.09.04, 10:34
        Na ciśnieniach się nie znam, ale jeśli można, rada na temat wielkości -
        upewnij się, czy chociaż dwie filiżanki naraz z tego ekspresu wyjdą,
        bo inaczej żona będzie piła sama. :))

Spotkałam się w wielu domach z bajeranckimi i drogimi ekspresami,
        które nie poiły dwóch osób, a jak przyszedł gość, to już koniec,
        pił gość, a gospodarze czekali, zaglądając mu łakomie w filiżankę.
        • Gość: E Re: Ekspres do kawy IP: *.itpp.pl 07.09.04, 11:33
          i dobrze, zeby miał dyszę do spieniania mleka,
          • pani_ewa Re: Ekspres do kawy 07.09.04, 15:25
            Dysza - moim zdaniem - niekoniecznie. Mam z dyszą, której nie używam, bo często
            musiałam ją myć. A mycie z rozkręcaniem dyszy, aby dotrzeć do warstwy
            mlekowego "plastiku" jest dość skomplikowane.
            Kupiłam b.dobrą maszynkę-sprężynkę (w Niemczech), która spienia mleko
            na "sztywno".
    • Gość: Barbara Ekspres do kawy nespresso IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 15:31
      Drogi,ale rewelacyjny,chyba juz do kupienia w Polsce.Do ekspresu dokupuje sie
      specjalne "naboje" z kawa. Rozne smaki. Pychota. Mimo,ze nie pijam kawy (nie,ze
      niezdrowa,ale wole zielona herbate) to jak juz odwiedzam rodzine (posiadajaca
      ten eksprs),to rzucam sie na kawke codziennie!
      • Gość: Nobullshit Re: Ekspres do kawy nespresso IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 07.09.04, 15:57
        Ekspresy takie są, ale naboi wybór b. mały.
        I czegoś super z "Pożegnania z Afryką" już sie w czymś takim nie zaparzy.
        • Gość: Barbara Re: Ekspres do kawy nespresso IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 16:02
          ja naboje kupije w Szwajcarii, a tam wybor nieskonczony,od bezkofeinowej po
          rozne stopnie "mocy" oraz smaki. Ale masz racje, zadnej kawy z "Pozegnania"
          nie "wciesne" w nespresso.... za to sama przyjemnosc pojsc tam na kawe!
      • Gość: pianissima Re: Ekspres do kawy nespresso IP: *.acn.waw.pl 07.09.04, 16:24
        Odradzam ten ekspres, o ktorym pisze Barbara (pomijajac jego cene: drogi przy
        zakupie, jest tez bardzo drogi w uzytkowaniu, bo trzeba kupowac te specjalne
        pojemniczki z kawa). Kawa jest smaczna, ale naszpikowana chemia, pieni sie
        nienormalnie nawet po zalaniu wrzatkiem (czyli jesli sie oworzy ow pojemniczek
        i wsypie zawartosc do filiranki)
    • Gość: pianissima Re: Ekspres do kawy IP: *.acn.waw.pl 07.09.04, 16:30
      Dobry ekspres do kawy sam mle kawe, ubija, przelewa wrzatek i wyrzuca resztki
      do specjalnego zbiorniczka. Cisnienie przynajmniej: 15. Jest to wydatek ok.
      1700 - 2500 zl. Warto.

Uzywa sie wtedy kawy ziarnistej, niemielonej. Twoja rola polega tylko na
      wcisnieciu guziczka. I nikt nie bedzie czekal godzinanami na zrobienie piatej
      kawy
      • Gość: Barbara Ekspres do kawy - jaki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 16:32
        A jaka firme polecasz? Chce teraz kupic dobry ekspres do siebie do firmy (mala
        ilosc osob w biurze). Nie musi byc nespresso, ale innych nie znam!
        • Gość: pianissima Re: Ekspres do kawy - jaki? IP: *.acn.waw.pl 07.09.04, 17:02
          Mam w tej chwili Saeco. Jest OK do uzytku domowego (ma niewielki zbiorniczek na
          wode, kawe i resztki - po 6-8 kawach trzeba wyrzucic resztki, co ma sens, bo
          fusy szybko plesnieja). W Wawie sa w EuroAGD (w necie taniej).
          Do biura polecalabym jednak wieksze modele, takie zeby wystarczaly na 2-3 dni;
          zwykle wloskie ekspresy sa swietne.
          • Gość: Barbara Re: Ekspres do kawy - jaki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 17:04
            dziekuje!
            • Gość: jasio Re: Ekspres do kawy - jaki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 22:17
              Dziekuje wszystkim jest to matriał na myślenie
              Mi się najbardziej podobał ekspres włoski nie pamietam jakiej firmy ale trzeba
              go było zamówić, sklep chyba w Warszawie na Kredytowej, ładny , miał wszystkie
              funkcje mielenia itd ale forsa jak dla mnie bbb duża
    • Gość: . Re: Ekspres do kawy IP: *.acn.waw.pl 08.09.04, 20:04
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka