Gość: noaa IP: *.tele2.pl 24.09.04, 15:55 Znacie jakies przepisy na desery light? Jestem na głodzie słodyczowm ale moje sumienie nie pozwala mi pochłonąć np. przekładanych wafli..Pomocy!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wookie Re: Desery light IP: 81.15.227.* 24.09.04, 16:05 pamietam takie deser jeszcze z czasow na szczescie ubieglych: do kubeczka sypalo sie troche owsianki, kakao, troszczeczke cukru mieszalo i .... wsuwalo, no ale to juz nie te czasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wookie fruwajacy deser IP: 81.15.227.* 24.09.04, 16:11 z przepisow jeszcze dawniejszych, bo przedwojennych, babcia Janeczka robila tzw. fruwajacy deser. dokladnie nie pamietam, ale robilo sie to jakos tak: na blache wysypywalo sie owsianke, posypywalo kakaem, orzechami, cukrem i troche zapiekalo w piekarniku .... potem prtzesypywalo sie to do miski, dodawano troche powidel sliwkowych, a na wierzch (i tu gubimy wersje light) bita smietane jak ktos zna / pamieta jak sie robilo ten deser to niech dorzuci swoje uwagi Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: deser na szybko 24.09.04, 16:24 W takich wypadkach najlepszy jest jogurt naturalny z pokojonymi w kawalki owocami / zaleznie od sezonu /. Mozna posypac orzeszkami pistacjowymi, polac kropla miodu itp. Mozna tez zmiksowac cos w blenderze. Szybko i stosunkowo malo kalorii. Odpowiedz Link Zgłoś
dagoosia Re: Desery light 24.09.04, 16:32 Ja biore obrane jablko wydrazam z gory srodek, wkladam do srodka jakies konfiturki, jesli kwasne to jeszcze lyzeczke cukru, wkladam do rondelka z woda (tak do polowy jablka)i gotuje pod przykryciem az bedzie miekkie.Polecam i pozdrawiam! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wookie Re: Desery light IP: 81.15.227.* 24.09.04, 16:51 o tak, tak, tylko, ze ja wole pieczone i dolozyc jeszcze do srodka orzecha wloskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnowo Re: Desery light IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 24.09.04, 18:58 polecam jabłka - ale pieczone - to deser, który ratuje mnie w okresach "Głodu słodyczowego" i jest świetny, szczególnie w chłodne jesienne dni - mogą być jabłka całe bez niczego, można też rozszerzać paletę dodatków włożonych w wydrążone jabłka - od łyżeczki miodu, cukru trzcinowego czy konfitury z malin, po bakalie, cynamon, wanilia, masło i wino, z których w połączeniu z cukrem robi się, w miarę pieczenia, gęsty sosik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk moze byc do picia? IP: *.jci.com 24.09.04, 20:55 banan maliny, jezyny, jagody, truskawki - co kto ma z jagodowych. UWAGA: lepiej jak beda zmrozone! Tylko wtedy trzeba mies porzadny blender sok jablkowy (tak z 3/4 szklanki) *nie dodawac cukru* i tak bedzie slodkie! zmiksowac wszystko, do wysokiej szklanki i podawac ze slomka, PYCHA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noaa Re: moze byc do picia? IP: *.tele2.pl 25.09.04, 14:11 Dzięki za wszystkie pomysły. Ja dorzucam od siebie jescze ubite na piane białko z cukrem i sokiem z cytryny. Naprawde pycha, zwłaszcza prosto z lodówki. Jednoczesnie czekam na dalsze propozycje, moze już nie owocowe;) Jabłko duszone wypróbowałam, mniam mniam, zwłaszcza z truskawkowym musem w srodku:))) Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: moze byc do picia? 25.09.04, 15:26 Najmniej zabójcze dla figury jest delektowanie sie czekolada gorzka powyzej 70% kakao. Poza tym ja w ramach deseru jadam mrozony jogurt- jogobelle light, bez cukru i bez tłuszczu prawie. Odpowiedz Link Zgłoś