znana.jako.ggigus 28.10.08, 15:53 tofu zakwaszone bakteriami kefiru. Dam znać, jak się sprawdza w akcji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brumbak111 Re: wegański ser kupiłam! 28.10.08, 23:06 znana.jako.ggigus napisała: > tofu zakwaszone bakteriami kefiru. Dam znać, jak się sprawdza w akcji. ... super! ja dzis kupiłem tofu ( 300g) nowej na rynku firmy nowa firma czyli rynek rośnie widac po sklepach że ludzie jedzą coraz więcej sera tofu gdy ostatnio byłem na Slowacji okazało się że i tam wybór tofu o różnych smakach jest ogromny i taka ciekawostka: batonik na bazie siemienia lnu - pyszny Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Czy aby ten serek zapobiega siwiznie... 29.10.08, 13:10 ..tak, jak to czyni kefir? www.przychodnia.pl/poradnik/index10.php3?t=10 Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: wegański ser kupiłam! 29.10.08, 13:13 znana.jako.ggigus napisała: > tofu zakwaszone bakteriami kefiru. Dam znać, jak się sprawdza w akcji. Czyli kupiłaś tofu, a nie ser. Tak poczynając sobie z nazwami można kupić wegańskie żeberka lub wegański ozorek. Trochę mi to przypomina dżem pomarańczowy z dyni. ;) S. Odpowiedz Link Zgłoś
are.1 Re: wegański ser kupiłam! 29.10.08, 20:58 A na jakich drzewach cos takiego rosnie?? Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: wegański ser kupiłam! 30.10.08, 00:22 twarożek sojowy otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego, ...a mleko sojowe jest bardzo szkodliwe. Polecam: Wegetarianizm Szkodliwosc soi Autor: mdyzma 01.08.08, 11:57 Dodaj do ulubionych Skasujcie Odpowiedz cytując Odpowiedz Rozpowszechniono niczym nie uzasadniony pogl¹d, ¿e wegetarianizm stanowi znacznie zdrowsz¹ dla ludzi opcjê. Aktywiœci przekonuj¹ ludzi, aby nie jedli produktów pochodzenia zwierzêcego, na rzecz jarzyn, ziaren, owoców i roœlin str¹czkowych. Wa¿nym elementem takiej diety jest zawsze soja. Niewiele osób wspomina o szkodliwym wp³ywie tej roœliny na zdrowie cz³owieka. Badania nad szkodliwym wp³ywem diety sojowej prowadzone s¹ od przesz³o 30 lat, jednak ich wyniki pomija siê jako niewygodne i niezgodne z ogólnie panuj¹cym trendem pro -wegetariañskim. Ze wzglêdu na ograniczon¹ objêtoœæ tekstu na forum, swoje racje przedstawiê w punktach. 1. Niedobór wit B12. Witamina niezbêdna do prawid³owego procesu dojrzewania erytrocytów. Niedobór prowadzi do anemii, a nawet zgonu. U dzieci karmionych przez matki wegetarianki zaobserwowano niedokrwistoœæ i zaburzenia neurologiczne. cpj.sagepub.com/cgi/content/abstract/26/12/662 2. Niedobór mikroelementów (¿elaza, miedzi, cynku, manganu, selenu). Spowodowane bardzo niskim wspó³czynnikiem wch³aniania. Wszystko za sprawa kwasu fitynowego. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1745900 3. Niedobór witaminy A, D, K i wapnia, które prowadziæ mog¹ do gorsze gojenie siê ran, pogorszenie wzroku, niedokrwistoœæ, bezp³odnoœæ, zwiêkszonego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Niedorozwoju. S¹ to witaminy rozpuszczalne w t³uszczach. Sam beta- karoten, obecny w roœlinach witamin¹ A nie jest. tiny.pl/21b1 4. Soja zawiera znaczne iloœci izoflawonów, które mog¹ przyczyniaæ siê do powstania nowotworów hormonozale¿nych . Zwiêkszona konsumpcja prowadzi do podwy¿szonego ryzyka zachorowalnoœci na raka piersi. Szklanka mleka sojowego potrafi zaburzyæ regularny cykl miesiêczny u kobiety. tiny.pl/21bl 5. Sojowe pokarmy dla dzieci i niemowl¹t s¹ szczególnie niebezpieczne. Koncentracja izoflawonów we krwi niemowl¹t karmionych wy³¹cznie pokarmem na bazie soi mo¿e byæ nawet 22 tys. razy wy¿sza ni¿ u dzieci karmionych normalnym mlekiem. Rezultatem mo¿e byæ nieprawid³owy rozwój organów p³ciowych i zaburzony okres dojrzewania, zarówno na poziomie fizycznym jak i psychicznym. tiny.pl/21zs tiny.pl/j41z 6. Sk³ad aminokwasowy soi mo¿e byæ przyczyn¹ niedoboru histydyny i fenyloalaniny (szczególnie wa¿ne u dzieci i m³odzie¿y. tiny.pl/21zc 7. Soja (tak samo jak reszta str¹czkowych) zawiera inhibitory trypsyny, enzymu odpowiedzialnego za trawienie bia³ek w ¿o³¹dku. Testy wykazuj¹, i¿ czêste spo¿ywanie inhibitorów trypsyny powoduje powiêkszenie i chroniczne schorzenie trzustki z nowotworem w³¹cznie. tiny.pl/21z5 8. Soja produkuje zwi¹zek nazwany genistyn¹, który upoœledza funkcje tarczycy, powoduj¹c nadwagê. tiny.pl/21z5 9. Genistyna odpowiedzialna jest równie¿ za znacznie upoœledzenie aktywnoœci plemników, a za tym obni¿enie p³odnoœci u mê¿czyzn. 10.Mleko sojowe nale¿y do grupy oœmiu najczêœciej uczulaj¹cych produktów spo¿ywczych. tiny.pl/21z8 Soja mo¿e mieæ korzystny wp³yw tylko po d³ugotrwa³ej fermentacji. I tylko jako produkt przetworzony serwowana by³a kiedyœ w Azji. Soja gotowana, tofu, mleczka sojowe wrêcz szkodz¹. Surowa soja jest po prostu truj¹ca. Zapraszam do dyskusji. LITERATURA: Vitamin B12 Deficiency Due to a Strictly Vegetarian Diet in Adolescence; S. Ashkenazi, R. Weitz, I. Varsano, M. Mimouni; Clinical Pediatrics, Vol. 26, No. 12, 662-663 (1987) Iron deficiency; Scrimshaw NS; Sci Am. 1991 Oct;265(4):46-52. Veganism and osteoporosis: a review of the current literature; Smith AM; Int J Nurs Pract. 2006 Oct;12(5):302-6. Early life and adult exposure to isoflavones and breast cancer risk; Tomar RS, Shiao R; J Environ Sci Health C Environ Carcinog Ecotoxicol Rev. 2008 Apr-Jun;26(2):113-73. Phyto-oestrogens in soy-based products--concerns regarding the adverse effects on puberty; Lutchman D; S Afr Med J. 2006 Dec;96 (12):1214, 1216. [The effect of vegetarian diet on selected biochemical and blood morphology parameters][Article in Polish]; Nazarewicz R; Rocz Panstw Zakl Hig. 2007;58(1):23-7. Goitrogenic and estrogenic activity of soy isoflavones; Doerge DR, Sheehan DM;Environ Health Perspect. 2002 Jun;110 Suppl 3:349-53. Soy allergy in perspective; Ballmer-Weber BK, Vieths S; Curr Opin Allergy Clin Immunol. 2008 Jun;8(3):270-5. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: wegański ser kupiłam! 30.10.08, 00:49 Nie przesadzajmy. Ja na przykład jestem bardzo mocno uczulona na mleko krowie i zastępuję je właśnie mlekiem sojowym. Nie zauważyłam u siebie żadnych wymienionych przez ciebie kataklizmów - ani żadnych niedoborów, ani zaburzeń - zwłaszcza po jednej szklance, ROTFL. Moja trzustka jest w idealnym stanie, a alergia pokarmowa raczy ograniczać się do mleka i truskawek. Może ja jakimś wybrykiem natury jestem? Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: wegański ser kupiłam! 30.10.08, 00:54 Skoro u Ciebe nie ma, znaczy sie prawidlowosc , ktora mozna zastosowac do 7 mld ludzi.... Cos mi sie widzi, ze nie wiesz co to znaczy : badania naukowe na statystycznie reprezentatywnej grupie. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: wegański ser kupiłam! 30.10.08, 01:10 Coś mi się wydaje, ze gdyby mleko sojowe było tak straszną trucizną, nie było by polecane jako substytut mleka krowiego w przypadku alergii na nie lub nietolerancji. A z tą szklanką mleka to już w ogóle śmiech na sali. Podaj proszę, jaka jest zawartość fitoestrogenów w szklance takiego mleka i może poszukaj sobie gdzieś na co taka ilość może mieć wpływ :) Powiem ci, dla ułatwienia, że na nic. Badania szkodliwości soi były wykonywane na zwierzętach, które nie koniecznie reagują tak samo jak ludzie. Głupio się składa, bo akurat pisałam pracę z fitohormonów, więc sory, ale twoje rewelacje są na poziomie opracowań z Rider Digest i raczej nie padnę na twarz przed twoimi " badaniami naukowymi na statystycznie reprezentatywnej grupie" :) Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: wegański ser kupiłam! 31.10.08, 00:15 To nie sa moje badania. To sa cytaty z prac z pubmedu.. Wiesz chyba co to? > akurat pisałam pracę z fitohormonów Coz z tego? Fakt, ze potrafisz skompilowac tekst z dostepnych Ci zrodel nie powoduje, ze stalas sie autorytetem w dziedzinie. A argument typu - nie wierze, ze tak jest, bo byloby to zbyt okropne jest na poziomie 5-cio latki. Oto dowody przeczace Twoim przekonaniom z lasu: LITERATURA: Vitamin B12 Deficiency Due to a Strictly Vegetarian Diet in Adolescence; S. Ashkenazi, R. Weitz, I. Varsano, M. Mimouni; Clinical Pediatrics, Vol. 26, No. 12, 662-663 (1987) Iron deficiency; Scrimshaw NS; Sci Am. 1991 Oct;265(4):46-52. Veganism and osteoporosis: a review of the current literature; Smith AM; Int J Nurs Pract. 2006 Oct;12(5):302-6. Early life and adult exposure to isoflavones and breast cancer risk; Tomar RS, Shiao R; J Environ Sci Health C Environ Carcinog Ecotoxicol Rev. 2008 Apr-Jun;26(2):113-73. Phyto-oestrogens in soy-based products--concerns regarding the adverse effects on puberty; Lutchman D; S Afr Med J. 2006 Dec;96 (12):1214, 1216. [The effect of vegetarian diet on selected biochemical and blood morphology parameters][Article in Polish]; Nazarewicz R; Rocz Panstw Zakl Hig. 2007;58(1):23-7. Goitrogenic and estrogenic activity of soy isoflavones; Doerge DR, Sheehan DM;Environ Health Perspect. 2002 Jun;110 Suppl 3:349-53. Soy allergy in perspective; Ballmer-Weber BK, Vieths S; Curr Opin Allergy Clin Immunol. 2008 Jun;8(3):270-5. Odpowiedz Link Zgłoś
108108atma Re: wegański ser kupiłam! 31.10.08, 11:45 Soja i produkty sojowe artykuł mgr. Magdaleny Makarewicz-Wujec i dr. n. med. Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej z Instytutu Żywności i Żywienia Od kilku lat wzrasta zainteresowanie soją zarówno konsumentów, jak i naukowców zajmujących się zdrowotnymi aspektami żywienia. Moda na soję sprawia, że na świecie w ciągu roku pojawia się z niej ok. 500 nowych dań. Możemy kupić już z soi nie tylko kotlety, ale również kiełbaski, pasztet, gulasz czy flaki. Stało się tak dlatego, że soja zawiera bardzo dużo białka, nawet do 40%, które jest wartościowe, a jego skład aminokwasowy jest najbardziej spośród produktów roślinnych zbliżony do białka mięsa. Pod względem zawartości białka soja przewyższa swoich bliskich krewniaków - groch i fasolę. Suche ziarna soi są nieco bardziej kaloryczne od ziaren grochu czy fasoli: 100 g suchych ziaren soi dostarcza 385 kcal, a grochu i fasoli - 290 kcal. Jej dość wysoka kaloryczność wynika z dużej zawartości tłuszczu (nawet do 20%). Duża zawartość tłuszczu nie obniża jednak wartości odżywczej soi, ponieważ zawiera on duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Również stosunek kwasów jedno- i wielonienasyconych do kwasów nasyconych jest o wiele korzystniejszy niż w produktach mięsnych. Kaloryczność produktów sojowych zależy w dużym stopniu od receptury ich przygotowania i dodanych składników. Pamiętajmy również, że ich kaloryczność należałoby właściwie porównywać z kalorycznością produktów mięsnych, które często zastępują soję w jadłospisie. W tym porównaniu soja zyskuje, zwłaszcza jeżeli przeciwstawimy ją wieprzowinie czy tłustej wołowinie. Soja dostarcza również witamin i składników mineralnych. Spośród witamin na uwagę zasługuje dość duża zawartość witamin z grupy B (witamina B1 w ilości 0,690 mg/100 g produktu, B2 - 0,189 mg/100 g produktu, a witamina B6 - 0,81 mg/100 g produktu). Porcja 100 g suchych nasion soi jest również doskonałym źródłem potasu (2132 mg), żelaza (8,9 mg), wapnia (240 mg), magnezu (216 mg) i fosforu (743 mg). Produkty sojowe Najbardziej popularne produkty sojowe to mleko sojowe, tofu oraz sos sojowy. Mleko sojowe jest napojem otrzymanym z namoczonych w wodzie, a następnie rozdrobnionych ziaren sojowych. Jest ono bogate w białko oraz witaminy z grupy B. Niestety zawiera mniej wapnia i witaminy D niż zwykłe mleko krowie. Z mleka sojowego w procesie koagulacji (cząsteczki białka łączą się w większe skupienia, tworząc skrzep) otrzymuje się serek tofu. Ma on łagodny smak, dlatego może być wykorzystywany do przyrządzania wielu różnych potraw. Pod wpływem dodanych przypraw może uzyskiwać zupełnie odmienny smak. Istnieje kilka gatunków tofu. Dwa najbardziej popularne to tofu twarde, nadające się doskonale do gotowanych potraw, oraz tofu miękkie, mające śmietankową konsystencję. Sos sojowy należy do najczęściej na świecie stosowanych przypraw. Został sprowadzony do Europy już w XVII w. przez Holendrów. Otrzymuje się go w wyniku poddania fermentacji ziaren soi i pszenicy. Wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje: sos chiński o słonym i ostrym smaku oraz sos japoński zdecydowanie łagodniejszy i słodszy. Dla zdrowia Obecnie prowadzi się wiele badań zarówno nad zdrowotnymi zaletami produktów sojowych, jak i możliwością ich wykorzystania na szerszą skalę jako zamienników mięsa. Niektóre badania wskazują, że soja może być jednym z wielu czynników zmniejszających ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe i miażdżycę. Stwierdzono, że może być pomocna w obniżaniu poziomu "złego" cholesterolu frakcji LDL, bez jednoczesnego obniżenia "dobrego" cholesterolu frakcji HDL. Długotrwałe spożywanie przez osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu ok. 85 g suchego ziarna soi dziennie może obniżać cholesterol całkowity we krwi o ok. 20%. Ochronnie na serce mogą również wpływać izoflawony, które prawdopodobnie działają jako przeciwutleniacze. Te związki (zwłaszcza jeden z nich - genisteina) są być może również odpowiedzialne za działanie przeciwnowotworowe soi. Ostatnio coraz większą uwagę zwraca się też na korzystne działanie białka sojowego w profilaktyce osteoporozy. Białko sojowe w porównaniu z białkiem zwierzęcym w znacznie mniejszym stopniu powoduje utratę wapnia z moczem. Za takie działanie odpowiedzialny jest skład aminokwasowy białka, a konkretnie znacznie mniejsza niż w białku zwierzęcym zawartość aminokwasów siarkowych. Cechy niekorzystne Mimo wszystkich zalet soi nie wolno jednak zapominać o tym, że może ona wywołać reakcje alergiczne. Coraz powszechniejsze wprowadzanie do żywienia produktów sojowych (na przykład substytutów mleka krowiego) wykazało możliwość występowania nietolerancji białek sojowych. Objawy nietolerancji obserwowane u dzieci, u których zastosowano leczniczo mleko sojowe, to dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takie jak: biegunki, wymioty, gorączka, utrata apetytu. Objawy te są podobne do występujących w przypadku nietolerancji białek mleka krowiego. Soja jak inne warzywa strączkowe zawiera związki należące do tioglikozydów, które przy długotrwałym spożyciu mogą przyczyniać się do powstania wola tarczycy. Ich działanie wolotwórcze polega na blokowaniu wiązania jodu i tworzenia z tyrozyny tyroksyny niezbędnej do produkcji hormonów tarczycy. Na szczęście dotyczy to przede wszystkim ziaren surowych. Gotowanie zmniejsza zawartość tych niekorzystnych substancji o ponad 30%. ŻRÓDŁO RESMEDICA Odpowiedz Link Zgłoś
108108atma Re: wegański ser kupiłam! 31.10.08, 12:17 LUDZIE NIE DAJCIE SIĘ TEMU MĄCIWODZIE "TLENEK WĘGLA" MANIPULOWAĆ.WYSTARCZY SIE PRZYJRZEĆ JEGO ARGUMENTOM I WSZYSTKO STAJE SIE JASNE. NA PRZYKŁAD PRZYTACZA TU JAKĄŚ LITERATURĘ NA TEMAT BRAKÓW WIT.B12,CO Z SOJĄ NIEMA NIC WSPULNEGO...CHYBA ŻE KTOŚ ODŻYWIA SIE TYLKO SOJĄ I NIE SPOŻYWA PRODUKTÓW ZAWIERAJACYCH WIT.B12...ALE FAKT JEST FAKTEM ŻE SOJA JAKO TAKA Z BRAKIEM WIT.B12 NIEMA NIC WSPULNEGO.GOŚĆ ROBI DUŻO ZAMIESZANIA I LICZY NA TO ŻE NIKT TEGO NIE SPRAWDZI,ALBO SAM JEST TAK ZAKRĘCONY ŻE NIEWIE CO ROBI. Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Nie krzycz! 31.10.08, 12:32 ...no i ortografii sie naucz! "Wspulnego" ci pisze, hehe:)) Ciekawe jak zapisalby "spoleczenstwo:)? 108108atma napisał: > LUDZIE NIE DAJCIE SIĘ TEMU MĄCIWODZIE "TLENEK WĘGLA" > MANIPULOWAĆ.WYSTARCZY SIE PRZYJRZEĆ JEGO ARGUMENTOM I WSZYSTKO > STAJE SIE JASNE. NA PRZYKŁAD PRZYTACZA TU JAKĄŚ LITERATURĘ NA > TEMAT BRAKÓW WIT.B12,CO Z SOJĄ NIEMA NIC WSPULNEGO...CHYBA ŻE KTOŚ > ODŻYWIA SIE TYLKO SOJĄ I NIE SPOŻYWA PRODUKTÓW ZAWIERAJACYCH > WIT.B12...ALE FAKT JEST FAKTEM ŻE SOJA JAKO TAKA Z BRAKIEM WIT.B12 > NIEMA NIC WSPULNEGO.GOŚĆ ROBI DUŻO ZAMIESZANIA I LICZY NA TO ŻE > NIKT TEGO NIE SPRAWDZI,ALBO SAM JEST TAK ZAKRĘCONY ŻE NIEWIE CO > ROBI. Odpowiedz Link Zgłoś
108108atma Re: Nie krzycz! 31.10.08, 12:59 > ...no i ortografii sie naucz! > "Wspulnego" ci pisze, hehe:)) > Ciekawe jak zapisalby "spoleczenstwo:)? klasyczny troll Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Bzdet! 31.10.08, 13:14 Bzdety dzialaja ocieplajaco na klimat, jak przekonujaco udowodnil Olek Gore, laureat nagrod, a wczesniej wajsprezident Juesej! Nie wiedziales, slepa, tumanska komendo? 108108atma napisał: > klasyczny troll Odpowiedz Link Zgłoś
108108atma Re: to troll 100% 31.10.08, 13:21 troll bez dwóch zdań. zastanawia mnie tylko gdzie jest moderator. Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu A chcesz bana? 31.10.08, 13:54 Pascal, kolega analfabeta wyzywa uczestnikow rozmowy! Wycinaj producenta gazow cieplarnianych:) Odpowiedz Link Zgłoś
108108atma Re: A chcesz bana? 31.10.08, 14:46 troll,w dodatku perwersyjnie bezczelny troll...jak to troll. Odpowiedz Link Zgłoś
108108atma Re: A chcesz bana? 31.10.08, 15:00 Etymologia Termin "trollowanie" ("trolling") pochodzi od ang. Trolling for fish - metoda łowienia ryb na haczyk, błystkę[1], ponieważ troll "zarzuca haczyk", poruszając kontrowersyjny temat, często niepotrzebnie, aby wywołać kłótnię. Poprzez wsteczną etymologię uprawiających trollowanie nazwano trollami (od legendarno- baśniowych stworów z mitologii nordyckich). Geneza zjawiska O ile trolling określany jest obecnie jako zachowanie patologiczne i chuligańskie[3], to wywodzi się on z działania podejmowanego w usenecie wobec nowych użytkowników, mającego na celu ich zdyskredytowanie w oczach uczestników konkretnej grupy dyskusyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: wegański ser kupiłam! 31.10.08, 12:39 MOje argumenty sa z Pubmedu. Z publikacji, ktore przeszly csaly proces peer review. Twierdzisz, ze cytowane publikacje z soja nie maja nic wspolnego? Przeciez nie znasz angielskiego!!!!!! Nie czytales tych publikacji. Watpisz w jakosc tych badan? Polecam spedzic 4 lata na zostanie doktorem, usamodzielnic sie jako pracownik naukowy, zdobyc pieniadze na badanai i udowodnic, ze sie myla publikujac wyniki w miedzynarodowych czasopismach... Twoje smieszne twierdzenia, nie bo nie i cytaty z resmedica sa zalosne. Moze moja wiedzza wprowadza zamieszanie w idealny i pozbawiony faktow swiat wegan/wegetarian, ktorzy wierza w propagande. jestem zdania, ze powinni miec dotep do rzetelnych informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
108108atma Re: soja działa antynowotworowo 31.10.08, 12:56 ROLA PRZECIWUTLENIACZY W ZMNIEJSZANIU RYZYKA WYSTĄPIENIA NOWOTWORÓW... 5 aktywnoŚci biologicznej flawanoli naleŻy równieŻ zaliczyĆ działanie detoksykacyjne w stosunku do kancerogenów, a takIe działanie antynowotworowe i antymutagenne. DuŻA grupa związków o charakterze antyoksydantów stanowią fitoestrogeny [10]. Należy do nich między innymi lignany, izoflawony, kumestany i laktony kwasu rezorcylowego. Najbardziej znanymi przedstawicielami tej grupy są enterolakton, enterodial i kumestrol. Substancje te występują w oleju lnianym, lucernie i koniczynie. Związki te chronią frakcję LDL przed utlenianiem i tym samym zapobiegają odkładaniu się blaszki miażdzycowej w ścianach tętnic. Skutkiem tego jest obniżanie ryzyka choroby niedokrwiennej serca. Warto jednak zaznaczyć, że w odtłuszczonych nasionach lnu stwierdzono odwrotny efekt, tj. aktywność utleniającą. Następną dużą grupą fitoestrogenów stanowią izoflawony. Występują one głównie w nasionach roślin strączkowych, w tym w nasionach soi. Do najbardziej znanych należą genisteina i daidzeina. Aktywność biologiczna izoflawonów jest bardzo szeroka. Obejmuje ona redukcję zawartości całkowitej cholesterolu, a szczególnie frakcji LDL cholesterolu. Z uwagi na właściwości przeciwutleniajace izoflawony chronią LDL przed utlenianiem. Ponadto wykazano, że obecność tych związków sprzyja zwiększeniu poziomu frakcji HDL cholesterolu. Można więc stwierdzić, że spożywanie izoflawonów ogranicza zagrożenia cholesterolowe i zmniejsza ryzyko chorób układu krwionośnego. Obecność izoflawonów hamuje także angiogenezę w guzach rakowych oraz wspiera apoptozę. Podobnie jak inne fitoestrogeny, wykazują one duże powinowactwo do receptorów ludzkich estrogenów i mogą skutecznie konkurować z nimi o dostęp do nich. W ten sposób zapobiegają inicjacji nowotworów estrogeno-zależnych, jak np. rak piersi lub rak prostaty. LITERATURA NA KTÓREJ SĄ OPARTE WYPOWIEDZI AUTORA [1] Bast A., Haenen G.R.M.M.: The toxicity of antioxidants and their metabolites. Environ Toxicol. Pharmacol., 2002, 11, 251-258. [2] Bravo L.: Polyphenoles: chemistry, dietary sources, metabolism, and nutritional significance. Nutr. Rev., 1998, 56, 317-333. [3] Czeczot H.: Biological activities of flavonoids – a review. Pol. J. Food Nutr. Sci., 2000, 9/50, 3-13. [4] Diplock A.T., Aggett P.J., Ashwell M., Bornet F., Fern E.B., Roberfriod M.B.: Scientific concepts of functional foods in Europe: consensus document. Brit. J. Nutr., 1999, 18(supl. 1), 1-27. [5] Einspahr J.G., Alberts D.S., Gapstur S.M.: Surrogate end-point biomarkers as measure of colon risk and their use in cancer chemo-prevention trials. Cancer Epidemiol. Biomarkers Prev., 1997, 6, 37-48. [6] Ferguson L.R.: Role of plant polyphenoles in genomic stability. Mutation Res., 2001, 475, 89-111. [7] Frankel E.N., Kanner J., German J.B., Parks E., Kinsella J.: Inhibition of oxidation of human lowdensity lipoprotein by phenolic substances in red wine. Lancet, 1993, 341, 454-457. [8] Gey K.F.: Ten-years retrospective on the antioxidant hypothesis of arteriosclerosis: threshold plasma levels of antioxidant micronutrients related to minimum cardiovascular risk. J. Nutr. Biochem., 1995, 6, 206-236. [9] Griffith H.R., Moller L., Bartosz G., Bast A., Bertoni-Freddari C., Collins A., Cooke M., Coolen S., Haenen G., Hoberg A.M., Loft S., Lunec J. Oliski R., Parry J., Pompella A., Poulsen H., Verhagen H., Astley S.B.: Biomarkers. Mol. Aspects Med., 2002, 23(1-3), 101- 208. [10] Knight D.C., Eden J.A.: Phytoestrogens – a short review. Maturitas, 1995, 22, 167-175. [11] Kris-Etherton P.M., Hecker K.D., Bonanome A., Coval S.M., Binkoski A.E., Hilpert K.F., Griel A.E.: Bioactive compounds in foods: their role in the prevention of cardiovascular disease and cancer. Am. J. Med., 2002, 113, 71-88. [12] Nguyen M.L., Schwatz S.J.: Lycopene: chemical and biological properties. Food Technol., 1999, 53, 38-45. [13] Niinkoski H., Vikari J., Palmmu T.: Cholesterol-lowering effect and sensory properties of sitostanol ester margarine in normocholesterolemic adults. Scand J. Nutr., 1997, 41, 9-12. [14] Oliski R., Gackowski D., Foksiski M., Rozalski R., Roszkowski K., Jaruga P.: Oxidative DNA damage: assessment of the role in carcinogenesis, arteriosclerosis, and acquired immunodeficiency syndrome (1). Free Radic. Biol. Med., 2002, 15, 192-200. [15] Ommen van B., Stierum R.: Nutrigenomics: exploiting systems biology in the nutrition and health arena. Curr. Opiniom Biotechnol., 2002, 13, 517-521. [16] Shur Y-J.: Molecular mechanisms of chemo-preventive effects of selected dietary and medicinal phenolic substances. Mutation Res., 1999, 428, 305-327. Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: soja działa antynowotworowo 01.11.08, 01:48 nie na temat piszesz. TO co jest korzystne w walce z rakiem nie jest takie fantastyczne do codziennego spozywania. Hej! 5fluorouracyl jest skuteczny w walce z rakiem. Dlaczego nie jemy go codziennie? Ja pisze, ze fitoestrogeny zaburzaja normalne funkcjonowanie ukladow hormonalnych. Nie o walce z rakiem. > fitoestrogeny, wykazują one duże powinowactwo do receptorów > ludzkich estrogenów i > mogą skutecznie konkurować z nimi o dostęp do nich. W ten sposób > zapobiegają I to jest wlasnie sedno. Skuteczne w zabijaniu komorek rakowych rownie skutecznie zaburza prawidlowe funkcjinowanie zdrowego organizmu. Porada na przyszlosc. Zacznij czytac to co wklejasz. Inaczej blaznisz sie i piszesz nie na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
108108atma Re: soja działa antynowotworowo 03.11.08, 12:05 tlenek_wegla napisała: > nie na temat piszesz. TO co jest korzystne w walce z rakiem nie jest takie > fantastyczne do codziennego spozywania. > > Hej! 5fluorouracyl jest skuteczny w walce z rakiem. Dlaczego nie jemy go codzie > nnie? > > Ja pisze, ze fitoestrogeny zaburzaja normalne funkcjonowanie ukladow > hormonalnych. Nie o walce z rakiem. > > > > fitoestrogeny, wykazują one duże powinowactwo do receptorów > > ludzkich estrogenów i > > mogą skutecznie konkurować z nimi o dostęp do nich. W ten sposób > > zapobiegają > > I to jest wlasnie sedno. Skuteczne w zabijaniu komorek rakowych rownie > skutecznie zaburza prawidlowe funkcjinowanie zdrowego organizmu. > Porada na przyszlosc. Zacznij czytac to co wklejasz. Inaczej blaznisz sie i > piszesz nie na temat. bełkot..po stukroć bełkot > > fitoestrogeny, wykazują one duże powinowactwo do receptorów > > ludzkich estrogenów i > > mogą skutecznie konkurować z nimi o dostęp do nich. W ten sposób > > zapobiegają to że fitoestrogeny wykazują duże powinowactwo do receptorów ludzkich estrogenów nie oznacza że po połączeniu się z tymi receptorami będą oddziałowywać na te receptory jak prawdziwy ludzki estrogen.oddziałowywanie fitoestrogenów jest kilkaset razy mniejsze niż oddziałowywanie prawdziwego ludzkiego estrogenu,i o wiele korzystniejsze jest by z receptorem estrogenowym łączył sie bardzo słabo oddziałowywujący fitoestrogen niż kilkaset razy bardziej oddziałowywujący estrogen. Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: soja działa antynowotworowo 03.11.08, 13:50 Nie masz pojecia o dzialaniu receptrow. Nie masz pojecia o dzialaniu receptorow gonadotropowych.. Wracaj do szkoly. Belkoczesz. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: soja działa antynowotworowo 03.11.08, 13:59 Szanowny tlenku.. wytłumacz mi jedno - skąd u ciebie taka potrzeba zbawiania wegetarian? Co ci do tego, co ludzie jedzą? Jeśli jestes przeciwny diecie bezmięsnej - jedz mięso, nikt ci go siłą z talerza nie odbierze, nie musisz zmuszać dorosłych ludzi do jedzenia tego co ty akurat uważasz za słuszne. Cierpisz za miliony, czy jak? Może jakiś lekarz by ci pomógł? Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: soja działa antynowotworowo 03.11.08, 14:21 Odniosłaś błędne wrażenie. Nie jestem przeciwny wegetarianom. Jestem przeciwko kłamstwom, które szerzą. kłamstwom, które przedstawiane tutaj na forum mogą stać się zrodlem wiedzy dla ludzi nieświadomych. Pseudo wiedzy, która może doprowadzić do nieszczęścia. Truj się czym chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: soja działa antynowotworowo 03.11.08, 14:31 Czyli - krucjata dla dobra ludzkości :-D Jestem pod wrażeniem twojej troski. Jakoś nie widziałam cię np. na forum kuchnia, walczącego z konserwantami, sztucznymi barwnikami, nadmiarem soli i tłuszczu w pożywieniu i takich tam. Tylko wegetarianie zasługują na twoją troskę? Czemu tak wybiórczo? Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: soja działa antynowotworowo 03.11.08, 16:31 Doba ma tylko 24 h... Odpowiedz Link Zgłoś
108108atma Re: soja działa antynowotworowo 03.11.08, 17:33 tlenek_wegla napisała: > Odniosłaś błędne wrażenie. Nie jestem przeciwny wegetarianom. Jestem przeciwko > kłamstwom, które szerzą. kłamstwom, które przedstawiane tutaj na forum mogą sta > ć > się zrodlem wiedzy dla ludzi nieświadomych. > > > Pseudo wiedzy, która może doprowadzić do nieszczęścia. > > > Truj się czym chcesz. jak na razie to fakty w tej dyskusji pokazują że to ty kłamiesz i manipulujesz.mam nadzieję że "nieświadomi"nie dadzą już się podtruwać tlenkiem węgla. Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: soja działa antynowotworowo 03.11.08, 17:46 Prosze o fakty. Jak na razie jedyna osoba, ktora podaje linki do faktow jestem ja. Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: soja działa antynowotworowo 03.11.08, 17:50 Lepiej napisz wiecej o receptorach estrogenu, ktore: "wykazują duże powinowactwo do receptorów ludzkich estrogenów nie oznacza że po połączeniu się z tymi receptorami będą oddziałowywać na te receptory jak prawdziwy ludzki estrogen.oddziałowywanie fitoestrogenów jest kilkaset razy mniejsze niż oddziałowywanie prawdziwego ludzkiego estrogenu,i o wiele korzystniejsze jest by z receptorem estrogenowym łączył sie bardzo słabo oddziałowywujący fitoestrogen niż kilkaset razy bardziej oddziałowywujący estrogen." To moze byc Nobel! Odpowiedz Link Zgłoś
108108atma Re: soja działa antynowotworowo 03.11.08, 17:56 i żeby było jeszcze jaśniej widać manipulację osobnika tlenek wegla tlenek węgla napisała; 4. Soja zawiera znaczne iloœci izoflawonów, które mog¹ przyczyniaæ siê do powstania nowotworów hormonozale¿nych . Zwiêkszona konsumpcja prowadzi do podwy¿szonego ryzyka zachorowalnoœci na raka piersi. 108108atma napisał:fitoestrogeny, wykazują one duże powinowactwo do receptorów ludzkich estrogenów i mogą skutecznie konkurować z nimi o dostęp do nich. W ten sposób ZAPOBIEGAJĄ INICJACJI nowotworów estrogeno-zależnych, jak np. rak piersi lub rak prostaty. LITERATURA NA KTÓREJ SĄ OPARTE WYPOWIEDZI AUTORA [1] Bast A., Haenen G.R.M.M.: The toxicity of antioxidants and their metabolites. Environ Toxicol. Pharmacol., 2002, 11, 251-258. [2] Bravo L.: Polyphenoles: chemistry, dietary sources, metabolism, and nutritional significance. Nutr. Rev., 1998, 56, 317-333. [3] Czeczot H.: Biological activities of flavonoids – a review. Pol. J. Food Nutr. Sci., 2000, 9/50, 3-13. [4] Diplock A.T., Aggett P.J., Ashwell M., Bornet F., Fern E.B., Roberfriod M.B.: Scientific concepts of functional foods in Europe: consensus document. Brit. J. Nutr., 1999, 18(supl. 1), 1-27. [5] Einspahr J.G., Alberts D.S., Gapstur S.M.: Surrogate end-point biomarkers as measure of colon risk and their use in cancer chemo-prevention trials. Cancer Epidemiol. Biomarkers Prev., 1997, 6, 37-48. [6] Ferguson L.R.: Role of plant polyphenoles in genomic stability. Mutation Res., 2001, 475, 89-111. [7] Frankel E.N., Kanner J., German J.B., Parks E., Kinsella J.: Inhibition of oxidation of human lowdensity lipoprotein by phenolic substances in red wine. Lancet, 1993, 341, 454-457. [8] Gey K.F.: Ten-years retrospective on the antioxidant hypothesis of arteriosclerosis: threshold plasma levels of antioxidant micronutrients related to minimum cardiovascular risk. J. Nutr. Biochem., 1995, 6, 206-236. [9] Griffith H.R., Moller L., Bartosz G., Bast A., Bertoni-Freddari C., Collins A., Cooke M., Coolen S., Haenen G., Hoberg A.M., Loft S., Lunec J. Oliski R., Parry J., Pompella A., Poulsen H., Verhagen H., Astley S.B.: Biomarkers. Mol. Aspects Med., 2002, 23(1-3), 101- 208. [10] Knight D.C., Eden J.A.: Phytoestrogens – a short review. Maturitas, 1995, 22, 167-175. [11] Kris-Etherton P.M., Hecker K.D., Bonanome A., Coval S.M., Binkoski A.E., Hilpert K.F., Griel A.E.: Bioactive compounds in foods: their role in the prevention of cardiovascular disease and cancer. Am. J. Med., 2002, 113, 71-88. [12] Nguyen M.L., Schwatz S.J.: Lycopene: chemical and biological properties. Food Technol., 1999, 53, 38-45. [13] Niinkoski H., Vikari J., Palmmu T.: Cholesterol-lowering effect and sensory properties of sitostanol ester margarine in normocholesterolemic adults. Scand J. Nutr., 1997, 41, 9-12. [14] Oliski R., Gackowski D., Foksiski M., Rozalski R., Roszkowski K., Jaruga P.: Oxidative DNA damage: assessment of the role in carcinogenesis, arteriosclerosis, and acquired immunodeficiency syndrome (1). Free Radic. Biol. Med., 2002, 15, 192-200. [15] Ommen van B., Stierum R.: Nutrigenomics: exploiting systems biology in the nutrition and health arena. Curr. Opiniom Biotechnol., 2002, 13, 517-521. [16] Shur Y-J.: Molecular mechanisms of chemo-preventive effects of selected dietary and medicinal phenolic substances. Mutation Res., 1999, 428, 305-327 Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: soja działa antynowotworowo 03.11.08, 18:02 To sie zastanow... maja duze powinowadztwo, czy male??? 108108atma napisał: 108108atma napisał:fitoestrogeny, wykazują one duże powinowactwo do > receptorów > ludzkich estrogenów i > mogą skutecznie konkurować z nimi o dostęp do nich. W ten sposób > ZAPOBIEGAJĄ > INICJACJI nowotworów estrogeno-zależnych, jak np. rak piersi lub > rak prostaty. "to że fitoestrogeny wykazują duże powinowactwo do receptorów ludzkich estrogenów nie oznacza że po połączeniu się z tymi receptorami będą oddziałowywać na te receptory jak prawdziwy ludzki estrogen.oddziałowywanie fitoestrogenów jest kilkaset razy mniejsze niż oddziałowywanie prawdziwego ludzkiego estrogenu,i o wiele korzystniejsze jest by z receptorem estrogenowym łączył sie bardzo słabo oddziałowywujący fitoestrogen niż kilkaset razy bardziej oddziałowywujący estrogen. " Zastanow sie co wklejasz.... Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Giggus, a te bakterie na jakiej pozywce byly... 30.10.08, 18:31 ...wytwarzane?:) znana.jako.ggigus napisała: > tofu zakwaszone bakteriami kefiru. Dam znać, jak się sprawdza w akcji. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: wegański ser kupiłam! 30.10.08, 19:32 Łał, więc teraz zamiast wstydliwie fałszować sery wstrętnymi podróbami sprzedaje się je legalnie weganom :D Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: wegański ser kupiłam! 31.10.08, 20:48 figgin1 napisała: > Łał, więc teraz zamiast wstydliwie fałszować sery wstrętnymi podróbami sprzedaje > się je legalnie weganom :D Ser zawierający 0% sera. To tak jak ten serek łososiowy, o którym kiedyś pisałem, zawierający 0% łososia. ;) Ale był za to spulchniany azotem. Ten ser wegański pewnie jest produkowany z trójchlorotoulenu utwardzanego siarczkiem arsenu. Samo zdrowie. Mniam ! S. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: wegański ser kupiłam! 01.11.08, 22:19 Trochę się czepiacie. Mi osobiście tofu nie smakuje, ale czemu wegetarianie nie mieli by produktu wyglądającego jak ser nazywać serem i używać tak jak wszystkojedzący używają sera? Skąd ta nagonka na soję - straszliwą truciznę? Czy z powodu jej zabójczych właściwości nie powinno wyginąć pół Azji? Trochę rozsądku po obu stronach. Ser jak ser - tak sie nazywa i już. Jakoś nie widziałam, żeby ktoś sie krzywił na nazwę np. kotleciki z grzybów, kotlety jajeczne, a jeśli to soja, to zaraz wielki krzyk. Dajcie spokój, ludzie jedzą co uważają i nazywają to jak chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus jak otworzę, dam znać 01.11.08, 22:32 jak smakuje. Sama jestem ciekawa, czy się nadaje np. na pizzę albo zapiekankę. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus ps: poprawa smaku tofu 01.11.08, 22:33 można tofu marynować w mieszance cebuli, czosnku, sosu sojowego, oleju i przypraw, a potem podsmażyć na bursztynowo i tak dodać np. do sosu, a potem heja na makaron. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Re: wegański ser kupiłam! 04.11.08, 11:10 > ale czemu > wegetarianie nie mieli by produktu wyglądającego jak ser nazywać > serem i używać tak jak wszystkojedzący używają sera? Malutkie kuriozum: kiedyś na tym forum, w dyskusji na temat "smalcu wegetariańskiego" wyraziłam pogląd, że w takim razie wystarczy ulepić z mielonego mięsa kształ brokuła i zabarwić na zielono - skoro wygląda jak brokuł, to jest brokułem! Wegetarianie o mało mnie nie zlinczowali :) Niestety działa tu prawo Kalego, oni mają prawo do przekłamań (bo to jest przekłamanie), a wszystkojedzący nie. Zdaje się, że ludy Azji znają tofu, tak samo jak sery. I nie spotkałam się nigdy z czymś takim, żeby ktoś z tamtejszych kultur tofu nazywał serem. Tofu to jest tofu, a ser to jest ser. Dajcie spokój, > ludzie jedzą co uważają i nazywają to jak chcą. Ktoś reflektuje na brokuły wieprzowe? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: wegański ser kupiłam! 04.11.08, 11:32 emka_waw napisała: > Dajcie spokój, > > ludzie jedzą co uważają i nazywają to jak chcą. > > Ktoś reflektuje na brokuły wieprzowe? ;) A ja poproszę, byle dobrze przyprawione. Nazwa "mleko sojowe", "mleko ryżowe" albo "mleko kokosowe" też cię tak razi? Przecież jak mleko, to od krowy Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Re: wegański ser kupiłam! 05.11.08, 10:45 > Nazwa "mleko > sojowe", "mleko ryżowe" albo "mleko kokosowe" też cię tak razi? > Przecież jak mleko, to od krowy Razi mnie jedynie nieznajomość rodzimego języka i skłonność do samooszukiwania się niektórych ludzi. Dość śmiesznego zresztą. Tak się składa, że mam w tej chwili kilku informatyków z Indii na kontrakcie, zagadałam do nich w kwestii "tofu" a "ser" i baaardzo się zdziwili, że w Polsce ktoś tofu serem nazywa. Tofu to nazwa rodzajowa jednego produktu, a ser drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: wegański ser kupiłam! 05.11.08, 12:10 Cóż, tofu funkcjonuje jako ser nie tylko w języku polskim :) Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Re: wegański ser kupiłam! 06.11.08, 13:55 A ja jakoś wolę wierzyć ludziom, którzy dietę wegańską znają od urodzenia jako codzienność, i jako kulturowo-historyczną oczywistość dnia codziennego... Odpowiedz Link Zgłoś
108108atma Re: wegański ser kupiłam! 04.11.08, 13:19 nazwy typu pasztet lub ser nie są zarezerwowane dla produktów pochodzenia zwierzęcego,tak samo jak określenie "napój"nie jest zarezerwowane tylko dla płynów z zawartością alkoholu...forma,postać i konsystencja to jedno ,a zawartość i pochodzenie składników,to juz całkiem inny temat.mówiąc jeszcze krócej i prościej, ta forma,konsystencja i postać(ser,pasztet)nie są zarezerwowane tylko dla składników takiego czy innego pochodzenia...więc niema sensu na ten temat dalej dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: wegański ser kupiłam! 04.11.08, 14:20 108108atma napisał(a): > nazwy typu pasztet lub ser nie są zarezerwowane dla produktów > pochodzenia zwierzęcego Podobnie jak surówka czy kuskus dla produktów pochodzenia roślinnego ? Można w końcu zrobić surówkę z wołowiny (dawna nazwa - tatar) czy kuskus z wieprzowiny (dawna nazwa - mielone). Z takiego kuskusu mięsnego można wiele smacznych potraw wegetariańskich zrobić. ;) S. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: wegański ser kupiłam! 04.11.08, 14:21 Ser, podobnie jak pasztet, to nie jest określenie konsystencji (jak napój), tylko nazwa produktu pochodzenia zwierzęcego. Słownik Język Polskiego PWN: "ser «produkt spożywczy w postaci gęstej masy, otrzymywany z mleka»" "pasztet 1. «potrawa z kilku gatunków duszonego lub gotowanego mięsa i podrobów, które się miele i zapieka» Niezwierzęcy może być co najwyżej kotlet: "kotlet «bite, mielone lub siekane mięso, czasami także jajka, ziemniaki, soja itp., odpowiednio uformowane, smażone na tłuszczu»" Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: wegański ser kupiłam! 04.11.08, 14:32 mozne tez rozszerzyc istniejace pojecia Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: wegański ser kupiłam! 05.11.08, 02:04 znana.jako.ggigus napisała: > mozne tez rozszerzyc istniejace pojecia Na przykład na wieprzowego kalafiora. S. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: wegański ser kupiłam! 05.11.08, 09:43 A czy nazwa MLEKO kokosowe, ŚMIETANKA kokosowa też ci tak przeszkadzają? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: wegański ser kupiłam! 05.11.08, 11:36 dzioucha_z_lasu napisała: > A czy nazwa MLEKO kokosowe, ŚMIETANKA kokosowa też ci tak > przeszkadzają? To jest co innego. Te nazwy funkcjonują od dawna i właściwych nazw nie zastępują, tak jak słowem ser usiłuje się nazwać tofu. Jednak przede wszystkim nazwa ser wegański razi mnie dlatego, że jest to jednak oszustwo. Razi mnie tak samo jak szynka z indyka, dżem pomarańczowy z dyni czy masło z rzepaku. Wszystko można nazwać serem, szynką czy sałatą, tylko po co ? Czy weganie tak bardzo potrzebują móc powiedzieć, że jadają ser, szynkę, kurze udka ale dalej są weganami ? PS. Jak odróżnić mleko kokosowe (z kokosa) od mleka kokosowego (mleka smakowego) ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: wegański ser kupiłam! 05.11.08, 12:07 Nazwa SER tofu też funkcjonuje od dawna. Jak widać jest to kwestia przyzwyczajenia, a nie składu :) Odpowiedz Link Zgłoś
108108atma Re: wegański ser kupiłam! 05.11.08, 09:57 snajper55 napisał: > znana.jako.ggigus napisała: > > > mozne tez rozszerzyc istniejace pojecia > > Na przykład na wieprzowego kalafiora. > > S. w przypadku produktów takich jak kalafior czy wieprzowina chodzi przede wszystkim o treść,a w przypadku pasztetu,kotleta czy sera chodzi o formę i postać.wieprzowina bez wieprzowiny nie będzie już wieprzowiną..kalafior bez kalafiora nie jest już kalafiorem.a pasztet,kotlet czy ser mimo że do uzyskania tej formy i postaci możemy użyć różnej treści(produktów spożywczych)nadal będą pasztetem,serem i kotletem. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: wegański ser kupiłam! 05.11.08, 11:39 108108atma napisał: > w przypadku produktów takich jak kalafior czy wieprzowina chodzi > przede wszystkim o treść,a w przypadku pasztetu,kotleta czy sera > chodzi o formę i postać.wieprzowina bez wieprzowiny nie będzie już > wieprzowiną..kalafior bez kalafiora nie jest już kalafiorem.a > pasztet,kotlet czy ser mimo że do uzyskania tej formy i postaci > możemy użyć różnej treści(produktów spożywczych)nadal będą > pasztetem,serem i kotletem. Czyli surówkę (tatara) i kompot (z kury) akceptujesz ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: wegański ser kupiłam! 05.11.08, 12:21 Za słownikiem PWN: kompot: sjp.pwn.pl/lista.php?co=kompot surówka: sjp.pwn.pl/lista.php?co=sur%F3wka Ale nikt ci nie broni robić kompotu z kury :) Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: wegański ser kupiłam! 05.11.08, 11:48 Jeśli uważasz, że ser to określenie formy, to mam dla ciebie cały dół wegańskiego sera. Przeznaczony był, co prawda, na budowę, ale czego się nie robi dla potrzebujących. Nie musisz dziękować, byle Ci smakowało. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: wegański ser kupiłam! 05.11.08, 11:52 O czymś zapomniałem wspomnieć - ów wegański ser ma bardzo cenne właściwości - jest wyjątkowo bogaty w wapń. Co więcej - jest wybitnie zasadotwórczy, więc jedzony np. z produktami zbożowymi sprzyja zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej, tak istotnej w zdrowej diecie. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: wegański ser kupiłam! 05.11.08, 12:00 Nie wydaje ci się, że twoje argumenty są delikatnie mówiąc - głupie? Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: wegański ser kupiłam! 05.11.08, 15:00 dzioucha_z_lasu napisała: > Nie wydaje ci się, że twoje argumenty są delikatnie mówiąc - głupie? O co Ci chodzi? Przecież wapno wygląda naprawdę jak ser i jest wegańskie. Jeśli to, co wygląda jak ser można nazwać serem, to w czym masz problem? Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: wegański ser kupiłam! 05.11.08, 15:07 Wapno jest produktem spożywczym? Ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: wegański ser kupiłam! 05.11.08, 15:27 dzioucha_z_lasu napisała: > Wapno jest produktem spożywczym? Ciekawe... Dla mnie tofu tak samo nie jest produktem spożywczym, jak i wapno. Ale inni mogą sobie jeść. Mnie to nie przeszkadza. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
108108atma Re: wegański ser kupiłam! 10.11.08, 11:28 108108atma napisał;w przypadku produktów takich jak kalafior czy wieprzowina chodzi przede wszystkim o treść,a w przypadku pasztetu,kotleta czy sera chodzi o formę i postać.wieprzowina bez wieprzowiny nie będzie już wieprzowiną..kalafior bez kalafiora nie jest już kalafiorem.a pasztet,kotlet czy ser mimo że do uzyskania tej formy i postaci możemy użyć różnej treści(PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH)nadal będą pasztetem,serem i kotletem. na co misiu1 odpisał;misiu-1 napisał: > Jeśli uważasz, że ser to określenie formy, to mam dla ciebie cały dół > wegańskiego sera. Przeznaczony był, co prawda, na budowę, ale czego się nie rob > i > dla potrzebujących. > Nie musisz dziękować, byle Ci smakowało. tak to właśnie misiu1 rozumie słowo pisane. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: wegański ser kupiłam! 04.11.08, 15:19 Chce Wam się takich dupereli czepiać? Po co? Ja wegetarianką nie jestem i nigdy nie byłam, a tofu uważam za ser. I co? Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: no bo to twarożek sojowy! 04.11.08, 15:30 Znaczy - z mleka się tobi? Sojowego? :D Czyli droga Mleko => ser zachowana. Nie wiem o co się czepiać. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus a ja się właśnie z Tobą 04.11.08, 19:27 w całej rozciągłości zgadzam!! Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: wegański ser kupiłam! 04.11.08, 15:47 dzioucha_z_lasu napisała: > Chce Wam się takich dupereli czepiać? Po co? Ja wegetarianką nie > jestem i nigdy nie byłam, a tofu uważam za ser. I co? Z jednej strony to być może duperel, ale z drugiej strony rację mogą też mieć ci, którzy twierdzą, że manipulacje na języku są fałszowaniem rzeczywistości. Rzeczywistości, którą postrzegamy za pomocą pojęć, którym odpowiadają słowa. Przyzwyczajając się zaś do drobnych fałszów, znieczulamy się na większe i nie zauważymy niczego niepokojącego w utworzeniu Ministerstwa Prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: wegański ser kupiłam! 04.11.08, 15:56 Tofu wyglada jak ser, więc ta nazwa jak najbardiej pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: wegański ser kupiłam! 05.11.08, 02:05 dzioucha_z_lasu napisała: > Tofu wyglada jak ser, więc ta nazwa jak najbardiej pasuje. Wiele rzeczy wygląda jak ser,czekolada czy musztarda. ;) S. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: wegański ser kupiłam! 05.11.08, 09:40 Przyznam, że nigdy mi musztarda sera nie przypominała, czekolada też nie - ani smak, ani konsystencja, ani kolor jakoś mi nie pasują, ale jeśli tobie tak - twoje prawo :) Chociaż akurat te przykłady są z sufitu wzięte i naciągane mocno. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: wegański ser kupiłam! 05.11.08, 11:22 dzioucha_z_lasu napisała: > Przyznam, że nigdy mi musztarda sera nie przypominała, :) Okazało się, że zdanie, które napisałem nie jest jednoznaczne. Chodziło mi o to, że wiele rzeczy wygląda jak ser, wiele rzeczy wygląda jak czekolada itd. A jednak nie są one tym, na co wyglądają i nie można ich z powodu wyglądu nazywać serem czy czekoladą. S. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: wegański ser kupiłam! 05.11.08, 11:59 Ser powstaje z mleka, prawda? Ser krowi - z mleka krowiego, ser owczy - z owczego, ser sojowy - z mleka sojowego. O ile wiem - musztarda z mleka nie powstaje, więc raczej trudno ja z serem pomylić Odpowiedz Link Zgłoś
108108atma Re: wegański ser kupiłam! 04.11.08, 16:27 > Słownik Język Polskiego PWN: > "ser «produkt spożywczy w postaci gęstej masy, otrzymywany z mleka»" > "pasztet 1. «potrawa z kilku gatunków duszonego lub gotowanego mięsa i pod > robów, > które się miele i zapieka» a jakiej definicji oczekujesz w społeczeństwie,gdzie większa część je mięso...a takie produkty jak pasztet z soczewicy czy ser tofu są wciąż mało znane i powszechne.tym bardziej że definicja była pisana prawdopodobnie kilkadzieśiąt lat temu,gdzie takie produkty j.w wspomniałem nie były powszechnie znane w krajach zachodnich.ja nie widzę tu żadnej przeszkody by definicję rozszerzyć, tak jak stało sie to w przypadku kotleta,gdzie na pewno nie od razu była uwzgledniona opcja że kotlet może być również sojowy.tak samo jak kotlet może być wieprzowy lub sojowy,tak samo pasztet może być drobiowy lub z soczewicy..kwestia rozszerzenia definicji.forma i postać zostają zachowane. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Re: wegański ser kupiłam! 05.11.08, 10:46 Co do sera, ustaliliśmy już, że według słownika poprawnej polszczyzny jest to produkt odzwierzęcy :) > więc niema sensu na ten temat dalej dyskutować. Nie ma. Tofu to nie ser :) Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: wegański ser kupiłam! 05.11.08, 10:51 A kotlety warzywne jak w takim razie nazwiesz? Albo pasztet grzybowy? Poza tym - proszę bardzo: pl.wikipedia.org/wiki/Tofu Ser? Ser. Chyba, że wyznajesz zasadę większego brata - nikt nas nie przekona, że czarne jest czarne, a białe jest białe :) Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: wegański ser kupiłam! 05.11.08, 11:01 I jeszcze to, jesli powyższa informacja cię nie przekonuje :): www.bigoven.com/private/tofu+cheese-recipe en.wikipedia.org/wiki/Pickled_tofu www.freepatentsonline.com/4765995.html :) Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Re: wegański ser kupiłam! 05.11.08, 11:27 W wikipedii każdy może (albo mógł) pisać sobie, co dusza zamarzyła, bez oglądania się na fakty. A wedle słownika języka polskiego ser jest produktem odzwierzęcym. Jak zmienią słownik, to będziemy dalej dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus no skoro wg słownika PWN 05.11.08, 11:29 tofu produkt z mleka sojowego, bogaty w proteiny odpowiednik sera Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: no skoro wg słownika PWN 05.11.08, 11:40 znana.jako.ggigus napisała: > odpowiednik sera Otóż to. Odpowiednik. A margaryna jest to bogaty w tłuszcze odpowiednik masła. Wszelako jestem przeciwko temu, żeby pakowano margarynę w takie kostki, jak pakuje się masło i pisano na tej substytutce "masło ekstra", co w wykonaniu niektórych producentów już się spotyka i słusznie jest uznawane za oszustwo. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: no skoro wg słownika PWN 05.11.08, 11:54 Czepiacie się prawdę mówiąc jak pijany płotu. To może jeszcze zacznijcie walczyć z kawiorem z bakłażana, mlekiem kokosowym, mlekiem sojowym, mlekiem ryżowym, pasztetem jarzynowym, kotletami z grzybów, flaczkami z boczniaka, czekoladowymi truflami, szynką z indyka, kawą zbożową itp. Jak wszystko to wszystko. A może po prostu odrobinę rozsądku wykazać i przestać się wygłupiać? Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: no skoro wg słownika PWN 05.11.08, 15:23 dzioucha_z_lasu napisała: > Czepiacie się prawdę mówiąc jak pijany płotu. Trudno. Jeśli chcę kupić masło, to to ma być masło, a nie margaryna, jeśli czekoladę, to z kakao, a nie z oleju palmowego, a jeśli ser, to ser, a nie wyrób seropodobny. Jak chcesz, możesz to nazywać czepianiem się. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: no skoro wg słownika PWN 05.11.08, 15:37 Na serze tofu jest wyrażnie napisane, że to tofu, a nie np. twarożek, albo tylżycki, a małymi literkami że to tofu TYPU tylżycki. Nie lubisz, nie kupujesz, nikt tego podstępem do koszyka Ci nie wciśnie. Co innego z masłem, masełkiem, mixem maślanym i innymi smarowidełkami udającymi masło nawet sposobem pakowania. Odpowiedz Link Zgłoś
108108atma Re: no skoro wg słownika PWN 05.11.08, 15:59 > Trudno. Jeśli chcę kupić masło, to to ma być masło, a nie margaryna, jeśli > czekoladę, to z kakao, a nie z oleju palmowego, a jeśli ser, to ser, a nie wyró > b > seropodobny. Jak chcesz, możesz to nazywać czepianiem się. spokojnie...spokojnie,bez tych populizmów.nikt nie podrabia serem sojowym sera krowiego czy jakiegokolwiek innego...jeśli gdzieś ser sojowy jest w sprzedaży,to jasno na nim jest napisane że to jest ser sojowy lub tofu. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: no skoro wg słownika PWN 05.11.08, 15:33 A tak w ogóle to w czym widzisz problem? Od dłuższego czasu na forum wieje nudą, spada liczba wejść i w końcu je zamkną. Trzeba się wykazać prospołeczną postawą, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: no skoro wg słownika PWN 05.11.08, 15:34 To akurat jest szczytny cel :D Odpowiedz Link Zgłoś
108108atma Re: no skoro wg słownika PWN 05.11.08, 16:25 misiu-1 napisał: > A tak w ogóle to w czym widzisz problem? Od dłuższego czasu na forum wieje nudą > , > spada liczba wejść i w końcu je zamkną. Trzeba się wykazać prospołeczną postawą > , > nie? w którym miejscu sprawdzasz jaka jest ilość wejść ? Odpowiedz Link Zgłoś
108108atma Re: no skoro wg słownika PWN 05.11.08, 17:51 to co... napiszesz gdzie to sprawdzasz czy nie? dla mnie jest oczywistym że chcesz by takie forum jak to zostało zamknięte. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus naprawdę, misiu1? 05.11.08, 18:27 mogą zamnknąć forum? chyba powinniśmy Ty, ja, figgin1, emka_waw i parę innych powrócić do starej formy!! Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: no skoro wg słownika PWN 05.11.08, 11:56 sjp.pwn.pl/lista.php?co=ser Może ja źle ostatnio widzę, ale w słowniku PWN tofu figuruje jako ser. Odpowiedz Link Zgłoś
108108atma Re: wegański ser kupiłam! 05.11.08, 12:29 > Co do sera, ustaliliśmy już, że według słownika poprawnej > polszczyzny jest to produkt odzwierzęcy :) zgadza się,więc by nie tworzyć zamieszania ,na produkt z soji o którym dyskutujemy ,należałoby mówić ser sojowy(nazwa tofu jest nazwą japońską czy tam chińską),by podkreślić jego roślinne pochodzenie..a forma i postać tego produktu,jak w przypadku kotleta (np.schabowego i sojowego )jest uzasadnieniem by definicję na temat sera poszerzyć o właśnie tą opcję. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: wegański ser kupiłam! 05.11.08, 12:33 " Żadne piski i płacze nie przekonają nas, że białe jest białe, a czarne jest czarne!" I tu jeszcze powinno być tupnięcie, ewentualnie rzut na podłogę i walenie zaciśniętymi piąstkami. "Za nic nie pozwolimy sera tofu nazwać serem tofu bo nie!" Odpowiedz Link Zgłoś