taka_tam 16.10.04, 11:42 dostaliśmy takowąż i chcemy zrobić z niej coś zacnego. macie jakieś wypróbowane pomysły? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kags Re: piękna wiejska kura IP: *.futuro.pl 16.10.04, 12:54 z pieknej wiejskiej kury rosolek nie do podrobienia :))) no i obowiazkowo kluseczki wlasnej produkcji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kags Re: piękna wiejska kura IP: *.futuro.pl 16.10.04, 14:47 a z miesa i warzyw z rosolu - mozna zamrozic (na pozniej), albo i nie... zmielic i zrobic np. krokiety, pierogi... :))). Odpowiedz Link Zgłoś
ka2 Re: piękna wiejska kura 16.10.04, 13:02 rosół to chyba najlepsze rozwiązanie ja ostatnio zostałam obdarowana taką kurą i nie potrafiłam jej upiec, twarda była i już, nawet dodawanie alkoholu nie pomogło może uduszenie w szybkowarze, ale to by już Bruno się musiał wypowiedzieć ;-) albo jakaś potrawka, do której mięso kroi się na kawałki ( część zawsze można do sałatki wykorzystać ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOK KOK e wę / kogucik w winie IP: 195.85.209.* 16.10.04, 13:35 nawet trzy latek wymięka przy takiej obróbce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Farmer Re: piękna wiejska kura IP: 61.68.38.* 16.10.04, 14:05 Z kury wiejskiej, z reguly starej i twardej wychodza bardzo pyszne flaczki drobiowe. Mlodych niosek nikt sie nie pozbywa, koguta tak jesli jest ich wiele. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: piękna wiejska kura 16.10.04, 14:21 kura wiejska to nie jest rasa kury:) fakt, ze najczęściej okazuje się starą nioską, ale trafiają się pulardy, a to już kury, nie kurczęta brojlery :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Farmer Re: piękna wiejska kura IP: 61.68.38.* 16.10.04, 14:08 Acha, takie stare ptactwo, trzymam w zamrazarce okolo 2-3 miesiace. Po tym czasie jest kruche po upieczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: piękna wiejska kura IP: *.proxy.aol.com 16.10.04, 15:27 Rosół i kura w potrawce. Odpowiedz Link Zgłoś
taka_tam Re: piękna wiejska kura 17.10.04, 17:09 najedzona jak bąk donoszę, że z kury (stara nie była!), a właściwie ze skrzydełek, szyjki, kupra i kawałka polędwicy wołowej wykonany został znakomity rosół staropolski z lanymi kluseczkami, a z pticy przednia pularda nadziewana m.in. wątróbką, cebulką, śledziem korzennym, jajkami, skórką z cytryny i imbirem. dobre to było. przepis chętnym udostepnić mogę :-) ukontentowana taka_tam Odpowiedz Link Zgłoś