Dodaj do ulubionych

Ryba po grecku

IP: w3cache.* / *.2-0.pl 24.11.04, 20:30
Bardzo proszę o przepisy, bo w sobotę mam zrobić ją na obiad. Kasia
Obserwuj wątek
    • Gość: jasmina Re: Ryba po grecku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 20:44
      moja jest chyba po żydowsku ale i tak pyszna. Ze 4 duze cebule pokrojone w
      piórka zeszklić na oleju. Najlepiej na patelni tefonowej bo nie przywiera.
      podlać troszkę wodą dodać przyprawy: liść layrowy, pieprz, ziele ang(w ziarkach)
      dodać kostkę bulionową i dusić do miekkości cebuli. Następnie dodać pomidory ja
      daję z kartonika (zagęszczone)Można zakwasić do smaku jak ktoś lubi.Rybę
      wcześniej usmażoną normalnie panierowaną przekładać w naczyniu tym sosem. Sos
      nie może być za gęsty bo ryba lubi trochę go wypić Moi faceci uwielbiają :)
      • Gość: Asia Re: Ryba po grecku IP: *.upc-j.chello.nl 24.11.04, 20:55
        Ja tez uwielbiam ta z cebula, robi ja swietnie sasiadka moich rodzicow.
        Natomiast rybe po grecku robi sie podobnie, tyle ze daje sie mniej cebuli a do
        tego jeszcze utarte na tarce z duzymi oczkami albo drobno posiekane warzywa:
        marchewke, pietruszke seler i por. Trzeba dobrze przyprawic. Przygotowuje sie
        jak w przepisie wyzej.
        • Gość: kostruszka Re: Ryba po grecku IP: w3cache.* / *.2-0.pl 24.11.04, 21:28
          Bardzo dziękuję za przepisy, ale mam jeszcze jedno małe pytanko - czy zawsze
          muszę tę rybę wpierw panierować i piec? Chciałam właśnie zrobić coś lżejszego i
          myślałąm, że wystarczy podpiec oprószone maka. Ta panierka jakoś mi nie
          podchodzi (a poza tym, czy pod wpływem duszenia nie odchodzi potem
          nieapetycznie od miesa?).Kasia
          • Gość: jasmina Re: Ryba po grecku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 21:44
            Ja zawsze panieruję i wychodzi pyszna,ale mozesz obtoczyć tylko w mace.Nie wiem
            jakie duszenie masz na mysli bo ryba z sosem tylko musi se przegryźc najlepiej
            w lodówce
            Pozdr
    • bluedream Re: Ryba po grecku 24.11.04, 21:51
      Panierujesz TYLKO I WYLACZNIE w mace.
      Powodzenia!
    • Gość: kostruszka Tylko na zimno??? Szkoda ! IP: w3cache.* / *.2-0.pl 24.11.04, 22:03
      O rany, całkowicie zgłupiałam!! Myślałam, że r. po grecku to danie na ciepło.
      Na zimno odpada (przynajmniej w tę sobotę), bo miało być m. in. dla dziecka w
      porze obiadowej :((((

A gdybym jednak chciała na ciepło, to moze wystarczyć zrobić sosik według
      Waszych przepisów, usmażyć rybkę, włożyć wszystko do żara i krótko zapiec?
      Dobrze kombinuję? Kaś
      • Gość: jasmina Re: Tylko na zimno??? Szkoda ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 22:10
        Bardzo dobrze kombinujesz:) My w domu lubimy na zimno ale zrób na ciepło i
        napisz czy smakowało? Co do panierowania to niedobrze tak sie upierac że TYLKO
        I WYŁĄCZNIE Ja lubię swoją panierkę lecz nie zmuszam do niej:)
        • Gość: kostruszka Zrobię w sobotę i dam znać. Dziękuję. IP: w3cache.* / *.2-0.pl 24.11.04, 22:18
          Vide temat :) Kasia
    • Gość: kicia7 Re: Ryba po grecku IP: *.smrw.lodz.pl / *.smrw.lodz.pl 24.11.04, 22:52
      Ja robie tak:
      Marchew, seler, pietruszka - ugotować tak żeby były jeszcze trochę twarde,
      zetrzeć na grubej tarce, nie wylewać wody z gotowania. W rondlu zeszklić
      cebulę, wrzucić utarte jarzyny, dodać koncentrat pomidorowy, podlać wodą z
      gotowania jarzyn, wrzucić ziele angielskie i listek laurowy, jeszcze trochę
      dusić, przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką, cukrem i kwaskiem cytnynowym
      albo sokiem z cytryny, musi byc ostro-kwaśne. Rybę (ja biorę mintaja i
      panieruję w mące i jajku) usmażyć. Przekładać warstwami ciepłą rybę i ciepłe
      jarzynki. Powinno postać co najmniej przez noc. Można zjadac na ciepło i na
      zimno.
    • ampolion Re: Ryba po grecku 25.11.04, 01:30
      A to tak:
      pesto.art.pl/kuchnia/dania/ryby/ryba_grecku.php
    • Gość: rozsmakowana Re: Ryba po grecku IP: 213.17.230.* 25.11.04, 09:05
      Ja ryby nie smażę tylko jakby gotuję, czy duszę w wodzie plus liść laurowy plus
      angielskie ziele. Podana na stół wszystkim bardzo smakuje i padają uwagi, że
      jest "wyjątkowo" smaczna, a nikomu nie przychodzi do głowy sposób jej
      przygotowania. Generalnie mam całość dobrze przyprawioną i nie ma mowy, żeby
      była mdła.
      Taki sposób podejścia do ryby powoduje, że jest to jednoczesnie całkiem
      dietetyczne - śródziemnomorskie duchem danie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka