bluteau 07.12.04, 16:23 Dostalam sloika tahini i chcialabym zrobic z tego cos slodkiego. Myslalam o chalwe domowej roboty ale nie moge znalezc przepisu. Nie jestem wybredna, wiec kazda propozyzja bedzie ceniona. Dziekuje i pozdrawiam. Kathleen Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jo.hanna Re: Tahini - jakies slodkie propozycje? IP: *.kabel.telenet.be 07.12.04, 18:10 wrzucic w wyszukiwarke bo jakis czas temu podawalam przepis na chalwe z orzeszkami pistacjowymi. Daj znac jesli nie znajdziesz, przetlumacze przepis jeszcze raz Odpowiedz Link Zgłoś
bluteau Re: Tahini - jakies slodkie propozycje? 07.12.04, 19:07 Poszukam, dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
stregha Re: Tahini - jakies slodkie propozycje? 08.12.04, 01:43 przylaczam sie do prosby:) moze niekoniecznie chalwa;)ciekawa jestem, czy wielu z was uzywa tahini do codziennego gotowania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cipcipkurka Re: Tahini - jakies slodkie propozycje? IP: *.xs4all.nl 08.12.04, 13:26 Ciasteczka z tahini Potrzeba: 2 szklanki mąki 1 szklanka stopionego masła 3/4 szklanki cukru 1 jajko 1/2 szklanki tahiny 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki miodu goździki i kardamon (troszeczkę), oczywiście po zmiażdżeniu. koszt do 7 zł 1. Połączyć w garnku wszystkie składniki - mieszać aż zrobi się gładka, nieco płynna masa. 2. Z ciasta robimy w dłoniach kuleczki i rozpłaszczamy je na natłuszczonej blasze (średnica około 7 cm, grubość niecały 1 cm). 3. Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 C. przez 12-15 minut. Uwaga, łatwo można przypalić, temperatura nie może być wyższa. Po wyciągnięciu z pieca ciasteczka są miękkie i delikatne - trzeba zaczekać aż ostygną zanim zdejmiemy je z blachy. za:www.pesto.art.pl Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Dzieki za przepisy! n/txt 08.12.04, 17:31 A musi byc koniecznie na slodko ? Moim zdaniem tahina jest genialna jako skladnik hummusa, jesli chcialabys przepis, daj znac. pzdr Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotlet Re: Tahini - jakies slodkie propozycje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 21:38 ja ten przepis ze strony pesto wyprobowalem, ale kiepsko to wychodzi: ciastka plywaly w piecu w tluszczu (beznadziejna konsystencja: stale oddzielalo sie od cieklego - one sie tam bardziej smazyly! w trakcie zmuszony bylem wyjac na chwile blache i odlac nadmiar). zjadliwe byly, niestety twarde. cos jest nie tak z tym przepisem, czy ktos jeszcze je robil? :( i te wszystkie przyprawy: na raz to mi bardziej do piernika pasuja, zagluszaly smak sezamu, szczegolnie te gozdziki mi tam nie podeszly. nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotlet Re: Tahini - jakies slodkie propozycje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 21:45 i jeszcze cos: zgodnie z zaleceniem czekalem aż ostygną na blasze, ale w tym czasie zdazyly do niej przewrzec, w efekcie musilem je odlupywac i wiekszasc sie polamala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cipcipkurka Re: Tahini - jakies slodkie propozycje? IP: *.xs4all.nl 11.12.04, 15:31 Ja robilam i wyszly przepyszne, wiec chyba cos nie tak musiales zrobic-- wyjatkowo trzymalam sie scisle przepisu, wiec chyba sam przepis musi byc ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotlet ryba w sosie tahini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 22:09 potrzebujemy 4-5 filetów (ryby delikatne, niezbyt tłuste). solimy, skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy oliwą (nie za dużo). wkładamy naczynie (otwarte) do piekarnika (150-180oC) na 20 minut. W tym czasie do miksera wlewamy tahini (ok. 3-4 łyżek stołowych), 3/4 szklanki wody, sól, sok z 1/2 cytryny, 2-3 ząbki czosnku, można dodać troche przyprawy curry (niekoniecznie). miksujemy sos do uzyskania jednolitej konsystencji. Próbujemy czy smak nam odpowiada (jesli zbyt gorzki to mozna dodać odrobinkę wody; jeśli zbyt wodnisty to dodajemy trochę tahini; można dodać trochę więcej cytryny). jak minie 20 minut wysuwamy półkę z rybami z piekarnika, polewamy je sosem tahini i wsuwamy do piekarnika na 10-15 minut. Kiedy zobaczymy, że cały sos zagotował się i lekko ściął, to oznacza, że danie jest gotowe. ponoc połączenie tahini z rybą daje niepowtarzalny smak, ale sam jeszcze nie probowalem. Odpowiedz Link Zgłoś