polka79 18.02.05, 15:22 czy chodujecie kielki? jak to sie robi? no i czy sa dobre i do czego? dzieki PS: maz zazyczyl sobie cos takiego-wczoraj i kupilam nasionka i stad ten post dzieki :-))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: krysia Re: Kiełki - robicie? IP: *.udn.pl 18.02.05, 18:45 u adwentystow dnia 7 mozna kupic naczynie do kielkowania... rewelacyjne... polecam... naczynko oczywiscie, bo adwentystow nie znam osobiscie , wiec nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: Kiełki - robicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 18:53 A czy ze zwykłych nasion, powiedzmy rzeżuchy, nie tych "na kiełki", też wyrośnie co trzeba? Tak myślałam żeby zaeksperymentować i pohodować je po prostu w pustej miseczce, bez waty, i zobaczyć, co wyjdzie. Warto, czy do wyprodukowania kiełków potrzebna jest jakaś tajna metoda, której nie znam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: Kiełki - robicie? IP: *.chello.pl 18.02.05, 18:56 "Tajna metoda" pozwala na lepsze wyniki ale powiedzmy sobie szczerze - za długo przedtem, zanim wymyslono specjalne naczyńka, też hodowaliśmy w domach kiełki. Więc spróbuj z mokrą watą albo hydroponicznie, zanim zdecydujesz się na zakup urządzenia i kolejny "mebelek" w kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: Kiełki - robicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 20:04 To jeszcze mini konsultacja techniczna: takie kiełki to wolą ciepło(na kaloryfer je) czy raczej chłód(na parapet)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: Kiełki - robicie? IP: *.chello.pl 18.02.05, 18:50 Całe, najchętniej rzodkiewkowe: Mieszam z serkami homo, także smakowymi. Kładę na kanapki pod wędlinę lub ser. Jakiekolwiek: Kroję drobno i dodaje do sałatek, bo jak całe to dzieci marudziły, ze to na pewno jakieś dziwne robaki są... Bambusowe dodaje do rozmaitych potraw typu szybko-na patelni-i-wszystkiego dużo, nie tylko do chińszczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
polka79 KIWI ??? 19.02.05, 20:33 Kiwi? a Ty hodujesz kielki w specjalnym urzadzeniu czy sama-tylko jak? to sie robi??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: KIWI ??? IP: *.plusgsm.pl 19.02.05, 21:04 Nie wolno kiełkować nasion zwykłych,przeznaczonych do ogródka ,bo są zaprawione chemią przeciw szkodnikom i zeby nie pleśniały itp.Do hodowli na kielki są specjalne nasiona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: KIWI ??? IP: *.chello.pl 19.02.05, 23:10 Hoduje tylko czasami, wówczas robie to dokładnie tak, jak lomas. Nie kupuję urzadenia do kiełkó bo mam juz dosyc tych rozmaitych "szalenie przydatnych" urzadzeń, z których korzystasz raz na rok albo dwa razy a które stale zajmują ci miejsce. Wyjątek dla foremek swiątecznych do ciasta. Kiełkuj sobie kiełkuj tylko nie nasiona ze sklepu ogrodniczego, takie do ogródka, bo to chemia naprawdę jest. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: KIWI ??? 20.02.05, 09:38 ja choduje w zwyklym sloiku. rewelacyjne wychodza. Odpowiedz Link Zgłoś
lomas Re: Kiełki - robicie? 19.02.05, 21:39 Można spokojnie wyhodować kiełki w zwykłym słoiku. Ja robię tak: -zalewam na noc kiełki zimną wodą odstawiam w niezbyt ciepłe ale też nie za zimne miejsce -rano wokół słoika zakładam gazę i obwijam wokół słoika gumką recepturką -odlewam wodę i zostawiam -kilka razy na dzień przepłukuję nasiona zimną gotowaną wodą żeby nie wysychały -po ok 3-4 dniach w zależności od gatunku kiełki są gotowe -trzeba je opłukać, powinno się też pozbyć pozostałości po nasionkach (łupinek) -można je przechowywać zamknięte w woreczku w lodówce ok 2 -3 dni Uwaga: -na kiełkach lubi pojawiać się pleśń, jeżeli zauważymy ją szybko można spróbować wypłukać, ale gdy jest jej więcej lepiej hodowlę wyrzucić Kiełki są dobre do wszystkiego:do sałatek, do twarozku, do zup , do kanapek . Polecam lucernę (alfa alfa) i rzodkiewkę, dobre ale drogie są kiełki brokułów. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: Kiełki - robicie? 20.02.05, 09:36 wlasnie wczoraj nastawilam kielki z rzodkiewki, to moje ulubione. mam tez mieszanke rzodkiewki z soczewica. Odpowiedz Link Zgłoś
polka79 Re: Kiełki - robicie? 20.02.05, 10:32 ja tez kupilam rzodkiewkowo-soczewicowe i kukurydziane-ale tam pisze zeby hodowac na ligninie (te z kukurydzy) :-))) innych nie mieli w sklepie-a kupilabym z bambusa-do chińszczyzny Odpowiedz Link Zgłoś