Dodaj do ulubionych

SÓL KUCHENNA czym zastępujecie tą TRUCIZNĘ????

10.03.05, 05:50
przy okazji wątku RYŻ-POMÓŻCIE wyskoczył temat solenia - ja uważam sól
kuchenną za truciznę, staram się ją eliminować, zastępuję ją jak mogę innymi
rzeczami, ale pole jest tu ograniczone: gdzie mogę to używam sosu sojowego,
wegety, anchovis itp.
DRODZY "BRACIA I SIOSTRY W JEDZENIU" co wy stosujecie, o ile nie chcecie solić??!
Obserwuj wątek
    • ampolion Re: SÓL KUCHENNA czym zastępujecie tą TRUCIZNĘ 10.03.05, 05:57
      Wydziwiasz...
      Sól morska jest lepsza.
      • Gość: Malinka Re: SÓL KUCHENNA czym zastępujecie tą TRUCIZNĘ IP: *.client.comcast.net 10.03.05, 06:38
        Przeciez podstawowym skladnikiem sosu sojowego, vegety czy tez
        puszek z koreczkami jest sol. Jak juz sole to minimum i uzywam
        soli z zawartoscia mikroelementow - np. magnezu.
    • Gość: kiwi Re: SÓL KUCHENNA czym zastępujecie tą TRUCIZNĘ IP: *.chello.pl 10.03.05, 07:26
      Truję się chętnie i z upodobaniem. Z trucizn zdecydowanie wybieram sól morską.
      Ale najfajniejszą trucizne dostałam kiedyś zza granicy (chyba ze Stanów). Była
      to sól o zapachu wędzonki. Ile wyrazu dodawała zwykłej jajecznicy, nie
      wspominając o licznych zupach czy zapiekankach!
      • Gość: senin Re: SÓL KUCHENNA czym zastępujecie tą TRUCIZNĘ IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 10.03.05, 07:36
        odkad poznalam kilka osob ostro deklarujacych eliminowanie soli z diety
        i przyjrzalam sie jak wygladaja i poruszaja sie (moze przypadek, ale wygladali
        na prawde tak jakos "wymiekle") to sole ile popadnie ;))

mowia ze "der Mensch ist, was er isst" - uwielbiam zdecydowane smaki i ludzi
        pelnych wyrazu ;)))

• mamadwojga Re: SÓL KUCHENNA czym zastępujecie tą TRUCIZNĘ 10.03.05, 07:40
      Podejrzewam że zwykła sól jest dużo zdrowsza od wymienionych przez Ciebie
      produktów "solo-zastępczych".
      Ja solę bardzo bardzo mało. Nie solę ani ryżu ani ziemniaków. Rodzina
      przyzwyczaiła się do tego smaku i teraz nikt nie zauważa tego faktu.
      Według mnie opcja pozwalająca na zminimalizowanie użycia soli w kuchni to:
      każdy soli sobie sam na talerzu już gotową potrawę :-)

A poza tym sól JEST potrzebna organizmowi w niewielkich ilościach.
      • Gość: zadumana Re: SÓL KUCHENNA czym zastępujecie tą TRUCIZNĘ IP: 213.17.230.* 10.03.05, 08:50
        Trucizna trucizną, ale... Wszelkie trucizny w małych ilościach nie szkodzą:)
        Natomiast zetknęłam się z osobami solącymi niemożliwie - pierwszy odruch (nawet
        we własnym domu) to sięgnięcie po solniczkę, gdy talerz pełny. Obłęd! I tu
        pewnie zachodził silny wariant trucia. Zachowując jednak rozsądek można powoli
        doprowadzić do solenia mało, a nawet bardzo mało, natomiast innymi sposobami
        (ziołowymi) dbać o aromat.
        Danie z solą jest smaczniejsze, ale osobiście wolę potrawy niedosolone niż
        przesolone. Przesolone są dla mnie (w warunkach domowych) tylko do wywalenia.
        • Gość: cytryna Re: SÓL KUCHENNA czym zastępujecie tą TRUCIZNĘ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 09:15
          w naszych warunkach radzę kupować wyłącznie sól kamienną z Kłodawy,która w
          swoim składzie ma mikroelemty,nie kupować soli warzonej,która jest najczęściej
          w sprzedaży.
    • marghe_72 Re: SÓL KUCHENNA czym zastępujecie tą TRUCIZNĘ 10.03.05, 09:26
      Hundra. wróć do soli.. ona zdrowsza od vegety ..
      A takie anchois to wiesz ile soli zawierają?
      Poczytaj etykiety

Kocham sól :))
    • Gość: kejro Re: SÓL KUCHENNA czym zastępujecie tą TRUCIZNĘ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 09:31
      przecież sól jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu,
      nie da się jej całkowicie wyeliminować z naszej diety
    • marghot Re: SÓL KUCHENNA czym zastępujecie tą TRUCIZNĘ 10.03.05, 09:33
      wg mnie psesadzasz.
      Wszystko w nadmiarze może być szkodliwe.

Ale stosując przyprawy na pewno duże ilości soli wymagane nie są.
    • em_es Re: SÓL KUCHENNA czym zastępujecie tą TRUCIZNĘ 10.03.05, 09:40
      Skoro walczysz z solą to spojrzyj na skład wegety - to głównie sól plus tona
      zbędnej chemii. Sos sojowy to też sól w dużej części, więc zupełnie nie
      rozumiem jakim cudem stosując je ograniczasz spożycie soli..
    • pinos Re: SÓL KUCHENNA czym zastępujecie tą TRUCIZNĘ 10.03.05, 09:58
      Nie jadam więcej niż jedną bryłkę soli z Wieliczki miesięcznie.

Mój organizm baaardzo stanowczo domaga się soli. Więc nie ograniczam... piję
      dużo wody ;o)
    • hania55 Nie rozumiem 10.03.05, 10:07
      Vegeta, sos sojowy - przecież one też zawierają sól. Vegeta oprócz soli zawiera
      jeszcze glutaminian sodu.

Soli używam niedużo, często wcale. "Nadrabiam" rozmaitymi innymi przyprawami, w
      zależności od przygotowywanej potrawy.
      • Gość: Cynamoon Re: Nie rozumiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 10:15
        Uzywam soli klodawskiej kamiennej, morskiej i potasowej, sosu sojowego albo
        marmite'u ;-) Dlatego, ze lubie.
        Sole malo (wiekszosc rzeczy przygotowanych przez kogos innego lubv kupionych
        jest zwykle dla mnie za slona) ale nei zamierzem rezygnowac z tej trucizny ;-)
        • hania55 Re: Nie rozumiem 10.03.05, 10:30
          Gość portalu: Cynamoon napisał(a):

>> Sole malo (wiekszosc rzeczy przygotowanych przez kogos innego lubv kupionych
          > jest zwykle dla mnie za slona) ale nei zamierzem rezygnowac z tej trucizny ;-)

To tak jak ja ;-) Za to parę znajomych osób, stołując się u nas, sięga po
          solniczkę zanim czegokolwiek spróbuje, bo zawsze jest za mało słono ;-)
    • Gość: Panna Andzia Re: SÓL KUCHENNA czym zastępujecie tą TRUCIZNĘ IP: *.fbx.proxad.net 10.03.05, 10:17
      Tja, i dlatego odwodnionym podaje sie roztwor glukozy z sola. Zeby ich dobic,
      bo cukier to tez "biala smierc" ;)))

• corrina_f1 Re: SÓL KUCHENNA czym zastępujecie tą TRUCIZNĘ 10.03.05, 12:20
        Ja właśnie od niedawna mam problemy z nerkami i niestety nadciśnieniem, więc z soli powinnam zrezygnować niejako obowiązkowo :(
        W zasadzie to wcale jej do tej pory wiele nie używałam i zastanawiam się, czy naprawdę trzeba zrobić tak drastyczny krok i w ogóle nie jeść nic solonego.
        Rzeczy typu frytki z McDonalda i inne tego typu shity w ogóle nie tykam, w domu soli się z umiarem. Od czasu do czasu jedynie jakieś konkretne sałatki, czy mięsko.. No a czasem aż się prosi, żeby smaku nadać...
        Jak to właściwie jest z solą kuchenną i morską, jaka jest różnica w składzie i czy morska szkodzi naprawdę mniej ?
        dzięki z góry
        pozdrawiam
        Kasia
        • Gość: gaga Re: SÓL KUCHENNA czym zastępujecie tą TRUCIZNĘ IP: *.veranet.pl 10.03.05, 19:50
          przecież sól kamienna to prawie to samo co sól morska, a może jeszcze lepsza.
          Kiedyś na terenie Polski było przecież morze
    • speni Re: SÓL KUCHENNA czym zastępujecie tą TRUCIZNĘ 10.03.05, 11:20
      Ło matko a skąd Ty teraz weźmiesz jodu ???
      • Gość: szopen Re: SÓL KUCHENNA czym zastępujecie tą TRUCIZNĘ IP: 218.20.66.* 10.03.05, 14:34
        Po raz pierwszy od kiedy tu sie znalazlemtrafilem na naprawde bzdurny watek.

Tak juz kurde jest (delikatnie mowiac) ze bez soli czlowiek umiera.
        Po prostu.

Zapotrzebowanie na sol jest rozne u roznych ludzi, zalezy w najwiekszej mierze
        od stopnia potliwosci, ja poce sie duzo i soli potrzebuje duzo.

Opowiadal mi kiedys jeden z bylych szefow o zyciu w Afryce.
        Tam sprzedawane sa kostki rosolowe Maggi na sztuki i w wiekszosci nikt nie
        uzywa ich do robienia zupy czy innych tego typu potraw ale jest to
        produkt "zyciodajny" bo jesli ktos cierpi na brak soli, zolkna mu bialka oczu,
        nie ma sily sie ruszac, ciagle jest spragniony ale picie wody pragnienia nie
        gasi to taka mala kostka skladajaca sie w polowie z soli potrafi czlowieka do
        zycia przywrocic.

Sol in sol out.
        Balance of life.
        • brunosch Re: SÓL KUCHENNA czym zastępujecie tą TRUCIZNĘ 10.03.05, 14:41
          spokojnie, Szopenie - założycielka wątku unika trucizny - tej parszywej soli,
          ale stosuje życiodajną wegetę oraz zupełnie soli pozbawiony sos sojowy oraz
          anchovis.
          ;D)))
          • jacek1f :-)) z tego wszystkiego wzięła mnie ochota na ... 10.03.05, 14:44
            ..śledzie, i to takie niewymoczone :-0
            • brunosch Re: :-)) z tego wszystkiego wzięła mnie ochota na 10.03.05, 15:00
              i będziesz nimi doprawiać rosół czy inne dania ;)))
              • baky Śledzie do rosołu? Rozebrać? Czemu nie... 10.03.05, 15:56
                A anszuła do flaczków!
            • kardamon1 Re: :-)) z tego wszystkiego wzięła mnie ochota na 10.03.05, 15:01
              oj czepiacie sie bracia i siostry, naprawde... :) autorka watku zyla sobie
              szczesliwie przekonana, ze unika TRUCIZNY!

a wy? nie dosc, ze uswiadamiacie, ze nie, wcale, ani troche jej nie unika to
              jeszcze jest owa TRUCIZNA do zycia niezbedna.

naprawde, mozna na was liczyc... :)
            • e_katt jacku 10.03.05, 15:29
              jestem z Tobą
              i zgodnie z tym, co mam w sygnaturce;-))
              ochotę mam na takie śledzie najprostsze: solone, beczkowe, w cebuli

antysololubnym na pohybel!
        • em_es Szopenie 10.03.05, 18:01
          to chyba dobrze, że zauważyłeś obecny wątek a nie ten, który go zapoczątkował,
          bo tego byś chyba nie zdzierżył - tam argumentowano, że "sól to przecież
          związek dwóch silnych trucizn Na+Cl"...
          W sumie woda też niebezoieczna, taki wodór lubi wybuchać... Czyżby reforma
          szkolnictwa poszła aż tak daleko? Zlikwidowano chemię?
        • ampolion Re: SÓL KUCHENNA czym zastępujecie tą TRUCIZNĘ 10.03.05, 21:59
          Bez należytego balansu soli i minerłów w organizmie może nastąpić odwodnienie,
          zwłaszcza w klimacie tropikalnym. Są tzw. "salt tablets" zalecane osobom w takie
          strony się wybierającym. Sam na sobie sprawdziłem działanie tych tabletek będąc
          w Indiach. Czułem się fatalnie, ociężałość, mdłości, ogólna niewydolnośc. Po
          tabletce wszystko wróciło do normy. Zaleciłem komuś i efekt był ten sam. Brak
          soli to też "trucizna", nawet śmierć od odwodnienia.
    • Gość: Marzena Re: SÓL KUCHENNA czym zastępujecie tą TRUCIZNĘ IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 10.03.05, 14:57
      Moim zdaniem Vegeta to jedno z najgorszych świńst - potrafi nieźle uczulać
      zwłaszcza odradzam przy dzieciach
      • Gość: gaga Re: SÓL KUCHENNA czym zastępujecie tą TRUCIZNĘ IP: *.veranet.pl 10.03.05, 19:55
        Vegeta zawiera glutaminian sodu, który jest szkodliwy, bo odkłada sięm stawach,
        zawierają go niestety wszystkie zupy w torebkach i w kostkach
    • delie Re: SÓL KUCHENNA czym zastępujecie tą TRUCIZNĘ 10.03.05, 15:13
      są gorsze <<trucizny>>
    • Gość: rolfi Re: SÓL KUCHENNA czym zastępujecie tą TRUCIZNĘ IP: *.xdsl.at.rsdglobal.com 10.03.05, 17:58
      wegeta, sos sojowy, maggi w płynie i tego typu rzeczy zawierają w sobie nic
      innego jak dobra znajomą sól kuchenną NaCl. Proponuję spróbować soli
      dietetycznej.
    • Gość: JP trucizną zdaje być się wegeta właśnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 18:16
      trucizną zdaje być się owa wegeta właśnie
      i tanie liche sosy sojowe wykonane z soli i glutaminianu
      oj trudno kupić przyzwoity sos sojowy

sól morska
      sól kamienna gruba kopalniana

BYLE NIE TE JODOWANE ERSATZE
    • Gość: Thea do hundra Re: SÓL KUCHENNA czym zastępujecie tą TRUCIZNĘ IP: *.arcor-ip.net 10.03.05, 20:08
      Bez wody i soli nie ma zycia!!!
      Söl jest potrzebna naszemu organizmowi do regulowania gospodarki wodnej w
      organizmie.
    • wedrowiec2 Re: SÓL KUCHENNA czym zastępujecie tą TRUCIZNĘ 10.03.05, 20:28
      Jakkolwiek sól nazywamy białą trucizną, to jej „toksycznym” składnikiem jest
      sód. Organizm dorosłego człowiek potrzebuje od 1,1 do 3,3 gramów sodu na dobę.
      Gdybyśmy spożywali go tylko w postaci soli kuchennej, to wartość ta
      odpowiadałaby 2,86 – 8 gramom. Sód (jony sodowe) przyjmujemy jednak w bardzo
      wielu związkach. Są to przede wszystkim fosforany i polifosforany stosowane do
      konserwacji produktów spożywczych. Przeciętny zjadacz soli je jej ok. 80 razy
      więcej niż nasz bliski kuzyn (biochemiczny:)) – goryl. Dla prawidłowego
      funkcjonowania organizmu wystarcza dawka soli zawarta w nieprzetworzonych
      produktach typu mąka, warzywa, mięso (ale bez konserwantów) itd. Solimy z dwóch
      powodów. Po pierwsze sól uwidacznia i wzmacnia smak wielu potraw. Po drugie –
      jesteśmy przyzwyczajeni do tego smaku, gdyż nasi przodkowie stosując ją w
      dużych ilościach zabijali smak nie zawsze świeżych potraw.
      Sólmy więc, ale z umiarem! Nie pozwólmy zabijać siebie na raty, ale nie
      skazujmy siebie na mdłe życie bez tej szczypty soli podkreślającej smak naszych
      potraw.
    • hundra Re: SÓL KUCHENNA temat b.ważny już 40 wpisów/15 h 10.03.05, 20:56
      Biorąc trochę do serca przytyki osobiste niektórych autorów tego forum (Szopen,
      Em Es i inni) poszukałem trochę informacji z sieci - hasła ”sól kuchenna,
      trucizna” i dopiero wtedy się przestraszyłem – sól, oczywiście w nadmiarze,
      t r u j e !!!
      Solić? czy nie solić? Tak, solić ale z u m i a r e m!!!

Przejrzyjcie te strony:

www.zdrowie.med.pl/nadcisnienie/nad_04a.html
      www.izz.waw.pl/wwzz/kpi/sol.html
      www.pfm.pl/u235/navi/198674
      www.antoranz.net/CURIOSA/ZBIOR4/C0405/21-QZD00084_toksycznosc.HTM
      www.resmedica.pl/zatrucia.html
      serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,51219,956033.html
      www.republika.pl/edytor4/rr4.htm
      hundra@gazeta.pl
      • Gość: marghe_72 Re: SÓL KUCHENNA temat b.ważny już 40 wpisów/15 IP: *.acn.waw.pl 10.03.05, 20:59
        Hundro.. a moze odniosłabyś sie do innych postów, a własciwie do swojego
        własnego , w którym piszesz o Wegecie i innych "substytutach"

Nikt nigdzie nie napisał,ze masz sól jesc łyzkami.

• jottka marghe 10.03.05, 21:04
          o ile dobrze czytam, to to jest ten hunder, że tak powiem:)
          • Gość: marghe_72 Re: O Hundrze ! IP: *.acn.waw.pl 10.03.05, 21:07
            niech bedzie ze Hundra to On :)
            • jottka Re: O Hundrze ! 10.03.05, 21:15
              no co, to tylko na pierwszy rzut oka jest ta hundra i ta kuba:)
      • Gość: senin Re: SÓL KUCHENNA temat b.ważny już 40 wpisów/15 IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 10.03.05, 21:04
        a gdzie Ty, hundro, przytyki osobiste widzisz?
        gdzie u szopena?

ja widze ze odniosl sie do zawartosci Twojego wpisu

Nie wypowiadal sie na temat Twojej OSOBY
        • hundra Re: SÓL KUCHENNA temat b.ważny już 40 wpisów/15 10.03.05, 21:15
          Ok. nie kłóćmy się, co złego to nie ja po prostu poszukajmy wspólnie zdrowych
          alternatyw do soli kuchennej
          Pozdrawiam
          hundra (on)
          • hania55 Hundrze 10.03.05, 22:08
            1. Sól stosowana z umiarem.
            2. Różnorodność innych przypraw (niekoniecznie vegety, sosu sojowego, maggi,
            itd).
      • em_es to ważność tematu mierzy się liczbą postów/h ? :) 10.03.05, 21:24
        > Biorąc trochę do serca przytyki osobiste niektórych autorów tego forum
        >(Szopen, Em Es i inni)
        Przykro mi jeśli wziąłeś moje posty za przytyki osobiste, nie to było moim
        zamiarem.
        Ale jak przyjąć poważnie Twoje argumenty, że sól to trucizna bo składa się z
        chloru i sodu, ew. może z niej powstać kwas solny. Może, oczywiście, po
        odpowiednich reakcjach chemicznych, ale spożycie np. posolonego pomidora tym
        nie grozi. Jak również, że dla uniknięcia soli używasz wegety - przecież to
        sól, gdzie tu sens?

Jak sam podsumowujesz - sól w nadmiarze szkodzi, należy jeszcze dodać, że jest
        organizmowi potrzebna - większość osób powyżej pisało to samo. A w
        szczególności polecam post Wędrowca, rzeczowy i ciekawy.
        • hundra Re: to ważność tematu mierzy się liczbą postów/h 10.03.05, 22:01
          Oczywiście masz rację, dlatego też solić potrawy najlepiej już po obróbce
          termicznej,
          spróbuj na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu wrzucić łyżkę soli i powąchaj!,
          a tak na prawdę to nie lubię wegety!!
          • em_es Re: to ważność tematu mierzy się liczbą postów/h 10.03.05, 22:12
            > Oczywiście masz rację, dlatego też solić potrawy najlepiej już po obróbce
            > termicznej,
            > spróbuj na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu wrzucić łyżkę soli i
            > powąchaj!
            To akurat mnie nie przekonuje - co innego prażyć sól na patelni a co innego
            posolić ziemniaki podczas gotowania (dość konkretna różnica temperatur, nie
            sądzisz?), niezbyt często jem te przykładowe ziemniaki, ale ugotowane bez soli
            to dla mnie paskudztwo jakich mało, solenie ich po ugotowaniu tego nie zmienia.
            Co innego jeśli się gotuje na parze, ale to inna bajka.

> a tak na prawdę to nie lubię wegety!!
            a to już trąci prowokacją ;)
      • hania55 oeza 10.03.05, 22:07
        Hundra, a kto Ci każe wyjadać sól łyżką wazową z torebki?!

Omne nimium nocet, jak mawiali starożytni Rzymianie, ale i nadgorliwość gorsza
        od faszyzmu.
    • wedrowiec2 Re: SÓL KUCHENNA czym zastępujecie tą TRUCIZNĘ 10.03.05, 21:27
      W kwestii formalnej.
      W tytule wątku jest błąd. Powinno być napisane TĘ, a nie TĄ.
      • hundra Re: TĄ /TĘ Wędrowiec tą TRUCIZNĘ 10.03.05, 22:11
        Obawiam się,niestety, że jednak pomimo,iż z solą jesteś po mojej stronie, to
        chyba ma być
        TĄ TRUCIZNĘ
        pozdrawiam
        hundra
        • hania55 Wędrowiec ma rację 10.03.05, 22:18
          TĘ truciznę, jeżeli piszesz.

Możesz powiedzieć TĄ truciznę, choć, szczerze mówiąc, aż uszy bolą.
        • em_es chyba jednak TĘ TRUCIZNĘ 10.03.05, 22:30
          Poprawnie jest "TĘ truciznę", "TĄ truciznę" jakoś mi zgrzyta..
        • ampolion Re: TĄ /TĘ Wędrowiec tą TRUCIZNĘ 10.03.05, 22:49
          "Tę truciznę" i "tą trucizną".
          • jottka Re: TĄ /TĘ Wędrowiec tą TRUCIZNĘ 10.03.05, 22:59
            wędrowiec, jak słusznie stwierdzili poprzednicy, ma rację - w języku pisanym
            jedyną dopuszczalną formą jest 'tę truciznę', natomiast w języku mówionym od
            bodaj roku czy dwóch językoznawcy dopuścili formę oboczną 'tą truciznę'. jednak
            tylko w takiej sytuacji nie uchodzi ona - już - za błąd.

slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php?szukaj=t%B1+ksi%B1%BFk%EA&kat=18
            • hania55 Re: TĄ /TĘ Wędrowiec tą TRUCIZNĘ 10.03.05, 23:04
              jottka napisała:

'tą truciznę'. jednak
              > tylko w takiej sytuacji nie uchodzi ona - już - za błąd.

Niestety :-( Bo brzmi strasznie.
              • jottka eee 10.03.05, 23:14
                gdybym te pareset lat wstecz powiedziała do ciebie 'ty kobieto!', to bys mi
                chciała przyłożyć albo pod pręgierz postawić za obrazę, a dzis co? język się
                uciera, a wykształcone ostańce w swej elitarności znajdują pociechę:)
    • monikaklika Re: SÓL KUCHENNA czym zastępujecie tą TRUCIZNĘ 10.03.05, 22:17
      sole bardzo malo albo wcale. Jesli sole, to sola z jodem lub sosem sojowym.
      Smakuja mi potrawy malo solone. Czasem jednak organizm domaga sie soli, wiec do
      filmu wcinam popcorn (ze sola, a jakze!) lub baaardzo slone chipsy (a co mi
      tam!) i znow mam spokoj na jakis miesiac :-). zdecydowanie przeszkadza mi
      nadmiar soli na codzien amdle jest zbyt nijakie, wiec najczesciej jadam na
      ostro lub slodko kwasno - do bardzo kwasno, bo to moj ulubiony smak :-)
    • hundra Re: SÓL KUCHENNA czym zastępujecie tą TRUCIZNĘ 10.03.05, 23:50
      SÓŁ i TĄ/TĘ
      Jak to w życiu - solić - to dobrze i źle, mówić tą/tę też dobrze i źle
      Więc lepiej solić i mówić - ostrożnie- tak, żebyśmy żyli długo i mogli dobrze
      jeść tak długo jak to będzie mozliwe.
      smacznego
      hundra
    • Gość: Xena Re: SÓL KUCHENNA czym zastępujecie tą TRUCIZNĘ IP: *.access.telenet.be 11.03.05, 01:04
      Sol jodowana zapobiega niedoczynnosci tarczycy
      Nalezy jej uzywac oczywiscie bez przesady
    • Gość: BRAWURKA Re: SÓL KUCHENNA czym zastępujecie tą TRUCIZNĘ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 09:40
      SOLĄ MORSKĄ, JEST ZDROWSZA, MA MNÓSTWO POTRZEBNYCH DO ZYCIA MIKROELEMNETÓW I
      NIE JEST DROGA...POLECAM
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka