anka66 02.05.05, 11:38 dostałam wczoraj od TESCIOWEJ!!! wiaderko wyczyszczonych płotek i mam je zaprawic do słoikow!!! pomocy nie mam zielonego pojecia jak mam to zrobić!!! czy ktos wie??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paprotka-gd Re: ratunku !!!!!! ryby!!!!!!!!!!! 02.05.05, 12:20 Płotki dokladnie umyj , posyp solą i pieprzem , lekko obtaczaj w mące i smaż partiami na silnie rozgrzanym oleju , po usmazeniu całości odstaw do przestygnięcia . Przygotuj zalewę : ocet w stosunku do wody 1 do 3 czyli np. na 1 szklankę octu 3 szklanki wody zagotować wraz z przyprawami -zielem angielskim , liściem laurowym , pieprzem ziarnistym , solą i odrobiną cukru . Przesmaż na patelni cebulę pokrojoną w plastry , tak aby była tylko zeszklona . Ostudzone ryby układaj w słoikach , przekładając cebulą i zalej zalewą octową . Ja zalewam letnią lub zimną zalewą gdyż gorąca powoduje rozpadanie się ryb. Opiekane rybki w zalewie sa łatwe do zrobienia tylko najbardziej pracochłonne jest to smażenie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hun Re: ratunku !!!!!! ryby!!!!!!!!!!! IP: *.gdynia.mm.pl 02.05.05, 12:29 Proponuję jeszcze dodać łyżeczkę kurkumy do zalewy i po parę ząbków czosnku do słoika. Cebulę wystarczy dać surową. Odpowiedz Link Zgłoś
klaudia1973 Re: ratunku !!!!!! ryby!!!!!!!!!!! 03.05.05, 11:09 cebuli nigdy nie dajemy surowej , bo skwasnieje , ja zawsze cebule daje do zalewy i ja obgotowuje , to jest gwarancja ze sie nie zepsuje, ryby to moja działka i robie w ten sposób od lat a przepisy przejełam od mojej mamy i babć , nawet do sledzi obsmazanych w zalewie daje cebule obgotowana z przyprawami , o niebo lepsza od surowej no i trwalosc dania o wiele wieksza choc u mnie i tak ryby znikaja jak kamfora Odpowiedz Link Zgłoś