Dodaj do ulubionych

Musli, płatki

IP: *.taunet.biz / *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 20:27
ktore najlepsze na sniadanko i z czym?
Obserwuj wątek
    • Gość: natalicja Re: Musli, płatki IP: *.autocom.pl 10.05.05, 20:43
      Ja zawsze mieszam platki kukurydziane i owsiane, dosypuje ziaren slonecznika i sezamu i otrab pszennych, czasem dochodza platki chocapic, mozna jeszzcze dorzucic rodzynki, ale ja nie lubie rozmoczonych, wiec wyjadam osobno:) Niezle jeszcze jest takie musli z nestle w zielonym opakowaniu, nie pamietam nazwy, ale tak sie przyzwyczailam do mojej kombinacji, ze juz w zasadzie nie lubie innych sniadan.
      • Gość: maja Re: Musli, płatki IP: *.taunet.biz / 62.29.142.* 10.05.05, 21:41
        a ja polecam taka miksturke: do miseczki kiwi + banan pokrojone drobno (lub inne
        swieze owoce, np. truskawki, pomarancze), na to kilka lyzek jogurtu owocowego i
        jeszcze zimne mleko, posypuje platkami - ostatnio nestle fitness z owocami,
        platkami cynamonowymi albo innym musli, pychotka:)
        jutro takie bedzie sniadanko
        • Gość: fat_a_mrugana Re: Musli, płatki IP: 63.226.96.* 10.05.05, 22:13
          A jak się po takich muesli wspaniale tyje...pychotka...
    • marghe_72 Re: Musli, płatki 10.05.05, 22:19
      płatki owsiane górskie + sok z pomaranczy + banan + truskawki
      na wierzch płatki kukurydziane
      • Gość: justine Re: Musli, płatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 17:05
        właśnie - czy musli jest bardzo kaloryczne?
    • fruwam Re: Musli, płatki 17.05.05, 17:21
      platki sa BARDZO niezdrowe... co do muesli to slyszalam podobne zdanie ale
      mysle, ze te polskie jest jeszcze ok.
      • nchyb Re: Musli, płatki 17.05.05, 17:46
        > platki sa BARDZO niezdrowe...
        Które, kiedy (bo jak po terminie ważności to rozumiem) i dlaczego?
        • fruwam Re: Musli, płatki 17.05.05, 17:53
          niestety wszystkie. proces przetwarzania jest tak dlugi i skomplikowany, ze to
          co jemy nie jest w ogole naturalne. dmuchana, przetwarzana pszenica, zadnych
          wartosci odzywczych. ups chyba za duzo mowie...
          • very_martini Re: Musli, płatki 23.05.05, 14:01
            Gdzie Ty to wyczytałaś??
            Przecież nie wszystkie płatki są be! Kukurydziane, ryż dmuchany, owsiane
            błyskawiczne - masz rację, nie są ok, bo są wysoko przetworzone, ale już płatki
            owsiane górskie są więcej niż spoko, że o otrębach nie wspomnę.

16%VOL
            22%VAT

--
            takie tam... forum homeopatia
            • nchyb Re: Musli, płatki 23.05.05, 19:20
              Myślę, ze fruwam myśligłównie o gotowych zestawach musli, słodzonych kulkach,
              płatkach itp., a zwykłe płatki przecież są cacy :-)
      • kohol Re: Musli, płatki 18.05.05, 10:04
        Ale takie płatki żytnie czy owsiane też?
        :O
        Bo ja musli sobie robie i myślałam, że to zdrowe :(
        • fruwam Re: Musli, płatki 18.05.05, 10:20
          szczerze mowiac nie wiem jak to jest z muesli w Polsce. tu gdzie mieszkam nie
          jem bo wiem, ze nie jest nic zdrowsze od wszelkich innych platkow w ksztalcie
          misiow, pszczolek, itd. obojetnie czy platki sa zytnie (takie jak all-bran) czy
          z pszenicy - poprzez przetwarzanie staja sie niezdrowe. pewnie zostaja tylko
          otreby ale tez tylko takie od malego producenta...
          • martvica Re: Musli, płatki 18.05.05, 11:37
            Myślę że takie płatki jak owsiane - znaczy zgniecione ziarno - jest zdrowe.
            Wszelkie kuleczki czekoladowe, i tego typu rzeczy śniadaniowe dla dzieci - już
            nie, bo to jest przecież cukier i sztuczne dodatki, bleee.
            Muesli komponowane w domu - z płatków, suszonych owoców, pestek, otrąb- na pewno
            jest dużo zdrowsze i mniej tuczące od torebkowego, przeważnie słodzonego.
          • kohol Re: Musli, płatki 18.05.05, 12:26
            Aha, to mnie uspokoiłaś. Bo ja jadam takie musli - płatki żytnie, owsiane,
            jęczmienne - to takie zgniecione zboże - prażę lekko na patelni, prażę też
            pestki dyni, słonecznika, sezam, płatki migdałowe (nie wiem, czy to lepiej czy
            gorzej takie prażone, ja po prostu kiedyś tak wymyśliłam i już), dodaję siemię
            lniane i co tam mam jeszcze. To chyba mało przetworzone jest. Chyba z tego
            najbardziej przetworzona jest papaja kandyzowana (?), która czasem dodaję.
            W Polsce malo jest jeszcze takich różnych misiowych kształtów, chociaż są
            jakies tam Nesquiki, Cheerios itd.
    • Gość: alienor Re: Musli, płatki IP: *.crowley.pl 18.05.05, 11:42
      Ja lubie platki jeczmienne, to podstawa mojego musli. Do nich dorzucam lyzke
      platkow sojowych i rozne pyszne szykany: orzechy, migdaly, rodzynki, daktyle,
      morele, sliwki suszone, siemie lniane, sezam, slonecznik, pestki dyni.
      Oczywiscie nie wszystko na raz :-D, tylko zaleznie od checi i stanu posiadania.
      Ostatnio odkrylam orzeszki cedrowe. A! mleko do platkow sole, a do miski dodaje
      tez lyzeczke miodu, wychodzi taki slono-slodki smak, pycha!
      • fruwam sojowe? 18.05.05, 12:33
        a jak to wyglada i gdzie mozna zdobyc?
        • alienor Re: sojowe? 19.05.05, 16:28
          To moje bardzo swize odkrycie, kupilam je niedawno w EPI we Wroclawiu. To
          pokrojone w plasterki i podprazone ziarna soji.
      • Gość: kaja Re: Musli, płatki IP: 83.238.12.* 18.05.05, 15:23
        smaczne sa tez gryczane, z cieplym mlekiem, a kiedys nawet zamiast ryzu
        wrzucialam je do pomidorowej i calosc byla bardzo smaczna
        • thiessa Re: Musli, płatki 18.05.05, 17:13
          Proponuje zrobic samemu takie:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=16777215&a=16793184
          • ruiza Re: Musli, płatki 18.05.05, 17:57
            Kurcze, a ja lubię kukurydziane, często jadam i też myślałam, że są w
            porządku..:-( Chyba rzeczywiście pora zacząć robic samemu...
            • mroovkaa Re: Musli, płatki 19.05.05, 09:15
              No właśnie: na co dzień jem owsiane + jęczmienne + żytnie + jakieś jeszcze +
              otręby + rodzynki + jabłko suszone, z jogurtem naturalnym i niedawno, gdy mi
              się ta mieszanka własnej produkcji skończyła, kupowałam przez kilka dni nestle
              fitness: słodkie okropnie (czemu słodkie skoro fitness?), sztuczne w smaku, no
              i drogie! Opakowanie na 4 śniadania kosztuje koło 5 zł., podczas gdy duże
              opakowanie samych jęczmiennych w sklepie zdrowożywnościowym - 2 zł.
              Jak myslicie, z czym można jeszcze jeść taką mieszankę? Jogurtu mam trochę dość
              czasem, mleka nie mogę. Z sokiem?
              • thiessa Re: Musli, płatki 19.05.05, 15:29
                Mleko sojowe? I do tego pokrojony banan, ja uwielbiam.
              • alienor Re: Musli, płatki 19.05.05, 16:25
                Te wszystkie musli paczkowane - niby takie superzdrowe - sa slodzone. Kiedys je
                kupowalam, ale jak sie polapalam, zaczelam robic wlasne mieszanki.
                • martvica Re: Musli, płatki 19.05.05, 21:12
                  Z sokiem też są niezłe. Czasem tak na zajęcia noszę w zamykanym pojemniku:
                  płatki owsiane, suszone owoce, pestki; zalane sokiem pomarańczowym, mniam:)
              • Gość: patisoon Re: Musli, płatki IP: *.icpnet.pl 20.05.05, 14:51
                Czy te płatki owsiane, jeczmienne to na surowo, takie suche?
                Ja jadam owsiane ale wcześniej moczę je w gorącej wodzie o potem dodaję owoce,
                orzechy itp na koniec zalewam kefirem i posypuję cynamonem.
                • kohol Re: Musli, płatki 20.05.05, 15:14
                  Ja jem suche. To znaczy w mleku :) Ale nie lubię namokniętych, zjadam od razu.
                • alienor Re: Musli, płatki 20.05.05, 17:03
                  Platki jeczmienne wystepuja w dwoch suchych wersjach: sa zwykle
                  i "blyskawiczne". Ja kupuje te blyskawiczne, zalewam je goracym mlekiem i zaraz
                  po chwili zaczynam konsumpcje. Te zwykle trzeba zadaje sie jakis czas pogotowac.
    • Gość: Sylwia Re: Musli, płatki IP: *.bb.online.no 20.05.05, 15:41
      crunchy!!! sezamowe!!! pycha!!!
      • nchyb Re: Musli, płatki 23.05.05, 13:51
        Osobiście najbardziej lubię Musli - 6 płatków (Sante).
        Wbrew nazwie, jest tam tylko 5 rodzajów płatków: owsiane, pszenne, jęczmienne,
        żytnie i kukurydziane.

Co do ich szkodliwości, myślę żeniejest tak źle, jak to Fruwam przedstawia. Te
        akurat to po prostu rozgniecione ziarnazbóż. Być może fruwam myślał (myślała) o
        płatkach przetwarzanych, w rodzaju kleczek, pierścieni i innych cudów:
        solonych, cukrzonych, miodowanych, lukrowanych itp. Ale myślę, że
        samo "nadmuchanie" i rozgniecienie ziarna wielkiej krzywdy naszemu zdrowiu nie
        zrobi.

Płatki uwielbiam z biogurettą (nie słodzony, beztłuszczowy napój jogurtowy
        wzbogacony wapniem), z dodatkiem rodzynek, suszonych śliwek, migdałów,
        truskawek, mango i łyżeczką miodu. Dla mnie pyszne śniadanko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka