Gość: stefan IP: *.stg.pl 02.10.08, 09:00 ha ha kobieta tłumaczy jak dla debila jak ziemniaki odcedzać:-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fomica Re: Jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaki? 08.10.08, 16:53 to nie są pieczone ziemniaki tylko smażone. tłuste i niezbyt zdrowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akasha Re: Jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaki? IP: *.chello.pl 25.10.08, 00:39 Jak tłuste i niezdrowe to nie jedz :) też czesto robie je na patelni jako plasterki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mazda25 Re: Jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaki? 09.10.08, 21:30 Wbrew pozorom nie jest to wcale takie proste. Male ziemniaczki musisz najpierw obsmazyc na patelni w duzej ilosci tluszczu,jakiego to juz zalezy od twojego smaku.Moze byc olej lub smalec z boczkiem,a potem to wszystko nalezy ulozyc na blaszcze i zapiec w piekarniku. Mozesz tez ugotowane ziemniaki usmazyc na patelni.Kroje je wtedy w plasterki i wrzucam na mocno nagrzany tluszcz.Mieszam oliwe z margaryna.Wazne jest przy tym zeby ziemniaki mocno sie podsmazyly,nie wolno ich za wczesnie przewracac,bo wtedy sie rozpadaja i nie beda chrupiace. Odpowiedz Link Zgłoś
muranof Re: Jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaki? 26.10.08, 22:18 Wszystko dobrze, tylko, jak jest ich dużo to się łamią i kleją na patelni?!Co wtedy robić?A ja chciałbym sobie takie talarki ziemniaczane przyrządzić, a nie bardzo umiem...Piekarnik odpada, tylko patelnią dysponuję. Kto dradzi? Odpowiedz Link Zgłoś
salsadura Re: Jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaki? 10.11.08, 13:50 Ugotuj w mundurkach(musza pozostac jedrne),pokroj na plasterki,posyp odrobina maki(dzieki mace nie beda sie przyklejac do patelni i beda chrupkie:-).Kladz pojedyncza warstwa na mocno rozgrzany tluszcz(ja robie na klarowanym masle),po zrumienieniu przewroc na druga strone.Sol,pieprz,gotowe!Pod koniec smazenia mozna dodac drobno pokrojona cebule. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slaj Re: Jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaki? IP: 82.139.179.* 15.09.10, 17:00 talarki klasyczne robi się tak: pokrój ziemniaki w plastry grubości około 7 i pół milimetra. na patelni rozgrzej tłuszcz (masło, ewentualnie olej, albo masło z oliwą, etc). wrzuć ziemniaki. posyp przyprawami: sól, pieprz, majeranek i połam parę listków laurowych (jak ktoś lubi może być jeszcze kminek i kolendra). smażyć pod przykryciem aż będą rumiane, obrócić i przysmażyć z drugiej strony. podawać koniecznie z kefirem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczupak Re: Jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaki? IP: *.szczecin.mm.pl 06.01.11, 11:10 a jak wymierzasz te 7 i 1/2 milimetra????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 15:46 Pokrój ziemniaki na 4 ,ugotuj tak nie do końca,żeby nie były mięke i wrzuć na głeboki tłuszcz do obsmażenia . Szybko i dobre . Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agunia Re: Jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaki? IP: *.gprs.plus.pl 05.11.08, 10:26 Najlepiej ugotować ziemniaki w mundurkach ( na półtwardo), wystudzić i dopiero takie pokroić w talarki i wrzucać na gorący tłuszcz. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esmina Jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.09, 19:01 Beznadziejny przepis.ja surowe ziemniaczki obsypuje przyprawami,rożnymi i wstawiam do piekarnika na dole a na gorze kurczaka.Upieką się w tym samym czasie i są pyszne.trzeba pokroić na ćwiartki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaki? IP: *.idealan.pl 19.01.09, 20:06 zgadzam się z esminą, jak mają być rumiane i chrupiące, to tylko pieczone na surowo - przepis dla amerykańskiego debila Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OK a dlaczego, dziecko, dla amerykanskiego debila? IP: *.ok.ok.cox.net 11.09.09, 00:34 ci amerykanscy debile jedza ziemniaki na sto roznych sposobow a na sto innych potrafia je przerabiac, w przeciwienstwie do ciebie ktora pochodzi z narodu kartoflanego a szuka przepisow gotowania i pieczenia ziemniaka w gazetach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaki? IP: *.ce.qub.ac.uk 21.07.09, 12:27 opis jak dla kogos kto w zyciu w kuchni nie byl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaki? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.12.09, 20:15 I bardzo dobrze, są tacy którzy dopiero do kuchni próbują zaglądać Odpowiedz Link Zgłoś
anutkas Jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaki? 22.07.09, 01:10 A ja mam jeszcze prostszy sposób rodem ze Szwecji: tzw. klyft potatis. Wystarczy dobrze wyszorować ziemniaki ( najlepsze są młode), pokroić je w ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości)- nie obierać ze skorki!, ułożyć na blasze, polać (czy raczej skropić) oliwa z oliwek, posolić i doprawić wg upodobań np. rozmarynem lub czosnkiem czy pieprzem, wsunąć do piekarnika i zapiekać aż się zrumienia - pyszności! Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
anutkas Re: Jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaki? 22.07.09, 01:14 Właśnie tak jak napisały poprzednie osoby -piec trzeba na surowo, bez wstępnego gotowania - w szwedzkiej wersji szczególnego smaku dodaje im oliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edyta Re: Jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaki? IP: 83.1.94.* 21.10.09, 21:24 Również popieram osoby które mówią o pieczeniu surowych ziemniaków.Są świetne,ja robię je z czosnkiem i rozmarynem.Obieramy ziemniaki,duże kroimy na czworo a małe na pół.Siekamy kilka ząbków czosnku z gałązką rozmarynu(same listki),posypujemy ziemniaki,dodajemy sól i pieprz,oliwę lub dobry olej.Wszystko dokładnie mieszamy by ziemniaki pokryły sie przyprawami.Robię to już na brytfanie.Pieczemy w 200st.ok.45-60min.Wszystko zależy od wielkości i gatunku ziemniaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kucharz Re: Jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaki? IP: *.brnt.cable.ntl.com 07.09.09, 10:55 zgadzam sie w 100% ze to film dla ograniczonych tajemnica ladnie przypieczonych ziemniakow jest sol, mozna tez pod koniec pieczenie lekko posypac tarta bulka dla lepszego efektu i bardzo smacznego wygladu zastanowilo mnie w filmie dlaczego zimna blache kobieta wklada do piekarnika trzymajac ja przez scierke ;-) polecam rowniez dodanie do ziemniakow rozmarynu (jesli to mozliwe swiezego) efekt jest naprawde imponujacy a aromat prawdziwie zniewalajacy i to nie tylko dla wytrawnych smakoszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mazdamer Jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaki? IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 11.09.09, 17:53 ja na przyklad kupuje sobie mccainy łódeczki takie 123 fristyle czy cos w tym stylu, po czym zapiekam w piekarniku, bez dodatku tłuszczu. można je sobie tez doprawic ziołami...pyszna rzecz. szczegolnie fajnie smakuja z dipami czosnkowymi Odpowiedz Link Zgłoś
ma-rzena Re: Jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaki? 11.09.09, 23:18 popieram, też wolę gotowe kupowane frytki, bo po pierwsze nie chce mi się bawić w to całe krojenie i obieranie ziemniaków, a po drugie takie właśnie łódeczki czy inne McCainy o których piszesz są dużo smaczniejsze i zawsze mi się ładnie na rumiano usmażą. z dipami jeszcze nie próbowałam, ale weekend idzie, więc może się skuszę. Odpowiedz Link Zgłoś
ps-yt Re: OHYDA!!!!!!!!!!! 20.10.09, 12:45 po co gotowac.ziemniaczki surowe w plasterki usmarzyc w sporej ilosci tluszczu, oczywiscie na rozgrzany, tylko ze musi byc jedna warstwa talarkow i tak do plowy w tluszczu i bez soli, posolic dopiero na talerzu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iga Jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.09, 18:09 Sorry - do mnie te ziemniaczki nie przemawiają - powody ? : czas przygotowania!zuzycie energii! Cholesterol !! tłuszcz !! wolę świeżutkie ugotowane z koperkiem lub zwykłe frytki. A jak pieczone to w folii lub na ognisku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titi Jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaki? IP: *.olsztyn.mm.pl 13.12.09, 23:42 o matko! instrukcja jak odcedzić ziemniaki, ??? paranoja. Film dla kosmitów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia -myszka Jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.10, 20:21 Ja mam bardzo zdrowy przepis. Ziemniaki umyć,nie obierać.Przekroić na pół. Nałożyć na blache do pieczenia ciasta.każdy ziemniak posypać kminkiem mielonym i majerankiem włożyć do piekarnika .piec 40-45 minut. Gdy są gotowe posmarować je masłem.koperkiem lub szczypiorkiem.Podać do tego kapustę,ogórki lub zsiadłe mleko./ Ja osobiście jadam je z maślanką.Nie ma nic zdrowszego i to prawda.Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adrian Jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaki? IP: *.chello.pl 28.06.10, 16:18 bardzo latwo krojimy na kawalki kladziemy na blache dodajemy przyprawy np papryke pieprz itp to wszystko polewamy olejem delikatnie i do piekarnika beda pyszne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gula Jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaki? IP: *.xdsl.centertel.pl 12.10.10, 21:29 nic nie warty przepis Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaki? 13.10.10, 10:15 ziemniaki mniej więcej równek wielkości obrac, ułożyc na suchej, czystej blasze, wstawic do piekarnika na 180-220 - piec godzinę, póltorej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vader Jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaki? IP: *.toya.net.pl 17.11.10, 15:33 żona w pracy więc coś sam przygotuje dla nas ,przejrzałem kilka przepisów i nie trzeba być wielkim kucharzem by wywnioskować ze najlepsze sa te przepisy w których mowa o surowych ziemniaczkach jestem pewniak ze będą super jedynie czego nie wiedziałem to przyprawy typu rozmaryn ale spróbuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia -myszka Jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.11, 23:25 A ja proponuję frytki z ziemniaków zdrowe i smaczne. Obrać ziemniaki pokroić na frytki(można kupić specjalną ręczną maszynkę do robienia frytek) Na blasze rozprowadzić frytki ,pokropić oliwą z oliwek (po górze) posypać frytki kminkiem mielonym i do piekarnika (zimnego) na 4o-45 minut. Można podawać z keczupem do drugiego dania, lub dowolnie z mięsem i sosem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia -myszka Re: Jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.11, 11:26 Przepraszam ,chciałam dodać sprostowanie do mojego przepisu frytki, cyt. frytki pieczemy w temperaturze 180-200 C ale wkładamy je do nie nagrzanego piekarnika. 40-45 minut. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmmmmmmm Jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaki? IP: *.adsl.alicedsl.de 05.04.11, 10:17 ten filmik video...to chyba dla kompletnych kretynow jest:)....odcedz ziemniaki,przez sciereczke..nad zlewem..chyba kazdy umie odcedzic ziemniaki...instrukcja obslugi..jak polozyc ziemniaki na blache..nie zapomnij uzyc lyzki..wiekszego idiotyzmu juz dawno nie widzialam.to film instruktazowy chyba dla 5 latkow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paula Jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.11, 19:44 PRZEPIS NA PIKANTNE ZIEMNIACZKI Z SOSEM. SkŁaD: -ziemniaczki; Posypka: -1 łyzka pieprzu; -1 łyżka mąki; -1 łyżka papryki; -1 łyżka soli; -1 łyżka czosnku granulowanego; -jedna łyżeczka kminku; Sos: -gesty jogurt naturalny; -3 ząbki czosnku; -koperek(1 łyżeczka świeżego lub pół suszonego). Nastawić piekarnik do temp. 200°C, ziemniaki umyć(nie obierać) i pokroić na ćwiartki poukładać na blasze.Do miseczki wsypać 1 łyżkę pieprzu,1 łyżkę mąki,1 łyżkę papryki,1 łyżkę soli,1 łyżkę czosnku granulowanego i jedną łyżeczkę kminku,wszystko wymieszać i posypać ziemniaczki.Włożyć do nagrzanego piekarnika.Do miseczki wlać jogurt,wcisnąć czosnek i wsypać koperek,wymieszać i odstawić do lodówki.Wyciągnąć gdy będą miękkie chrupiące. Ziemniaczki podaje się z sosem czosnkowym,ponieważ nie są wtedy tak ostre.Posypka wystarcza na cała blachę ziemników. Smacznego;) Odpowiedz Link Zgłoś
sofia41 Re: Jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaki? 06.11.11, 13:21 Na 4 osoby, 1/2 kg ziemniaków 1 cebula 1 mała czerwona papryka 1 ząbek czosnku 100 gram wędzonego boczku margaryna do smażenia oliwka sól, pieprz, majeranek do smaku Rozgrzać margarynę z odrobiną oliwy z oliwek, surowe kartofle pokroić na talarki ca 0,5 cm, smażyć około 15 min, dodać pokrajaną w plasterki cebulę, drobno posiekany czosnek, boczek i paprykę pokrojone w kostkę, przyprawić wedle smaku i smażyć jeszcze przez 15 minut aż kartofle się przypieką na brązowo. Tak zamarynowane ziemniaki (pod przykryciem ca. 1 godzinę) można upiec na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20-25 min. w temperaturze 200'C przewracając aby upiekły się z obydwu stron. Bądą upieczone ale nie "rozgotowane" tzw. al dente. Odpowiedz Link Zgłoś