Dodaj do ulubionych

a ja proponuję dziś na obiad knedle z truskawkami

14.06.05, 10:49
zrobię je pierwszy raz w tym roku (dotej pory robiłam z mrożonych owoców).
Teraz gdy sezon na truskawki w pełni zrobię je ze świeżymi truskaweczkami.
Moja rodzina je uwielbia. PYCHA!!!!!!!!!!! To także propozycja dla tych kórzy
nie mają pomysłu na obiad.
Obserwuj wątek
    • Gość: aga31 Re: a ja proponuję dziś na obiad knedle z truskaw IP: *.azory.net.pl 14.06.05, 11:02
      Bardzo prosze podaj przepis na te knedle.Jak je robisz tez mam wielka ochote a
      chcialabym zeby mi dobre wyszly :) Pozdrawiam.
      • Gość: martynika80 Re: a ja proponuję dziś na obiad knedle z truskaw IP: *.nowiny.net 14.06.05, 11:43
        ja robię wg. takiego przepisu. 1- 2 kilo ziemniaków (zależy ile ma tych knedli
        wyjść) obrać, ugotować, odcedzić, przecisnąć przez praskę. Włożyć do wielkiej
        misy, "uklepać". Ja robię tak, że na cieście znaczę jakby znak krzyża i w ten
        sposób dzielę ciasto na cztery części. Jedną z nich wyjmuję, i w tak powstałe
        zagłębienie dodaję mąki (połowa pszennej, połowa zieniaczanej), tyle by ilość
        mąki zrównała się z warstwą ziemniaków. To najlepszy sposób by wymierzyć czy
        ilośc mąki jest odpowiednia. Tą wyjętą cześć ciasta włożyć z powrotem do misy.
        Daję też 1- 2 jajka i odrobinę soli. Ziemniaki, mąkę, jajka wymieszać, wygnieść
        starannie ciasto. Z ciasta taczać dość grube wałki, krajać w plastry,
        rozpłaszczać je troche palcami, do środka wkładać po jednej truskawce (w
        zależności od wielkości nawet dwie). Posypać środek knedelka z truskawką
        cukrem. Dobrze zlepić, uformować kulkę, wrzucić do wrzącej wody. Po wrzuceniu
        do garnka delikatnie zamieszać, by nie przywarły do dna. Po wypłynięciu na
        wierzch gotować kilka minut. Do polania knedli można uzyć roztopionej
        margaryny lub masła. Posypać cukrem. Innym sposobem jest polanie knedli
        koktajlem truskawkowym, jagodowym itp. Ważne by gotowe knedle nie leżały na
        stole czy stolnicy zbyt długo, bo szybko wycieka z nich sok i będą sie
        rozlepiać. Najlepiej formować knedle" na bieżąco". W czasie gdy jedna porcja
        knedli się gotuje robić następne knedle, w ten sposób "nie rozmokną".
        • Gość: justa Re: a ja proponuję dziś na obiad knedle z truskaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 21:38
          ale to jest takie pracochłonne! :-)
    • paprotka-gd Re: a ja proponuję dziś na obiad knedle z truskaw 14.06.05, 11:07
      Zasadniczo nie lubię obiadów na słodko , no ale knedle z truskawkami są
      wyjątkiem , smakowitym wspomnieniem dzieciństwa .
      Świetny pomysł na obiad , u mnie na jutrzejszy :)
      • Gość: ruiza Re: do Martyniki... IP: *.inteligo.com.pl 14.06.05, 12:37
        Martyniko, czy młode ziemniaki nadają się do tego ciasta knedlowego? Bo wiem,
        że placki ziemniaczane czy kopytka z młodych raczej nie wyjdą...
        • poughkeepsie popatrz niżej, 14.06.05, 12:43
          to dzisiaj drugi wątek o tym samym :]
          • Gość: aga31 Re: popatrz niżej, IP: *.azory.net.pl 14.06.05, 13:29
            Bardzo ci dziekuje za dokladny przepis :))
          • Gość: ruiza Re: popatrz niżej, IP: *.inteligo.com.pl 14.06.05, 13:57
            sorry... zaczęłam czytać od góry....:-((
        • Gość: martynika80 Re: do Martyniki... IP: *.nowiny.net 14.06.05, 13:50
          nie wiem czy z młodych ziemniaków wyjdą. Ja pobiegłam dziś po stare na targ.
          Choć wiesz co? Wydaje mi się że tak, należy tylko dać więcej mąki.
      • Gość: elle Re: a ja proponuję dziś na obiad knedle z truskaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 13:24
        u mnie też ...
    • brownie2 Re: a ja proponuję dziś na obiad knedle z truskaw 27.06.05, 16:03
      robiłam knedle wg tego przepisu. Wyszły b.dobre i wbrew pozorom nie jest to
      danie wybitnie czaso i pracochłonne. Jak dla mnie rewelacja. Dzięki. Czekam
      teraz na śliwki, będą knedle ze śliwkami.
      • Gość: elle Re: a ja proponuję dziś na obiad knedle z truskaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 10:28
        bardzo dobry przepis
        • Gość: majeczka Re: a ja proponuję dziś na obiad knedle z truskaw IP: *.wroclaw.mm.pl 04.07.05, 11:21
          Ja mam tylko młode ziemniaczki. Robić czy nie?
          • rezurekcja robić! n/txt 04.07.05, 13:44
    • Gość: dorka77 Re: a ja proponuję dziś na obiad knedle z truskaw IP: *.ynet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 11:11
      Zrobiłam, wyszły przepyszne. Moje nawet po wystudzeniu nie puściły soku.
      Przepis rewelacyjny, dzięki:)
    • Gość: dorka77 Re: a ja proponuję dziś na obiad knedle z truskaw IP: *.ynet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 11:15
      Zapomniałam dodać, że robiłam z młodych ziemniaków. Trochę więcej mąki i
      wychodzi super.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka