Dodaj do ulubionych

Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ?

IP: 216.43.145.* 26.03.03, 03:10
Jakie oprocz od krowy (chociaz niektorzy nie lubia) najlepsze piliscie ?
Lubicie zsiadle ( takie np w ciagu 20 minut w wyniku nadchodzacej burzy) co
daje sie kroic.A moze homogenizowane.A moze zageszczone z cukrem z tuby?
Obserwuj wątek
    • Gość: olo Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? IP: 216.43.144.* 05.04.03, 04:02
      Prawda...
      • zarlaczka Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? 05.04.03, 09:21
        Mleko z babką pijaczką, tzn. mleko jest z cukrem i wanilią, a babka pijaczka
        upieczona z kaszy mannej, jajek, cukru i wanilii i polana wzmiankowanym, pycha!
      • zarlaczka Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? 05.04.03, 09:32
        A koktajle na mleczku, ze świeżymi truskawkami czy jagodami, miodzio. Smaku se
        narobiłam.
        • brookie Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? 05.04.03, 09:36
          Nie ma dla mnie nic lepszego niz mlode ziemniaczki z podsmazana cebulka i
          posypane koperkiem. Do tego oczywiscie duzy kubek zsiadlego mleka.
          Mmmmnnniam!
        • Gość: olo Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? IP: 216.43.144.* 06.04.03, 04:33
          O Jezuuuuu! Sam co najwyzej mam cierpliwosc przyniesc te truskaweczki a w
          przyplywie dobrego humoru obrac ziemniaki i pokroic w talarki...no jeszcze
          koperek posiekam...A dalej? Uwielbiam opisane przez dajacych zycie temu forum
          forumowiczom opisane strawy... olo
          • Gość: brookie Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? IP: *.tnt1.per1.da.uu.net 06.04.03, 05:37
            Sluchaj olo, to jestes super osoba i pewnie jak ja lubisz dobrze zjesc i czyms
            dobrym popic.
            Narobilam sobie smaka na te ziemniaczki z zsiadlym mlekiem. Tylko skad ja
            wezme to mleko? Chyba sama zrobie, bo widzialam jak moja mamuska to robila.
            Tymczasem mysle o czyms bardziej osiagalnym do zjedzenia.
    • Gość: olo Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ?(do brookie) IP: 216.43.144.* 06.04.03, 05:49
      Tu zadne mleko sie nie zsiadzie (stad skad stukam).Koperek tez
      nieosiagalny.Ziemniaki i cebula tylko.No mam stresa okrutnego.A nabralem
      apetytu prawie w nocy na takie potrawki.Wiec szybko wiecej wypije i pojde
      spac,to zapomne moze.A jak sie przysni??? ;) olo
      • brookie Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ?(do brookie) 06.04.03, 05:59
        To moze jestes w tym samym kraju co ja?
        Koperku nie mozna dostac, te ziemniaki jakies bezplciowe i mkeko zsiadle
        nieosiagalne.
        Ja robie podobnie jak ty, kiedy przyjdzie mi ochota na polskie danie i nie mam
        smaka na chinszczyzne take-away.
        Dolewam sobie i ide spac. I lepiej zeby sie nie przysnilo.
      • tradycja1 Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ?(do brookie) 06.04.03, 16:52
        Dla tych co w USA-okolice Chicago...
        Koperek jest w kazdym sklepie spozywczym.Zapewniam.
        Zsiadle mleko widzialam nawet po polsku napisane na nim bylo,
        z jakiejs farmy z Wisconsin.
        • Gość: gos Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ?(do brookie) IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 22.04.03, 01:50
          Hej, a jak juz o kraju za oceanem, to nie wiecie, gdzie by tak mozna zsiadle
          mleczko w Pld. Kalifornii? Pozdrawiam! :o)
          • Gość: Marta Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ?(do brookie) IP: *.oc.oc.cox.net 22.04.03, 07:26
            Gość portalu: gos napisał(a):

> Hej, a jak juz o kraju za oceanem, to nie wiecie, gdzie by tak mozna zsiadle
            > mleczko w Pld. Kalifornii? Pozdrawiam! :o)

Wiemy, wiemy.
            Idzie sie do najblizszego sklepu i kupuje kartonik z napisem Butter Milk. Nie
            nalezy sugerowac sie nazwa. Nie ma ono nic, poza kolorem, wspolnego z polska,
            wodnista maslanka.
            Jest to regularne kwasne mleko. Pijam je czesto,np. do kaszy gryczanej.
            Albo robie tarator--pyszny chlodnik na tymze kwasnym mleku z tartych zielonych
            ogorkow, kopru i czosnku. Tu,w pld.Kaliforni smakuje swietnie, zwlaszcza w
            czasie upalow.
            Pozdrawiam tez!
            • Gość: Marta Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? IP: *.oc.oc.cox.net 22.04.03, 08:01

Zrobilam blad.
              To sie pisze razem: "Buttermilk".
              Polecam Knudsena, ale to z "Trader's Joe" jest tez swietne.
              Wlasnie je sobie pije...
      • sunday zsiadle mleko 10.04.03, 10:05
        > Tu zadne mleko sie nie zsiadzie (stad skad stukam).

Iii, zsiadle mleko zrobcie sobie sami - jesli w sklepie macie kefir lub
        maslanke, to wystarczy dorzucic pare lyzek do mleka i odstawic w kat (nie do
        lodowki :-)). Powinno sie ladnie zsiasc - robilem tak nawet z mlekiem z proszku.
    • Gość: olo Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? IP: 216.43.144.* 06.04.03, 06:20
      A czy ten kraj jest w stanie wojny teraz? A czy zaczyna sie jego nazwa na U ma
      w srodku jeszcze jedna litere a konczy sie jak imie kazdej dziewczyny (ciiii na
      A?) Bo jak tak to nie bedzie nic z mleka. :((( Jo sie no tym znom .olo
      • zarlaczka Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? 06.04.03, 06:34
        A w tym kraju (dojść nie mogę w jakim - za mało wskazówek) to krów nie ma? Bo
        może jak by się wam udało jakąś zlokalizować i (nie chcę namawiać do
        przestępstwa, ale...) wydojić, to może by się zsiadło.
      • brookie Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? 06.04.03, 06:48
        Mieszkam w Australii.
        Jest to znienawidzony przez forum polonia kontynent.
    • Gość: olo Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? IP: 216.43.144.* 06.04.03, 06:45
      Trawa,pasza sucha itd ,itp jest doprawiona
      streptomycyna,detreomycyna ,sulfanomidami i chimerokoldiochloricus venterbente -
      --jak sie ma zsiasc? Krowa jest ---jak najbardziej ale ani z porannego ani z
      wieczornego udoju nie daje sie z tym nic zrobic.Jadlas tu Sour Cream? Matko
      Bosko z ktoregobadz kosciola...toz to nie z mleka.To chyba z gipsu i
      przydroznego pylu i wybielacza optycznego.Chcialbym zlapac cokolwiek co daje
      mleko ---nawet wielblada,ale czuje ze gdyby tu byl jadlby to samo. :))) olo
      • brookie Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? 06.04.03, 06:57
        Najlepsze co mozna tu dostac z produktow mlecznych to Yakult i ewentualnie
        jogurt pitny Jalna.
    • Gość: olo Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ?(do Broookeee IP: 216.43.144.* 06.04.03, 06:59
      Jaaa?!! Tam sa bluefishe i K-marty ? A co do forum Polonia to od dzis nawet tam
      zagladal nie bede.Banda frustratow i nic wiecej.Straszne do czego dopuscil
      admin tego forum.Zawsze marzylem o Australii ,nie wiem dobrze czy zle marzylem?
      Ale widac mi nie po drodze bylo lub inne czynniki zawadzily,,moze za krotki
      bylem .Nie wiem.Do dzis marze o Nowej Zelandii ale moze czynniki a moze za
      krotki jestem? A moze za duzo rozmyslam.Pozdrawiam .olo (a ile jest roznicy
      czasu np.do Polski --ok 12 godz? )
      • brookie Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ?(do Broookee 06.04.03, 07:05
        Roznica w czasie letnim 6 godzin, w zimowym (polskim) 7.
        Nie narzekam na Australie. Zycie na prawde bez stresow i gonitwy.
        Jedni narzekaja na nude, ale nuda jest wszedzie gdzie nie ma dobrych znajomych
        i planow co z soba zrobic.
        Nowa Zelandia to swietny zakatek, ale troche skarza sie na bezrobocie.
        Skad piszesz olo?
      • buggi Re:Do Ola i do Broookee 07.04.03, 23:18
        Straszna wizje Australii mi roztoczyliscie. Ja tez sobie tak marzylam:
        Auustralia? Nowa Zelandia? Ale zalosc mnie ogarnia, kiedy czytam wasze posty.
        Biedulki z was. Mleka zsiadlego nie macie. :(:(:( Wyslac w paczce nie moge,
        choc bym bardzo chciala, bo u nas tez tego rarytasu nie uswiadczysz:( I
        bialego sera póltlustego,takiego w kostce tez ze swieca szukac.
        • brookie Re:Do Ola i do Broookee 11.04.03, 04:41
          Prawda buggi.
          Tesknie za mlekiem zsiadlym jak diabli, ale znowu w Polsce nie znalazlabym
          dan z Hong Kongu. Uwielbiam ta kuchnie i tutaj w Perth mamy swoja ulubiona
          knajpke.
    • Gość: olo Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ?(do brookie) IP: 216.43.144.* 06.04.03, 07:13
      Z South Illinois USA.Dlaczego bezrobocie ? Bylo niezle.Popsulo sie? Wywala nas
      z forum za prywate.Napisze tak ...whiskey to nie wszystko ,mozna bez niej
      zyc ,lecz nie wiedza o tym ludzie ze najgorzej w zyciu to samotnym byc (R.R
      Dzem) ;)olo
      • brookie Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ?(do brookie) 06.04.03, 07:27
        To prawda.
        W Nowej Zelandii niestety sie popsulo, a i w Australii skonczyly sie czasy
        kiedy pracodawca biegal za pracownikiem. Ale mimo wszystko nie narzekam.
        Od jak dawna jestes w Stanach?
    • Gość: olo Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ?(do brookie) IP: 216.43.144.* 06.04.03, 07:33
      Oj wywala nas .Ok 3 lat.Tu mam dobrze.Nie narzekam(jesli idzie o prace itd)
      Brak mi innych doznan.Wywala nas jak nic .A cos z tm czasem to pomotalas ..
      Teraz jest w Polsce 7.30 AM niedziela ,u mnie 11.30 PM sobota a u Ciebie? chyba
      niedziela okolo poludnia? :) olo
      • brookie Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ?(do brookie) 06.04.03, 07:36
        jest 13:35
    • Gość: olo Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? IP: 216.43.144.* 06.04.03, 07:43
      Sobota czy niedziela? ale numery z tym czasem...Bo jak niedziela to u mnie
      zbliza sie dopiero niedziela i pojde spac ;) U mnie jest23.37 sobota.Ale
      cwiczymy manewry ... cOGUAR BADZ cUGuAR ZOSTAL WYPITY CZY NIE? oj przepraszam
      za duze litery.Ja skonczylem wszystko.A jaka jest teraz pora roku w Australii --
      chyba samo lato? olo
      • brookie Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? 06.04.03, 07:55
        Jest niedziela, sorry za niescislosc.
        Mamy niby kalendarzowa jesien, ale to lato cos nie moze sie skonczyc.
        Temperatura nie spada ponizej 30 stopni.
        W Boze Narodzenie to mielismy tutaj ukropek, ok 44 stopni i jeszcze indyka
        pieklismy. Zimna czysta troche zlagodzila skutki przegrzania.
        Jedno jest pewne - air conditioning na przyszle lato!
        • miltonia w sprawie napoju o nazwie koperek 06.04.03, 11:43
          Koperek, którego wam brakuje możecie posiać w skrzynce na oknie z nasion
          przywiezionych czy przysłanych z Polski. Zsiadłe mleko można spróbować zrobic z
          mleka w proszku dla dzieci (ma pewnie mniej chemii niż to dla dorosłych), ale
          za efekt nie ręczę, chociaż jogurt z takiego wychodzi dobry.
          • glory Re: w sprawie napoju o nazwie koperek 06.04.03, 15:34
            O dzieki miltonia za przepis!Jutro bede dzialal w kuchni.terza mi wszystko
            leci z rak.
            Wlasnie dowloklem sie do domu>
            jestem Ok .Dzieki Olo za opiekie nad Brooki. Kochana zona. I wiesz jest To
            swoja dziewczyna. Lubi kiedy pogadac, dac rade.Pozdrawiam i do jutra!
            • Gość: olo Re: w sprawie napoju o nazwie koperek(do glory) IP: 216.43.145.* 06.04.03, 23:48
              glory napisał:

> O dzieki miltonia za przepis!Jutro bede dzialal w kuchni.terza mi wszystko
              > leci z rak.
              > Wlasnie dowloklem sie do domu>
              > jestem Ok .Dzieki Olo za opiekie nad Brooki. Kochana zona. I wiesz jest To
              > swoja dziewczyna. Lubi kiedy pogadac, dac rade.Pozdrawiam i do jutra!
              Eee taaam .. To ja pilnowalem Twojej zony ? ;) No coz bolesna
              pomylka.Zartuje.Jakby cos z tego zakwaszania mleka w proszku wyszlo to
              biegusiem na forum dawaj znac Australio :)) pozd.olo
          • brookie Re: w sprawie napoju o nazwie koperek 06.04.03, 16:10
            Powiedz prosze czy to mleko czyms zakwasic, zeby sie zsiadlo?
            • Gość: kanuk Re: w sprawie napoju o nazwie koperek IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.04.03, 16:56
              Swiezego i pachnacego koperku mamy tu w sklepach pod dostatkiem caly rok, nawet
              mrozic nie trzeba ani hodowac na parapecie. Sposrod kilku wyrobow chemicznych
              pod nazwa "kwasna smietana"-co widac po dlugiej liscie skladnikow , na polkach
              niektorych sklepow spozywczych wyroznia sie swym opakowaniem prawdziwa kwasna
              smietana, ktora jest wlasnie niczym innym niz smietana i kultura bakteryjna ,
              ktora ja w kwasna i gesta zamienila.Wyrob Naturalny. Otoz w cieple dni wkladam
              do mleka troche tej smietany i mam na drugi dzien cos w rodzaju zsiadlego
              mleka. Czesciej jednak robie to samo z kefirem. kupuje male pudeleczko tegoz i
              go rozmnazam, bo milosnikiem kefiru jestem duzym. Z jogurtem sie nie da bo
              wymaga wyzszej temperatury niz pokojowa. a poza tym jogurt jest tu tanszy i nie
              warto. PS : dla madrali- niewazne , jaka jest temperatura w danym pokoju.
              zawsze jest to temperatura pokojowa.
              • brookie Re: w sprawie napoju o nazwie koperek 06.04.03, 17:04
                Kefir uwielbiam, ale moge sie tylko oblizac bo jest nieosiagalny.
                Moge dostac tylko cos w rodzaju jogurtu naturalnego.
                Ale sprobuje wyprodukowac to zsiadle mleko.
                • Gość: kanuk Re: w sprawie napoju o nazwie koperek IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.04.03, 17:14
                  nie wiem gdzie mieszkasz . ale moga miec w Health Food Stores, nawet czasem w
                  postaci bakterii w proszku. tu w Ontario oprocz normalnego kefiru w pewnych
                  tylko sklepach i polskich deli bywaja tez podrobki , pelne roznych zwiazkow
                  chem. nie do wymowienia.
                  • brookie Re: w sprawie napoju o nazwie koperek 06.04.03, 17:33
                    Jestem w zach. Australii i nikt tu nie slyszal o zsiadlym mleku.
                    Jak bede w polskiej knajpie, to spytam bo smaka dostalam giganta.
                    • brookie Re: w sprawie napoju o nazwie koperek 06.04.03, 17:39
                      A swoja droga, to jak smakuje ten syrop klonowy?
                      ostatnio przegladam kanal gdzie duzo jest o gotowaniu, gosc prowadzacy (
                      Kanadyjczyk) zapoznawal widzow z produkcja tego syropu. Ciekawa jestem czy ci
                      smakuje.
                    • miltonia Re: w sprawie napoju o nazwie koperek 06.04.03, 17:44
                      Brookie, mleko faktycznie trzeba zakwasić. Może być tak jak opisał Kanuk -
                      kwaśna śmietaną, a może prościej będzie gdzieś kupić czysty kwas mlekowy
                      (wystepuje m.i. w postaci proszku). W Warszawie pewnie by był do dostania w
                      Instytucie Żywności, a i w Australii są zapewne jakieś laboratoria albo firmy
                      sprzedające ulepszacze do żywności i powinni go mieć.
                      • Gość: kanuk syrop klonowy -do Perth IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.04.03, 18:54
                        syrop klonowy . wcale nie taki gesty, w kolorze slabej herbatki( nie
                        zielonej!) , slodki, jak to syrop. nietani. uzywam do nalesnikow i ostatnio do
                        kawy. mozna sie bez niego obyc w 100%. z rzeczy pochodnych -wole halibuta. a
                        shrimp on a barbie to gorszy?
                        • zarlaczka Re: syrop klonowy -do Perth 06.04.03, 18:57
                          Syrop klonowy najbardziej lubię w towarzystwie lodów waniliowych.
                          • Gość: kanuk Re: syrop klonowy -do Perth IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.04.03, 20:28
                            w bezposrednim towarzystwie?
                            • zarlaczka Re: syrop klonowy -do Perth 06.04.03, 20:42
                              Tak w uścisku połączeni, że aż jednością się stają.
                        • brookie Re: syrop klonowy -do Perth 07.04.03, 12:09
                          U was shrimp, u nas mowia prawn. Faktycznie nie gorsze, jadamy tego duzo w
                          czystej postaci plus prawn crackers i prownowe tosty. Pycha!
                          • glory Re: syrop klonowy -do Perth 08.04.03, 10:18
                            A jak Papa przylecial do Polski to zazyczyl sobie kartofle ze zsiadlym
                            mlekiem.A my dzisiaj wtrazalamy pyzy ,domowej roboty. Ale bez zsiadlego mleka
                            tylko z bialym winkiem. Jedna pyza , jeden kieliszek. O mniam , mniam.
    • Gość: paul Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? IP: 213.232.79.* 08.04.03, 13:37
      Najlepsze mleko to sojowe. Szczegolnie takie chlodnicze (nie UHT), z pelnych,
      organicznych ziaren soi. Smaczniejsze i zdrowsze niz krowie, a zastosowanie
      takie same. Szczegolnie swietnew cafe latte!
      • glory Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? 08.04.03, 14:27
        Paul moze masz racje ! Mleczako sojowe jest zdrowe ale, nie jest smaczne.!!!
        Ja popijam to mleko codziennie .E tam, wole dobre piwko!
        Pozdrawiam!
        • Gość: paul Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? IP: 213.232.79.* 10.04.03, 13:12
          glory, wszystko zalezy, jakie mleko sojowe pijesz. W Polsce rzeczywiscie wybor
          jest maly, a do tego jest strasznie drogie, ale w krajach bardziej rozwinietych
          mozesz sobie wybrac. Tak jak wspomnialem, ja wole takie pasteryzowane, z calych
          organicznych ziaren, doslodzone sokiem owocowym. Dobre kawiarnie sprzedaja cafe
          latte z takim mlekiem - zapewniam, ze smakuje lepiej, niz z krowim!
          • buggi Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? 10.04.03, 13:41
            przyznam, ze nie jestem zwolenniczka sojowego mleka. Nie smakuje mi. Co innego
            budyn z tegoz mleka :) Przyslowiowe niebo w gebie. Pycha.
    • Gość: lileve Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? IP: *.elblag.dialog.net.pl 10.04.03, 13:38
      nie lubie pic mleka bo chce mi sie po nim rzygac ;P
      • buggi Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? 10.04.03, 13:42
        a mnie sie zbiera na wymioty, jak czytam takie apetyczne posty jak twój :(
    • algirdas Re: Poemat ;)) ? 10.04.03, 14:05
      Dzisiaj cały świat jest zły,
      Dzisiaj tylko wódka płynie,
      a porządnym zda się ktoś
      kto swe troski topi w winie

Zapomnieli widać ludzie,
      że jest napój bardzo zdrowy,
      który nie ma smaku wódki,
      ale lepszy jest od wody

Nosi prostą nazwę "MLEKO"
      tak nazwali go słowianie,
      i go sobie popijali
      na wieczerzę i śniadanie.

Że go wtedy dużo pili
      tak więc byli slni zdrowi
      Tak niezwykłe właściwości
      ma ten zwykły produkt krowi

No a teraz... Gdzie jest mleko ?
      Dzisiaj erzatz jest sklepowy
      Kto pamięta ten smak jeszcze
      ten smak mleka co od krowy.

Gdy spozywcza nasza chemia
      Ciało me odzieje w trumnę,
      Mam karteczkę co ją wezmę
      do tej trumny jak już umrę

Gdy potomni grób rozkopią
      i odrzucą trumny wieko
      to w świecącym mym szkielecie
      znajdą kartkę
      PIJCIE MLEKO.

Pzdr
      Algirdas
    • kicior99 Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? 10.04.03, 18:20
      mam skaze mleczna poza tym nienawisc do mleka i wymiotuje nawet na widok
      krowiego soczku. Ciekawe, ze serki pochlaniem w sporych ilosciach...
      • brookie Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? 11.04.03, 04:35
        Ze mna podobnie kicior. Nie pije mleka ( z wyjatkiem zsiadlego ), a wyjadam
        sery i twarozki. Po prostu mamy wstret do mleka.
    • Gość: monia Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 10.04.03, 20:58
      no tak, też ale czemu taka zadyma????
    • mwicia MLEKO JEST ZDROWE, ALE NIESMACZNE 11.04.03, 21:24
      nie lubie mleka ale lubie kakao.
      pije je rzadko.
      Nie wiem po co cala ta afera.
    • Gość: olo Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? IP: 216.43.144.* 11.04.03, 23:55
      Jestem... Trzeba ten watek chyba ewakuowac,bo o zadymiarstwo jest posadzony.A
      taaaaki piekny wiersz Algirdas napisal....a gdyby tak poprosic o inne napoje w
      wierszach Algirdasa? Nawet zdrukowalem ( spokojnie --znam prawo autorskie,
      przerobi sie z 35 % i pchnie jako swoj ;))) --naturalnie zart.No coz -
    • Gość: ellenai Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? IP: *.iprev.kci.net 12.04.03, 02:45
      ewakuowac watek? no to moze ja dolacze swoje co nieco na ten temat. Kocham
      mleko ale takie prosto od krowy. Malo kto lubi taka "perwersyjke".Uwielbiam
      smak, zapach, bo kojarzy mi sie z dziecinstwem,ze wsia,eh, piekne to bylo.
      Tutaj nie ma mowy o takim mleku. Jak ktos slusznie zauwazyl ze
      ponaszpikowaniu takiej krowy roznego rodzaju specyfikami to mleko nie ma
      prawa smakowac tak samo. Pozdrawiam"mlecznych" Ellenai(niezalogowana tym
      razem)
      • Gość: olo Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? IP: 216.43.145.* 12.04.03, 02:54
        witaj Ellenoi
        • zarlaczka Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? 12.04.03, 09:28
          Kiedyś kolegom, po spożyciu dużej ilości napojów wysokokowych, mleka się
          zachciało. Przyuważyli wieczorem jakąś krowinę, złapali i wrzeszczą, cobym szła
          wydoić. Raz w życiu próbowałam jak to się robi i nawet jako tako mi się udało,
          więc w ramach pomocy koleżeńskiej postanowiłam się poświęcić, ale nie musiałam,
          bo krowina właśnie co wydojoną była.
          • buggi Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? 12.04.03, 10:34
            Czesc Zarlaczuniu, a jak sie doi krowe, bo ja miastowa jestem ;)
            • zarlaczka Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? 12.04.03, 16:33
              Cześć Buggolku!
              Ciągnie się i ściska (bez podtekstów).
        • ellenai Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? 12.04.03, 18:50
          eh olo ,ja za takim mlekiem to tez daleko pojde na piechote, no wlasnie
          przecedzone przez sciere,cieple.eh, "sie mi "wspomina,ale znam takie
          miejsce gdzie to moge dostac,zlapac krowe i sobie ja wydoic,tylko ze ja tak
          daleko jestem od tego teraz buuuuuuuuu.Dziecinstwo olo uplynelo mi na wsi
          zabitej dechami w beskidze niskim, eh ,piekna rzecz mimo to.Spokoj, cisza i te
          krowy swojskie z pysznym mlekiem.Olo ja tam bym sie nie odwazyla prosto z
          dojka do gebuni, a jak kopnie taka krowa ,oj boli,boli.....ale smak mleka to
          nie zapomne nigdy.Jeden warunek na takie "picie" to krowa musi
          byc "swojska'ehhehe , pozdrawiam "mleczarze" na "mleczarskim" watku
    • Gość: al Mleko inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.03, 21:21
      Gość portalu: olo napisał(a):

> Jakie oprocz od krowy (chociaz niektorzy nie lubia) najlepsze piliscie ?
      > Lubicie zsiadle ( takie np w ciagu 20 minut w wyniku nadchodzacej burzy) co
      > daje sie kroic.A moze homogenizowane.A moze zageszczone z cukrem z tuby?

Chciałbym kiedyś spróbować mleka zsiadłego na gorąco.
      I skondensowanego mleka zsiadłego też.
      Nie odmówiłbym sobie również szklaneczki zielonego mleka ze świeżej wiosennej
      trawy.
      Wszędzie mają tylko białe mleko, które już mi się znudziło.
      Słyszałem jeszcze o mleku łaciatym. Ale jak te łaty mogą się trzymać na cieczy?
      Z mlek konwencjonalnych, najlepiej lubię to, o zawartości od 2% alkoholu w zwyż.

• Gość: olo Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? IP: 216.43.144.* 13.04.03, 01:16
      Witam.Wrocilem z wycieczki po okolicach unoszac w papierowych torbach
      mleko "Grolsch" --jak nie ma Zywca lub Debowego to bardzo mi w nim do twarzy.I
      ta butelka..cos pieknego.Tylko cena :((( No ale raz jest w koncu sobota w
      tygodniu --prawda? Co do dojenia krowy zdaje sie na dwa niezawodne sposoby :
      meski i zenski .Meski --wolamy wprawnego gospodarza, Zenski dla odmiany
      oddajemy sprawy w rece sprawnej gospodyni.Innego nie widze na dzis.
      Ellenai --nigdy nie kopnela mnie krowa ,natomiast kilkakrotnie nadepnela mi na
      stope.Uwierz mi ---tydzien albo cos okolo tego nie dalem rady chodzic i
      biegalem na jednej nodze.Beskid Niski powiadasz
      • miltonia Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? 13.04.03, 10:27
        60 postow, a o najważniejszym zapomnieliśmy. Przecież z mleka też się robi
        napój wyskokowy. Kumys czyli mleczne wino.
        • zarlaczka Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? 13.04.03, 10:55
          Taki porządny, bezalkoholowy, wątek z drogi cnoty sprowadziłaś. Jak mogłaś
          Miltonio!
      • ellenai Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? 13.04.03, 17:26

• Gość: olo Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? IP: 216.43.144.* 13.04.03, 21:29
      Taaak...wielbladzica ---to jest wyzwanie--Duuuuze zwierze.Nie znam kumysu smaku
      ni doznan pozostalych ;( Sadze ze dla dobra forum bym sprobowal.Jadlem juz dla
      dobra innych dziwne potrawy ,zjadlem jaszczurki kawal spory z wodki indyjskiej
      badz chinskiej.Wrabalem pedraka z agawy z prawdziwej tekilki.To czemu by nie
      kumys.Czy wielblad jest dosc czystym zwierzeciem??? Pale Camele to byloby mi
      latwiej pewnie co? Kobiety ...ale Wy macie pomysly.Tylko co krasnal wyszedl
      pilnowac nowo posadzonych kwiatow a tu wyzwania.
      Ellenai
      • Gość: vidmo Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.03, 22:53
        ...to że zjadłeś pędraka z Teqilli,to nie jest żadna łaska.Kto wypija ostatki to razem z pędrakiem.Taki zwyczaj,nie czaruj...
        • Gość: olo Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? IP: 216.43.144.* 13.04.03, 22:57
          Gość portalu: vidmo napisał(a):

> ...to że zjadłeś pędraka z Teqilli,to nie jest żadna łaska.Kto wypija ostatki
          t
          > o razem z pędrakiem.Taki zwyczaj,nie czaruj...

No jak nie jak tak ...
          • ellenai Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? 14.04.03, 02:20

• Gość: olo Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? IP: 216.43.144.* 14.04.03, 04:08
      oj Ellenai
      • miltonia Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? 14.04.03, 10:03
        Podobno te RMO to od viagry lepsze.
      • ellenai Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? 14.04.03, 16:06

--calkiem cie rozumiem ,"samcza solidarnosc" heheheh, ale sprobowac
        warto.Tutaj to jedza, nie wiem skad taki pomysl wzieli.....pozdrawiam olo,i
        reszte forumowiczow.....
        Ellenai
        • Gość: piorek_14 Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 14.04.03, 19:29
          Ja tesz lóbje mleko, aje nje ssjadłe!
          • glory Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? 15.04.03, 15:47
            Sa tacy dziwolagi co wala whiskacza z mlekiem. Probowalem.
            Do dupy z taka mieszanka. No ale jak im smakuje to na zdrowie!
            • miltonia Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? 16.04.03, 13:44
              Moj znajomy, ktory boi sie latac samolotem to kiedys z tego strachu wlal sobie
              mleko do whisky zamiast do kawy. Wypil i nawet nie zauwazyl.
              • Gość: brookie Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? IP: *.tnt3.per1.da.uu.net 16.04.03, 14:38
                Kazda mozliwa mieszanke przyjelabym, zeby stracic swiadomosc podczas lotu.
                Panicznie sie boje samolotow.
                • miltonia Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? 16.04.03, 14:56
                  Ja sie nie boje, nawet lubie latac, ale na wszelki wypadek przyjmuje co sie da,
                  by nie wyrozniac sie za bardzo. To tak, z wrodzonej skromnosci.
                  • brookie Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? 16.04.03, 15:30
                    Czesc miltonia, dobrze, ze jestes na posterunku.
                    Dobrze by bylo gdyby zalogi wszystkich lini lotniczych mialy na pokladzie
                    takie usypiajace koktajle. Ze wzgledu na panikarzy takich jak ja.
                    • miltonia Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? 16.04.03, 17:03
                      Czesc Brookie. Od tego trwania na wzmiankowanym to juz mnie glowa boli, ale
                      szukam pewnych materialow w necie, w przerwach zagladajac na forum, a wlasciwie
                      to jest odwrotnie.
                      A co by bylo, gdybys usnela po takim koktajlu a samolot opanowali terroeysci?
                      Przeciez do konca zycia bys se w brode plula, ze taka przygode przespalas.
            • zarlaczka Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? 16.04.03, 21:46
              Słyszałam, że ponoć świetna wódka wychodzi z mleka i dyni. Zawsze można by
              mówić, że człowiek mleczkiem lekko przerobionym się upił.
              • brookie Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? 17.04.03, 07:28
                Ta wodke z dyni to w Halloween mozna produkowac. Dynia znalazlaby ciekawsze
                zastosowanie, bo dynie glowy wychodza juz z mody.
                • Gość: piasia Mleko na przeziębienie! IP: diabel:* 18.04.03, 08:51
                  Zapomnieliście o mleczku serwowanym na przeziębienie, przy kaszlu, zapaleniu
                  oskrzeli itp.

To gorące mleko z łyżeczką miodu i łyżeczką masła. Niektórzy dodają jeszcze
                  czosnek, ale to jacyś kaskaderzy ;)
                  Pije się je przed snem. Rozgrzewa i leczy!

A ogóle to nie cierpię tzw. słodkiego mleka, uznaję tylko kwaśne czyli zsiadłe,
                  serki, jogurty i maślankę. A już zupełnie nie rozumiem ludzi, którzy lubią
                  KOŻUCHY...... błueueueueyyyeeeleueu...

Pozdrawiam rodaków z całej kuli ziemskiej ;)
                  • Gość: brookie Re: Mleko na przeziębienie! IP: *.tnt3.per1.da.uu.net 18.04.03, 10:27
                    Mleko z miodem i syrop z cebuli to dla mnie dwie najgorsze rzeczy.
                    Yuckyyyyyyyyy.
                    • Gość: Marta Re: do gos z pld Kaliforni----BUTTERMILK IP: *.oc.oc.cox.net 23.04.03, 05:07

Czy udalo mi sie pocieszyc Cie w sprawie kwasnego vel zsiadlego mleka?
                      Napisalam Ci post w tej sprawie,tuz pod Twoim, patrz wyzej.;)
                      • brookie Re: do gos z pld Kaliforni----BUTTERMILK 23.04.03, 07:30
                        Dzieki Marta. A u ciebie mozna dostac zsiadle mleko lub maslanke?
                        Ja specjalnie zasadzilam w doniczce koperek (do ziemniakow), teraz pora na
                        produkcje zsiadlego mleka. Zaczynam w tej chwili.
                        A propos kozuchow, to sa wstretne!
                        • Gość: Marta Re: ----BUTTERMILK IP: *.oc.oc.cox.net 23.04.03, 08:50
                          brookie napisała:

> Dzieki Marta. A u ciebie mozna dostac zsiadle mleko lub maslanke?
                          > Ja specjalnie zasadzilam w doniczce koperek (do ziemniakow), teraz pora na
                          > produkcje zsiadlego mleka. Zaczynam w tej chwili.
                          > A propos kozuchow, to sa wstretne!

Tak, mozna. Wlasnie o tym pisalam do gos,bo mieszkamy, jak sie okazuje w jednej
                          okolicy. U nas nazywa sie wlasnie buttermilk, i nie jest to bynajmniej
                          maslanka a prawdziwe, dobre zsiadle mleko. Wystepuje w wersji tlustej i chudej.

A co do mylacych nazw to kiedys wzielam nasiona anyzu(?) za kminek, bo mialy
                          nazwe "cumin" i tylko sie dziwilam, ze takie niepodobne i wpakowalam do kapusty
                          ze skutkiem nieciekawym.
                          Pozniej wpadlam na trop prawdziwego kminku pod nazwa caraway i to bylo
                          wreszcie to!

Podobnie bulwy swiezego anyzu z nacia do zludzenia przypominajaca koperek moze
                          zwiesc niejednego. Moj chlop przyniosl to-to kiedys i czekal na pochwaly, ze
                          taki ladny koper mu sie trafil...
                          Wiec uwaga z tym koprem tez.
                          A Ty gdzie mieszkasz, biedulko, ze ani mleka , ani kopru?
                          Pozdrawiam.
                          • miltonia Re: ----BUTTERMILK 23.04.03, 16:42
                            A moze to co opisujesz to fenkul, czyli koper wloski? Kiedys moja kolezanka
                            wpadla na genialny pomysl i zamiast zwyklego kopru dodala nac tego wloskiego do
                            nadzienia kurczaka. Bylo niejadalne. Teraz pora na ochotnikow, ktorzy beda
                            probowali kisic ogorki przy uzyciu tego warzywa.
                            • Gość: Marta Re: Fenkul - oczywiscie,ze to on! IP: *.oc.oc.cox.net 24.04.03, 00:38

Oczywiscie,ze fenkul!
                              Masz racje, Miltonia. Od razu jak to napisalam naszly mnie watpliwosci,ze to
                              chyba nie nazywa sie anyz. I rzeczywiscie.
                              Co za zmylkowe warzywko!
                          • brookie Re: ----BUTTERMILK 25.04.03, 12:33
                            Pisze z Perth, W.Australia.
                            Faktycznie biedulka ze mnie jesli chodzi o to mleko, ale koper posialam w
                            doniczce. Wydaje mi sie tylko, ze jak do tej pory nie przypomina niczym kopru
                            a ma okolo 7 cm. Na pakieciku bylo napisane Dill, wiec kupilam. A co z tego
                            wyrosnie, to zobaczymy.
    • Gość: 21 Re: Mleko --prawda ze tez napoj ;)) ? IP: *.n.net.pl 26.04.03, 22:30
      Gość portalu: olo napisał(a):

> Jakie oprocz od krowy (chociaz niektorzy nie lubia) najlepsze piliscie ?
      > Lubicie zsiadle ( takie np w ciagu 20 minut w wyniku nadchodzacej burzy) co
      > daje sie kroic.A moze homogenizowane.A moze zageszczone z cukrem z tuby?
      ]zsiadłe mleko+młode ziemniaczki + koperek jezeli ktos juz o tym pisal to
      przepraszam ale nie chcialo mi sie czytac
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka