Dodaj do ulubionych

Soki czy woda - co zdrowsze?

IP: *.forcenet.3s.pl 14.07.09, 10:35
Zacznę od wyznania natury osobistej: zapuściłem się. A w zasadzie statusiałem.
Mam dopiero 31 lat, a czuję się na 50, albo i więcej. Urósł mi brzuch, za to
samopoczucie zmalało. Za dużo przed komputerem, siedzący tryb życia,
stresująca praca, fastfoody. Klasyka. Postanowiłem ostro wziąć się za siebie,
a to oznacza także zmianę nawyków żywieniowych. I tu moje pytanie. Co będzie
lepsze (zdrowsze): soki (myślę o sokach w kartonach, nie tych własnoręcznie
wyciskanych) czy woda (źródlana, mineralna - raczej niegazowana, bo bąbelków
nie lubię)? Czy pić jedno i drugie, czy skupić się raczej na wodzie, która
wypłukuje to, co zbędne z organizmu i dba o właściwą gospodarkę minerałami.
Ale czy wtedy nie stracę witamin i fitoskładników zawartych w sokach? Co radzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: x pij wodę i soki warzywne. IP: *.unitymediagroup.de 16.07.09, 08:30
      Owocowe sobie odpuść ze względu na cukier.
    • Gość: Janek Re: Soki czy woda - co zdrowsze? IP: 82.160.167.* 09.08.09, 11:36
      Wejdz sobie na Forum z sokami - tam jest zakładka wplyw soków na zdrowie:
      Forum dobresoki
      Powodzenia
    • veganka.dl.pl Re: Soki czy woda - co zdrowsze? 27.09.09, 02:11
      ja głosuję na to i to :)
      rano - woda z sokiem z cytryny.
      - później sok z grapefruita
      i tak dalej..
      oczywiście ani soki ani woda niewiele pomoże jeśli nie zmieni się nawyków żywieniowych... co odratujesz sokami i wodą, zniszczysz fast foodem i czipsami ..

pozdro,
      Veganka, fanka owoców kiwi :)

• Gość: Anna Re: Soki czy woda - co zdrowsze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.10, 19:05
      Zdecydowanie woda!! Ja od lat piję wodę źródlaną Dobrawa, uważam że jest absolutnie najlepsza, nie dość, że jest to polski producent, to jest czerpana z najgłębszego źródła w kraju a do tego ma odpowiednio dobrane proporcje wapnia i magnezu przy minimalnym udziale sodu więc absolutnie bezpieczna nawet przy piciu dużych ilości. Do tego poleca ją Instytut Matki i Dziecka co j poczytuję za ogromny plus także dla samej siebie, bo jak coś jest dobre dla takiego maluszka to tym bardziej mi nie ma prawa zaszkodzić.
      • Gość: jusstyska1989 Re: Soki czy woda - co zdrowsze? IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 03.11.10, 19:27
        Lipton Ice Tea malina to był strzał w dziesiątkę!
    • mieczakzkrakowa Re: Soki czy woda - co zdrowsze? 02.04.11, 22:12
      polecam wodę mineralną lub źródlaną niegazowaną ona zawiera tyle cennych składników i świetnie filtruje nerki 1-2 litry dziennie i absolutnie bez bąbelków
    • miskaaaa86 Re: Soki czy woda - co zdrowsze? 07.04.11, 12:04
      Zdecydowanie woda ma lepszy wpływ na sferę dietetyczną, ale wiadomo, że bardzo ważnym jest by dostarczać organizmowi witamin. Proponowałabym soki świeżo wyciskane, gdyż te w kartonach nie zawsze spełniają wymogi soków zdrowych.
      Polecam dodatkowo WODĘ KOKOSOWĄ, nie tylko ze względu na świetny smak, ale również na bardzo dobroczynne właściwości, które wpływają na skórę, wygląd i ogólne samopoczucie.

Więcej informacji znajdziesz na : wodakokosowa.wordpress.com/

pozdrawiam,
      miśka86
      • zosia9090 Re: Soki czy woda - co zdrowsze? 09.03.12, 08:48
        Ja polecam raz dziennie wypić szklankę soku bez cukru a resztę dnia pić wodę.powodzonka
    • Gość: zaklina Re: Soki czy woda - co zdrowsze dla dziecka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.11, 02:17
      pytanie to samo, ale w kontekscie dla dziecka 6 i 8 lat?
      • ira_07 Re: Soki czy woda - co zdrowsze dla dziecka? 30.08.11, 12:35
        A czym się różni dziecko od 30-latka, żeby zdrowsze były dla niego soki, które w litrze mają tyle kalorii co czekolada? Szklaneczkę dla smaku można, ale do picia zdrowsza woda.
        • Gość: zaklina Re: Soki czy woda - co zdrowsze dla dziecka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.11, 00:08
          mysle ze organizm doroslego jest w stanie zneutralizowac mniej naturalne produkty, bardziej konserwowane, juz jest latami do nich przyzwyczajony,
          mlody organizm jest jak blind page,
          wiec wazbe zeby podawac dzieciom dobre napoje
          • nanana_2 Re: Soki czy woda - co zdrowsze dla dziecka? 02.09.11, 00:28
            duze znaczenie ma to czym dany napój jest słodzony
            • onelupa Re: Soki czy woda - co zdrowsze dla dziecka? 04.09.11, 18:29
              jesli zawiera cukry to faktycznie to jest kluczowa kwestia.
              • nanana_2 Re: Soki czy woda - co zdrowsze dla dziecka? 05.09.11, 01:21
                onelupa napisała:

> jesli zawiera cukry to faktycznie to jest kluczowa kwestia.

w takim przypadku, rodzaju cukru ma tez duze znaczenie, w sensie czym napoj jest poslodzony, stucznie czy naturlanie, i czym?!
        • onelupa Re: Soki czy woda - co zdrowsze dla dziecka? 04.09.11, 18:27
          to zalezy jakie kto ma potrzeby, jesli ktos chce poprawic swoje samopoczucie i stan zdrowia powinien miec inna diete niz zdrowe i zywe dziecko:)
      • wikky Re: Soki czy woda - co zdrowsze dla dziecka? 30.08.11, 21:32
        Ja daję synkowi Staropolankę do picia. Nie mamy problemów z próchnicą jak u innych rówieśników :)
        • Gość: zaklina Re: Soki czy woda - co zdrowsze dla dziecka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.11, 00:04
          wiesz ze staropolanka jest tak wysoce mineralizowana ze dorosly moze wypić tylo 1 l dziennie
          wg mnie dla dziecka są dobre wody, czy produkty na wodach mineralnych o mineralizacji do 1000 mg/ l
          • Gość: anonim Re: Soki czy woda - co zdrowsze dla dziecka? IP: 82.160.248.* 02.09.11, 18:09
            kurcze jednak produkty dla dzicie to produkty dla dzieci pod nie są robione i chyba powinniśmy się do tego stosowac bo jeszcze krzywde maluchowi wyrzadzimy i to nieświadomie
            • Gość: zaklina Re: Soki czy woda - co zdrowsze dla dziecka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.11, 23:49
              cos w tym jest co mowisz, ze produkty spożywcze do konkretnych odbiorców sa odpowiednio do nich bilansowane, dla sportowców izotoniki, dla osob na diecie beztluszczowe, dla dzieci odpowiednia ilosc mineralow i naturlane
      • beattka.mom Re: Soki czy woda - co zdrowsze dla dziecka? 04.09.11, 18:41
        jestem za sokami, bo jestem przeciwna słodzikom, aspartanom, syropom glukozowo-fruktozowym itd. Jak sam wyciskasz soki to ok! Wiesz co jesz, jak nie to wybieraj wodę jest pewna. Czasem pozwalam dziecku na wodę smakową, ale taką słodzoną cukrem trzcinowym.
        • nanana_2 Re: Soki czy woda - co zdrowsze dla dziecka? 05.09.11, 01:22
          a jak woda smakowa jest poslodzona czyms innym to juz nie dajesz jej dziecku?
          • Gość: czekoladowa Re: Soki czy woda - co zdrowsze dla dziecka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.11, 13:06
            Woda smakowa jest zawsze słodzona, a czy cukrem trzcinowym, czy z buraków to nie ma większego znaczenia -cukier to cukier.
            • beattka.mom Re: Soki czy woda - co zdrowsze dla dziecka? 06.09.11, 12:28
              nie zgodziłabym się z tym, biały cukier buraczany jest rafinowany, trzcinowy nie. Można jeszcze używać miodu, naturalny zdrowy cukier. Ale ma bardzo specyficzny smak.
              • Gość: Rossi Re: Soki czy woda - co zdrowsze dla dziecka? IP: 82.160.248.* 06.09.11, 19:21
                czy ja wiem ja miodu nie lubię a szczególnie jak bym miała go dodawać do napojów... to by była chyba dla mnie najgorsza kara
                • beattka.mom Re: Soki czy woda - co zdrowsze dla dziecka? 07.09.11, 13:43
                  spróbuj z cukrem tzrcinowym
          • beattka.mom Re: Soki czy woda - co zdrowsze dla dziecka? 06.09.11, 12:27
            nie jak jest posłodzona np. słodzikiem to nie daję dziecku
            • onelupa Re: Soki czy woda - co zdrowsze dla dziecka? 15.09.11, 11:25
              ja tez juz wole wybrac produkt slodzony cukrem, mimo, ze jest to sporo wiecej kalorii niz slodzony sztucznym slodzikiem.
              • Gość: rrrrrrrrr Re: Soki czy woda - co zdrowsze dla dziecka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.11, 01:12
                cukier dobrze robi, jesli jest naturalny
                te slodziki moze nie maja kalorii, ale kto wie jak dzialaja na nasz organizm, i na organizm dziecka
      • Gość: czekoladowa Re: Soki czy woda - co zdrowsze dla dziecka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.11, 13:09
        I woda i sok jest dla dziecka zdrowe, tylko oczywiście odpowiedniej jakości. Możesz podawać produkty przeznaczone bezpośrednio dla dzieci, wtedy mu na pewno nie zaszkodzą, bo producentom stawiane są wyższe wymagania co do takich napojów.
        • Gość: Rossi Re: Soki czy woda - co zdrowsze dla dziecka? IP: 82.160.248.* 06.09.11, 19:24
          i ja się zgadzam wszystko jest dla ludzi i nie należy przesadzać...ani w jedną ani w drugą stronę... szczególnie z tymi zakazami dla dzieciaka... nie pić słodkiego nie jeść słodkiego tylko zdrowo i naturalnie. ile tak można.... z umiarem
          • beattka.mom Re: Soki czy woda - co zdrowsze dla dziecka? 08.09.11, 17:40
            Ciężko jest znaleźć ten umiar, dla mojego dziecka to 1 dzień w tygodniu na niezdrowe napoje.
            • Gość: alaska Re: Soki czy woda - co zdrowsze dla dziecka? IP: 82.160.248.* 08.09.11, 18:25
              niezdrowe to znaczy cola i fanta czy niezdrowe znaczy coś poza wodą i herbata?
              • beattka.mom Re: Soki czy woda - co zdrowsze dla dziecka? 09.09.11, 11:12
                niezdrowe czyli gazowańce i sztucznie nadmiernie słodzone.
              • Gość: klarenka Re: Soki czy woda - co zdrowsze dla dziecka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.11, 00:25
                moje dziecko bierze do szkoły buteleczkę pół litrową wody smakowej i bardzo dobrze nie musi chodzić z językiem na wierzchu i patrzeć na inne dzieci które mają coś do picia a przy jedzeniu kanapek to nawet lepiej że ma je czym popić
                • Gość: tamara Re: Soki czy woda - co zdrowsze dla dziecka? IP: *.internetia.net.pl 12.09.11, 02:34
                  i nie masz nic przeciwko temu ze to woda smakowa a nie czysta?
                • nanana_2 Re: Soki czy woda - co zdrowsze dla dziecka? 15.09.11, 00:20
                  Gość portalu: klarenka napisał(a):

> moje dziecko bierze do szkoły buteleczkę pół litrową wody smakowej i bardzo dob
                  > rze nie musi chodzić z językiem na wierzchu i patrzeć na inne dzieci które mają
                  > coś do picia a przy jedzeniu kanapek to nawet lepiej że ma je czym popić

a przypadkiem z łakomstwa nie wypija jej na raz? :)
          • Gość: alaska Re: Soki czy woda - co zdrowsze dla dziecka? IP: 82.160.248.* 08.09.11, 18:30
            nie mogę patrzeć jak matki chodzą z dzieciaczkami do MC albo KFC... albo jak ostatnio pani w sklepie zrobiła awanturę że kupiła flaki a one były zepsute i jej roczna wnuczka mogła się od nich rozchorować bo ona jej dała na obiad.
            rocznemu dziecku flaki!!! więc może lepiej już mieć hopla na punkcie zdrowego jedzenia
        • nanana_2 Re: Soki czy woda - co zdrowsze dla dziecka? 15.09.11, 00:13
          Gość portalu: czekoladowa napisał(a):

> I woda i sok jest dla dziecka zdrowe, tylko oczywiście odpowiedniej jakości. Mo
          > żesz podawać produkty przeznaczone bezpośrednio dla dzieci, wtedy mu na pewno n
          > ie zaszkodzą, bo producentom stawiane są wyższe wymagania co do takich napojów.

zgadzam sie z Toba, choc chcialabym pewne spostrzeżenie moje opisac
          specjalne wymagania dotycza glownie produktow stricte dla dzieci, np niemowlat, i z tym sie zgadzam, w przypadku produktow ktore np pija dzieci 6-10lat czy mlodziez, to juz nie jest tak dokladnie, i tu juz nie ma zelaznych zasad, bo taka wode kubus waterrr sok tymbark czy frugoto moze wypic 6latek i 30latek, i tylko nieliczni producenci zaznaczą na tych produktach ze jest naturalnie slodzone, czy bez sztucznych konserwantow, z tych 3 wyzej, najgorsze sa napoje tymbark, choc wszyscy je lubia za kapsle
    • onelupa Re: Soki czy woda - co zdrowsze? 04.09.11, 18:25
      w twoim przypadku najlepsza bedzie woda i soki, ale tylko wyciskane, o tych z kartonu mozesz zapomniec!
      • Gość: aqua Re: Soki czy woda - co zdrowsze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.11, 23:24
        ja uważam że z tych 2 lepsza jest woda... i tak powinno się dawać maluchom do picia
        • igliczka Re: Soki czy woda - co zdrowsze? 11.09.11, 11:30
          Ja uważam że woda jest neutralna i może dlatego zdrowsza, ale trzeba też pamiętać że mimo tego że nie szkodzi nie dostarcza też żadnych witamin do naszego organizmu oczywiście mówie tutaj o wodzie przegotowanej. a soki może i są sztuczne słodzone nie wiadomo czym ale mają tez witaminy chociażby C itp. więc albo jedno albo drugie a co ddla dzieci. chyba po prostu to co lubią. BROŃ BOŻE GAZOWANE COLA I PEPSI TO SAME DNO I NIC W TYM DOBREGO!!
          • beattka.mom Re: Soki czy woda - co zdrowsze? 12.09.11, 10:44
            Ja proponuję dawać wodę, źródlaną, mineralna lub smakową a soki najlepsze własnej roboty. Woda przegotowana nie ma żadnych właściwości i nie dostarcza żadnych substancji.
            • Gość: Guscio Re: Soki czy woda - co zdrowsze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.11, 08:11
              ja ciebie popieram przegotowana woda to dla mnie jakas skrajnosc ... moze jak jest komus niedobrze to niech sie napije ale zeby pic przegotowana wode tak o dla smaku to dla mnie okropnosc :P
              • beattka.mom Re: Soki czy woda - co zdrowsze? 14.09.11, 10:51
                mi się niedobrze robi właśnie jak się jej napiję :) trochę cukru nie zaszkodzi! a o ile poprawi smak :)
                • igliczka Re: Soki czy woda - co zdrowsze? 15.09.11, 19:39
                  ja popieram. po co pić tylko wodę przegotowaną ani smaku ani przyjemności. dodać cukru trzcinowego cytryny świeżej mięty jak ktoś lubi i świetny napój
            • nanana_2 Re: Soki czy woda - co zdrowsze? 15.09.11, 00:17
              beattka.mom napisała:

> Ja proponuję dawać wodę, źródlaną, mineralna lub smakową a soki najlepsze własn
              > ej roboty. Woda przegotowana nie ma żadnych właściwości i nie dostarcza żadnych
              > substancji.

niestety to prawda, woda z kranu czy nawet mineralna przegotowana traci mineraly, i ma tylko minimalne skladniki, jest neutralna
              mineralny mozna dostarczyc woda minerlaną, witaminy owocami, wody smakowe jesli są na naturalnych sokach, niskoslodzone i na wodzie mineralnej, sa niejako polaczeniem wody i soku
              • beattka.mom Re: Soki czy woda - co zdrowsze? 15.09.11, 11:23
                zależy też jakim cukrem jest słodzona. Ja preferuję trzcinowy jak pisałam wcześniej. Ale rzeczywiście naturalny sok z wodą mineralną to dobre połączenie.
                • igliczka Re: Soki czy woda - co zdrowsze? 15.09.11, 19:42
                  cukier trzcinowy jest fajny pasuje do "wymyślnych" napojów ale szczerze powiem że do herbaty czy kawy nie polecam (mi się nie spodobało) ale dzieciaki inaczej troszkę to wszystko postrzegają
                  • beattka.mom Re: Soki czy woda - co zdrowsze? 17.09.11, 17:42
                    kawa z cukrem muscavado! pychota! to herbaty pasuje mi zwykły lub właśnie trzcinowy :)
                  • Gość: assanka Re: Soki czy woda - co zdrowsze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.11, 00:42
                    może cukier biały i jest najmniej zdrowy ale pasuje do wszystkiego jest uniwersalny i łatwo dostępny dla mnie hest najlepszy
                    • Gość: olimpijka Re: Soki czy woda - co zdrowsze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.11, 19:40
                      posłuchałam się waszej rady kupiłam dziecku do szkoły kubusia waterr i bylo bardzo zadowolone, zasmakowało mu jak mało co
                      • Gość: rrrrrrrrr Re: Soki czy woda - co zdrowsze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.11, 01:10
                        i ma fajną buteleczkę którą dzieci lubią, przynajmniej moja 8 letnia córeczka ja bardzo lubi, a wg mnie jest bardzo wygodna
                        • beattka.mom Re: Soki czy woda - co zdrowsze? 20.09.11, 20:11
                          pewnie, że tak! jest bardzo bezpieczna :)
    • mary-annkh Re: Soki czy woda - co zdrowsze? 11.11.11, 19:29
      Z tego co wiem, soki maja mnóstwo cukru, którego nie czujemy, bo są naturalnie kwaśne. Jestem na diecie i pierwsze, co musiałam odstawić to soki. Chyba więc jednak warto postawić na wodę
    • podroze-pelne-smaku Re: Soki czy woda - co zdrowsze? 16.12.11, 11:51
      Pyszny kompot - i to z suszonych owoców. Przepis na www.facebook.com/PodrozePelneSmaku#!/PodrozePelneSmaku?sk=wall
      Polecamy!
    • adiectus142 Re: Soki czy woda - co zdrowsze? 17.12.11, 20:11
      Soki warto ale tylko 100%-owe.
    • asia803 Re: Soki czy woda - co zdrowsze? 14.02.12, 12:41
      Najzdrowszym rozwiązaniem jest krystalicznie czysta woda, pochodząca z regionów wolnych od zanieczyszczeń, przemysłu itp. (tak, są jeszcze takie miejsca, np. południe Norwegii). Jest już obecna na polskim rynku woda Ganic-woda z lodowca norweskiego, naturalna albo aromatyzowana naturalnymi olejkami-pyszna, zdrowa, a przede wszystkim imponująco czysta. Poza tym łączy zalety soków (delikatny posmak) i wody mineralnej (bogactwo minerałów i makroelementów), jest też wersja wspomagająca odchudzanie;) Warto zajrzeć tutaj:www.ganic.pl
    • white_mouse Re: Soki czy woda - co zdrowsze? 23.05.12, 15:14
      Zdecydowanie woda. Łatwiej ugasi pragnienie, nie ma chemii, cukru itd, a witaminy możesz uzupełnić jedząc owoce;)
      • Gość: Kindzia Re: Soki czy woda - co zdrowsze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.12, 21:11
        Jasne, że woda. Bez niej nie moglibyśmy żyć, wody nie zastąpią soki czy herbaty. Nawadnia nasz organizm, który w 70% składa się z wody, oczyszcza i dodaje urody :)
        • Gość: Kindzia Re: Soki czy woda - co zdrowsze? IP: *.146.114.113.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.06.12, 00:34
          A jaką wodę pijecie? Czym się kierujecie przy wyborze?
      • jakamotu Re: Soki czy woda - co zdrowsze? 29.05.12, 21:14
        Czym się sugerujecie przy wyborze wody? Na co tak naprawdę zwracacie uwagę?
        • baba_jaga08 Re: Soki czy woda - co zdrowsze? 09.06.12, 17:52
          Dla mnie wazny jest smak wody, jej pochodzenie. Próbowałam już chyba wszystkich wód na rynku;) A ostatnio słyszałam rozmowę przy kasie o wodzie jakoś powiązaną z Białowieżą, ale nie wychwyciłam nazwy. Znacie ją może?
    • Gość: eldorado Re: Soki czy woda - co zdrowsze? IP: *.cable.net-inotel.pl 25.05.12, 22:24
      Oczywiscie ze woda..To glowny "skladnik" zycia czlowieka..Pewnie ze soki zdrowe ale jednak czesto baaaaaardzo kaloryczne.Co nie zmienia faktu ze zapewne dzis w Lidlu podczas Wielkiej Nocy Okazji zakupie pare w super promocji:LD
    • white_mouse Re: Soki czy woda - co zdrowsze? 30.06.12, 15:14
      Piszecie chyba o Białowieskim Zdroju, rzuca się w oczy ładna kobieca butelka
    • katys5 Re: Soki czy woda - co zdrowsze? 09.07.12, 10:21
      Uważam że woda przede wszystkim, ale soki jak najbardziej - tylko nie z kartonu!!!Ja uwielbiam soki zrobione własnoręcznie z sokowirówki, są pyszne, zdrowe, bez cukru. Fajnie jest też wypić na śniadanie świeży sok z pomarańczy wyciśnięty bezpośrednio z wyciskarki, no i oczywiście koktajle z kefiru i owoców.
      • moon186 Re: Soki czy woda - co zdrowsze? 11.07.12, 13:27
        koktaile dobre na upały
    • krysieczka89 Re: Soki czy woda - co zdrowsze? 10.08.12, 13:46
      Zawsze możesz pójść na kompromis i rozpuszczać wodą mineralnego specjalne syropy smakowe. W ten sposób otrzymasz normalny sok, a będziesz przynajmniej wiedział, co pijesz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka