basiul robiłam wczoraj pierwszy raz w życiu, 19.09.05, 15:29 miałam kilka różnych (różne były proporcje) i wykombinowałam w końcu tak: 5 szklanek wody + szklanka octu + 4 łyżki soli + szklanka cukru (zagotować). do słoika paryka, pieprz, ziele ang, listek laurowy, gorczyca - zalać zalewą, zakręcić, gotować ok. 5-10 min od zagotowania. do kilku słoików wlałam jeszcze olej przed zakręceniem (tak było w jednym przepisie), do kilku dałam czosnek (też w jakimś było)... dzisiaj otworzę jeden słoik i spróbuję - sama jestem ciekawa co z tego będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: robiłam wczoraj pierwszy raz w życiu, IP: *.siedmiorog.pl 19.09.05, 15:46 to daj znać! jak bedzie dobre to zrobie tak jak Ty :) Odpowiedz Link Zgłoś
basiul dam znać:) w niektórych przepisach było nawet 19.09.05, 16:08 żeby dodać suchego kopru ale juz mi sie nie chciało:) dodam, ze moja mama robiąc zalewę nawet jej nie gotuje - miesza wszystko i zalewa, gotuje dopiero słoiki. nie sypie gorczycy, ziela, liścia - dla Niej papryka ma być papryką. i też jest pyszne, więc nie ma co przepisów traktować zbyt rygorystycznie... Odpowiedz Link Zgłoś
basiul daję znać: bardzo dobre, można nawet dać 20.09.05, 07:21 moim zdaniem nieco więcej wody (o jedną czy 2 szklanki) - też będzie dobrze. Polecam i pozdrawiam, chociaż pewnie przepisów i proporcji jest mnóstwo i na pewno każda jest ok... smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bety Re: paprykę w słoikach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 08:53 Podam wam naprawdę swietny przepis na paprykę w słoikach, którym zaraziłam moją całą rodziną i znajomych, jak jest sezon paprykowy to wszyscy rzucamy się do robienia właśnie wg tego przepisu: UWAGA:4 kg mięsistej papryki czerwonej (można zrobić kolorową pięknie się prezentuje), 1 duża główka czosnku 8dkg soli 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 3/4 szkl. oleju słonecznikowego ------------- Parykę pokroić w paski, czosnek w plasterki i wymieszać w dużej misce to wszystko z solą - odstawić na 4 godz. aby puściło sok. Po 4 godz. wlać do tego ocet, wsypać cukier wymieszać i odstawić na następne 4 godz.. Następnie włożyć wszystko do słoiczków wlewając na końcu sosik który się wytworzył z tego.Pasteryzować 20 minut. Gwarantuję że jak raz zrobicie to już nie odpędzicie się od takiej papryki. Ten przepis znałazłam parę lat temu gdzieś w internecie i od tamtej pory robię tylko taką paprykę. POLECAM, piszcie jak wam smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOL_KA Re: paprykę w słoikach IP: 195.116.22.* 20.09.05, 09:59 Do Bety - a kiedy dodać olej ?? Odpowiedz Link Zgłoś
johana25 Re: paprykę w słoikach 20.09.05, 10:03 dzięki za przepisy, lecę na bazar po paprykę pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jollka2 Re: paprykę w słoikach 20.09.05, 12:14 A ja robię tak od kilku lat: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=28808580 Odpowiedz Link Zgłoś
johana25 Re: paprykę w słoikach 20.09.05, 14:05 jollka - twoje papryczki są urocze, no i ten dodatek z red hotek - mniam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bety Re: paprykę w słoikach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 14:22 Olej dodajemy na koniec przed włożeniem do słoików zapomniałam napisać. Odpowiedz Link Zgłoś