anmanika 05.10.05, 10:47 I teraz walczę z nią robiąc przetwory, uffff.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Desi Re: Kupiłam 5 kg papryki IP: *.cust-adsl.tiscali.it 05.10.05, 10:50 troche pracy, ale bedziesz miala co jesc zima. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BetsyPetsy Re: Kupiłam 5 kg papryki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 10:50 Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikach Autor: Gość: Bety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl Data: 20.09.05, 08:58 + dodaj do ulubionych wątków skasujcie post + odpowiedz -------------------------------------------------------------------------------- Podam wam naprawdę swietny przepis na paprykę w słoikach, którym zaraziłam moją całą rodziną i znajomych, jak jest sezon paprykowy to wszyscy rzucamy się do robienia właśnie wg tego przepisu: UWAGA:4 kg mięsistej papryki czerwonej (można zrobić kolorową pięknie się prezentuje), 1 duża główka czosnku 8dkg soli 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 3/4 szkl. oleju słonecznikowego ------------- Parykę pokroić w paski, czosnek w plasterki i wymieszać w dużej misce to wszystko z solą - odstawić na 4 godz. aby puściło sok. Po 4 godz. wlać do tego ocet, wsypać cukier wymieszać i odstawić na następne 4 godz.. Następnie włożyć wszystko do słoiczków wlewając na końcu sosik który się wytworzył z tego.Pasteryzować 20 minut. Gwarantuję że jak raz zrobicie to już nie odpędzicie się od takiej papryki. Ten przepis znałazłam parę lat temu gdzieś w internecie i od tamtej pory robię tylko taką paprykę. POLECAM, piszcie jak wam smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reala Re: Kupiłam 5 kg papryki IP: 194.146.128.* 11.10.05, 19:30 W ub. tygodniu robiłam porcję (5 kg) papryki na zimę wg przepisu BetsyPetsy, dziś zrobiłam znowu z 5 kg. Bardzo mi i mojej rodzinie smakuje. Jest prosta w sporządzeniu. Dzięki i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beataaas Re: Kupiłam 5 kg papryki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 12:15 A ja robiłam coś takiego z papryki i też będę miała co jeść zimą (parę słoików niestety nie doczekało zimy i już zostało skonsumowanych): 1.SAŁATKA Z PIECZAREK, PAPRYKI I CEBULI 1 kg pieczarek (obrać, umyć, pokroić w plasterki, obgotować) 1 kg cebuli (obrać, umyć, pokroić w półplasterki) 1 kg papryki (wydrążyć, umyć, pokroić w półplasterki (części)) 1 marchewka (obrać, umyć, obgotować, pokroić w plasterki) ZALEWA 1 szkl octu spirytusowego 10% 1 szkl cukru 1 szkl wody 2 łyżki soli Do każdego słoika włożyć 3 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu, 1 liść laurowy. Na gorącą zalewę wrzucić wszystkie warzywa i doprowadzić do wrzenia. Gorące wkładać do słoików. Do każdego słoika wlać 1 łyżkę oleju. Zakręcić. Na chwilę słoiki odwrócić do góry dnem. Nie pasteryzować. 2.SAŁATKA Z KAPUTY WŁOSKIEJ, MARCHWI, CEBULI, PAPRYKI I POMIDORÓW (przepis z forum) 1 kg kapusty włoskiej 1 kg marchwi 1 kg cebuli 1 kg papryki czerwonej 1 papryczka chili 1 kg pomidorów czerwonych i żółtych ZALEWA 1,5 szkl octu winnego 1 szkl cukru 3 szkl wody 1 - 2 pokruszone liście laurowe 5 -6 ziaren ziela angielskiego 4 łyżeczki soli Kapustę włoską poszatkować i opłukać. Paprykę oczyścić z pestek i pokroić w paski. Cebulę i pomidory umyć i pokroić w półplasterki. Oskrobaną marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ugotować zalewę, włożyć do niej warzywa, gotować 5 min. Nałożyć sałatkę do słoików. Do każdego wlać łyżkę oliwy. Pasteryzować 15 – 20 min. 3.SAŁATKA Z BURAKÓW, PAPRYKI I CEBULI 3 kg buraków czerwonych 4 papryki 3 duże cebule Buraki umyć, ugotować, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Paprykę umyć, pozbawić gniazd, oczyścić z pestek i pokroić w paseczki. Cebulę obrać, umyć pokroić w paseczki. ZALEWA 2 szkl wody 1 szkl octu spirytusowego 10% 3/4 szkl cukru 1 łyżka soli ziele angielskie, liść laurowy Z w/w składników przygotować zalewę. Zagotować. Na gotującą się zalewę wrzucić cebulę i paprykę. Gotować do miękkości ok. 5 min. Dodać buraczki i zagotować. Gorącą sałatkę wkładać do słoików. Nie pasteryzować. 4.PAPRYKA KONSERWOWA Z MIODEM (przepis z forum) 1 kg papryki 2 – 3 ząbki czosnku 1 cebula 4 liście laurowe po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego Paprykę umyć, usunąć gniazda, oczyścić z pestek i pokroić w ósemki lub w krążki. Czosnek i cebulę obrać, umyć i pokroić w piórka. Paprykę układać w słoikach warstwami, przekładając cebulą, czosnkiem i przyprawami. ZALEWA 1 szkl octu spirytusowego 10% 4 szkl wody 4 łyżki miodu 2 łyżki oliwy 1,5 łyżeczki soli Z w/w składników ugotować zalewę. Wrzącą zalewą zalać paprykę. Nie pasteryzować. 5.PAPRYKA KONSERWOWA 2 kg papryki ziele angielskie po 3 ziela do słoika 1iść laurowy po 1 do słoika gorczyca olej po 1 łyżeczce do słoika Paprykę umyć, pozbawić gniazd, oczyścić z pestek i pokroić w ósemki. Sparzyć wrzątkiem i nałożyć do słoików. Dodać przyprawy i olej. ZALEWA 4 szkl wody 0,5 litra octu spirytusowego 6% 2 czubate łyżki soli 3 czubate łyżki cukru Z w/w składników ugotować zalewę. Wrzącą zalewą zalać paprykę. Nie pasteryzować. 6.SAŁATKA Z PAPRYKI I CEBULI 1,5 kg papryki 0,75 kg cebuli Paprykę umyć, pozbawić gniazd, oczyścić z pestek i pokroić w paski. Włożyć do naczynia, posolić i odstawić na 1 godzinę. Cebulę obrać, umyć, pokroić w paski i włożyć do oddzielnego naczynia, posolić i odstawić na 1 godzinę. ZALEWA 1 litr wody 1 szkl octu spirytusowego 10% 1 płaska łyżka soli 0,5 szkl cukru ziele angielskie liść laurowy Z w/w ugotować zalewę. Na wrzącą zalewę wrzucić paprykę i cebulę. Gotować ok. 10 min. Gorące wkładać do słoików. Nie pasteryzować. POZDROWIENIA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marlin3 Re: Kupiłam 5 kg papryki IP: *.lubomino.sdi.tpnet.pl 05.10.05, 12:33 Poza ogólnie znanymi w Polsce marynatami polecam południowe zwyczaje zamrażania papryki lub mielonej / w zwykłej maszynce do mięsa / w oliwie z oliwek, lekko posolonej w małych słoiczkach. Zachować przestrzeń 2-3 cm pod pokrywką , papryka całkowicie zalana oliwą, temperatura pokojowa i bez dostępu światła. Doskonałe do pieczywa, ryżu lub makaronów. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lonia Do marlin IP: 212.106.133.* 05.10.05, 20:36 Napisz coś więcej o tej mielonej papryce, jak długo może stać, czy nie pleśnieje albo kwaśnieję, czy nie musi stać w lodówce. Rozumiem, że nie pasteryzuje jej się, a jedynym konserwantem jest oliwa (i trochę soli). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marita Re: Kupiłam 5 kg papryki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 13:14 pokrój w paseczki zblanszuj i zamróź - szybko i łatwo, choć bedziesz musiała to dość szybko zużyć. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Kupiłam 5 kg papryki 05.10.05, 22:13 Co tam 5 kg, zawsze przrzerabiałam 20 kg. Teraz już trochę mniej, bo jem ją sama, ale ja przede wszystkim robię marynowana, bo taka mi najlepiej smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś