hubar 17.01.06, 23:36 Bardzo chętnie dowiem się do jakich alkoholi są wymagane jakieś (jakie?) kieliszki, a do jakich alkoholi szkoło nie jest tak ważne. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polisemia Wino musujące/szampan 18.01.06, 17:57 Smukłe, przezroczyste kieliszki, wysokie, z nóżką na którą powinno się trzymać kieliszek. Odpowiedz Link
andrzej.sawa koniak 19.01.06, 03:32 Moim zdaniem jedynie koniaku,od średniej klasy nie wolno pić w byle czym-jedynie w koniakówkach.Inne alkohole są stosunkowo tolerancyjne,pozostaje oczywiście kwestia zwyczaju. Odpowiedz Link
hubar Wino czerwone 19.01.06, 17:44 Kieliszki duże, pękate. Oraz nóżka za którą nalezy trzymać kieliszek. Odpowiedz Link
leslaw_m Re: Wino czerwone 22.01.06, 12:34 > Kieliszki duże, pękate. Oraz nóżka za którą nalezy trzymać kieliszek do słodkiego wina tak,(i nózka dosc długa,bo z króciótką to byłby do koniaku) do wytrawnego raczej węzsze Odpowiedz Link
tlen4 Re: Wino czerwone 25.01.06, 22:21 leslaw_m napisał: > bo z króciótką to byłby do koniaku) A ja widziałam "koniakówki" bez nóżki i były RE-WE-LA-CYJ-NE! Można je było kupić razem z konianiem Hennessy. Szkło nie ma jako-takiej nóżki, ale jego kształt wymaga "poprawnego" trzymania szklanej bańki z koniakiem w dłoni. Słowem bardzo poręczny... kieliszek(?) wymykający się z obowiązkowego kanonu posiadania nóżki :) Odpowiedz Link
korsarz3 JP Chenet 22.02.06, 16:20 A widział może ktoś kieliszki do wina JP Chenet? Fikuśne :) Odpowiedz Link
hubar Re: JP Chenet 23.02.06, 01:59 Jak i same butelki: shop.geschenkkoerbemenner.de/images/Weinpackung.jpg Odpowiedz Link
jan-w Re: Kieliszek to podstawa 22.02.06, 18:55 Były staropolskie wynalazki: Pater familias - wielki puchar dla całego towarzystwa. Róg którego z oczywistych względów nie można odstawić, więc trzeba wypić szybko. Wersja ekstremalna - róg z dziurką na końcu, trzeba wypić bardzo szybko. To są moje wiadomości z lekcji historii (polskiego ?) w szkole podstawowej. Ciekawe czy teraz podręczniki też zawierają ten materiał ? Odpowiedz Link
hubar Re: Kieliszek to podstawa 21.03.06, 16:36 Współczesną wersję rogu, spotkałem kiedyś na imprezie. Kolega wręczył mi tzw "kulawego" - zwykły szklany kieliszek z odtrąconą nóżką. Trzeba wypić, napełnić i podać dalej :-) Odpowiedz Link