15.11.10, 09:55
Czy ktoś ma może taki robot, pełni prawie takie same funkcje jak termomix , a jest o wiele tańszy, chciałabym poznać opinie użytkowników, ale takie naprawdę szczere, a nie na zasadzie mam to muszę chwalić. Powiem szczerze, że jestem trochę sceptycznie nastawiona do takich drogich urzadzeń, ale może dla tylu możliwości jakie ma to moze nie warto kupować iluś urzadzeń i ciągle wyciągać z szafek, a miec jedno na blacie kuchennym i korzystać z niego często. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: speedcook 15.11.10, 10:11
      To jest cos podobnego do Chef-o-matica?
      www.giordanoshop.com/product_info.php/products_id/11399
    • ania_m66 Re: speedcook 24.02.11, 12:23
      przeczytaj sobie dokladnie ten watek.
      kohersen to tasza wersja thermomixa a speedcook kohersena, tak?
      zauwaz, ze od prawie 3 (trzech) lat czekam tam na odpowiedz na czym dokladnie polega ta oszczednosc czasu i pieniedzy jesli uzywam takiego urzadzenia.
      ja i pare innych sceptykow przytoczylismy mase argumentow, od strony wlascicieli tych cacek i dystrybutorow polecial glownie jad i argumenty, ze mnie nie stac i ze pewnie mieszkam w stodole. jesli ktokolwiek usilowal napisac cokolwiek z sensem, sadzil glupody, ze ziemia jeczala powtarzajac to, co uslyszal na prezentacji od elokwentnego sprzedawcy.
      pamietaj, ze sympatyczny pan orzechowski proponujacy ci prezentacje za wcisniecie ci urzadzenia otrzyma od swojego dystrybutora premie wysokosci 15-25% ceny za ktore je kupisz. dystrybutor zas zatrzyma kolejne 40%. moze 30, nie jestem pewna jak jest w tym konkretnym przpadku.
      oczywiscie pan orzechowski zapewni cie siarczyscie, ze sam z rodzina uzywa tylko i wylacznie tego urzadzenia, ktore polecil rowniez wszystkim znajomym, sasiadom i krewnym i ze sprzedaje je gnany wylacznie altruistczna miloscia blizniego aby ulatwic ci zycie i zaoszczedzic twoj czas i pieniadze. wlasciwie jest to juz prawie pewne, ze ktorys z zachwyconych klientow pana orzechowskiego nie tylko polecil to cudowne ustrojstwo dalej, ale rowniez zaproponowal komitetowi w oslo kandydature pana orzechowskiego jako pretendenta do nagrody nobla.
      zapamietaj sobie stara madrosc ludowa: "jesli cos jest 'do wszystkiego' - jest do niczego"

ps mam do sprzedania fantastyczne nieuzywany szmaty do sprzatania z mikrofazy dostane w prezencie, przesympatyczny pan domokrazca wcisnal je podczas pokazu mojej rodzicielce za 2200 zl podczas gdy zestaw bardzo podobnych kosztuje w makro 65zl. odstapie je po atrakcyjnej cenie 1200. moze reflektujesz?
      • sylwiaw15 Re: speedcook 11.12.12, 14:28
        Może uda mi sie odpowiedzieć na Pani pytanie w jaki sposób urządzenia za oszczędzają czas i pieniędzy.

Na przykładnie pralki automatycznej,która również pomaga Pani za oszczędzić czas i pieniądze. Dawniej Kobiety robiły pranie na tarce następnie była ewolucja i nadeszła frania a obecnie samo się pranie robi.
        Nie musi Pani tej czynności wykonywać ręcznie a przy tym jest oszczędnośc wody itd.
        Podobny przykład mamy przy zmywarkach.
        W końcu mamy odkurzacze samo sprzątające wszystko zostało wymyślone abyśmy mieli wiecej czasu dla siebie.
        W przypadku urządzeń kuchennych mamy tą samą zależność, termomix kohersen czy też speedcook w kilka sekund wykonają nam czynność na którą my musiałybyśmy poświecić kilka minut. Przygotowanie obiadu zajmuje z reguły nam troche czasu a tego typu urządzenia są w stanie nam przygotować obiad w czasie 15 minut. Oszczędność pieniędzy również jest możemy przygotować wiele różnego rodzaju potraw z półproduktów, na przykładnie majonezu jest to 1 jajko musztarda olej sól i pieprz wedle uznania a w sklepie zapłacimy w granicach 5 złotych za słoik majonezu.Płacimy za słoik,nakretke, paliwo, pensje reklamy itd.

Mam nadzieję,że mniej wiecej udało mi sie odpowiedzieć na Pani pytanie.
        Pozdrawiam
      • sylwiaw15 Re: speedcook-odpowiedz 11.12.12, 14:28
        Może uda mi sie odpowiedzieć na Pani pytanie w jaki sposób urządzenia za oszczędzają czas i pieniędzy.

Na przykładnie pralki automatycznej,która również pomaga Pani za oszczędzić czas i pieniądze. Dawniej Kobiety robiły pranie na tarce następnie była ewolucja i nadeszła frania a obecnie samo się pranie robi.
        Nie musi Pani tej czynności wykonywać ręcznie a przy tym jest oszczędnośc wody itd.
        Podobny przykład mamy przy zmywarkach.
        W końcu mamy odkurzacze samo sprzątające wszystko zostało wymyślone abyśmy mieli wiecej czasu dla siebie.
        W przypadku urządzeń kuchennych mamy tą samą zależność, termomix kohersen czy też speedcook w kilka sekund wykonają nam czynność na którą my musiałybyśmy poświecić kilka minut. Przygotowanie obiadu zajmuje z reguły nam troche czasu a tego typu urządzenia są w stanie nam przygotować obiad w czasie 15 minut. Oszczędność pieniędzy również jest możemy przygotować wiele różnego rodzaju potraw z półproduktów, na przykładnie majonezu jest to 1 jajko musztarda olej sól i pieprz wedle uznania a w sklepie zapłacimy w granicach 5 złotych za słoik majonezu.Płacimy za słoik,nakretke, paliwo, pensje reklamy itd.

Mam nadzieję,że mniej wiecej udało mi sie odpowiedzieć na Pani pytanie.
        Pozdrawiam
      • Gość: Taa Re: speedcook IP: *.dab.02.net 09.03.14, 13:41
        Widac, krytykowac Pani umie Pani Aniu.. Szkoda tylko, ze nie pofatygowala sie Pani do sprawdzenia tych urzadzen.gdyby Pani czytala, badz przygladala sie im(interesowala) wiedziala iz: kohersen jest najdrozszy, zaraz potem tm i sc.. Heh widac zaangazowanie tylko cietego jezyka...
    • ania_m66 Re: speedcook 27.02.11, 20:54
      ooo po IP, widze, ze rzekoma "wlascicielka" z watku o kohersenie sie przylaczyla.
      wlasciwie wierze, ze urzadzenie posiada. jeszcze nigdy nie widzalam kogos tak malo kreatywnego w ublizaniu innym. zero fantazji, naprawde az przerazajace.
      tak wyglada jej konstruktywny wklad w dyskusje:
      klik
      klik
      klik
      :))))
      jesli juz koniecznie chcesz pluc jadem trollu, to chociaz jakos z sensem, a nie ni z gruszki ni z pietruszki.
    • ania_m66 cierpi pan na zaburzenia pamieci? 07.03.11, 18:43
      forum.gazeta.pl/forum/w,124,118722692,122548719,Prezentacja_SpeedCook.html
      • Gość: jarekmen Re: cierpi pan na zaburzenia pamieci? IP: *.sta.asta-net.com.pl 09.11.11, 12:26
        Witam, Ma Pani całkowitą rację! TM to urządzenie nie warte takich pieniędzy, wartość produkcyjna to 1200 zł, natomiast SC ok 1000 zł, jak widać reszta kwoty to... zdzierstwo! Promujmy polskie produkty są równie dobre.
        • Gość: Taa Re: cierpi pan na zaburzenia pamieci? IP: *.dab.02.net 09.03.14, 13:38
          Speedcook jest polskim produktem
    • Gość: Jaro64 Re: speedcook IP: *.244.156.90.ip4.tnp.pl 12.05.11, 08:39
      Kupiłam speedcooka w ubiegłym roku, jestem zadowolony z jego dzialania, tak naprawdę niczym nie odbiega od thermomixa poza ceną. Jedyną "wadą" tego urządzenia jest zupełny brak marketingu. Ja kupiłem przypadkiem po dłuuuugim "grzebaniu" w necie za thermomixem i przypadkiem natrafiłem na speedcooka. Skorzystałem z możliwości i wziołem wypożyczyłem od producenta model testowy - przetestowałem i kupiłem. Ja osobiście polecam .
    • sela.3 Re: speedcook 12.05.11, 14:02
      Ja mam Speedcooka - urządzenie polskiego producenta - funkcjami i zastosowaniem nie odbiegające od wspomnianego przez Ciebie Termomixa. Słyszałam, że waga jest w nim bardziej precyzyjna. Na pewno fajną w nim rzeczą jest wbudowana elektroniczna książka, która dla laika na początku jest fajnym samouczkiem gdzie krok po kroku prowadzi użytkownika co i jak ma zrobić. Myślę, że to fajne. Poza tym rzeczywiście ma w sobie wiele funkcji z różnych urządzeń co = jeden "mebel" zamiast wielu. Pozdrawiam ;)
    • black.mar3 Re: speedcook 12.05.11, 14:35
      Ano julitko, tanie urządzenia to nie są, ale w sumie jak się zliczy ile innych mogą zastąpić w domu, to nie wychodzi to najgorzej. Sam się ostatnio rozglądałem w tym temacie, bo chrześnica za mąż wychodziła i szukałem dobrego, ciekawego(czegoś nie pospolitego) i przydatnego prezentu. Padło na Speedcooka właśnie głównie ze względu na cenę, ale także dlatego że miałem faktycznie okazję zobaczyć dotknąć,wypróbować i porównać go z termomixem zanim kupiłem. Porównanie, tak jak sama wspominasz, na poziomie użytkowania czy funkcji wypada jednakowo. Drobne różnice w ustawianiu czasu, doborze programów czy prędkości itp., które normalny użytkownik pomija. Różnice są w wyglądzie i zdarzają się w jakości wykonania niektórych elementów. Jako że wygląd to sprawa gustu, nie będę się na jego temat wypowiadać. Jednak jeżeli chodzi o wykonanie, to byłem wręcz miło zaskoczony, okazuje się bowiem że speedcook jest produktem polskim i jakościowo wypada w moim odczuciu nawet lepiej niż(teoretycznie niemiecki, ale kto wie gdzie go robią) termomix. Takie niby pierdoły, a jednak, zamykanie pokrywy, czy amortyzajca stópek (dzięki czemu urządzenie nie jeździ po całym stole przy dużych obrotach, ani nie przenosi znacznych drgań). Ogólnie różnica cenowa wynika tylko z marketingu, termomix ma wyrobioną markę i stosunkowo niewielką konkurencję na rynku więc się cenią, jak dla mnie, zdecydowanie powyżej faktycznej wartości urządzenia.
      Natomiast prezent się chyba udał, chrześnica zadowolona jej mąż też, a i ja byłem u nich ostatnio na obiedzie "ze speedcooka" i było naprawdę smacznie. Także jeśli cię stać jednorazowo na taki wydatek to kupuj śmiało, zwróci się na pewno z czasem, gdy normalnie musiałabyś dokupować kolejne domowe urządzenia i zadowolona z użytkowania też będziesz:)
      • Gość: jackii Re: speedcook IP: *.fucio.net 27.05.12, 18:21
        Tak że, nie także!
    • mania-2011 Re: speedcook 07.09.11, 10:47
      Ja też jestem posiadaczką speedcooka, bardzo zadowoloną posiadaczką. Szkoda że na większości for piszą sami przedstawiciele. Bo chętnie bym porozmawiała z posiadaczami Speedcooka.
      • Gość: gogi Re: speedcook IP: 195.238.227.* 28.09.11, 13:36
        Szukam info o speedcooku. Jak do tej pory nie zauważyłam żeby ktoś negatywnie się o nim wypowiadał. Jak TM mi się zepsuje to kupię SpeedCooka :) Póki co polecę go swojej mamie, bo podoba jej się mój TM, tylko ta cena... Myślę, że to fajna alternatywa. TM zdecydowanie za dużo wyciąga od klientów, 4 tys to naprawdę dużo kasy. Ale jeśli kogoś stać to polecam, bo jest naprawdę super. Ja osobiście dostałam go w prezencie, gdybym miała kupić pewnie poważnie bym się zastanawiała.
    • linn_linn Re: speedcook 29.11.11, 09:09
      Skoro jest taki dobry, prawie TM, duzo tanszy, to dlaczego nie potrafia go sprzedac?
    • oszukany75 Re: speedcook 02.05.12, 18:40
      forum.gazeta.pl/forum/w,630,135560018,135560018,www_mistrzwkuchni_pl_oszusci.html
    • oszukany75 Re: speedcook 07.05.12, 16:13
      forum.gazeta.pl/forum/w,630,135560018,,www_mistrzwkuchni_pl_oszusci.html?v=2&wv.x=2
    • Gość: Ruda Re: speedcook IP: 217.153.70.* 25.06.12, 12:45
      Witam, z tego co pamiętam to w kilku odcinkach widziałam u Pani Ewy Wachowicz Thermomix, który mam i również gorąco polecam
    • Gość: Gocha_T Re: speedcook IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.12, 14:38
      A w czym speedcook jest lepszy od TM?
      • aniesiam2 Re: speedcook 20.07.12, 10:38
        Ja mam "Speeda" i wiem, że dodatkowo ma książkę kucharską wbudowaną, poza tym nie zauważyłam różnic. Jestem zadowolona, sprzęt w ciągłym użytku, więc stoi i się "nie kurzy":-).
        • Gość: torunianka Re: speedcook IP: *.tvk.torun.pl 14.08.12, 22:23
          czy mogą wypowiedzieć się posiadacze Speedcooka?
          - czy 3 osobowa rodzina naje się z tego sprzętu, chodzi mi o pojemność?
          - co najczęściej w nim robicie?
          - czy nie łatwiej gotować w zwykłym garnku?
    • roziz Re: speedcook 27.11.12, 17:57
      Posiadam Speedcooka i jestem bardzo zadowolona. Bez niego to już w kuchni jak bez ręki. Do luksusu szybko się człowiek przyzwyczaja :) testowałam już thermomixa i kohera. Speedcook to speedcook. Polskie dziecie i kosztuje nie dużo jak na swoją jakość. Jakby ktoś był zainteresowany spotkaniem i sprawdzeniem jego możliwości to prosiłabym o kontakt na roziz911@wp.pl :)
      • Gość: anita Re: speedcook IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.12, 10:08
        opowiedz coś więcej. Wiem, że to polska marka, a nie jakiś chiński plastik. Słyszałam, że ma też wbudowaną książkę kucharską. Korzystasz z niego często? i czy to prawda, że sam się myje? - tzn. czy wystarczy rzeczywiście wlać płyn, wodę i włączyć?
    • sylwiaw15 Re: speedcook 11.12.12, 14:11
      Witam, są różnice po między speedcookem a termolem.
      Obecnie zajmuje się dystrybucją speedccooka wiec przetestowałam również konkurencje, chętnie odpowiem na wszystkie pytania.
      • Gość: anita Re: speedcook IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.12, 13:53
        to ja powtórzę swoje - czy rzeczywiście myje się sam, po wlaniu wody i płynu do mycia naczyń?
        I jakie są różnice między TM a SC? SC jest polskim produktem i jest dużo tańszy, nie ukrywam, że wolałabym go kupić. Ale chcę mieć pewność.
        • Gość: Taa Re: speedcook IP: *.dab.02.net 09.03.14, 13:48
          Witaj, ma funkcje mycia, ale ja bym to nazwala bardziej oplukaniem niz myciem.. Tak wiec ani sc ani tm ani kohersen nie umyje sie "sam"...
    • elizien Re: speedcook 23.01.13, 23:13
      Owszem, ja posiadam Speedcooka od kilku miesięcy. Zdecydowanie polecam zakup tego urządzenia. Przygotowuję w nim wszystkie możliwe pyszności i moja córeczka jest zachwycona, bo dotychczas nie pozwalałam jej za bardzo pomagać w kuchni. A teraz? Teraz bez problemu, bo po prostu dosypuje kolejne składniki, odmierza mi miarki itp.
      • Gość: Ines Re: speedcook IP: 81.219.50.* 26.01.13, 00:31
        Ja mam problem ze speedcookiem. Pęka mi obudowa wewnętrzna- obok zatrzasków. Już raz wymieniali mi obudowę, kilka dni temu znowu zauważyłam pękniecie- rysę. Czy ktoś ma z Was podobny problem, jestem załamana. Wykorzystuje tylko przepisy z książki, pozdrawiam
        • Gość: Moniak Re: speedcook IP: *.4.ftth.classcom.pl 05.02.13, 13:42
          Sprawdź czy masz dobrze dokręcone noże za każdym razem. Poza tym skoro drugi raz dzieje się dokładnie to samo, to może ten model ma jakąś wadę fabryczną, więc zgłoś to ponownie i poproś o wymianę robota. Myślę, że bez problemu Ci go zamienią, bo nigdy nie słyszałam o pękającej obudowie, więc to musi być wada fabryczna. Pozdrawiam i powodzenia :)
    • Gość: Kamilianka Re: speedcook IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.13, 05:58
      Posiadam Speeda i jestem zachwycona - wszystko mogę w nim przygotować :)
    • Gość: technik-pragmatyk Re: speedcook IP: *.multimo.pl 23.03.13, 21:12
      TM a SC. Niby robot to robot, ale mozna i rzec: auto to auto. Jednak chyba każdy czuje różnicę pomiędzy techniką niemiecką i naszą. Chodzi o myśł techniczna i JAKOŚĆ wykonania. Tak więc różnica pomiędzy termomixem a speedcookiem jest taka, jak pomiędzy mercedesem a polonezem. Jesteśmy za biedni, by kupować polonezy, chyba że chcemy dać pracę mechanikom.
      • Gość: Taa Re: speedcook IP: *.dab.02.net 09.03.14, 13:52
        Hahaha gdybys wiedzial ile kosztuje naprawa oraz czesci do mercedesa i porownalbys do poloneza, to uwierz, ze nie napisalbys tak :P
        Mamy mercedesa i stoi w naprawie, wymiana automatu, czasochlonna i pieniazkozerna..
        Tak wiec mimo, ze mam mercedesa wybralam speeda jako robota kuchennego :P
    • Gość: Katarzyna Re: speedcook IP: *.180.108.151.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 03.05.13, 17:21
      Witam,

Poproszę o kontakt, chętnie umówię się na prezentację speedcooka.

Dziękuję, K.
    • ania_m66 co, nie znajdujecie juz jeleni naciagacze? n/t 01.08.13, 20:17
      Gość portalu: Anetka napisał(a):

> Ja też mam Speedcooka :) Wcześniej używałam robota kuchennego, który też dużo potrafił, ale nie aż tak. Przy 3 dzieci moje życie z nim stało się lepsze :) Polecam Wam wszystkim to urządzenie, jeżeli nie jesteś pewien po prostu wejdź na ich stronę i go wypożycz. Polecam również forum, nowe ale działa prężne ;) speedcook.pl/forum/
      • Gość: gosc Re: co, nie znajdujecie juz jeleni naciagacze? n/ IP: *.dynamic.chello.pl 30.08.13, 20:43
        spod tego samego IP i tylko nick zmienia,ale tępi spamerzy,jaka firma takie trolle;)
    • Gość: karebi Re: speedcook IP: 83.1.81.* 10.02.14, 13:34
      a w jakim mieście proponujesz prezentację?
      • Gość: gośc Re: speedcook IP: *.ittmedia.pl 10.02.14, 20:04
        Chętnie umówię się na prezentację.Proszę podać, gdzie Pani mieszka. Przyjadę albo ja, albo ktoś z Pani okolicy.
    • Gość: mika Re: Polecam IP: *.play-internet.pl 12.03.14, 22:19
      Bardzo miła i młoda Pani przyjechała do nas po kontakcie na powyższy adres mail. Pewłen profesjonalizm. POLECAM
    • Gość: Ann Re: speedcook IP: *.dynamic.chello.pl 07.08.14, 15:21
      Witajcie,
      Jestem już po prezentacji SC i zdecydowałam się na zakup :) dzisiaj został wysłany. Uwagi, które zauważyłam:

otóż TM wcale nie ma grzania indukcyjnego, i grzeje na tej samej zasadzie co SC. Urządzenie jest cichsze od TM o 5 dB i moim zdaniem mniej się trzęsie. Całość bardzo dobrze przyczepiona na podłoża. Chociaż TM bardziej mi się podoba z designu. Może dlatego, że się z nim obyłam, bo wszyscy mają dookoła. Tm ma też przewagę, że długo jest na rynku i ma prestiż, chociaz wyczytalam, ze te nowsze modele czesciej się psują. Sc na rynku od 4 lat.
      SC ma więcej obrotów o 2000, większą moc silnika i ma wyższą maksymalną temperaturę podgrzewania.
      Jeśli chodzi o obroty wsteczne są one zastąpione tymi 1L albo 1C.
      W SC można całkowicie wyłączyć obroty, czego nie ma w TM.
      Misę można być w zmywarce, w przypadku TM trzeba dokładnie wysuszyć bolce, żeby nie było spięcia. Tutaj cała obudowa (do której wstawia się misę) może być zalana i nic się z nią nie stanie.
      Miarka jest blokowana na pokrywie, co jest bardzo wygodne i pokrywa może być otwierana na boki. tm tego nie ma.
      W sc wbudowana jest książka kucharska i jest możliwość opóźnionego startu.
      Podczas mielenia w SC trochę okruchów wydostaje się na zewnątrz, nie zwróciłam na to uwagi przy TM. Pan tłumaczył to faktem, że jak się robi majonez to kroplami dolewa się w poprzez te szczeliny oleju. Żaden okruch nie wypadł jednak poza przyprywę dzięki jej "lejkowatej budowie" pokrywy.
      Noże wcale się ciężko nie zakładają.
      Wszystkie elementy dostępne są w Polsce, nawet jak się zgubi jakis drobny element to nie trzeba kupować calkosci, tylko firma podobno bezplatnie wysyla.
      Gwarancja 2 lata, door to door.
      Obawialam sie o jakosc przyciskow, bo kojarzy mi sie, ze zawsze sie wycieraja. Jednak Pani byla ze sprzetem majacym 4 lata i byl w stanie prawie idealnym, troche porysowana misa. Misa ze stali szlachetnej. NIE RDZEWIEJE! <chamstwo, że ludzie tak wymyślają!>
      Wszystkie przepisy z TM pasują do SC.
      Coś Pan jeszcze mówił, że sc wyłapuje chyba temperaturę wlewanego płynu, a tm tego nie ma. Ale nie wiem dokładnie, bo nie słuchałam w tym momencie :D
      I na jesieni ma wyjść dodatkowa nakładka za 150 zł z funkcją malaksera, że będzie można ciąć w słupki itp.
      Różnica między maszynami prawie 1, 5 tys zl i nie zauwazylam zadnego powodu dlaczego mialabym wybrac tm. Sc genialnie sie obronil i posiada wszystko co potrzeba. Pozdrawiam.

P.s. na fb jest grupa otwarta Sc, wystarczy wpisac speedcook. Jest tez forum speedcooka.
      • Gość: m.k Re: speedcook IP: *.snel.com 08.08.14, 16:45
        Również jestem zainteresowany zakupem, chciałbym popdytać czy przedstawiciele którzy prowadzili u Pani prezentację byli nachalni, namolni itp? Zależy mi nie ykrywam na swobodzie decyzji ;-) Jeśli można to poprosiłbym o jakiś namiar na nich.
        Pozdrawiam!
        • Gość: Monika Re: speedcook IP: *.abp.pl 08.08.14, 20:13
          Proszę do nich napisać, nie są nachalni. Prezentacja z miłą młodą Panią, po tym decyzję podjęłam sama. To nie przedstawiciele TM
          • Gość: m.k Re: speedcook IP: *.server6.tvdw.eu 09.08.14, 11:09
            Szanowni trolle speedcook.info,
            Czy to wy byliście u Pani Ann?
            Jeśli jesteście tak samo nienachalni podczas prezentacji, jak tutaj na forum, to ja wam serdecznie dziękuję za współpracę. Pytanie kierowałem do Pani która bardzo rzeczowo odniosła się do różnic między SC a TM, nie do was.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka