macgyverxxx 23.01.07, 16:48 Mówcie co chcecie, najlepszy jest zelony ABSYNT! jak się Wam uda dostać orginalny i wypijecie chociaż łyk, to będziecie w siudmym niebie !!!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anula36 Re: Zielona Wróżka 23.01.07, 21:12 siudmym? to dopiero przy drugiej flaszce:P Przy pierwszej to niebo zasledwie siodme:P Odpowiedz Link
mallina2000 Re: Zielona Wróżka 23.01.07, 22:00 Tylko nie przy tym co ma 55% ale tym 70%!A swoja droga,jak go pijecie?Z lyzeczka,kostka cukru,itd czy inaczej? Odpowiedz Link
zzwierzoki Re: Zielona Wróżka 04.02.07, 17:39 LUDZISKA PILIM ALE BAAARDZO DAWNO ...TERAZ ... A GDZIE TO DOSTAć....??? Odpowiedz Link
mallina2000 Re: Zielona Wróżka 04.02.07, 17:41 Widzialam 55% w Auchanie.Ten 70% kupowalam w Czechach. Odpowiedz Link
greenmaddy Re: Zielona Wróżka 06.01.08, 13:29 Czytam opinie, że są takie problemy z dostaniem tego trunku, a tym czasem bez problemy wyszperałam sklepy które go oferują www.e-wino.com/index.php?id=170&show=inne2 www.sklep-ballantines.pl/sklep/index.php/browse,id_gr,46.html Odpowiedz Link
jan-w Re: Zielona Wróżka 08.01.08, 16:06 Bardzo ładnie wyszukałeś, jest tylko jeden mały problem. To nie jest absynt. Tak jakbyś kupił gazowany "szampan" Piccolo dla dzieci i dziwił się że wszyscy piszą że szampan kosztuje 150-850 zł, a ty znalazłeś za 4,30 zł ;-) Odpowiedz Link
hubar Re: Zielona Wróżka 06.02.07, 01:27 Dawno tego trunku nie piłem. Ale piknie wchodzi kiedy człowiek zmarźnięty z Zakopca wraca :-) Odpowiedz Link
kinuka Re: Zielona Wróżka 14.03.07, 00:25 A to jest ten sam, co to dawniej Lotreki i inne artysty pijali? I szkodził im (ale na co)? I co pani Szymborska o nim napisała: Od absyntu Zanik talyntu No to ja też poproszę :) Odpowiedz Link
anula36 dla kinuki, na co szkodzi absynt:) 14.03.07, 14:22 Lecz nie tu tkwi tajemnica Absyntu. Głównym składnikiem, z którego jest wyrabiany to piołun. To właśnie jego olejek eteryczny o nazwie alfo - tujon wywołuje halucynacje, lecz niestety ma też skutki uboczne. Od dawna wiadomo, że absynt może wywoływać konwulsje i psychozy, a w przypadku częstego spożywania - uszkadza trwale system nerwowy. Z tego właśnie powodu jest zabroniony w wielu krajach Europy Zachodniej i USA. Dziś "zieloną czarodziejkę" kupić można w Hiszpanii i trochę bliżej - w Czechach. Absynt wciąż cieszy się sporą popularnością w niektórych kręgach. Jest otaczany czymś w rodzaju kultu. Likier, ze względu na moc, powinno się pić dopiero po przesączaniu go przez cukier, a następnie zmieszaniu go, w odpowiednich proporcjach, z wodą. Są do tego stosowane odpowiednie dziurawe łyżeczki, na których umieszcza się kostki cukru aby je następnie rozpuścić polewając absyntem. Niektórzy dodają do absyntu inne alkohole. Tak czynił miedzy innymi Toulouse-Lautrec, który zwykł pijać drink o nazwie "Trzęsienie Ziemi", stanowiący mieszankę piołunówki i koniaku. Jak już wspomniałem Absynt można dziś jeszcze kupić w Czechach. Czeskie odmiany tego trunku są cenione na całym świecie. Zawierają one przeważnie 10 mg/kg tujonu, jak i też są bardzo mocne od 50% - 70% alkoholu. W Polsce wyrabiało się naszą własną odmianę Absyntu pod nazwą "Piołunówka". Dla zainteresowanych podaje niżej przepis jak ją zrobić. Nie zalecam jednak picia Absyntu w dużych ilościach ale też nie mówię żeby go nie spróbować. Ma on naprawdę dobry gorzko - miętowy smak i niesamowity zielony kolor, a po przesączeniu go przez cukier tworzy niemal drink idealny. Przepis: Odmiana piołunu powinna być szlachetna, a ziele zebrane w odpowiedniej porze i we właściwy sposób wysuszone. Najlepsze są hodowane w śródziemnomorskim klimacie szlachetne odmiany alpejskie (jak Artemisia maritima lub A. pontica) importowana z Włoch. Odpowiedz Link
bogulo Re: dla kinuki, na co szkodzi absynt:) 15.03.07, 15:12 eeee, konwulsje i psychozy to juz zycie samo funduje, a zwalac to chca na absynt ;) Odpowiedz Link
kinuka Re: dla kinuki, na co szkodzi absynt:) 29.03.07, 03:18 Serdecznie dziękuję za kielich wiedzy. Troszkę mnie jednak zmroziło, bo ja mam wrażliwy system nerwowy (a nawet jeśli nie, to lubię tak o nim mysleć). Jak patrzę na obrazy Lautreca, to mam ochote spróbować. Ale kiedy czytam jak cierpiał, to mi przechodzi. Czy można zjeść ciastko i mieć ciastko?... Odpowiedz Link
jan-w Re: dla kinuki, na co szkodzi absynt:) 26.05.07, 17:59 Lepiej nie pij. Co będzie jak sobie ucho obetniesz, jak ogólnie znany nam malarz? Odpowiedz Link
al.1 Re: Zielona Wróżka 15.03.07, 16:24 Pilem. Kolega przywiozl z Cypru. Nie byla to wrozka, ale zielony. Zadnego wrazenia nie wywarl. Byc moze mam zahartowana watrobe. Wole inne trunki - np. sliwowice, whisky, brandy, zubrowke, w ostatecznosci czyscioche. ------------------------------------------------------------------------------ Z kaktusow najbardziej lubie tequile Odpowiedz Link
foxie777 Re: Zielona Wróżka 17.03.07, 03:43 Mnie tez sie marzy absynt, ale prawdziwy.Czy to jest mozliwe do kupienia w Warszawie?. pozdr Odpowiedz Link
jan-w Re: Zielona Wróżka 17.03.07, 11:27 Nie. W Warszawie nie i w Europie nie. Można sobie zrobić. Naprawdę działa ciekawie. Nie polecane dla osób z ciągatami nałogowymi. Odpowiedz Link
foxie777 Re: Zielona Wróżka 17.03.07, 15:51 Tez myslalam, ze nie, ale mozna sobie pomarzyc. Nawet nie wiedzialabym jak sie to tego zabrac, mowie o wlasnej robocie ha, ha. pozdr Odpowiedz Link
baszalotta Re: Zielona Wróżka 17.03.07, 23:01 rzeczywiście, wywołuje wizje, stąd jego popularność wśród impresjonistów :) dla mnie jednak nie był tak szczodry- skończyło się na słyszeniu głosów... ;) ze względu na magiczne działane, pijali go wszelakiej maści czarodzieje i pokrewni zawodowo. w Polsce nie do kupienia- zdziwionam bardzo, że w Auchanie jest, mallina (???) coś Ty tam tak naprawdę widział(a), hę? Ale i nieprawdą jest, że nie można zakupić w Europie, jan. co do sposobów spożywania, to znana jest też metoda "chlebkowa" ;) Odpowiedz Link
rozmarync Re: Zielona Wróżka 30.03.07, 00:05 oczywiscie ze mozna kupic.... w czechach, czy na slowacji nie jest zabroniony. W niektorych innych krajach tez nie. A w polsce to najlepiej poprostu dowiedziec sie czy ktos ze znajomych nie bedzie tam jechal i czy by nnie przywiozl... Odpowiedz Link
jan-w Re: Zielona Wróżka 26.05.07, 17:58 Dzisiaj w Leclerc, widziałem kompletny idiotyzm: Absynt kawowy !? Odpowiedz Link
figgin1 Re: Zielona Wróżka 24.05.07, 15:57 Ja tam wole mojej produkcji. Ten kupny ma jakis paski smak... Odpowiedz Link
sinrena Zielona Wróżka już nie wróży 08.04.08, 11:14 Absynt miał w XIX wieku właściwości halucynogenne dzięki barwnikowi, a nie piołunowi. Teraz ma inny barwnik i dlatego można go kupić legalnie w hipermarketach. Producenci tej XIX-wiecznej legendy nie dementują, bo dzięki niej mogą "piołunówkę" sprzedawać za dużo wyższą cenę, niż inne wódki ziołowe. Odpowiedz Link
dominikjandomin Re: Zielona Wróżka już nie wróży 08.04.08, 12:36 sinrena napisała: > Absynt miał w XIX wieku właściwości halucynogenne dzięki barwnikowi, > a nie piołunowi. Jakiemu barwnikowi - podaj nazwę. Bo znane mi przepisy z XIX wieku nie zawierają barwników... A Absynt wróżył... każda wódka wróży wypita w odpowiednich ilościach. Zwłaszcza przez niedożywiony organizm artysty. Odpowiedz Link
robertl8 Re: Zielona Wróżka już nie wróży 11.04.08, 21:54 Nie wiem skąd masz takie informacje o halucynogennych właściwościach barwnika w zielonym absyncie wg. tej teorii każda zielona roślina powinna być halucynogenna, zielony kolor absynt zawdzięcza hlorofilowi, który znajduje się w roślinach. A właściwości halu absynt zawdzięcza "tujonowi", który jest zawarty w piołunie. Poza tym z tymi "właściwościami " też bym nie przesadzał, podczas złotej ery absyntu był on tak popularny, że pędzono go wszędzie i wszyscy często w tak mało higienicznych warunkach, że ludzie po wypiciu absyntu z takiego źródła po prostu się zatruwali i stąd "zwidy". I to tyle legendy sinrena napisała: > Absynt miał w XIX wieku właściwości halucynogenne dzięki barwnikowi, > a nie piołunowi. Teraz ma inny barwnik i dlatego można go kupić > legalnie w hipermarketach. Producenci tej XIX-wiecznej legendy nie > dementują, bo dzięki niej mogą "piołunówkę" sprzedawać za dużo > wyższą cenę, niż inne wódki ziołowe. Odpowiedz Link
zlosnik5 Re: Zielona Wróżka 16.09.08, 11:01 przepraszam ze sie wtrącę, absynt nie tylko sie pije ale i wdycha jego opary, a alkohol zreszta w dużych ilościach powoduje halucynacje. każdy może sprobować kieliszek dwa i nic mi nie powinno być. aLautrecka zostawcie w spokoju, on bez tego mial talent do rysowania, a ze pil zeby czuc sie piękniejszy to inna sprawa. Odpowiedz Link
g.paula Re: Zielona Wróżka 15.03.09, 16:59 Wydaje mi się że najlepiej jest samemu zrobić absynt bo te sprzedawane teraz, nie dość że są strasznie drogie to jeszcze podobne są tylko kolorem do prawdziwego absyntu. Robie juz od X czasu sama i każdy zachwala - zarowno smak, jak i właściwości, bo nie czuje sie po nim tylko jak po wódce ale jednak jest "to coś". Trzeba jednak troche się nalatać żeby znaleźć zioła i też troche zapłacić, bo ich dużo idzie tam. Ostatnio postanowiłam pomóc początkującym i sprzedaje na allegro zioła razem z przepisem jak coś to szukajcie aukcji "ORYGINALNE ZIOŁA NA ABSYNT" Odpowiedz Link