Gość: darka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 12:37 juz drugi raz robilam fondue i znowu wyszly mi gluty!!!!!!!!!!!! cholera.... prosze mi napisac krok po krokku jak trzeba robic... i jakie polski sery mozna uzyc.... prosze o pomoccccc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f moze tu 02.11.05, 12:41 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17961706&a=17981241 Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: fondue!! ratunku.... 02.11.05, 13:47 Kupując ser poproś do fondue. Polskie raczej nie za bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
silna_pokusa Re: fondue!! ratunku.... 02.11.05, 14:02 Z polskich nigdy mi nie wyszlo. W marketach mozna kupic "gotowca" tylko do rozpuszczenia (moim zdaniem nienajlepszy) Ja kupuje zawsze (napisze fonetycznie) grujera, i ementalera, ale nie polskiego. mniej wiecej pol na pol. liczac jakies 20 deko na odobe moze byc 15. Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: fondue!! ratunku.... 02.11.05, 14:05 moge cos ci zasugerowac, ale efektu nie gwarantuje, z prostej przyczyny, ze w polsce nie mialam przyjemnosci robic fondue z sera, ale za to posmakowalam kilka polskich serow i wydaje mi sie, ze jak najbardziej moglyby zastapic te szwajcarskie czy francuskie, ze wzgledu na ich bardzo zblizony smak i jakosc. polecilabym dziurawca(tylko nie z Moniek), oczko i sokol. zaryzykowalabym rowniez dodanie edamskiego z Chajnowki, ze uwagi na swoj ciekawy smak a la szwajcar i latwosc w topieniu. Gwarancja dobrego fondue jest mieszanka kilku serow typu np gruyere, dobre natarcie kociolka czosnkiem, dodanie krzty wina bialego i kirshu, jesli nie masz zastap kieliszkiem dobrej wisniowki, ale bez przesady, powinno sie udac. nie kupuj napewno serow w plasterkach pod tytulem do fondue, zaraza jakich malo. powodzenia i nie zalamuj, pierwsze sliwki zawsze robaczywki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darka Re: fondue!! ratunku.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 14:19 no niby sie mowi do trzech razy sztuka..... trzeba bedzie sprobowac..... ale jak znowu wyjda gluty to nie wiem juz..... dzieki za pomoc... wszystkim razem i kazdemu z osobna.. pozdrawiam. darka Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Darko, i jeszcze jak rozumiem podgrzewaj sery 02.11.05, 14:41 w małych kawałeczkach na ogniu normalnym! I mieszaj cały czas drewniana łyżka. Dopiero jak wyrobisz w ten sposob masę - gładka:-) mam nadzieję, to wstaw na palniczek. powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darka Re: Darko, i jeszcze jak rozumiem podgrzewaj sery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 07:39 jacek1f... wiesz co wydawoloby sie ze tak wlasnie robilam.... ale za kazdym razem mi sie jakos tak nie rozpouszczal ten sen i robbily sie gluty;) no ale... do trzech razy sztuka;) dzieki./.... Odpowiedz Link Zgłoś