mal-la Indyjskie chlebki Chapati 28.05.09, 16:39 Każdy placek można posmarować masłem z obu stron i przysmażyć na goracej patelni na złoty kolor. mąka sitkowa 2 szklanki woda 1/2 szklanki sól 1 łyżeczka Z mąki, wody i soli zagnieść dość twarde ciasto i wyrabiać około 5 minut. Po wyrobieniu uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i cieńko rozwałkowywać. Kłaść na rozgrzanej i suchej patelni i smażyć z obu stron przez 2 minuty. Gotowe placki trzymać pod przykryciem w cieple i podawać na gorąco. Odpowiedz Link
mal-la Kurczak Maharadży 28.05.09, 16:40 Ostrość potrawy można łatwo regulować większą lub mniejszą ilość chili niż zasugerowano w liście składników ryż 25 dag imbir 1 szczypta sól 1 szczypta chili 1 łyżeczka curry 2 łyżeczki migdały pokrojone 1 łyżka pistacje 1 łyżka nerkowce 1 łyżka rodzynki 1 łyżka masło 2 łyżeczki cebula dymka 3 szt mleko skondensowane 4 łyżki jogurt 4 łyżki kostka bulionowa 1/2 szt olej 1-2 łyżki piersi z kurczaka 50 dag czosnek 1 ząbek cynamon 1 szczypta Do wrzącej osolonej wody wrzucić ryż i gotować bez przykrycia 10 minut. Piersi z kurczaka pokroić na kawałki i smażyć na rozgrzanym oleju, dodać pokrojony czosnek oraz imbir. Smażyć przez moment, dodać chili, curry, sól i cynamon. Do potrawy wlać 200 ml wody, dodać kostkę bulionową i zagotować. Mleko połączyć z jogurtem, dodać trochę sosu z mięsa i całość stopniowo wlewać do kurczaka. Całość dusić 45 minut. Ryz i mięso przełożyć do żaroodpornej formy i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła i podsmażyć orzechy i rodzynki, dodać resztę masła, plasterki dymki, dusić 2 minuty. Przed podaniem posypać bakaliami i dymką. Odpowiedz Link