Dodaj do ulubionych

Kuchnia indyjska

    • mal-la Indyjskie chlebki Chapati 28.05.09, 16:39

      Każdy placek można posmarować masłem z obu stron i przysmażyć na
      goracej patelni na złoty kolor.


      mąka sitkowa 2 szklanki
      woda 1/2 szklanki
      sól 1 łyżeczka

      Z mąki, wody i soli zagnieść dość twarde ciasto i wyrabiać około 5
      minut. Po wyrobieniu uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i
      cieńko rozwałkowywać. Kłaść na rozgrzanej i suchej patelni i smażyć
      z obu stron przez 2 minuty. Gotowe placki trzymać pod przykryciem w
      cieple i podawać na gorąco.
    • mal-la Kurczak Maharadży 28.05.09, 16:40

      Ostrość potrawy można łatwo regulować większą lub mniejszą ilość
      chili niż zasugerowano w liście składników


      ryż 25 dag
      imbir 1 szczypta
      sól 1 szczypta
      chili 1 łyżeczka
      curry 2 łyżeczki
      migdały pokrojone 1 łyżka
      pistacje 1 łyżka
      nerkowce 1 łyżka
      rodzynki 1 łyżka
      masło 2 łyżeczki
      cebula dymka 3 szt
      mleko skondensowane 4 łyżki
      jogurt 4 łyżki
      kostka bulionowa 1/2 szt
      olej 1-2 łyżki
      piersi z kurczaka 50 dag
      czosnek 1 ząbek
      cynamon 1 szczypta

      Do wrzącej osolonej wody wrzucić ryż i gotować bez przykrycia 10
      minut. Piersi z kurczaka pokroić na kawałki i smażyć na rozgrzanym
      oleju, dodać pokrojony czosnek oraz imbir. Smażyć przez moment,
      dodać chili, curry, sól i cynamon. Do potrawy wlać 200 ml wody,
      dodać kostkę bulionową i zagotować. Mleko połączyć z jogurtem, dodać
      trochę sosu z mięsa i całość stopniowo wlewać do kurczaka.
      Całość dusić 45 minut. Ryz i mięso przełożyć do żaroodpornej formy i
      wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200
      stopni C.
      Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła i podsmażyć orzechy i rodzynki,
      dodać resztę masła, plasterki dymki, dusić 2 minuty.
      Przed podaniem posypać bakaliami i dymką.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka